Συνέντευξη: Χρύσα Βασιλείου
- Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Κορμπάκης και πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή;
Είμαι φιλόλογος και νέος συγγραφέας του Φανταστικού, που μέσα από τις δυσκολίες του χώρου είδα χαρούμενος να κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο. Πέρα από τη συγγραφή, τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι και με το digital marketing.
Στον ελεύθερό μου χρόνο, διαβάζω λογοτεχνικά ή φιλολογικά βιβλία, γράφω ή χάνομαι σε γρίφους και σταυρόλεξα (η κοινωνικοποίηση είναι το δεύτερο όνομά μου, όπως βλέπετε). Είμαι λάτρης του fantasy gaming και των επιτραπέζιων.
Η συγγραφή για μένα είναι δημιουργία, μορφή διοχέτευσης σκέψεων, συνέπεια κι ευκαιρία για πρωτοτυπία. Μέχρι τα 23 μου δεν είχα φανταστεί ποτέ μου ότι θα έγραφα κάποιο βιβλίο, καθώς δεν διάβαζα ιδιαίτερα λογοτεχνία. Μόλις αποφοίτησα από τη σχολή μου, κι αφού είχα γίνει συστηματικός αναγνώστης, τότε μου ήρθε η ιδέα να γράψω μια σειρά φαντασίας, της οποίας το πρώτο μέρος έχει κυκλοφορήσει.
- Το τίμημα είναι ο χρόνος τιτλοφορείται το πρώτο σας βιβλίο. Μιλήστε μας για αυτό.
Η επιλογή αυτού του τίτλου είναι διττής σημασίας. Αφενός, θεωρώ πως περνάω ένα μήνυμα με φιλοσοφικό υπόβαθρο, μιας κι ο χρόνος μοιράζεται δίκαια σε όλους και έγκειται σε μας πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε, κι αφετέρου σχετίζεται με το σύστημα μαγείας που έχω επινοήσει, σύμφωνα με το οποίο τα μαγικά που εκτελούν οι μάγοι τούς στοιχίζουν σε χρόνο ζωής.
Η σειρά θα έχει μια κύρια ιστορία και το κάθε βιβλίο θα έχει ένα κομμάτι αυτής, αλλά και τη δική του ανεξάρτητη ιστορία, κάνοντάς το αυτοτελές. Σ’ όλο το εύρος της σειράς θα βλέπουμε σκηνές από τις πανίσχυρες Τρίδυμες σκοτεινές μάγισσες, αλλά κάθε βιβλίο αφορά έναν ξεχωριστό σκοτεινό μάγο-παιδί των Τριδύμων, καθώς και τι θέλει να πετύχει. Οι καλοί πρωταγωνιστές μου είναι δύο μάγοι, η Ιόλη κι ο Ωρίωνας, στους οποίους ανατίθεται η αποστολή να βρουν ένα κιβώτιο, το περιεχόμενο του οποίου θα τους βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουν.
«Το τίμημα είναι ο χρόνος» είναι η πρώτη σειρά που γράφω και διαδραματίζεται στον κόσμο μας, με τη διαφορά πως υπάρχει μαγεία. Αν και δεν είμαι καλός στις κατηγοριοποιήσεις, θα έλεγα πως ανήκει στο είδος του μαγικού ρεαλισμού.
- Το βιβλίο σας ανήκει στο είδος της λογοτεχνίας του Φανταστικού. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο είδος και ποια ήταν τα ερεθίσματά σας; Ποιους συγγραφείς του ξεχωρίζετε;
Η λογοτεχνία του Φανταστικού σου επιτρέπει να πλάσεις ιστορίες που δεν περιορίζονται από τον ανθρώπινο παράγοντα ή από τους φυσικούς νόμους. Αδιαμφισβήτητα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα κανόνων που υπόκειται στα όρια της λογικής, αλλά οι ευκαιρίες δημιουργίας ιστοριών που σου δίνονται είναι απεριόριστες και ο συγγραφέας μπορεί πολύ πιο εύκολα να παρουσιάσει κάτι πρωτότυπο. Η μαγεία δε είναι ένα στοιχείο που μπορεί να παρουσιαστεί με απεριόριστους τρόπους· και αυτό που διεγείρει περισσότερο τη φαντασία μου είναι η μαγεία των έξι στοιχείων του μαγικού μου κόσμου. Ερεθίσματα μπορώ να πάρω από βιβλία, ταινίες και παιχνίδια που σχετίζονται με μαγεία και ξόρκια.
Ως συγγραφέας του Φανταστικού που ασχολείται κυρίως με τη μαγεία, δεν θα μπορούσα να μην ξεχωρίσω τον Χάρι Πότερ, που φοίτησε σε σχολή μαγείας και ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε μαγικά μονοπάτια, τα έργα του Τόλκιν, που του πήραν ολόκληρα χρόνια για να δημιουργήσει τον κόσμο και τα πλάσματά του, και τον Μάρτιν, που συνδύασε τη φαντασία με τα ανθρώπινα πάθη. Σίγουρα αδικώ άλλους, αλλά αυτοί ήταν που ξεχώρισαν παγκόσμια για μένα.
- Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ολοένα περισσότερα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που ανήκουν σε αυτό το είδος. Ποια είναι η δική σας άποψη για τη θέση της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα; Πώς βλέπετε και κρίνετε τα πράγματα στον χώρο;
Η φανταστική λογοτεχνία στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα. Το αναγνωστικό κοινό σιγά-σιγά αρχίζει να διαβάζει τέτοιου είδους λογοτεχνία και γι’ αυτό πληθαίνουν τα έργα νέων συγγραφέων. Αυτό όμως δεν αποτελεί νέο ρεύμα μόνο για την ελληνική λογοτεχνία, μιας και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανάπτυξη του fantasy και στο εξωτερικό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στον κινηματογράφο και τα videogames. Η τεχνολογία και τα εφέ έχουν βοηθήσει σημαντικά στη διάδοση του Φανταστικού σ’ όλες τις εκφάνσεις του και ως εκ τούτου θεωρώ πως ακόμη υπάρχει χώρος για ανάπτυξη· ιδίως στην Ελλάδα.
- Το βιβλίο σας είναι το πρώτο μιας σειράς -«η πρώτη αποστολή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο- και έχει ήδη καταφέρει να τραβήξει το ενδιαφέρον όσων το έχουμε διαβάσει, ώστε να ανυπομονούμε για τη συνέχεια. Τι να περιμένουμε σε αυτήν; Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βιβλίων που έχετε στο μυαλό σας;
Ο αριθμός των βιβλίων που έχω στο μυαλό μου δεν είναι σταθερός, αλλά σίγουρα θα είναι περισσότερα από πέντε βιβλία. «Το τίμημα είναι ο χρόνος» θα είναι μια σειρά που θα έχει έντονο το μαγικό στοιχείο, συνδυασμένο με τη σύγχρονη εποχή, τον δικό μας κόσμο, καθώς και κοινωνικά προβλήματα που μοιραζόμαστε ως άνθρωποι.
- Σε πολλά βιβλία του είδους συναντούμε έναν κεντρικό ήρωα, ο οποίος «κυριαρχεί» στην πλοκή. Αντίθετα, στο δικό σας βιβλίο βλέπουμε ένα ζευγάρι πρωταγωνιστών: την Ιόλη, μια μάγισσα του νερού, και τον Ωρίωνα, έναν μάγο της φωτιάς. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε δύο κεντρικούς χαρακτήρες, που διεκδικούν (και κερδίζουν) ισάξια τον δικό τους χώρο στο βιβλίο;
Ποτέ δεν σκέφτηκα να έχω έναν πρωταγωνιστή. Εξαρχής είχα στο μυαλό μου πως θέλω έναν άντρα και μια γυναίκα για πρωταγωνιστές, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και να μπορώ να παρουσιάζω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία κάθε φορά. Η ισότητα των φύλων είναι ένα αυτονόητο φαινόμενο για μένα και δεν υπήρχε περίπτωση να μη δώσω ίσο χώρο και στους δύο πρωταγωνιστές. Μια γυναίκα κι ένας άντρας δεν κρίνουν τις καταστάσεις με τα ίδια κριτήρια και αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στην πλοκή και να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών. Επίσης, θεωρώ λίγο παρωχημένο να έχουμε έναν άντρα πρωταγωνιστή που όλα γυρνούν γύρω απ’ αυτόν και συγκεντρώνει όλα τα προσόντα που μπορούμε να φανταστούμε (σωματική δύναμη, οξύνοια, ομορφιά κτλ). Ήθελα οι πρωταγωνιστές μου, αν και μάγοι, να είναι πιο ανθρώπινοι και πιο κοντά στον αναγνώστη, μιας κι η ιστορία τους εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή.
- Με ποιον ήρωά σας ταυτίζεστε περισσότερο και ποιος ήταν αυτός που σας δυσκόλεψε περισσότερο στη δημιουργία και την εξέλιξή του;
Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς, έτσι κι εγώ έχω περάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά μου στους πρωταγωνιστές μου. Για μένα, ο Ωρίωνας κι η Ιόλη αποτελούν τα δύο άκρα μου. Για παράδειγμα, η Ιόλη είναι ένας πολύ πιο απαιτητικός χαρακτήρας από μένα και ο Ωρίωνας ένας πολύ πιο χαλαρός. Αυτό όμως που έχω στο μυαλό μου είναι να τους παρουσιάσω ολοκληρωμένους και όσο γίνεται ισορροπημένους· δηλαδή, το γεγονός ότι ο Ωρίωνας είναι χαλαρός τύπος δεν σημαίνει ότι αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σ’ όλες τις καταστάσεις, και το ίδιο συμβαίνει και με την Ιόλη. Αν έπρεπε να ομολογήσω με ποιον ήρωα μοιράζομαι περισσότερα χαρακτηριστικά, αυτός θα ήταν η Ιόλη.
Κανένας από τους χαρακτήρες μου δεν με δυσκόλεψε μέχρι στιγμής, γιατί αν δεν μπορούσα να περιγράψω την ψυχοσύνθεσή του δεν θα τους επέλεγα. Χαρακτήρες που θα μπορούσαν να με δυσκολέψουν να τους αναπτύξω είναι αυτοί που δεν έχω συνειδητοποιήσει πώς νιώθουν όπως είναι οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ και το κάπνισμα. Ακόμα όμως και να παρουσιάσω κάποιον απ’ αυτούς, δεν θα επικεντρωθώ καθόλου στον εθισμό τους, παρά μόνο ίσα για να δημιουργήσω μια πλήρη εικόνα τους.
- Η πλοκή του βιβλίου σας διαδραματίζεται στον σύγχρονο κόσμο, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Παράλληλα με το φανταστικό κομμάτι της πλοκής, βλέπουμε ότι καταπιάνεστε και με διάφορα κοινωνικά φαινόμενα, όπως π.χ. αυτό της γυναικείας κακοποίησης. Ήταν και αυτός ένας από τους λόγους -το να στηλιτεύσετε ορισμένα κακώς κείμενα της σημερινής κοινωνίας- που επιλέξατε να τοποθετήσετε την ιστορία σας σ’ αυτό το χωροχρονικό πλαίσιο και όχι σε έναν εξ ολοκλήρου φανταστικό κόσμο;
Όντως, ένας λόγος που ήθελα να αξιοποιήσω τον πραγματικό κόσμο ήταν για να παρουσιάσω φαινόμενα του δικού μας κόσμου μέσα σ’ έναν μαγικό. Επομένως, και η κοινωνία που προσπαθώ να φτιάξω κάθε φορά έχει πολύ έντονα τα στοιχεία της σύγχρονης εποχής. Στο πρώτο βιβλίο, για παράδειγμα, αφιερώνω μια ιστορία στη γυναικεία κακοποίηση και προσπάθησα να φέρω τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τις σκληρές σκηνές της ενδοοικογενειακής βίας. Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα όμορφα χαμόγελα κι αγνοούμε πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι άντρες στις γυναίκες που τις θεωρούν κτήματά τους.
Άλλος ένας λόγος που δεν έφτιαξα έναν δικό μου φανταστικό πλανήτη είναι γιατί εγώ, ως αναγνώστης, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τέτοια μυθιστορήματα. Ως αναγνώστης, νιώθω ότι εύκολα μπορεί να με κουράσει αν ο συγγραφέας δεν έχει βρει την ισορροπία μεταξύ αφήγησης και περιγραφής – και ειδικά η έλλειψη ενός χάρτη μπορεί να μπερδέψει τον αναγνώστη, μειώνοντας το ενδιαφέρον του.
Παρ’ όλα αυτά, στα επόμενα βιβλία θα υπάρξουν φανταστικές τοποθεσίες, όπως η μυστική τοποθεσία των Τριδύμων, σκηνές από την οποία παρατίθενται στο δεύτερο βιβλίο.
- Πότε να περιμένουμε το δεύτερο βιβλίο σας και τι να περιμένουμε από αυτό;
Ευελπιστώ πως το δεύτερο βιβλίο θα έχει κυκλοφορήσει μέσα στο 2022. Σ’ αυτό δεν θα ήθελα να πω πολλά, παρά μόνο πως θα έχουμε τριπλή παράλληλη αφήγηση, που θα αποτελείται από την ιστορία του Ωρίωνα και της Ιόλης, την ιστορία της δεύτερης σκοτεινής μάγισσας που πρέπει να αντιμετωπίσουν, καθώς και ένας μέρος της ιστορίας του Τυφώνα, του πρώτου σκοτεινού μάγου του μεσαίωνα. Φυσικά, όλες αυτές οι ιστορίες θα δέσουν στο τέλος του βιβλίου.
- Τι θα λέγατε σε έναν αναγνώστη, έτσι ώστε να τον πείσετε να διαβάσει το Το τίμημα είναι ο χρόνος;
Δεν θα προσπαθούσα να τον πείσω, παρά θα το πρότεινα σ’ όσους αρέσουν τα μυθιστορήματα με μαγεία που διαδραματίζονται στον σύγχρονο κόσμο, κυλούν γρήγορα, συνδυάζουν φαινόμενα της σύγχρονης κοινωνίας και πρωταγωνιστούν «ανθρώπινοι» χαρακτήρες κι όχι εξιδανικευμένοι.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!
Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία της κριτικής και της συνέντευξης στην ιστοσελίδα σας!
Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική για το βιβλίο εδώ .
Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.pigi.gr/product/to-timhma-einai-o-xronos/