Written by 4:20 pm Reviews, Βιβλία Views: 16

Review : Το τριανταφυλλάκι

Donnelly Jennifer

Το τριανταφυλλάκι

Ανατολικό Λονδίνο 1888. Ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και συνηθισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, κι όπου τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις ετοιμόρροπες αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς. Η Φιόνα Φίνεγκαν αγωνίζεται μαζί με τον αγαπημένο της για ένα καλύτερο αύριο. Η σκληρή ζωή όμως θα τους χωρίσει. Εκείνη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκείνος θα μείνει πίσω στο Λονδίνο. Κυνηγημένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θρηνώντας αγαπημένους νεκρούς, θα προκόψουν κι οι δυο, και μέσ’ από μια θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν, θ’ ανοίξουν δρόμο για το μέλλον. “Το Τριανταφυλλάκι” θα ακολουθήσουν δύο ακόμη βιβλία, με τα οποία θα ολοκληρωθεί αυτή η τριλογία της Τζένιφερ Ντόνελι.

Της Αγγελικής Κατσιμάρδου: 

Επιμέλεια : Χρύσα Βασιλείου

Το «Τριανταφυλλάκι» της Τζένιφερ Ντόνελι αποτελεί το πρώτο μέρος μια τριλογίας και για εμένα, ίσως, το καλύτερο από τα τρία. Η ιστορία μάς μεταφέρει στο Λονδίνο του 1888, μάς ξεναγεί στις φτωχογειτονιές του και μάς παρουσιάζει μια διεισδυτική ματιά της εργατικής τάξης της εποχής, αλλά και των «λαϊκών στρωμάτων», καθώς και την πάλη τους με τη φτώχεια, τις κακουχίες και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς.

Η ηρωίδας μας – μια δυναμική και φιλόδοξη κοπέλα – θα βιώσει νωρίς την απώλεια όλης της οικογένειάς της, αλλά και του μεγάλου και μοναδικού της έρωτα. Η Φιόνα και ο Τζο, παιδιά εργατών, είναι βαθιά ερωτευμένοι και τρομερά φιλόδοξοι. Έχουν και οι δύο στόχο να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση και να γίνουν πλούσιοι. Η Φιόνα θα παλέψει με την επικρατούσα άποψη της εποχής – εάν ανήκεις στην εργατική τάξη, εκεί πρέπει να μείνεις, και η ίδια, ούσα κόρη Ιρλανδών εργατών, δεν έχει το δικαίωμα της ανόδου και της καταξίωσης. Όμως, τα συμφέροντα της εποχής, που θέλουν τους εργάτες σκλάβους, θα γίνουν η αιτία ώστε να στερηθεί η Φιόνα τον πατέρα της και ο μεγάλος δαίμονας της εποχής, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, θα βρεθεί στον δρόμο της και θα ολοκληρώσει το έργο του αφανισμού της οικογένειάς της, ανακόπτοντας την πορεία της.

Τα γεγονότα λοιπόν θα τους προλάβουν και θα χωρίσουν τη Φιόνα και τον Τζο. Ο Τζο παραμένει στο Λονδίνο και δουλεύει ακούραστα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ενώ η Φιόνα αναγκάζεται να φύγει στην Αμερική και να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή. Η δυναμική και φλογερή αυτή γυναίκα θα πολεμήσει με το κατεστημένο της εποχής, που θέλει την γυναίκα πειθήνια και υποταγμένη, θα αψηφήσει κοινωνικές συμβάσεις, όχι, πρέπει και προκαταλήψεις και θα πραγματοποιήσει το όνειρό της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια για τα πιστεύω της, τις φιλίες της, τους ανθρώπους που αγαπά, τους ανθρώπους που την στήριξαν. Κι ενώ οι ευκαιρίες θα βρεθούν εύκολα μπροστά της, θα αρνηθεί να προδώσει τα πιστεύω της και δεν θα κάνει εκπτώσεις στον χαρακτήρα της. Θα στηρίξει τον φίλο της, που κινδυνεύει να φυλακιστεί, αδιαφορώντας για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και θα σταθεί δίπλα του, αδιαφορώντας και για τα πιστεύω της εποχής, που κατατάσσει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, λάθος και σωστούς, ανάλογα με τον ερωτικό τους σύντροφο. Ο Τζο, από την άλλη, θα καταφέρει και αυτός να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αλλά κάνοντας εκπτώσεις στον χαρακτήρα του. Η επιτυχία θα έρθει γι’ αυτόν, αλλά δεν θα συνοδεύεται και από την ευτυχία.

Η Ντόνελι, εκτός από μια μεγάλη ιστορία αγάπης, που ταξίδεψε σε δύο ηπείρους και δεν έσβησε ποτέ, μας ταξιδεύει και στην εργατική τάξη, αλλά και στην αριστοκρατία της εποχής. Θα δούμε τους αγώνες και τις θυσίες των απλών ανθρώπων για να καλυτερέψουν την ζωή τους και να καταφέρουν να αναθρέψουν την οικογένειά τους, θα γνωρίσουμε τη διαφθορά και την εκμετάλλευση στο έπακρο και θα βιώσουμε στο πετσί μας τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια και την αναλγησία των κυβερνώντων.  Όλα θυσιάζονται στον βωμό του συμφέροντος και του χρήματος και όλα έχουν τιμή.

Από ιστορικής άποψης, είναι ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο της γέννησης του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία και των αγώνων της εργατιάς για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ή της θέσπισης νόμων για τις συνθήκες στον εργασιακό χώρο, την παιδική εργασία και την αύξηση των μισθών. Θα ζήσουμε από κοντά βήμα βήμα την συσπείρωση των εργαζομένων και την δημιουργία των σωματείων. Επίσης, πλέκεται με μαεστρία και η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη, που γίνεται «έμμεσος» ήρωα του βιβλίου και καταλύτης για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ένα βιβλίο γλυκό και πικρό, καλογραμμένο, με πλούσιο ιστορικό υλικό, εξαιρετικές περιγραφές της εποχής και τόσο δυνατό, που σε κρατάει δέσμιό του, μέχρι την τελευταία σελίδα. Ένα βιβλίο «κέντημα», με βαθιά συναισθήματα, δυνατούς χαρακτήρες και γεγονότα που θα σας σημαδέψουν.

Φυσικά, σαν τριλογία, η Ντόνελι τελειώνει το βιβλίο της αποκαλύπτοντας στοιχεία από το δεύτερο και, έξυπνα, σε κρατάει σε εγρήγορση και σε κάνει να αναζητήσεις και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς – «Τριαντάφυλλο του Χειμώνα» και «Το Άγριο Τριαντάφυλλο». Σε κάθε βιβλίο δίνει μια δόση γεγονότων που ξεδιπλώνονται στα επόμενα και εμφανίζει δευτερεύοντες χαρακτήρες, που είναι οι κεντρικοί ήρωες στα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας. Οπότε, ετοιμαστείτε να κολυμπήσετε σε εκατοντάδες σελίδες και να ζήσετε τις ιστορίες των ηρώων της, σαν να ήσασταν κι εσείς εκεί.

[yasr_overall_rating]

Άλλα βιβλία της συγγραφέως:

https://www.dioptra.gr/Suggrafeas/393/Jennifer-Donnelly//

Visited 16 times, 1 visit(s) today
Close