Written by 6:25 pm Interviews, Βιβλία • One Comment Views: 9

H συγγραφέας Χριστίνα Ψύλλα μιλάει στο Nikol's Way

Συνέντευξη: Χρύσα Βασιλείου

  1. Ποια είναι η Χριστίνα Ψύλλα και πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή;

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε στο site σας και που μου παίρνετε την πρώτη μου συνέντευξη.

Είμαι η Χριστίνα, είμαι 24 ετών και σπουδάζω Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είμαι πανελλήνια πρωταθλήτρια στο Taekwondo.

Με τη συγγραφή αποφάσισα να ασχοληθώ τελείως τυχαία. Είχα άπλετο ελεύθερο χρόνο -τότε-, δεν έβρισκα το βιβλίο που ήθελα να διαβάσω και μόλις είχα ανακαλύψει το Wattpad. Τα συνδέουμε όλα αυτά και… βουαλά!

  1. Η φλόγα της Ελεγκάντι τιτλοφορείται το πρώτο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ. Μιλήστε μας για αυτό.

Η Φλόγα της Ελεγκάντι είναι ένα βιβλίο για ένα κορίτσι που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, μέσα από μαγικές και μυστήριες καταστάσεις που δεν μπορεί να εξηγήσει. Εξάλλου, για να βρούμε ποιοι είμαστε, πρέπει πρώτα να χάσουμε τους εαυτούς μας. Ένα βράδυ, λοιπόν, περνάει μέσα από ένα βιβλίο και βρίσκεται σε μια Ακαδημία, όπου οι άνθρωποι έχουν μαγικές δυνάμεις.

Το βιβλίο έχει μυστήριο, έρωτα, μαγεία και πολλή δράση. Ελπίζω να σας ταξιδέψει στον κόσμο της Ελίζ και των φίλων της!

  1. Το βιβλίο σας είναι το πρώτο μιας τριλογίας και ανήκει στο είδος του Φανταστικού. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο είδος και ποιους/ες συγγραφείς του ξεχωρίζετε;

Νομίζω ότι δεν το επέλεξα εγώ το είδος του Φανταστικού, αλλά εκείνο εμένα. Είναι ένα είδος που αγαπώ και διαβάζω πάρα πολύ, από τότε που ήμουν μικρή. Οπότε ήταν λογικό επακόλουθο, θαρρώ.

Αγαπώ πολλές και πολλούς συγγραφείς του είδους, αλλά η καλύτερη από όλους για μένα είναι η Cassandra Clare. Μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι: Victoria Aveyard, Veronica Roth, Holly Black, Brandon Sanderson, Susan Collins, Pierce Brown και Jennifer L. Armentrout.

  1. Τα τελευταία χρόνια, το στυλ της dark academia είναι πολύ δημοφιλές και αγαπητό στη λογοτεχνία. Η δική σας Νημφαιά Ακαδημία είναι μία ακόμα προσθήκη στον μαγικό αυτόν κόσμο. Γιατί επιλέξατε να τοποθετήσετε την πλοκή του βιβλίου σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το επέλεξα εγώ, γιατί όταν έγραφα το πρώτο βιβλίο ο όρος «dark academia» δεν υπήρχε – ή τουλάχιστον δεν τον γνώριζα εγώ. Φέτος ανακάλυψα ότι υφίσταται κάτι τέτοιο και, όλως τυχαίως, το βιβλίο μου ανήκει σε αυτή τη «μόδα». Ακαδημία, άρα σχολικό περιβάλλον που συμβαίνουν σκοτεινά πράγματα, όπως για παράδειγμα φόνοι. Η Φλόγα της Ελεγκάντι τα έχει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα.

  1. Πριν την κυκλοφορία της Φλόγας της Ελεγκάντι, πολλοί χρήστες του instagram και του bookstagram σας γνώριζαν ήδη ως @eliz_white. Η ηρωίδα του βιβλίου σας ονομάζεται επίσης Ελίζ Γουάιτ και είναι μια νεαρή φοιτήτρια της Νημφαιάς Ακαδημίας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για το λογοτεχνικό σας alter ego; Έχετε ενσωματώσει δικά σας στοιχεία στον χαρακτήρα της;

Alter ego όχι, δεν νομίζω. Σίγουρα έχει κάποια στοιχεία δικά μου, όπως και πολλοί άλλοι από τους χαρακτήρες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μοιάζω εξ ολοκλήρου με την Ελίζ ή κάποιον άλλο.

Το όνομα στο instagram γεννήθηκε γιατί ήθελα έναν χώρο που να μπορώ να ανεβάζω εικόνες και αποσπάσματα για το επόμενο κεφάλαιο που θα ανέβαινε κάθε φορά στο Wattpad, άρα είχε το όνομα της ηρωίδας.

Μετά, ανακάλυψα ότι υπάρχουν λογαριασμοί που ανεβάζουν βιβλία και μ’ άρεσε αυτό, ένιωσα σαν να βρήκα το σπίτι μου, οπότε άλλαξα κατεύθυνση προς το bookstagram. Το @eliz_white απλώς έτυχε να μείνει.

  1. Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο σας, συνειδητοποιεί ότι έχετε καταφέρει να αναπαραστήσετε πειστικά όχι μόνο την ατμόσφαιρα της Ακαδημίας, αλλά και να δημιουργήσετε ανθρώπινους και ρεαλιστικούς χαρακτήρες – αν και σε έναν φανταστικό κόσμο. Ποιος χαρακτήρας σάς δυσκόλεψε περισσότερο στη δημιουργία του και ποιος ήταν εκείνος που απολαύσατε να γράφετε γι’ αυτόν;

Δεν μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε κάποιος, απ’ όσο θυμάμαι. Νομίζω ότι όλοι ήρθαν τόσο φυσικά στο μυαλό μου, που νιώθω ότι τους ξέρω τόσο καλά, θαρρείς και είναι πραγματικοί μου φίλοι.

Αυτός που ήταν έκπληξη για εμένα, που ξεκίνησε τόσο διαφορετικά στο μυαλό μου αλλά μου κέρδισε την καρδιά και απέκτησε τεράστιο ρόλο στην ιστορία, είναι ο χαρακτήρας που μιλάει στον επίλογο. Στο δεύτερο βιβλίο, ειδικά, έχουμε πολλά κεφάλαια και από τη δική του πλευρά.

  1. Το φανταστικό στοιχείο σίγουρα κυριαρχεί στο έργο σας, όμως το ίδιο και το ρομάντζο. Η Ελίζ γνωρίζει τον Στεφάν, έναν φοιτητή του τρίτου έτους, και ανάμεσά τους δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός, που αναμένεται να μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον. Τι να περιμένει στη συνέχεια το ζευγάρι, αλλά και ο αναγνώστης, από την πένα σας;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε αυτή τη σειρά βιβλίων τίποτα δεν θα είναι σίγουρο. Έχουμε μια ολόκληρη τριλογία, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα και σταθερά!

  1. Στον κόσμο της Νημφαιάς Ακαδημίας συνυπάρχουν άνθρωποι, νύμφες, νεράιδες, φαντάσματα και δαιμόνια. Αν μπορούσατε να περάσετε κι εσείς σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα από ένα βιβλίο, όπως η ηρωίδα σας, σε ποια φυλή θα θέλατε να ανήκετε και γιατί;

Θα ήθελα να ανήκω στις Νύμφες, γιατί αυτές είναι η «ήρεμη δύναμη». Είναι η μόνη φυλή που δεν μαθαίνουμε τίποτα γι’ αυτές στο πρώτο βιβλίο, ενώ ελάχιστα στο δεύτερο – και γι’ αυτό υπάρχει λόγος. Μ’ αρέσει το μυστήριο και η ομίχλη που σκεπάζει την ύπαρξή τους, γιατί, όταν έρθει η ώρα τους, θα κάνουν την πιο δυνατή εμφάνιση που υπήρξε, και δεν θα ξεχαστούν ποτέ ξανά…

  1. Όταν δεν γράφετε για φανταστικούς κόσμους, μάχες και έρωτες, πώς αλλιώς σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας;

Μ’ αρέσει να κάνω πολλά πράγματα, κυρίως δημιουργικά. Απολαμβάνω όμως και τις χουχουλιάρικες στιγμές στον καναπέ, με καφέ ή τσάι ή σοκολάτα και ένα καλό βιβλίο. Να περνάω χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ, να πηγαίνω σινεμά, για φαγητό ή απλά μια βόλτα στη φύση.

Το καλύτερο για εμένα, όμως, είναι να ταξιδεύω και να εξερευνώ. Αυτό δεν θα το άλλαζα ποτέ.

  1. Το τέλος του βιβλίου αφήνει τον αναγνώστη σε ένα κρίσιμο σημείο, να αγωνιά για τη συνέχεια. Τι να περιμένουμε λοιπόν στο δεύτερο βιβλίο;

Αχ, το δεύτερο βιβλίο…

Είναι ακόμα πιο σκοτεινό και μας βάζει πιο βαθιά στον μαγικό κόσμο. Γνωρίζουμε περισσότερα για τις φυλές (παλιές και ίσως… νέες;), πολλούς καινούριους χαρακτήρες, λύνουμε απορίες -αλλά φυσικά μας δημιουργούνται κι άλλες- και προχωράμε σε μονοπάτια που καταλήγουν σε μορφές μαγείας που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Ο κόσμος της Νημφαιάς Ακαδημίας είναι τεράστιος και το πρώτο βιβλίο έδωσε στον αναγνώστη μόνο μια σταγόνα από αυτόν. Το δεύτερο θα τον πετάξει κατευθείαν στα βαθιά…

  1. Τελικά, γιατί να διαβάσει κάποιος τη Φλόγα της Ελεγκάντι;

Νομίζω πως αν κάποιος χρειάζεται ένα βιβλίο λίγο πιο ώριμο από τα young adult μυθιστορήματα που αγαπήσαμε, έχοντας όμως το vibe των παλιών καλών fantasy -όπως τα ονομάζω εγώ- που προσωπικά μου έχουν λείψει, και αν ψάχνει για έναν νέο κόσμο, πολλή μαγεία, έρωτα, σκοτεινά μυστικά, plot twists και δράση, θα μπορούσε να το δοκιμάσει.

Η Φλόγα της Ελεγκάντι είναι μόνο η αρχή…

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστώ ξανά από καρδιάς και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τον χώρο που μου δώσατε στο site και για την κουβέντα μας. Εύχομαι σε όλους η φοίτησή σας στη Νημφαιά Ακαδημία να σας συναρπάσει!

Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!


Βρείτε το βιβλίο εδώ .

 

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today
Close