Written by 2:19 am Reviews, Βιβλία • One Comment Views: 4

Review: Το τίμημα είναι ο χρόνος

Οι Τρίδυµες σκοτεινές µάγισσες έχουν ξεκινήσει το σχέδιο κυριαρχίας τους στον κόσµο. Το µόνο όπλο στα χέρια του Συµβουλίου των Μάγων για την αντιµετώπισή τους είναι δύο µάγοι, που δεν γνωρίζουν τι τους έχει επιφυλάξει η µοίρα. Η Ιόλη, µια µάγισσα του νερού, κι ο Ωρίωνας, ένας µάγος της φωτιάς, λαµβάνουν έναν φάκελο µε ασυνήθιστο τρόπο. Μέσα στον φάκελο βρίσκεται ένα γράµµα από το Συµβούλιο των Μάγων, που τους αναθέτει την πρώτη τους αποστολή.

Από κείνη τη στιγµή, ξεκινά ένα ταξίδι στον κόσµο της µαγείας. Στόχος τους είναι να εµποδίσουν τις Τρίδυµες από την υλοποίηση των ιδιοτελών τους σχεδίων. Θα συναντήσουν µυθικά πλάσµατα που θα σταθούν εµπόδιό τους, µαταιόδοξους ανθρώπους που δεν διστάζουν πουθενά και µαγικά κειµήλια που θα τους βοηθήσουν στη µάχη τους ενάντια στο σκότος. Γνωρίζουν όµως εξαρχής πως, ακόµα κι αν επιτύχουν σ’ όσα τους αναθέσουν, ο χρόνος θα είναι αµείλικτος µαζί τους.

Η πρώτη αποστολή αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς Το τίµηµα είναι ο χρόνος, που θα σας ταξιδέψει σ’ έναν σύγχρονο κόσµο µαγείας, όπου οι µάγοι µάχονται µε ξόρκια φωτιάς, νερού, γης και αέρα, υποταγµένα στο φως και το σκότος.

 

Κείμενο: Χρύσα Βασιλείου

Ο Κωνσταντίνος Κορμπάκης συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το πρώτο βιβλίο του, Το τίμημα είναι ο χρόνος, ένα μυθιστόρημα φαντασίας που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις ΠΗΓΗ.

Η ιστορία ξεκινά με τη δημιουργία της πρώτης μάγισσας, η οποία διέθετε την ικανότητα να ελέγχει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης -νερό, φωτιά, αέρα, γη-, καθώς και το φως και το σκοτάδι. Από αυτή γεννήθηκαν δύο παιδιά κι από αυτά προέκυψαν δύο δυναστείες μάγων: οι καλοί και οι κακοί, οι οπαδοί του φωτός και του σκότους. Οι παντοδύναμες Τρίδυμες σκοτεινές μάγισσες ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και τώρα, στη σύγχρονη εποχή, έχουν ξεκινήσει να θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να κυριαρχήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσει, το Συμβούλιο των Μάγων επιστρατεύει δύο μάγους του φωτός. Η αρχαιολόγος και μάγισσα του νερού Ιόλη εργάζεται ως ερευνήτρια σε μουσείο της Αθήνας, ενώ ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας και μάγος της φωτιάς Ωρίωνας ως προπονητής. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και να εμποδίσουν τις Τρίδυμες μάγισσες από το να πραγματοποιήσουν τα καταχθόνια σχέδιά τους.

Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη, αναζητώντας σκοτεινούς μάγους που θα πρέπει να εξολοθρεύσουν και μαγικά αντικείμενα που θα πρέπει να αποκτήσουν. Στη διάρκεια του περιπετειώδους ταξιδιού τους, θα γνωρίσουν μάγους και απλούς ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν ή θα σταθούν εμπόδιο στον δρόμο τους, θα αντιμετωπίσουν μυθικά πλάσματα και θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τις μαγικές τους δυνάμεις, αλλά και την εξυπνάδα και τα γρήγορα αντανακλαστικά τους, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Όμως, κάθε πράξη έχει ένα τίμημα· και για τους δύο μάγους, κάθε φορά που χρησιμοποιούν τις ιδιαίτερες δυνάμεις τους, το τίμημα είναι ο χρόνος…

Ο συγγραφέας δεν επιλέγει να τοποθετήσει την πλοκή σε έναν φανταστικό κόσμο, αλλά στη σύγχρονη καθημερινότητα – μιλάμε, συνεπώς, για ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος της αστικής φανταστικής λογοτεχνίας. Οι καλοί και οι κακοί μάγοι και μάγισσες ζουν ανάμεσά μας, έχουν ανθρώπινη μορφή, δραστηριοποιούνται δίπλα μας χωρίς να ξεχωρίζουν κι έχουν να διαχειριστούν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας. Αλλά επιπλέον είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις μαγικές τους δυνάμεις όποτε είναι απαραίτητο. Το υπερφυσικό και το ρεαλιστικό στοιχείο συνδυάζονται αρμονικά και η μαγεία εντάσσεται στο «φυσιολογικό» κοινωνικό πλαίσιο ως κάτι απολύτως αυτονόητο· ταυτόχρονα, όμως, οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να διαταραχθούν, με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί όλα τα φανταστικά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα, τόσο για την εξέλιξη της πλοκής όσο και για να προκαλέσει -και να διατηρήσει- το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, εντάσσει σε αυτήν και ορισμένα κοινωνικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την εποχή και την κοινωνία μας, τα οποία θίγει με γλαφυρότητα, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή. Ένα από τα πιο σημαντικά αφορά την ενδοοικογενειακή βία και τη γυναικεία κακοποίηση, με σκηνές τόσο παραστατικές που σφίγγουν την καρδιά, αλλά και ενδοοικογενειακές έριδες και διαμάχες, αθλητικές ίντριγκες και ρατσιστικές συμπεριφορές. Οι δύο ήρωες θα βρεθούν, ηθελημένα ή άθελά τους, αναμεμειγμένοι σε αυτά τα περιστατικά και θα χρειαστεί να συνδυάσουν τις μαγικές τους δυνάμεις και την ανθρώπινη λογική, ώστε από τη μία να βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους κι από την άλλη να αποκτήσουν τα αντικείμενα που χρειάζονται, ώστε να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πολλοί και ως προσωπικότητες διαφορετικοί. Καλοί και κακοί, θύτες και θύματα, φιλόδοξοι και μετριοπαθείς, συμπαθητικοί και αντιπαθητικοί… Όλοι επιτελούν τον ρόλο που τους έχει αναθέσει ο συγγραφέας και φροντίζουν να δώσουν το δικό τους στίγμα στην αφήγηση. Και το καταφέρνουν. Όλοι -ακόμα και οι πιο δυνατοί μάγοι- διαθέτουν μια βαθιά ανθρώπινη υπόσταση, θυμίζοντας ανθρώπους της διπλανής πόρτας, και οι πράξεις τους εκφράζουν μια πληθώρα συναισθημάτων: αγάπη, πόνο, απελπισία, αμφιβολία, ελπίδα, πάθος, φόβο, θυμό, οργή, φθόνο… Όμως, αυτοί που αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν είναι οι δύο πρωταγωνιστές, ο Ωρίωνας και η Ιόλη. Δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα συναντούσαν ποτέ ο ένας τον άλλον. Τώρα, όμως, υποχρεούνται να βάλουν στην άκρη τις όποιες αμφιβολίες και διαφωνίες τους και να συνεργαστούν, ώστε να σώσουν τον κόσμο από τις δυνάμεις του Κακού. Η συνύπαρξή τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εξελίσσεται και ωριμάζει σαν ένας ζωντανός οργανισμός, και διατηρεί συνεχώς αμείωτη την ένταση της αφήγησης. Επιπλέον, οι δυο τους έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους και η σχέση τους έχει όλα τα περιθώρια να εξελιχθεί με ποικίλους τρόπους, που -προς το παρόν- γνωρίζει μόνο ο δημιουργός τους.

Ο συγγραφέας έχει πλάσει μια ιστορία χορταστική από άποψη περιεχομένου και σελίδων, η οποία επιπλέον είναι καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα. Η άψογη χρήση της γλώσσας, ο πλούτος του λεξιλογίου, οι ατμοσφαιρικές περιγραφές, τα ταξίδια σε διάφορα μέρη και η γνωριμία με διαφορετικούς ανθρώπους, νοοτροπίες και τρόπο ζωής, οι παραστατικές αναφορές μυθικών πλασμάτων, οι αναπαραστάσεις επικών μαχών, τα ερωτικά σκιρτήματα και, φυσικά, η αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό σε κάθε επίπεδο (υπερφυσικό αλλά και ανθρώπινο), είναι τα στοιχεία που κάνουν το βιβλίο αυτό να ξεχωρίζει και να διεκδικεί επάξια μια θέση στα αναγνωστικά ράφια.

Αν πράγματι το τίμημα είναι ο χρόνος, αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον δικό σας για να διαβάσετε το συγγραφικό ντεμπούτο του Κωνσταντίνου Κορμπάκη. Κι έπειτα, μπορείτε να αρχίσετε να μετράτε αντίστροφα, ανυπομονώντας για την πολλά υποσχόμενη, συναρπαστική συνέχεια!

Η βαθμολογία μου: [yasr_overall_rating]

Βρείτε το βιβλίο εδώ : 

Το τίμημα είναι ο χρόνος

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close