Written by 6:23 pm Βιβλία Views: 2

Χριστουγεννιάτικα βιβλία: 10 νέες κυκλοφορίες για τις φετινές γιορτές

Απομένουν μονάχα λίγες μέρες ως τα Χριστούγεννα και οι λίστες δώρων όλων μας έχουν πάρει φωτιά! Κι όπως κάθε χρόνο, τα βιβλία κατέχουν μια περίοπτη θέση σε αυτές. Και όχι άδικα, μιας κι αυτές οι μέρες επιβάλλουν, θα λέγαμε, ξεκούραση και άραγμα σε μια αγαπημένη γωνιά, αγκαλιά με μια κούπα με ζεστό ρόφημα και μια καλή ιστορία!

Υπάρχουν πολλά βιβλία με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο – πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρούνται κλασικά και αποτελούν διαχρονικές επιλογές για τους περισσότερους. Υπάρχουν όμως και αρκετές νέες κυκλοφορίες (πιο νέες δεν γίνεται), οι οποίες υπόσχονται να χαρίσουν λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων σε μικρούς και μεγάλους.

Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζονται δέκα χριστουγεννιάτικα βιβλία για μικρούς και μεγάλους, που κυκλοφόρησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και φιλοδοξούν να κερδίσουν μια θέση και στη δική σας φετινή χριστουγεννιάτικη λίστα, αλλά και τις καρδιές σας!

  • 5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα – Jimmy Fallon (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Πέντε βραδιές ακόµα!

Ήµουν καλό παιδί, κι ο Αϊ-Βασίλης σίγουρα και φέτος θε να ’ρθει.

Ο ενθουσιασμός και η γλύκα της προσμονής της πιο μαγικής νύχτας του χρόνου ζωντανεύουν μέσα από το γεμάτο χιούμορ κείμενο του βραβευμένου με Emmy και Grammy Τζίμι Φάλον και την υπέροχη εικονογράφηση του Ριτς Ντις.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2021

  • 24 ιστορίες από το δάσος των Χριστουγέννων – Brigitte Weninger (εκδόσεις Πατάκη)

24 μαγευτικές ιστορίες της Μπριγκίττε Βένιγκερ που μας κρατάνε συντροφιά καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για όλη την οικογένεια, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Εύα Τάρλετ.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Νοέμβριος 2021

 

  • Αδαμάντινες ψυχές – Ραφαέλα Δένα (εκδόσεις Πηγή)

Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες -ένας στυφός σερβιτόρος, µία ευκατάστατη ονειροπαρµένη, θύµα της οικονοµικής κρίσης, ένας εύπορος Δον Ζουάν που αγκιστρώνεται σε δηµιουργίες τρίτων, µια εργαζόµενη πολύτεκνη µητέρα που βρίσκεται σε µόνιµο ψυχικό και σωµατικό τροχάδην και µία ιδιόρρυθµη ηλικιωµένη κοκέτα που βαδίζει προς τον επίλογο- δυσανασχετούν απέναντι στις ζωές που βιώνουν. Και όσο αντίθετοι κι αν φαντάζουν µεταξύ τους, στην πραγµατικότητα όλοι βαδίζουν πάνω σε έναν κοινό δρόµο: εκείνον τον πεζό δρόµο της καθηµερινότητας, όπου τίποτα µαγικό και ονειρώδες δεν συµβαίνει.

Ώσπου η ζωή τούς φέρνει κοντά µια παραµονή Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο, όπου, µέσα από ευτράπελα και έντονες εναλλαγές, οδηγούνται σταδιακά στην προσωπική τους ολική επαναφορά. Οι εξωτερικοί αλλά και οι εσωτερικοί διάλογοι των πρωταγωνιστών μάς ωθούν να αναζητήσουµε εάν όλοι ανεξαιρέτως έχουµε µια φωτεινή, αλλά και µια εγωιστική πλευρά μέσα µας – ακόµα και όσοι θεωρούµε τους εαυτούς µας ξεχωριστά όντα, µε ανεπτυγµένη κοινωνική αντίληψη και αυτογνωσία.

Μήπως τελικά η µαγεία βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο νοµίζουµε;

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2021

  • Γράμματα στο έλατο κρυμμένα – Κατρίνα Τσάνταλη (εκδόσεις Διόπτρα)

Η Νίνα κοίταζε απογοητευμένη το έλατο στο σαλόνι.

Ήταν το πιο μικρό, το πιο κοντό και πιο άσχημο δέντρο που είχε δει ποτέ! Ψάχνοντας όμως ανάμεσα στα κλαδιά, βρήκε ένα γράμμα κλεισμένο με κόκκινο βουλοκέρι και με σφραγίδα από τον Βόρειο Πόλο. Περιείχε οδηγίες πώς να φτιάξει μόνη της γιορτινά και πολύ ιδιαίτερα μαγικά στολίδια.

Την επόμενη μέρα βρήκε και άλλο ένα γράμμα και μετά ένα τρίτο… κι έτσι η μικρή Νίνα ανακάλυψε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων και το μυστικό για μια νέα, ευτυχισμένη χρονιά!

Μια μοναδική ιστορία για το δώρο της Ευγνωμοσύνης, για να αναγνωρίζουμε όλα τα όμορφα που έχουμε στη ζωή μας!

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2021

  • Δέκα μέρες στη γαλήνη – Τάμι Γκεκτσιάν (εκδόσεις Υδροπλάνο)

Η Γαλήνη, μια παντρεμένη γυναίκα που διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, αποφασίζει να καλέσει στο αρχοντικό της στο Μέτσοβο πέντε αγνώστους για να περάσουν μαζί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων. Πόσο τυχαία είναι όμως η έλευση των ανθρώπων αυτών στο αρχοντικό της Γαλήνης; Το παρελθόν τους συγκρούεται με το παρόν και σύντομα αποκαλύπτονται κρυμμένα μυστικά και θαμμένα από καιρό συναισθήματα.

Μέσα στη θύελλα των δραματικών γεγονότων που συγκλονίζουν το αρχοντικό, εμφανίζεται απρόσκλητος ο έρωτας. Δύο άνθρωποι βρίσκονται απροετοίμαστοι απέναντί του και καλούνται να βιώσουν το πιο ισχυρό συναίσθημα. Έχουν δικαίωμα να αρχίσουν τη ζωή τους από την αρχή, ενώ έχουν αφήσει προ πολλού πίσω τους τη νιότη; Έχουν δικαίωμα να πληγώσουν τους αγαπημένους τους και να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια για να αντικρίσουν επιτέλους την ευτυχία;

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2021

  • Διηγήματα του Δωδεκαημέρου – Δημήτρης Φιλελές (εκδόσεις Πηγή)

Οι μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων αποτελούν σημαντική πηγή αφηγηματικής έμπνευσης για τους κορυφαίους Έλληνες κλασικούς συγγραφείς. Μαζί με τον κορυφαίο της ηθογραφικής μας πεζογραφίας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, σε κοινή διηγηματική πορεία συμπλέουν ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Στέφανος Δάφνης, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Νίκος Καρβούνης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Εμμανουήλ Λυκούδης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Αντώνης Τραυλαντώνης, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης και πολλοί ακόμη λογοτέχνες.

Με αφορμή την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι χριστιανικές γιορτές και τα κατά τόπους ήθη και έθιμα, χωρίς όμως να λησμονούν την καθημερινότητα των ανθρώπινων σχέσεων και των διαφορετικών χαρακτήρων, οι σπουδαίοι πεζογράφοι μεταφέρουν στο χαρτί άλλοτε την προσωπική τους μυθοπλασία και άλλοτε περιστατικά που είτε οι ίδιοι βίωσαν, είτε τους έχουν κοινοποιηθεί μέσα από προφορικές αφηγήσεις άλλων προσώπων. Τα γεγονότα διαδραματίζονται πότε στην ελληνική ύπαιθρο και πότε στο αστικό τοπίο των μεγάλων πόλεων, πότε σε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και πότε σε συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων. Πάντοτε, όμως, τα διηγήματα διακρίνονται για την αριστοτεχνική τους πλοκή, για την περιγραφική δεινότητα των εικόνων τους και για τη δυναμική σκιαγράφηση των ηρώων τους.

Εικοσιτέσσερα επιλεγμένα αριστουργήματα, μεταγραμμένα στη νεοελληνική γλώσσα με σεβασμό στην πρώτη τους γραφή, με υποσημειώσεις όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, με συνοδευτικό CD για τους αναγνώστες που αδυνατούν να προσεγγίσουν την έντυπη μορφή, προσφέρονται στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό ως έναυσμα γνωριμίας με τα μηνύματα που αναδύονται από τις ρίζες της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2021

  • Εγκλήματα στην καρδιά του χειμώνα – Agatha Christie (εκδόσεις Ψυχογιός)

Μια υπέροχη συλλογή 12 ιστοριών με την υπογραφή της αγαπημένης Agatha Christie, ιδανική για ανάγνωση τις κρύες νύχτες του χειμώνα…

Αν και το σκηνικό φαντάζει ειδυλλιακό, οι νιφάδες του χιονιού μπορεί να αποβούν μοιραίες, τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβουν επικίνδυνες εκπλήξεις, ενώ τα γεύματα μπορεί να αποδειχτούν δηλητηριώδη και οι καλεσμένοι απρόβλεπτα δυσάρεστοι. Τα μυστήρια αναλαμβάνουν να λύσουν οι αγαπημένοι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και μις Μαρπλ.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2021

  • Ο φροντιστής – M.W. Craven (εκδόσεις Bell)

Αν νομίζεις πως καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που σε θέλει…

Είναι Χριστούγεννα κι ένας σίριαλ κίλερ αφήνει ανθρώπινα μέλη παντού στην Κάμπρια. Και κάθε φορά υπάρχει το ίδιο, περίεργο μήνυμα: #ΠΜΚ6.

Την έρευνα αναλαμβάνουν ο ντετέκτιβ Ουάσινγκτον Πόου και η Τίλι Μπράντσο, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια υπόθεση όπου τίποτα δεν βγάζει νόημα. Για ποιο λόγο κάποια από τα θύματα είχαν αναισθητοποιηθεί, ενώ άλλα είχαν έναν φρικτό, αγωνιώδη θάνατο; Γιατί ο μοναδικός τους ύποπτος αρνείται οτιδήποτε εκείνοι μπορούν αδιαμφισβήτητα να αποδείξουν και παραδέχεται πράγματα που ούτε καν τους είχαν περάσει από το νου; Και γιατί πριν από τρία χρόνια όλα τα θύματα είχαν πάρει άδεια από τη δουλειά τους ακριβώς τις ίδιες δύο εβδομάδες;

Όταν μια πράκτορας του FBI έρχεται σε επαφή, τα πράγματα παίρνουν μια ακόμα πιο σκοτεινή τροπή, καθώς εκείνη δεν πιστεύει πως ο Πόου έχει να κάνει με έναν σίριαλ κίλερ, αλλά με κάποιον πολύ, πολύ χειρότερο: έναν άνθρωπο που αυτοαποκαλείται ο Φροντιστής. Και τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο…

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2021

  • Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ – Michele Bruttomesso (εκδόσεις Μίνωας)

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας ηλικιωμένος τραπεζίτης, τσιγκούνης και εγωιστής. Για αυτόν τα Χριστούγεννα είναι απλώς χάσιμο χρόνου και πάντα τα περνάει μόνος του δουλεύοντας. Αυτή την Παραμονή, ωστόσο, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη: το φάντασμα του Μάρλεϊ, του πρώην συνεταίρου του. Για τον Σκρουτζ θα είναι μόνο η αρχή μιας τρομακτικής νύχτας, που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τα πάντα στη ζωή του. Η διαχρονική ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς ξαναζωντανεύει σε μια νέα, πολύχρωμη διασκευή σε κόμικ.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2021

  • Το έλατο των Χριστουγέννων – Julia Donaldson (εκδόσεις Ίκαρος)

Το Έλατο των Χριστουγέννων βασίζεται σε μια πολύ ιδιαίτερη Νορβηγική παράδοση που δημιουργήθηκε το 1947: σύμφωνα με αυτήν, ο δήμαρχος του Όσλο στέλνει κάθε χρόνο στη Βρετανία ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο – ένα δώρο που συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, κι ένα ευχαριστώ για τη βοήθεια της Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δέντρο διασχίζει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου στέκει περήφανα, ολόφωτο, κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο, η Εταιρεία Ποιητών της Μεγάλης Βρετανίας ζητά από έναν ποιητή ή μια ποιήτρια να γράψει ένα ποίημα για να καλωσορίσει το δέντρο. Η Julia Donaldson έγραψε τους στίχους που αργότερα ενέπνευσαν τις εικόνες και έγιναν αυτό το βιβλίο προς τιμή του χριστουγεννιάτικου δέντρου το 2020.

Μια όμορφη, μαγευτική ιστορία σε ρίμα για την ελπίδα και τη σημασία των γιορτών.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Νοέμβριος 2021

Καλές αναγνώσεις και καλές γιορτές!

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close