Σαν Φρανσίσκο, 1905.
Μια κοπέλα κι ένα παιδί θα εγκατασταθούν σ’ ένα ερημωμένο σπίτι στην κορφή ενός λόφου. Κουβαλώντας ελάχιστα υπάρχοντα, αλλά αμέτρητα μυστικά, θα κινήσουν το ενδιαφέρον του μοναχικού τους γείτονα.
Η ροπή προς τη βία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός και η λογική του όχλου θα γίνουν οι κινητήριοι μοχλοί για να ξεδιπλωθεί το παρελθόν των ηρώων σε πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στα όρια μεγάλων φυσικών καταστροφών: στην εξάπλωση του Μαύρου Θανάτου στην Ευρώπη (1347), στη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου (1666), στον Μεγάλο Τυφώνα στις Ολλανδικές Αντίλλες (1780) και στη Μεγάλη Χιονοθύελλα (1888) του Κονέκτικατ.
Κείμενο: Μαρία Τσιάκαλου
Ένα αγόρι είδε σε όραμα ένα κορίτσι και τον άγγιξε η αύρα της. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι κακοποιήθηκαν σωματικά και ψυχικά. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι αντιστάθηκαν, αλληλοβοηθήθηκαν, αγαπήθηκαν.
«Il ciclo della calamità» (Ο Κύκλος της Καταστροφής) της Λένας Κικίδου, από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα «ταξίδι καταστροφής» και λαμβάνει χώρα σε πέντε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε αρκετά μέρη της γης. Μια κεντρική ιστορία και άλλες τέσσερις να εξελίσσονται παράλληλα και οι οποίες στο τέλος με κάποιο τρόπο συνδέονται. Στα δικά μου μάτια το ταξίδι αυτό παρομοιάστηκε σαν τον κατακλυσμό της Γης. Οι καταστροφές ήταν τα αποτελέσματα των άσχημων και ανήθικων πράξεων χιλιάδων ανθρώπων, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Ο κύκλος της καταστροφής, είναι ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος του μεταφυσικού -κοινωνικού – θρησκευτικού – ιστορικού θρίλερ. Είναι η τρίτη δημιουργία της Λένας Κικίδου, που βρίσκει τον δρόμο του εκδοτηρίου και εντελώς διαφορετική από τα δυο προηγούμενά της, από τα οποία το πρώτο είναι φαντασίας και το δεύτερο ψυχολογικό θρίλερ. Η ιστορία έχει ένταση, πάθος, δύναμη και αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και αγάπη. Κρύβει κακοποίηση, θρησκοληψία, βία, προκατάληψη, καταστροφή. Είναι ένα καρφί σε αυτούς που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στην αδικία και τις κακοποιήσεις και επιπλέον αυτοδιορίζονται κριτές των πάντων, ντύνονται τον μανδύα της θεία δίκης και τιμωρούν κατά το δοκούν. Ένα ηχηρό μήνυμα προς τη θρησκεία, τη δικαιοσύνη, την πίστη και τις αδικίες που γίνονται στο όνομά τους.
Η πένα της κυρίας Κικίδου είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Έχει χαρακτήρα και θα την αναγνώριζα αν διάβαζα ένα κείμενο δίχως να γνωρίζω ότι είναι δικό της. Η γραφή της είναι άμεση και γλαφυρή ταυτόχρονα, χωρίς να είναι πομπώδης. Μεταχειρίζεται πετυχημένα πολύ όμορφα επίθετα, μεταφορές και παρομοιώσεις, με αποτέλεσμα να μαγνητίζει τον νου. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι ανάλογη με τη χρονική περίοδο του κάθε κειμένου, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον εκάστοτε ήρωα.
Η υπόθεση του βιβλίου, περιγράφεται από τη συγγραφέα με αρκετές άσχημες και ζοφερές εικόνες, γίνεται πάντα όμως με ευγένεια. Δίνει ένα ύφος φτωχιάς και κατάντιας στην ατμόσφαιρα, πάντα όμως με σεβασμό. Νιώθεις να είσαι παρόν στη σκηνή, να μυρίζεις τον χώρο, να τον αγγίζεις. Υπάρχουν και αληθινά γεγονότα στην ιστορία, παράλληλα με τη μυθοπλασία. Η συγγραφέας με τον τρόπο που εξελίσσει την πλοκή του βιβλίου της, αφήνει τον αναγνώστη να ανακαλύψει μόνος λεπτομέρειες, να δώσει δικές του ερμηνείες, να δώσει ίσως και δικό του τέλος.
Ο κύκλος της καταστροφής είναι ένα βιβλίο προσεγμένο, περιέχει ασπρόμαυρες εικόνες με κάθε εποχής που περιγράφεται, υπάρχουν μεταφρασμένα αποκόμματα εφημερίδων, γράμματα, αποσπάσματα ημερολογίων και απολογιών. Επίσης μας προσφέρονται από την συγγραφέα εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σε κάποια κεφάλαια, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον για την εξέλιξη του βιβλίου. Κάθε μια από τις πέντε ιστορίες είναι γραμμένη με διαφορετική γραμματοσειρά, ένα «παιχνίδι» της συγγραφέως για να μπορεί ο αναγνώστης να αναγνωρίζει τους ήρωες, που πρωταγωνιστούν, μιας και εσκεμμένα δεν αναφέρεται κανένα όνομα ή επίθετο. Είναι πολλά μικρά πραγματάκια που μας χαρίζουν ένα άρτιο κατά την άποψη μου, αποτέλεσμα.
Είναι ένα βιβλίο πραγματικά ταξίδι στον χρόνο, που θα ικανοποιήσει απαιτητικούς αναγνώστες.
Βαθμολογία: [yasr_overall_rating]
Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.kedros.gr/product/8783/ciclo-della-calamit-kyklos-katastrofis.html