Written by 8:00 pm Reviews, Βιβλία Views: 2

Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό 

 

Η Κάρμελ πάντα ήταν διαφορετική. Η μητέρα της η Μπεθ, προσφάτως χωρισμένη, αγωνιά για την ιδιομορφία της κόρης της, καθώς προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή τους. Όταν πάνε με τη μικρή σε ένα τοπικό φεστιβάλ αφήγησης, ο χειρότερος φόβος της Μπεθ θα γίνει πραγματικότητα. Η Κάρμελ εξαφανίζεται.

Η Μπεθ δεν μπορεί να δεχθεί το ενδεχόμενο ότι η κόρη της έχει χαθεί για πάντα και αγωνίζεται για την ανεύρεσή της. Στο μεταξύ η Κάρμελ ξεκινά ένα ταξίδι τόσο απίστευτο όσο και τρομακτικό στο πλευρό ενός άντρα που θα την εκμεταλλευτεί ως παιδί-θαύμα με θεραπευτικές ικανότητες.

Κείμενο : Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια : Χρύσα Βασιλείου

«Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» αποτελεί το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Βρετανίδας Kate Hamer. Παρόλο που η εξαφάνιση παιδιών έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως κεντρικό θέμα σε κάποιο βιβλίο, ο τρόπος γραφής και η ευαισθησία του συγκεκριμένου σίγουρα το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε παρόμοια του είδους του.

Η ιστορία, λοιπόν, αφορά την εξαφάνιση της οκτάχρονης Κάρμελ, ενός ιδιαίτερα χαρισματικού παιδιού. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες μονάχα στιγμές, όταν η μικρή ξέφυγε για λίγο από την προσοχή της μητέρας της, ενώ βρίσκονταν σ’ ένα πολύβουο περίπτερο ενός τοπικού φεστιβάλ. Οι δυο τους χάνουν η μία την άλλη, η Κάρμελ όμως βρίσκει εντελώς απροσδόκητα έναν ‘παππού’, ο οποίος την παίρνει μαζί του, λέγοντάς της ψέματα πως η μητέρα της πέθανε και πως εκείνος είναι πλέον ο κηδεμόνας της. Η μικρή αναγκάζεται να τον ακολουθήσει, ενώ η μητέρα της αρχίζει να ψάχνει απεγνωσμένα την κόρη της.

Και κάπως έτσι ξεκινάει μια παράλληλη αφήγηση, εκείνη της Κάρμελ και της μητέρας της, που διηγούνται πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες, μέρες, μήνες μετά το γεγονός που στιγμάτισε τις ζωές τους. Πώς οι μήνες έγιναν χρόνια, πώς πάλεψαν κι οι δυο τους να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα, να διατηρήσουν τις μνήμες τους ανέπαφες και να αντιμετωπίσουν την κάθε καινούρια μέρα που ερχόταν κι εκείνες έμεναν χώρια.

Μια αφήγηση πρωτοπρόσωπη και από τις δύο πλευρές, που βάζει τις ηρωίδες –μάνα και κόρη– στο κέντρο του σύμπαντος του συγκεκριμένου βιβλίου. Παρότι δεν απουσιάζουν οι δεύτεροι ήρωες (οι οποίοι πολλές φορές έχουν υπέροχες δραματικές εξάρσεις) όλη η προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι επικεντρωμένο σ’ αυτές τις δύο θηλυκές φιγούρες και στην πληθώρα των συναισθημάτων που αποτυπώνονται στα λεγόμενά τους. Οι σκέψεις, οι φόβοι, η αγωνία της μητέρας, η σύγχυση του παιδιού που βρίσκεται σε ένα εντελώς νέο και άγνωστο περιβάλλον, οι νέες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν κι οι δύο, η προσπάθεια να μη χάσουν τους εαυτούς τους μέσα στον τυφώνα των αλλαγών που ταράζει συθέμελα την μέχρι τότε ήσυχη καθημερινότητά τους, και κυρίως η αγάπη της μιας προς την άλλη –παρά τις μικρές προστριβές και τα παράπονα· όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα είναι αριστοτεχνικά πλεγμένα σε μια σφιχτή πλοκή, που κάνει τον αναγνώστη να συμπονά και τις δύο ηρωίδες, να αγωνιά να μάθει τη συνέχεια και να μη θέλει να το αφήσει από τα χέρια του, μέχρι να το τελειώσει.

Επίσης, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός ο τρόπος γραφής της Hamer, όχι μόνο εξαιτίας της συγκίνησης που προκαλεί με τα όσα γράφει, αλλά και με την εκπληκτική πραγματικά ικανότητά της να ‘μεταμορφώνεται’, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, από μητέρα σε κόρη! Η αφήγηση της Μπεθ είναι γραμμένη με ‘ενήλικο’ τρόπο, βαθιά συγκινητική μεν, αλλά τα λόγια και οι σκέψεις ανήκουν ολοφάνερα σε μια ενήλικη γυναίκα. Την αμέσως επόμενη στιγμή, η αφήγηση της Κάρμελ είναι γραμμένη με ‘παιδικό’ τρόπο, γεμάτη παιδική σοφία –από εκείνη την απλή, ανόθευτη που έχουν μόνο τα μικρά παιδιά– αλλά και τόσο απλουστευμένη γλωσσικά, όσο ταιριάζει σε ένα κοριτσάκι τέτοιας ηλικίας. Και το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι πως η συγγραφέας είναι εξίσου καλή και σπαρακτικά αληθινή και στις δύο περιπτώσεις!

Το συγκεκριμένο βιβλίο ορίζεται ως ένα ‘δυνατό ψυχολογικό θρίλερ’, αλλά είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό. Οπωσδήποτε έχει στοιχεία θρίλερ, με την έννοια πως ο όρος αυτός δεν αφορά μόνο στην εξαφάνιση της μικρής και την αγωνία για το τι θα γίνει στη συνέχεια, αλλά κυρίως στον φόβο και την αγωνία του καθενός από εμάς στη σκέψη να του συμβεί κάτι παρόμοιο, να χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Ο καθένας μας μπαίνει εύκολα στη θέση της Μπεθ, επομένως ταυτίζεται αμέσως με ό,τι συμβαίνει σ’ εκείνη και την κόρη της. Η ιστορία περιλαμβάνει επίσης έντονα το αστυνομικό στοιχείο, το ψυχολογικό, το συγκινησιακό. Το βιβλίο αυτό οπωσδήποτε δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά, τα αφορά όμως σε μεγάλο βαθμό.

Το μόνο μειονέκτημα για μένα ήταν το τέλος του. Δεν θα αναφέρω βέβαια λεπτομέρειες, για να μην αποκαλύψω την τελική έκβαση σε όσους σκοπεύουν να το διαβάσουν. Το μόνο που θα πω είναι πως, μετά από όλα όσα μεσολάβησαν, το βρήκα αρκετά ‘φτωχό’ και απότομο. Οι δύο ηρωίδες, αλλά και οι αναγνώστες, θεωρώ πως αξίζαμε κάτι περισσότερο και πιο ολοκληρωμένο.

Παρόλα αυτά, «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να διαβάσει κανείς και να του αφιερώσει το χρόνο και την προσοχή του.

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

http://www.metaixmio.gr/products/3104–.aspx

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close