Written by 10:31 am Board Games, Games Views: 62

BOARD GAME REVIEW : The Night Cage

Τι παίξαμε: The Night Cage

Είδος: Τρόμου

Εταιρεία: Smirk & Laughter Games

Δημιουργοί: Chris Chan, Chris McMahon, Rosswell Saunders

“Ξυπνάς μέσα στο σκοτάδι, το δέρμα σου παγωμένο, το μυαλό σου κενό. Το μόνο που έχεις είναι ένα αίσθημα τρόμου, ένα κερί που τρεμοπαίζει και μια ερώτηση: πόσο θα κρατήσει το φως του;”

Το Night Cage είναι ένα συνεργατικό επιτραπέζιο στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να αποδράσουν από έναν ανατριχιαστικό σκοτεινό λαβύρινθο που αλλάζει συνεχώς. Για να το επιτύχουν αυτό ο καθένας τους θα πρέπει να μαζέψει ένα κλειδί, να βρουν μια πύλη και να ξεφύγουν ως ομάδα. Όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, μιας και δεν είναι οι μόνοι κάτοικοι του λαβύρινθου.

Το μόνο όπλο που έχουν ενάντια στις οντότητες που κρύβονται στις σκιές και στο έρεβος που τους περικυκλώνει είναι το ασθενικό φως ενός κεριού – κι ακόμα κι αυτό δεν κρατάει για πάντα…

Το Night Cage το πέτυχα αναπάντεχα καθώς χάζευα στο Facebook. Μιας και η αρχική μου σελίδα είναι γεμάτη διαφημίσεις επιτραπέζιων, υποθέτω ότι ήταν θέμα χρόνου. Το λιτό και απόκοσμο εξώφυλλό του μου τράβηξε αμέσως το μάτι και, όπως αποδείχτηκε, η θετική μου προδιάθεση βγήκε αληθινή. Είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά παιχνίδια που έχω παίξει και, καθώς η παρτίδα έφτανε προς το τέλος της, ένιωθα την ένταση να γίνεται ολοένα και πιο απτή.

Κατά την άποψή μου η θεματική του ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία του κοσμικού τρόμου: είσαι μια χαμένη ψυχή που περιπλανιέται σε έναν ζοφερό, ατέρμονο λαβύρινθο, ενώ στο σκοτάδι που επικρατεί πέρα από το φως του κεριού σου παραμονεύουν τέρατα που η όψη τους μπορεί να θρυμματίσει τον νου σου. Καθώς ο χρόνος περνάει και το κερί σου σώνεται, το άγχος αρχίζει να σε κυριεύει. Θα καταφέρετε να βγείτε από την φυλακή σας ή θα παγιδευτείτε εκεί για όλη την αιωνιότητα;

Οι κανόνες του είναι σχετικά απλοί (κάτι που θεωρώ μεγάλο συν για ένα παιχνίδι), αν και είναι πιθανό να χρειαστεί να συμβουλεύεστε τον αρκετά αναλυτικό οδηγό παιχνιδιού στις πρώτες παρτίδες. Ο κάθε παίκτης μετακινεί το πιόνι του προσπαθώντας να βρει το πολυπόθητο κλειδί που ανοίγει την πύλη, τοποθετώντας πλακίδια και ανακαλύπτοντας έτσι τα στενά περάσματα του λαβύρινθου. Κατά την κίνησή του νέοι διάδρομοι ανοίγονται μπροστά του και παλιοί εξαφανίζονται, μαζί με πιθανά κλειδιά και πύλες. Οι παίκτες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, μιας και είτε θα κερδίσουν είτε θα χάσουν όλοι μαζί. Αν όλοι καταφέρουν και μαζέψουν τα απαραίτητα κλειδιά τότε θα πρέπει να βρουν το πλακίδιο της πύλης και να αποδράσουν.

Τα τέρατα του λαβύρινθου

Φυσικά στην προσπάθειά τους αυτή θα συναντήσουν διάφορα εμπόδια: το αναπόφευκτο λιώσιμο των κεριών τους, ετοιμόρροπους διαδρόμους που καταρρέουν δημιουργώντας απύθμενους λάκκους, καθώς και μια ποικιλία οντοτήτων που μια συνάντηση μαζί τους μπορεί να οδηγήσει το παιχνίδι σε πρόωρο τέλος. Δεν υπάρχει κανένα αίσθημα γενναιότητας και θάρρους όταν διακρίνεις με την άκρη του ματιού σου κάτι ακατονόμαστο να ανασαίνει λίγα βήματα μακριά σου, δεν υπάρχει καμία σκέψη για μάχη: το μόνο που μπορεί να σε σώσει είναι να κρυφτείς σε έναν γειτονικό διάδρομο, αν μπορείς.

Η απεικόνιση του λιωσίματος των κεριών γίνεται με το τράβηγμα των πλακιδίων από την στήλη τους: όταν τα πλακίδια τελειώσουν, το φως σβήνει και οι παίκτες χάνονται για πάντα στο σκοτάδι. Καθώς οι γύροι περνάνε και η στοίβα μειώνεται, αρχίζεις και νιώθεις ένα τσίμπημα ανησυχίας για το αν θα τα καταφέρετε ή όλη η στρατηγική σας θα πάει στράφι.

Ο αφαιρετικός σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι ένα από τα θετικά του σημεία, μιας και αφήνει πολλά πράγματα στο μυαλό και στη φαντασία των παικτών. Κανείς δεν ξέρει πως βρέθηκε στον λαβύρινθο, κανείς δεν ξέρει πως είναι ακριβώς τα πλάσματα, κανείς δεν ξέρει τι κρύβει το επόμενο πλακίδιο που θα τραβήξει – θα είναι ένα κλειδί, μια πύλη ή ένας Wax Eater;

         Μερικά από τα περιεχόμενα του παιχνιδιού

Επίσης το παιχνίδι περιλαμβάνει την δυνατότητα advanced mode με νέα, πιο ισχυρά τέρατα και μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, κάτι που προσφέρει μεγάλη επαναπαιξιμότητα. Η κάθε παρτίδα κρατάει γύρω στην μία ώρα, ενώ μπορούν να παίξουν από 1 έως 5 παίκτες.

Πέρα από την στάνταρ έκδοση, την οποία μπορείτε να βρείτε σε αρκετά καλή τιμή, υπάρχει και μια deluxe που περιλαμβάνει μεταλλικές φιγούρες, led κεριά και συνοδευτικό soundtrack. Όλο αυτό προσθέτει στην ατμόσφαιρα και στην εμπειρία, όμως η αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει με ελάχιστο κόστος.

Γιατί να το πάρεις: γιατί είναι ατμοσφαιρικό, γιατί είναι εύκολο, γιατί θες να δοκιμάσεις τις στρατηγικές σου ικανότητες υπό πίεση.

Γιατί να μην το πάρεις: γιατί δεν χρειάζεσαι περισσότερο στρες στην ζωή σου, γιατί δεν συνεργάζεσαι καλά με τους άλλους, γιατί σου αρέσουν παιχνίδια στα οποία παίζεις ξυλίκι με τα τέρατα.

Από που το προμηθεύτηκα: από το Meeple On Board, Ραιδεστού 32-34, Ν. Σμύρνη (meepleonboard.gr)

Visited 62 times, 1 visit(s) today
Close