Written by 10:06 pm Reviews, Βιβλία Views: 2

Μοιραία Πράγα

Πράγα, 1942
ΣE ENA ΣΠΙΤΙ ΓΕΜΑΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ

Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, η πιο σκοτεινή φυσιογνωμία των υψηλόβαθμων ναζί και νέος Προστάτης του Ράιχ στη Βοημία και στη Μοραβία, διατάζει τον Μπέρνι Γκούντερ να τον επισκεφθεί στην Πράγα και να περάσει ένα Σαββατοκύριακο κοντά του στην εξοχική του έπαυλη. Είναι μια «πρόσκληση» την οποία ο Μπέρνι ευχαρίστως θα απέφευγε, ειδικά από τη στιγμή που μαθαίνει ότι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι είναι ανώτερα στελέχη των Ες Ες και της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Όταν ανακαλύπτεται το πτώμα του Άλμπερτ Κούτνερ, λοχαγού των Ες Ες, σε ένα δωμάτιο κλειδωμένο από μέσα, ο Μπέρνι γίνεται το επίκεντρο της προσοχής καθώς αναλαμβάνει να διαλευκάνει αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση. Εφόσον αποτύχει, γνωρίζει καλά τι διακυβεύεται: όχι μόνο η δική του υπόληψη, αλλά και η υπόληψη ενός πανίσχυρου και εκδικητικού άντρα – του Ράινχαρντ Χάιντριχ.

 

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Phillip Kerr στη σειρά βιβλίων του Μπέρνι Γκούντερ , Μοιραία Πράγα , είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη σειρά.

Για τους νέους στη σειρά, ο Μπέρνι Γκούντερ είναι ένας αστυνομικός, ένας ντετέκτιβ. Αλλά δεν είναι ένας οποιοδήποτε ντετέκτιβ. Είναι μέλος του εγκληματολογικού και έχει εργαστεί στους δρόμους από τις ημέρες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μέσα στο καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ. Όπως και οι περισσότεροι σκληροτράχηλοι ντετέκτιβ, έτσι και στον Γκούντερ αρέσει να έχει τη δική του γραμμή δράσης. Μια άγρια ​​ανεξάρτητη γραμμή δράσης.

Φυσικά, η ανεξαρτησία δεν είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό στη ναζιστική Γερμανία. Ειδικά αν θές να επιβιώσεις εως τα επόμενα γενέθλια σου. Ως αποτέλεσμα, έχει κάνει τους δικούς του συμβιβασμούς. Συμβιβασμούς που τον οδήγησαν σχεδόν στη κατάθλιψη και πολύ κοντα στην αυτοκτονία. Αλλά συνεχίζει…

Η Μοιραία Πράγα ως επί το πλείστον διαδραματίζεται, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, στην Πράγα.Η ιστορία ξεκινά με τον Μπέρνι Γκούντερ πίσω στο Ανατολικό Μέτωπο , αηδιασμένο με αυτά που είδε στον πόλεμο , χαρούμενο που επιστρέφει στο Βερολίνο ως αστυνομικός. Αλλά πριν προλάβει να χαρεί… Έχει κληθεί στην Πράγα από τον Ράινχαρντ Χάιντριχ , έναν από τους «αρχιτέκτονες» του ολοκαυτώματος που υπηρετεί την Πράγα , ως νέος προστάτης του Ράιχ της Βοημίας και της Μοραβίας . Ένας χασάπης και για αυτό είναι σίγουρος, αλλά , σε αντίθεση με άλλους του καθεστώτος ήταν από πολλές απόψεις «καλλιεργημένος» και «σοφιστικέ» και πολύ πιο επικίνδυνος για να μπορέσει να αρνηθεί .
Ο Ράινχαρντ, ετοιμάζεται να γιορτάσει την άφιξη του στην Πράγα. Ακολουθώντας εντολές ο Γκούντερ τον ακολουθεί εκεί , για να χρησιμεύσει ως σωματοφύλακας και γενικά ντετέκτιβ στο σπίτι αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αλλά πριν καλά-καλά φτάσει, η δολοφονία του υψηλόβαθμου μέλους των Ες Ες, του Άλμπερτ Κούτνερ , λαμβάνει χώρα. Τώρα εκείνος πρέπει να βρεί τον ένοχο αν θέλει να μέινει ζωντανός, αφού δεν κινδυνεύει μόνοι η δική του υπόληψη πλέον αλλά και του εκδικητικού και πανίσχυρου Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Το βιβλίο ακολουθεί το Γκούντερ, καθώς περπατά μέσα στο λαβύρινθο της ίντριγκας και της εξαπάτησης, γύρω από τη δολοφονία. Ζωντανές λεπτομέρειες μιας εφιαλτικής Γερμανίας προ – Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Λεπτομέρειες ηθικής κατάρρευσης και οι απαντήσεις, των απλών ανθρώπων , τόσο των καλών όσο και των αποτρόπαιων .
Αν και στο βιβλίο είναι πολύ καλά αποτυπωμένα το σασπένς και η αγωνία, ο Kerr αναγνωρίζει τη συνενοχή του Γκούντερ, αλλά παράλληλα καταφέρνει να αφήσει τον αναγνώστη να αναπτύξει συμπάθεια για τις επιλογές που έπρεπε να κάνει. Είναι σαφές ότι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι Γκούντερ υποφέρει από την ενοχή του επιζώντα και ο Kerr κάνει καλή χρήση αυτου του στοιχείου.

Δεν νομίζω ότι κάποιος άλλος έχει κάνει ανώτερη δουλειά στην περιγραφή της ανήθικης κόλασης στην οποία ουσιαστικά ένας ηθικός άνθρωπος έπρεπε να ζήσει στο χρόνο και στον τόπο εκείνο. Αυθεντικές περιγραφές δείχνουν μια πολύ βαθιά γνώση της Ευρώπης κατά την περίοδο εκείνη .Η Γραφή του Kerr είναι υπέροχη. Διασκεδαστική, ειρωνική, και επώδυνη. Γεμάτη βία, με αφθονία αυτο-απέχθειας, τεράστια θλίψη, και τέλος ένα είδος ικανοποίησης .

Η Μοιραία Πράγα ήταν μία από τις πιο απολαυστικές ιστορίες στη σειρά. Μια ακόμη εξαιρετική γεύση από τις σκοτεινές ημέρες της ναζιστικής Γερμανίας. Με το Μπέρνι Γκούντερ να εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας.

Για αυτό το βιβλίο μπορώ μόνο να πω : συνιστάται!

 

Βρείτε το βιβλίο εδω:https://www.kedros.gr/product/8275/moiraia-praga.html

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close