1. Χριστόδουλος Καλογεράς
Χριστούγεννα και πάλι. Τελικά ήρθαν αρκετά σύντομα και φέτος. Όπως καταλαβαίνετε δεν και είμαι και ο μεγαλύτερος fan των εορτών. Βέβαια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλοι πάντα μου παρουσίαζαν τα Χριστούγεννα ως κάτι διαφορετικό, κάτι μαγικό και τονίζω το μαγικό διότι στο μυαλό και στην ψυχή μου αυτή είναι η λέξη που συνοδεύει τα Χριστούγεννα.
Μετά λοιπόν από την μικρή και σύντομη εισαγωγή μου ας περάσουμε στην περιγραφή του καλύτερου και χειρότερου Χριστουγεννιατικου επεισοδίου για μενααα…
Όπως ανέφερα και παραπάνω Χριστούγεννα και μαγεία για μένα είναι λέξεις αλληλένδετες. Γι’ αυτό επιλέγω ως καλύτερο το ολόφρεσκο επεισόδιο της σειράς “Chilling Adventures Of Sabrina”, “Chapter Eleven: A Midwinter’s Tale”. O λόγος; Νομίζω ξεκάθαρος! Που αλλού θα μπορούσα να βρω περισσότερη μαγεία. Η αίσθηση του διαφορετικού, η αντίθεση των κλασσικών Χριστουγέννων με το Ηλιοστάσιο (δηλαδή του πάνω και του κάτω κόσμου) και ο τρόπος που αυτές οι δύο διαφορετικές καταστάσεις συνυπάρχουν στον κόσμο των θνητών μου δίνει μια διαφορετική οπτική για τις γιορτές χωρίς βέβαια να υπάρχει κάτι ξεχωριστό στην πλοκή του επεισοδίου.
Όσον αφορά το χειρότερο επεισόδιο, θα μπορούσα μάλλον να γράφω για μέρες. Οπότε επιλέγω να μην επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο. Σε όλες τις σειρές που παρακολούθησα ή συνεχίζω να παρακολουθώ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα εορταστικά επεισόδια απλά καθυστερούν την πλοκή που με τόση αγωνία περιμένω. Οπότε εκεί που κάποιος βλέπει στολίδια, δώρα και γλυκά, εγώ βλέπω παράταση στην αγωνία μου. Οπότε… SOOORRRRRRYYYY δεν θα πάρω!
2.Εμμανουέλα Μαρλά
Θα κάνω τη διαφορά αυτή τη φορά και θα μιλήσω για κάποιες σειρές, που για τη μια δεν έχω μιλήσει ποτέ και για την άλλη δεν θα θέλατε να σας μιλάω γενικά ( 😛 ).
Αυτή την περίοδο, οι περισσότερες σειρές προβάλλουν τα γλυκανάλατά τους επεισόδια και έτσι είπα να πάω σε μια διαφορετική σειρά και αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Αυτό είναι από τη σειρά του BBC, Miranda, όπου η απίστευτα περίεργη και αδέξια πρωταγωνίστρια προσπαθεί να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων μακριά από τους γονείς της, ενώ γενικά δεν την αφήνει η μαμά της. Με τη συγκεκριμένη πρωταγωνίστρια μπορώ να ταυτιστώ σε πολλές περιπτώσεις – και συγκεκριμένα, με το πώς μπορώ εύκολα να φάω μια σαβούρα! Αν θέλετε απλά να γελάσετε με την ψυχή σας, συνιστώ ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο επεισόδιο, καθώς και την υπόλοιπη σειρά.
Ας πάμε τώρα στο γλυκανάλατο επεισόδιο και τη σειρά που αρκετοί δεν θα περιμένατε να πω πως παρακολουθώ! Αυτό δεν είναι άλλο από το Grey’s Anatomy (πριν με κατακρίνετε, απλά διαβάστε τι θα γράψω και δεν θα ξαναμιλήσω ποτέ γι’ αυτό, το υπόσχομαι), το οποίο ακόμα και τώρα το παρακολουθώ – μη ρωτήσετε γιατί, απλά είναι από τις κρυφές επιθυμίες μάλλον! Σε αυτή τη σειρά και σε κάθε σεζόν γίνονται τα απίστευτα από χωρισμούς, θανάτους μέχρι και περίεργα ιατρικά θέματα (ναι, πού και πού τα δείχνουν κι αυτά). Σε κάθε χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, λοιπόν, προσπαθούν να δείξουν πως τίποτα από όλα αυτά δεν τους επηρεάζει και πως είναι μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια *πράσινο emoji*. Η αλήθεια είναι πως, ανάλογα με τη διάθεση, καταλήγω να το χαζεύω τελικά, ώστε να δω τι άλλο θα συμβεί για να κρατήσουν τον κόσμο – και συνήθως όλο και κάτι κάνουν για να συνεχίσεις να τη βλέπεις.
3.Μιχάλης Γεωργοστάθης
Όταν μου λένε για χριστουγεννιάτικα επεισόδια, η πρώτη σειρά που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Doctor Who.
Από το 2005, που η σειρά ξαναξεκίνησε, προβάλλει κάθε χρόνο και ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Ορισμένα από αυτά τα επεισόδια είναι πολύ σημαντικά για την πλοκή, αφού σε αυτά εμφανίζονται για πρώτη (2006 o David Tennant) ή τελευταία (2017 o Peter Capaldi – στο πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμα του 2010 είδαμε τελευταία φορά τον David Tennant) φορά ηθοποιοί στο ρόλο του Doctor ή και νέοι companion (2007 η Catherine Tate ως Donna Noble) και περισσότεροι guest star από όσους χωράει το άρθρο.
Οπότε, πάω κατευθείαν στα καλύτερα και χειρότερα (και το imdb.com συμφωνεί μαζί μου…)
Το επεισόδιο Α Christmass Carol του 2010 είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Ο Doctor (Matt Miller) πρέπει να σώσει την Amy και τον Rory, καθώς το διαστημικό κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν κινδυνεύει να συγκρουστεί και μόνη του ελπίδα είναι να πείσει τον Kazran Sardick (Michael Gambon), έναν τσιφούτη Σκρουτζ, να τους βοηθήσει. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να τον πάει πίσω και μπροστά στον χρόνο.
Είναι ένα επεισόδιο γεμάτο με ευφάνταστα gag, ιπτάμενους καρχαρίες που σέρνουν έλκηθρα και βαθιά συγκινητικές στιγμές. Και αυτό σας το λέει άνθρωπος που ως αγαπημένη του χριστουγεννιάτικη ταινία αναφέρει τα Γκρέμλινς, αλλά έχει δει το συγκεκριμένο επεισόδιο τρεις φορές…
Και αφού η διασκευή της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Ντίκενς πήγε τόσο καλά, το 2011 αποφάσισαν να κάνουν διασκευή τη Νάρνια…
Και απέτυχαν.
Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία γυναίκα που χάνει τον άντρα της στον πόλεμο φεύγει από το Λονδίνο και στο νέο της σπίτι αυτή και τα δύο παιδιά της ανακαλύπτουν έναν χριστουγεννιάτικο κόσμο κρυμμένο στην ντουλάπα τους. Αλλά δεν θυμάμαι περισσότερα, επειδή όλη η ιστορία ήταν ένα απερίγραπτο κουβάρι από σκόρπιες ιδέες που δεν βγάζουν νόημα, απλά είναι αναφορές σε ό,τι κατέβηκε στο κεφάλι του σεναριογράφου Stephen Moffat για να φτιάξει “το πιο χριστουγεννιάτικο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο έβερ”.
Και το αποτέλεσμα είναι σαν να τρως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, τσουρέκι και δίπλες αλεσμένα στο μπλέντερ…
Απολαυστικό, ε;
4. Ελίνα Βασσάλου
Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά για να πάω στα θετικά, μέρες που είναι να κλείσουμε χαρούμενα. Δυστυχώς η ευτυχώς (για έμενα δυστυχώς) όλες οι σειρές πλέον θέλουν ντε και καλά να κάνουν θεματικά επεισόδια και οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν πάντα την τιμητική τους.
Προσωπικά το χειρότερο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που έχω είναι αυτό του πέμπτου κύκλου το Pretty Little Liars, “How A stole Christmas” Ήταν που ήταν χάλια η σειρά η εορταστική ατμοσφαίρα το ξετίναξε. Δεν θα πω πολλά γι αυτό το επεισόδιο γιατί παραήταν cringe. Κλασσικά ο “Α” εμφανιζόταν όπου να ναι σε ότι πιο απίθανο και άκυρο μέρος και κλασσικά απλά υποπτεύονταν άσχετους για το ποιος είναι ο αληθινός “Α”. Ό,τι ακριβώς ισχύει δηλαδή και σε όλη τη σειρά άπλα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από πίσω και ένα μέτρο χιόνι. Κλισέ χορός με φορέματα απόχρωσης του λευκού και κλασσικά στερεότυπα όπως η κοπέλα που είναι ομοφυλόφιλη (Paige) αντί για φόρεμα θα φορέσει λευκό κοστούμι. Ακόμη και ο τίτλος είναι κλεμμένος από την ταινία “How Grinch stole Christmas”. Ένα κάλο είχε μέχρι τότε αυτή η σειρά, ότι δεν έκαναν χριστουγεννιάτικα επεισόδια. Δεν ξέρω τη έπαθαν το 2014 αλλά πάλι καλά ήταν μάλλον μια αποτυχημένη προσπάθεια που μέχρι και οι ίδιοι δημιουργοί κατάλαβαν και δεν το ξανά επιχείρησαν.
Ας αφήσουμε όμως τα αρνητικά και πάμε στο πραγματικό επεισόδιο των Χριστουγέννων, αυτό που μπορείς να δεις και όχι μόνο να μην βγάλεις αφρούς από τα μάτια αλλά μάλιστα να αναπολήσεις και να απολαύσεις την Χριστουγεννιάτικη μαγεία. Και φυσικά μιλάω για τα αγαπημένα μας Friends. Και επειδή δεν έχω πιο να διαλέξω από αγαπημένο επεισόδιο θα πω αυτό που τα είχε όλα!
Το “The one with the Christmas in Tulsa”. Ένατος κύκλος και η αγαπημένη σειρά μικρών και μεγάλων πλησιάζει στο τέλος της οπότε γενικά στους 2 τελευταίους κύκλους είχαμε πολλά επεισόδια με flashback ένα από αυτά είναι και το συγκεκριμένο όπου τα φιλαράκια κάνουν για πρώτη φορά χωριστά Χριστούγεννα καθώς ο Chandler έχει μεταφερθεί στην Tulsa για δουλείες. Εκεί λοιπόν περιγράφει στην συνεργάτιδά του πως έχουν περάσει όλα τα προηγούμενα Χριστούγεννα όλοι μαζί. Και εκεί ξεκινάει η νοσταλγία, από τα συναισθηματικά Χριστούγεννα όπου η Phoebe πάει να βρει τον πατέρα της, μέχρι από τα πιο αστεία με το Χριστουγεννιάτικο Αρμαντίλο. Γενικώς για εμένα είναι ένα αρκετά ευχάριστο επεισόδιο και ιδιαίτερο καθώς είναι και το τελευταίο εορταστικό επεισόδιο που βλέπουμε στη σειρά καθώς στην δέκατη season αποφάσισαν να μην γυρίσουν ένα.
Επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Βασιλείου
5. Guest : Αγγελική Κατσιμάρδου
(κείμενο και επιμέλεια)
Χριστούγεννα σημαίνουν χαρά, γιορτή, διασκέδαση, φαγητό, γλυκά, ταξίδια και πολλά άλλα. Μέσα σε αυτά τα πολλά άλλα είναι και τα χριστουγεννιάτικα προγράμματα, που μας συνοδεύουν στο εορταστικό τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι τα παλιότερα χριστουγεννιάτικα προγράμματα ήτα πολύ πιο φαντασμαγορικά, γεμάτα μουσική και τραγούδι. Αλλά και πάλι δεν θα μιλήσω για αυτά. Όχι! Τα δικά μου αγαπημένα προγράμματα αφορούσαν τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών. Φυσικά, δεν ήταν πάντα πετυχημένα. Υπήρχαν και επεισόδια τόσο βαρετά ή απογοητευτικά, που έμειναν, επίσης, αξέχαστα.
Αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο:
«Σ’ αγαπώ – Μ’ αγαπάς»
Νομίζω ότι θα μπορούσα να αναφέρω πολλά και θα αφορούσαν όλα ελληνικές σειρές, διότι ελάχιστες ξένες σειρές έπιαναν το νόημα των Χριστουγέννων ή το μετέφεραν στο περιβάλλον και στους χαρακτήρες τους. Ένα από τα πολλά αξέχαστα χριστουγεννιάτικα επεισόδια, για μένα, ήταν και τα «Εγκλήματα», με την Σωσώ και το μαύρο δέντρο της, τους κουραμπιέδες με το ποντικοφάρμακο και τα «χιόνια στο καμπαναριό, πέθαν’ όλο το χωριό» και φυσικά τον γέρο-Αριστείδη με την ιστορία με την φάτνη και την έγκυο που γέννησε… κορίτσι! Αλλά το καλλίτερο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο είναι αναμφίβολα το «Σ’ αγαπώ – Μ’ αγαπάς» με τα φοβερά σκετς τους, αναφερόμενοι σε όλα τα διάσημα ερωτικά ζευγάρια. Ο Αδάμ και η Εύα, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, Ο Ναπολέων και η Ζοζεφίνα, ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο, Ο Φώτης Μεταξόπουλος και η Νάντια Φοντάνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία, ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα, ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Νίκος Καρβέλας και η Άννα Βίσση, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Άντζελα Γκερέκου μέσα από την μοναδική, χιουμουριστική και καυστική ματιά της Δήμητρας Παπαδοπούλου και του Θοδωρή Αθερίδη. Απολαυστική διάλογοι, μοναδικές μεταμφιέσεις και απερίγραπτα σκηνικά, ειδικά με την Γιόκο Όνο και τον Τζων Λένον στο κρεβάτι να αναλύουν και να απορρίπτουν (!) το τραγούδι «Imagine».
Ευρηματική διάλογοι γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που κατάφεραν, με μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο, να ενσωματώσουν την διασκέδαση και το γέλιο, μέσα από αναφορές σε διάσημα τραγούδια, χορό και ταινίες. Το θυμάμαι κάθε Χριστούγεννα και, φυσικά, το παρακολουθώ ξανά και ξανά.
Και πάμε στον αντίποδα με το… χειρότερο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο:
The Big Bang Theory
Τι να πω, γενικώς, για όλα τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια αυτής της σειράς. Για την επίσκεψη του πατέρα του Ραζ, σε ένα επεισόδιο, που ήταν όλη την ώρα πικρόχολος και προσβλητικός; Για τον ίδιο τον Σέλντον που κάθισε στα πόδια του Άγιου Βασίλη για να αποδείξει πόσο «άσχημη» γιορτή είναι τα Χριστούγεννα; Για τον διάλογο Σέλτον και Πέννυ για το πόσο ανόητη (ξανθιά) ήταν και δεν έπρεπε ο Λέοναρντ να την γνωρίσει στην οικογένειά του, λέγοντάς της ευθεία ότι είναι μια ασήμαντη και χαζή σερβιτόρα, ανίκανη για τα πάντα; Για το γεγονός ότι τρεις «μαντραχαλάδες» έπαιζαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, αντιγράφοντας έναν κωδικό με… κουδούνια; Ή για την ανταλλαγή ηλίθιων δώρων; Πολλά τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια αυτής της σειράς και το ένα… χειρότερο από το άλλο, γεμάτα κοινοτυπίες και ανόητους διαλόγους και σε καμμιά περίπτωση στο πνεύμα των Χριστουγέννων..