Written by 8:27 pm Events, Τέχνες Views: 3

Το Nikol's Way στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τέσυς Μπάϊλα «Άγριες Θάλασσες»,

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και οι Εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Τέσυς Μπάϊλα «Άγριες Θάλασσες», στον χώρο της βιβλιοθήκης, Δομοκού 2, στον Στ. Λαρίσης.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν οι: Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας, Κώστια Κοντολέων, συγγραφέας και μεταφράστρια, και Γιάννης Χούμας, απόγονος του ήρωα του βιβλίου.

Την εκδήλωση γέμισαν μουσική και τραγούδι ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος (τραγούδι) και η Αλίκη Ζωγράφου (ακορντεόν και τραγούδι).

Προλόγισε ο κ. Ιάκωβος Μπάλιος, βιβλιοθηκονόμος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Αθηνών, που μας υποδέχτηκε στον ζεστό και φιλόξενο χώρο της και μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία και το αρχείο της βιβλιοθήκης.

Η κα Μπάϊλα καλωσόρισε το κοινό και το πάνελ και προβλήθηκε βίντεο από το αρχείο του κ. Κώστα Χούμα, με τους ήρωες του βιβλίου, Μιλτιάδη και Ελένη Χούμα και Κώστα Κατσουλάκη. Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση υπήρξαν παρόντες οι Κώστας Κατσουλάκης και Ελένη Χούμα. Το βίντεο έντυσε μουσικά ο Νίκος Γουλανδρής.

Η κα Μπάϊλα, στην συνέχεια, έδωσε τον λόγο στον κύριο Μάνο Κοντολέων, ο οποίος επισήμανε ότι η συγγραφέας αγαπά πολύ το υγρό στοιχείο, μια και είναι εμφανές στα βιβλία της. Συνέχισε με την ιστορία του Μιλτιάδη Χούμα, που έδωσε το καΐκι του στην αγγλική συμμαχική οργάνωση διαφυγής MI9 , κατά την διάρκεια του ΒΠΠ. Τα γεγονότα βασίζονται στο ημερολόγιο του Μιλτιάδη Χούμα, το οποίο η συγγραφέας αξιοποίησε και έγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η κ. Μπάϊλα κατάφερε να ταυτίσει τους αναγνώστες με τους ήρωες, να δώσει ένταση στις περιγραφές της. Την ψευδαίσθηση του «ζήσαμε το χτες» οπότε μπορούμε να κατανοήσουμε το σήμερα. Η ιστορία, συνέχισε ο κ. Κοντολέων, δημιουργεί μνήμη και υπάρχει η ανάγκη να κατανοήσουμε το παρελθόν για να ζήσουμε το μέλλον.

Το ιστορικό μυθιστόρημα βρίσκεται σε άνθηση και, ενώ οι περισσότεροι συγγραφείς γράφουν κοινωνικό μυθιστόρημα με λίγα ιστορικά στοιχεία, η Τέσυ Μπαϊλα γράφει αληθινές ιστορίες, που δεν χαρακτηρίζονται όμως αμιγώς ιστορικά. Τα έργα της, μέχρι σήμερα, δείχνουν ατομικά οράματα με ιστορικά στοιχεία. Στο τελευταίο της βιβλίο μετατρέπει ντοκουμέντα και ιστορικά συμβάντα σε μυθιστόρημα και περιγράφει με πάθος και ευπρέπεια μια ερωτική ιστορία, αλλά και την μάχη εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Ένα βιβλίο με πλούσια πλοκή, ένταση και ποικίλα συναισθήματα. Τεχνική γραψίματος σωστά οργανωμένη, πληθωρική αφήγηση, ζωντανεύει όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα με πάθος.

Ο κ. Κοντολέων μας διάβασε απόψεις και σκέψεις των κάτωθι αναγνωστών για το βιβλίο:

  • Αιμίλιο Σολωμού στο Culture Now.
  • Βιργινίας Αυγερινού στο Life,
  • Δημήτρη Στεφανάκη στο Culture Now,
Έκλεισε την ομιλία του με μια δόση χιούμορ, αφού ευχήθηκε στην συγγραφέα το επόμενο βιβλίο της να έχει σχέση με βουνά.

Ακούσαμε ένα υπέροχο τραγούδι, εμπνευσμένο από το καΐκι του βιβλίου «Ευαγγελίστρια», με τίτλο «Καϊκάκι δέκα μέτρα», σε στίχους Γιάννη Χούμα και μουσική Εαρινού. Ερμήνευσε ο Τάσος Κωνσταντακόπουλος και συνόδευσε με ακορντεόν η Αλίκη Ζωγράφου.

https://www.youtube.com/watch?v=qNlc-JPFwis

Τον λόγο πήρε η κα Κώστια Κοντολέων, που αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Ελλάδας από αρχαιοτάτων χρόνων έως το «Όχι», το «Αέρας» και την Πίνδο, την Ελλάδα των ηρώων και τον Μιλτιάδη Χούμα. Ο ήρωας μας είχε άλλα όνειρα στην ζωή του. το καΐκι του ήταν η πρώτη αγάπη του. Αργότερα ήρθε και η Ελένη. Όνειρα για την αγκαλιά της θάλασσας και την αγκαλιά της Ελένης. Όνειρα για οικογένεια. Η τύχη όμως αποφασίζει αλλιώς και αντί για ψάρια, το καΐκι του κουβαλάει παλληκάρια και γίνεται οδός διαφυγής προς την ελευθερία.

Η κα Μπάϊλα κατάφερε δύο πράγματα, σε αυτό το βιβλίο: Να κάνει γνωστή στους νέους την ιστορία του Μιλτιάδη Χούμα και να μας αποδείξει το ταλέντο της ότι τολμά να πολεμήσει με τα δύσκολα και αποφαίνεται ότι πρόκειται για αναγνωστική απόλαυση.

Στην συνέχεια, με την βαθιά και ιδιαίτερη φωνής της, μας διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο.

Η κα Μπάϊλά, παρουσίασε τον Γιάννη Χούμα, γιό των ηρώων Μιλτιάδη και Ελένη Χούμα, που παραβρίσκονταν στο πάνελ. Το ζευγάρι απέκτησε και ακόμα άλλα τρία παιδιά, τον Χριστόδουλο, τον Νίκο και τον Ανδρέα. Οι εικόνες ζωγραφικής, το καραβάκι, οι φωτογραφίες και τα άλλα αντικείμενα, που παρουσιάστηκαν στην συγκέντρωση, αποτελούν αρχειακό υλικό του Νίκου Χούμα, που απεβίωσε πριν τρία χρόνια.

Ο κ. Γιάννης Χούμας μας είπε ότι δεν θα κρίνει το βιβλίο, καθώς ο ίδιος δεν είναι βιβλιοκριτικός, αλλά θα μιλήσει για το ιστορικό του κομμάτι. Ευχαρίστησε, αρχικώς, την κα. Μπάϊλα για την δουλειά που έκανε, τον χρόνο και το έργο της, τις Εκδόσεις Ψυχογιός για τις παρουσιάσεις, τους εικαστικούς για τους πίνακες ζωγραφικής, αφιερωμένους στο καΐκι «Ευαγγελίστρια» και διευκρίνισε ότι τα έργα αποτελούν μουσειακά κομμάτια πλέον, για την ορειχάλκινη προτομή του πατέρα του και τον κ. Κωνσταντακόπουλο για την δημιουργία του τραγουδιού «καϊκάκι δέκα μέτρα».

Μας εξιστόρησε πως ξεκίνησε η συγγραφή αυτού του βιβλίου, για την ιδέα, που γεννήθηκε το 2013 και που στηρίχθηκε σε γερές βάσεις, πρώτον γιατί υπήρχε το ημερολόγιο, δεύτερον γιατί στηρίχθηκε στο βιβλίο-μαρτυρία του Λοχαγού Μάϊκλ Γούντσιβ Πάρις, αρχηγού της επιχείρησης, (που γράφτηκε μετά από προτροπή του ίδιου του κ. Γιάννη Χούμα), τρίτον, γιατί πλέον είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τον θάνατο του ήρωα (28 χρόνια) και γι’αυτό υπήρχε ψύχραιμη γνώμη και ματιά, αφού είχαν κοπάσει οι συναισθηματισμοί, που συνόδευαν την ιστορία και τέλος, υπήρχε και η μαρτυρία του ίδιου του κ. Κώστα Κατσουλάκη, που ήταν μέλος του καϊκιού και έλαβε μέρος στην όλη επιχείρηση.

Η συμμαχική οργάνωση διαφυγής MI9 είχε συνολικά 24 καΐκια και όχι μόνο το «Ευαγγελίστρια». Αρχηγός της επιχείρησης ήταν ο Μάϊκλ Γουντσιβ Πάρις, φιλέλληνας, που πέθανε στην Ελλάδα και έγραψε το βιβλίο-ντοκουμέντο για την επιχείρηση. Το βιβλίο μεταφράζεται τώρα από τον κ. Γιάννη Χούμα. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες του πληρώματος, στις οποίες η κα Μπάϊλα στηρίχτηκε και έγραψε το βιβλίο, ένα βιβλίο, σύμφωνα με τον κ. Χούμα που παρουσίασε τους ήρωες με μετριοφροσύνη, ταπεινότητα. Ο τίτλος του βασίστηκε στον πίνακα του Αθανάσιου Χρήστου «Άγριες Θάλασσες». Ένα βιβλίο που σε βάθος χρόνου ο ιστορικός του μέλλοντος θα χαρακτηρίσει εξαιρετικό.

Η κα Κώστια Κοντολέων μας διάβασε ένα ακόμα απόσπασμα, λόγια της κας Ελένης Χούμα, όπως τα απομαγνητοφώνησε η συγγραφέας.

Τον λόγο πήρε η ίδια η κα Μπάϊλα, που μας εξιστόρησε πως γνωρίστηκαν ο Μιλτιάδης και Ελένη Χούμα και πως δέθηκαν στην ζωή.

Ακούσαμε άλλο ένα τραγούδι, αφιερωμένο στην διαφυγή, το «Άγια Κυριακή», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Κώστα Βίρβου, από την Αλίκη Ζωγράφου.

https://www.youtube.com/watch?v=NRNocLMSvh0

Η κα Μπάϊλα συνέχισε με το πώς συνέλαβε την ιδέα του βιβλίου, όταν βρέθηκε τρία χρόνια νωρίτερα στην Πινακοθήκη Πειραιά, στην έκθεση Χούμα και σκέφτηκε ότι η ιστορία αυτή είναι άγνωστη στον κόσμο. Εντυπωσιάστηκε από την ιστορία και από το γεγονός ότι ο κ. Χούμας ήταν ένας από τους τέσσερις μόνο εκτός Βρετανίας που πήρε το μετάλλιο DSO (Distinguished Service Order), για διακεκριμένη υπηρεσία σε καιρό πολέμου. Ο Μιλτιάδης Χούμας δεν μιλούσε καθόλου για όλα αυτά τα γεγονότα. Ο ίδιος έδωσε την ψυχή του χωρις να κερδίσει τίποτα. Από τέτοια στόφα ήταν φτιαγμένος. Αρχικά συνομιλεί με τον Νίκο Χούμα και αργότερα με τον Γιάννη, που έχει αρχείο 27 χρόνων.

Η συγγραφέας μας είπε ότι αποφάσισε το βιβλίο αυτό να γίνει ένα μυθιστόρημα και όχι βιογραφία, γιατί ήθελε να το κάνει ελκυστικό στο κοινό. Μπήκε στην διαδικασία να νοιώσει τους ήρωες να κατανοήσει τις σκέψεις και τις πράξεις τους , τα συναισθήματά τους. Ο κόσμος αγκάλιασε το βιβλίο, ίσως γιατί είμαστε και πάκι υπό την ίδια κατοχή.

Ανέτρεξε σε αρχεία, στηρίχθηκε σε βιβλιογραφία, αλλά και στο ημερολόγιο του ίδιου του Μιλτιάδη Χούμα, από την χρονιά του 1943, με καταγεγραμμένες 65 αποστολές. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν άλλα, των υπολοίπων χρόνων. Επισκέφτηκε και συνομίλησε με την ίδια την κα Ελένη και έμαθε ιστορικά γεγονότα που δεν γνώριζε. Η ίδια μας δήλωσε ότι δέθηκε με την οικογένεια. Συνήθως, μας είπε ένας συγγραφέας δεν ξεχωρίζει τα βιβλία του, αυτό εδώ όμως έγινε το αγαπημένο της.

Ευχάριστη προσθήκη της βραδιάς ήταν η συμμετοχή του κ. Κώστα Κατσουλάκη, που πήρε το μικρόφωνο και μας εξιστόρησε μερικά γεγονότα από τα χρόνια εκείνα,

Ο κ. Κοντολέων προσέθεσε ότι τέτοιες ιστορίες πρέπει να λέγονται και να μαθαίνονται. Το έθνος πρέπει να έχει συνείδηση και των πρόσφατων γεγονότων. Ευτυχώς που υπήρξαν αρχεία που διέσωσαν την ιστορία, που έγινε τραγούδι και γιατί όχι και ταινία.

Η κα Μπάίλα έκλεισε την βραδιά με ευχαριστίες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Αθηνών για την άψογη φιλοξενία, στις εκδόσεις Ψυχογιός, στο πάνελ για την συμμετοχή του στην παρουσίαση και στους τραγουδιστές για τις όμορφες ερμηνείες τους.

Ο κ. Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμήνευσε και πάλι το τραγούδι «Καϊκάκι δέκα μέτρα» με την συνοδεία του ακορντεόν της κας Αλίκης Ζωγράφου.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην κα Μπάϊλα και στο βιβλίο της.

 

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close