Review: Τέταρτη Πτέρυγα by Rebecca Yarros

0
1512

 

Τέταρτη Πτέρυγα - Rebecca Yarros | Skroutz.grΈνας δράκος δίχως ιππέα είναι τραγωδία. 

Ένας ιππέας δίχως δράκο είναι νεκρός.

ΑΡΘΡΟ ΕΝΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑ, Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΙΠΠΕΩΝ

«Υπάρχει κανένας άλλος που θέλει να αλλάξει γνώμη;» φωνάζει ο Ζέιντεν κοιτάζοντας τους υπόλοιπους δόκιμους με το ίδιο μοχθηρό βλέμμα που έχει ο μπλε δράκος πίσω του. «Όχι; Τέλεια. Περίπου οι μισοί από εσάς θα είστε νεκροί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Όλοι στον σχηματισμό είναι σιωπηλοί και μόνο κάτι πνιχτοί λυγμοί ακούγονται αριστερά μου.

«Το ένα τρίτο από σας θα έχει πεθάνει το δεύτερο έτος και άλλοι τόσοι το τρίτο. Εδώ κανείς δεν νοιάζεται για το ποια είναι η μαμά ή ο μπαμπάς σας. Ακόμα και ο δεύτερος γιος του βασιλιά Τάουρι πέθανε στη διάρκεια της Επιλογής. Επομένως για πείτε μου πάλι: Νιώθετε αήττητοι τώρα που καταφέρατε να φτάσετε στο Τεταρτημόριο των Ιππέων; Νιώθετε άφθαρτοι; Νιώθετε πως είστε στην ελίτ;»

Κανείς δεν ζητωκραυγάζει τώρα.

Με χτυπάει ακόμα ένα καυτό κύμα, αυτή τη φορά κατευθείαν στο πρόσωπο και σφίγγομαι ολόκληρη στην αποτέφρωση που με περιμένει.
Όμως δεν είναι φλόγες… είναι απλώς ατμός που τινάζει προς τα πίσω τις πλεξούδες της Ριάνον καθώς οι δράκοι ξεφυσούν ταυτόχρονα.
Το παντελόνι του πρωτοετούς μπροστά μου μαυρίζει, το χρώμα απλώνεται στα πόδια του.
Θέλουν να τους φοβόμαστε. Τα κατάφεραν. «Διότι γι’ αυτούς δεν είστε ούτε άφθαρτοι ούτε κάτι το ιδιαίτερο».
Ο Ζέιντεν δείχνει τον μπλε δράκο και σκύβει λίγο μπροστά κοιτώντας μας στα μάτια σαν να θέλει να μας πει κάποιο μυστικό. «Γι’ αυτούς, είστε απλώς θήραμα».

Γνωρίστε τον βάρβαρο και ελίτ κόσμο της στρατιωτικής σχολής για ιππείς δράκων στο best seller βιβλίο της Rebecca Yarros.

Η εικοσάχρονη Βάιολετ Σόρενγκεϊλ υπό κανονικές συνθήκες θα έμπαινε στο Τεταρτημόριο των Γραφέων και θα ζούσε μια ήσυχη ζωή παρέα με τα βιβλία της.
Τώρα, η διοικητής στρατηγός –και σκληρόκαρδη μητέρα της– έχει διατάξει τη Βάιολετ να ακολουθήσει τους εκατοντάδες υποψηφίους που λαχταρούν να γίνουν η ελίτ του Ναβάρ… αφού πρώτα γίνουν ιππείς δράκων.

Επειδή όμως είναι η πιο μικροκαμωμένη απ’ όλους και το σώμα της είναι εύθραυστο, ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά…
Αφενός, διότι οι δράκοι δεν συνδέονται με «εύθραυστους» ανθρώπους. Αντίθετα, τους αποτεφρώνουν.

Αφετέρου, διότι οι άλλοι υποψήφιοι ιππείς θέλουν να σκοτώσουν τη Βάιολετ. Καθώς οι δράκοι που είναι πρόθυμοι να συνδεθούν είναι λιγότεροι από τους δόκιμους, οι περισσότεροι υποψήφιοι βλέπουν στον θάνατο της Βάιολετ την αύξηση των δικών τους πιθανοτήτων.
Πολλοί, όμως, θέλουν να τη σκοτώσουν απλώς και μόνο επειδή είναι κόρη της μητέρας της – όπως ο Ζέιντεν Ράιερσον, ο πιο ισχυρός και αδίστακτος αρχηγός πτέρυγας στο Τεταρτημόριο των Ιππέων.
Η Βάιολετ θα χρειαστεί κάθε ρανίδα της εξυπνάδας της για να μπορέσει να αντικρίσει την επόμενη ανατολή.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει ο πόλεμος έξω γίνεται όλο και πιο άγριος, οι μαγικοί θάλαμοι του βασιλείου αποδυναμώνονται και οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται. Και το χειρότερο;
Η Βάιολετ αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι αρχηγοί κρύβουν ένα τρομερό μυστικό.

Φίλοι, εχθροί, εραστές.
Όλοι στη στρατιωτική σχολή Μπασγκάιαθ έχουν μια ατζέντα – διότι μόλις μπεις, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν να βγεις: ή να αποφοιτήσεις ή να πεθάνεις.

 

Απο την Νικολέτα Κατσιούλη : 

Επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Βασιλείου 

Η Τέταρτη Πτέρυγα της Rebecca Yarros είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο, που συνδυάζει επιδέξια μια σαγηνευτική ιστορία μαγευτικών χαρακτήρων και μυθικών δράκων. Από την αρχή, η Yarros εντυπωσιάζει με το εξαιρετικό χτίσιμο των ηρώων της. Οι πρωταγωνιστές είναι πολύπλευροι και περίπλοκοι, ενώ παραμένουν οικείοι. Καταφέρνουν να παρασύρουν τους αναγνώστες στον κόσμο τους και διευκολύνουν την «επένδυση» στο ταξίδι τους.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι το πλούσιο και καθηλωτικό κτίσιμο του κόσμου στον οποίο διαδραματίζεται η πλοκή. Η Yarros δημιουργεί περίπλοκα έναν κόσμο όπου άνθρωποι και δράκοι συνυπάρχουν, συνδυάζοντας απρόσκοπτα στοιχεία φαντασίας με ζωντανή αφήγηση. Η σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και δράκων είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, προσφέροντας μια μοναδική δυναμική που προσθέτει βάθος στην αφήγηση.

Η συμπερίληψη των καλογραμμένων δευτερευόντων χαρακτήρων προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα ίντριγκας στην ιστορία. Κάθε ήρωα τον αισθανόμαστε πλήρως αναπτυγμένο και παίζει ζωτικό ρόλο, συμβάλλοντας στον συνολικό πλούτο της πλοκής. Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις να δίνεται τέτοια προσοχή όχι μόνο στους κύριους χαρακτήρες, αλλά και σε αυτούς που πλαισιώνουν την ιστορία.

Το σκηνικό ενός κόσμου εν μέσω πολέμου και συγκρούσεων προσθέτει μια έντονη αίσθηση ανάγκης και πολυπλοκότητας στην αφήγηση. Η  Yarros ενσωματώνει επιδέξια την ένταση του συνεχιζόμενου πολέμου με τις προσωπικές εμπειρίες των χαρακτήρων, δημιουργώντας μια αίσθηση υψηλού κινδύνου που οδηγεί την ιστορία προς τα εμπρός. Οι προκλήσεις που παρουσιάζει ο πόλεμος συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στις επιλογές που πρέπει να κάνουν, προσθέτοντας βάθος στη συνολική πλοκή.

 Οι αυστηρές ακολουθίες εκπαίδευσης που περιλαμβάνουν ανθρώπους και δράκους απεικονίζονται με ζωηρές λεπτομέρειες, προσφέροντας εικόνα για την αφοσίωση και την πειθαρχία που απαιτείται για την πλοήγηση σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο. Οι πτέρυγες εκπαίδευσης όχι μόνο προβάλλουν τις σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις που έχουν οι χαρακτήρες, αλλά χρησιμεύουν επίσης ως μέσο για να αναπτύξουν μοναδικούς δεσμούς και να επιδείξουν τις αυξανόμενες ικανότητές τους, προσθέτοντας μια αναζωογονητική ενέργεια στην ιστορία.

Επιπλέον, η Τέταρτη Πτέρυγα είναι ένα masterclass σε ανατροπές πλοκής που κρατούν τους αναγνώστες σε αγωνία, αναγκάζοντάς τους να χρειαστούν… νέο μανικιούρ με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης! Η Yarros ενσωματώνει επιδέξια απροσδόκητες «στροφές», που προκαλούν συνεχώς τους πρωταγωνιστές και αυξάνουν τον ενθουσιασμό. Αυτές οι εκπλήξεις προσθέτουν ένα συναρπαστικό στοιχείο στην αναγνωστική εμπειρία, καθιστώντας δύσκολο να αφήσετε το βιβλίο από τα χέρια σας.

Εν κατακλείδι, η Τέταρτη Πτέρυγα είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει με επιτυχία την υπέροχη ανάπτυξη χαρακτήρων, την καθηλωτική οικοδόμηση ενός φανταστικού κόσμου και τις απολαυστικές ανατροπές της πλοκής. Αιχμαλωτίζει τη φαντασία και αφήνει τους αναγνώστες να περιμένουν με ανυπομονησία τι επιφυλάσσει η Yarros στη συνέχεια.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο σε όσους αναζητούν μια συναρπαστική και μαγευτική ανάγνωση.

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ:https://www.dioptra.gr/vivlio/xeni-logotexnia/tetarti-pteryga/

 

Απαντήστε στο θέμα

Σχολιάστε πρώτοι!

Ενημέρωση για
avatar
wpDiscuz