Written by 10:40 am Events, Interviews Views: 5

Μια Κορεάτισσα από την Τρίπολη

Σήμερα θα μιλήσουμε με μια κοπέλα που αψήφησε αποστάσεις, σύνορα και κουλτούρες και βρήκε τον έρωτα της ζωής της στην μακρινή Κορέα. Η Άρτεμις Δρούλια θα μας αποκαλύψει τα δικά της μυστικά για έναν πετυχημένο γάμο με έναν Νοτιοκορεάτη.

1. Άρτεμις, κατ’αρχάς, θα μπορούσες να μας συστηθείς και να μας πεις λίγα λόγια για σένα;

Καλώς σας βρήκα, είμαι η Άρτεμις ή αλλιώς, όπως με γνωρίζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «The Mean Brunette», είμαι 26χρονών και έχω σπουδάσει Λογιστική και χρηματοοικονομική, κάτι που μάλιστα μου αρέσει και το κυνηγάω ως καριέρα.

Οι περισσότεροι με έμαθαν μέσω του Τικτοκ και το βίντεο που άρχισε, ουσιαστικά, να τραβάει την προσοχή ήταν ένα βίντεο κορεάτικης γραμματικής. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω, μου αρέσει να αλληλεπιδρώ με τον κόσμο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι τέτοιο fυll time.

2. Θα θέλαμε να μας περιγράψεις το χρονικό της γνωριμίας σου με τον σύζυγό σου και την πρόταση γάμου.

Τον άντρα μου τον γνώρισα το καλοκαίρι του 2014. Όταν τελειώνεις με τις Πανελλήνιες η αλήθεια είναι πως χάνεσαι με τους σχολικούς σου φίλους και περνάς μια περίοδο που είσαι μόνος, έτσι και εγώ εκείνο το καλοκαίρι ήμουν στο πατρικό μου, βαριόμουν τρελά τα μεσημέρια εκείνα και έβλεπα την σειρά «The Big Bang Theory» φανατικά. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε η ιδέα, τότε τσέκαρα μια σελίδα που ήταν σαν οδηγός διακοπών, δηλαδή τι να δεις σε μια χώρα, που να πας, πότε είναι καλή εποχή να ταξιδέψεις, αυτή η σελίδα λοιπόν, είχε την επιλογή του να κάνεις «language exchange» ή να μιλάς με άλλα άτομα, ως φίλοι, οπότε μπήκα από περιέργεια. Η δομή ήταν πολύ απλή, έβλεπες την ηλικία το φύλο και τα ενδιαφέροντα του κάθε ενός. Έτσι όπως τα κοιτούσα, πέτυχα ένα κειμενάκι για κάποιον που του αρέσει να βλέπει «The Big Bang Theory». Αυτό με έκανε να στείλω μήνυμα με το ποια είμαι, από πού είμαι και πως μου αρέσει πολύ και εμένα αυτή η σειρά. Λίγο αργότερα, μέσα στην ημέρα, μού ήρθε και η απάντηση. Οι συζητήσεις μας δεν ήταν τόσο συχνές στην αρχή, μπορεί ας πούμε να μην μιλούσαμε για ολόκληρη την εβδομάδα, και τα θέματα, συνήθως, ήταν τι κάνουμε στην Ελλάδα, τι κάνουν στην Κορέα, αν έχουν κοινά οι δυο χώρες και διαφορές και στέλναμε φωτογραφίες με διάφορα τοπία, ο ένας στον άλλον, από την κάθε χώρα. Η συνομιλία έγινε πιο έντονη στο τέλος του καλοκαιριού το 2014, κάπου εκεί κάναμε και βιντεοκλήσεις, για πρώτη φορά και, όταν άλλαξε ο χρόνος, αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, να δει την χώρα για την οποία είχε ακούσει τόσα και να γνωρίσει και εμένα. Από τότε είμαστε μαζί.

Κάναμε πολλά ταξίδια Ελλάδα-Κορέα και πολλές φορές βρισκόμασταν και σε άλλες χώρες. Η πρώτη συζήτηση για γάμο ήρθε το Πάσχα του 2018, οι γονείς μου κάλεσαν την οικογένεια του στην Ελλάδα και το βρήκε σαν ευκαιρία, αφού ήμασταν παρόντες, να πει τα σχέδιά του και στις δύο οικογένειες. Η αλήθεια είναι πως ο άντρας μου είχε βγάλει ολόκληρο πλάνο και το έλεγε στους γονείς μου, γιατί, όπως είπε και ο ίδιος, δεν ήθελε να νομίζουν πως είναι μια απόφαση της στιγμής και πως η κόρη τους θα είναι καλά μαζί του.

 3. Πότε ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι αυτόν τον άντρα τον θες στην ζωή σου και θα μετακόμιζες ακόμα και στην μακρινή Νότια Κορέα για χάρη του;

Χμ, νομίζω στα μέσα της σχέσης κατάλαβα ότι αυτόν τον άνθρωπο τον θέλω δίπλα μου, ήταν διαφορετικός από αυτό που γνώριζα και έβλεπα και ένιωθα πως δεν ήταν ενθουσιασμός, ήταν κάτι άλλο. Βέβαια δεν του το είπα γιατί δεν ήξερα πως θα αντιδράσει και ο ίδιος. Κάποια στιγμή, σε ένα ταξίδι, έτυχε να το συζητήσουμε και καταλάβαμε πως είναι αμοιβαίο, εξάλλου ήμασταν και οι δυο της άποψης πως, αν δεν το βλέπουμε σοβαρά, δεν υπήρχε και λόγος να ταλαιπωρηθούμε σε αυτήν την σχέση, γιατί η σχέση εξ αποστάσεως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε διαφορετικές χώρες, εδώ άλλα ζευγάρια χωρίζουν που είναι σε διαφορετικές πόλεις. Να μετακόμιζα στην Κορέα τυφλωμένη από έρωτα, δεν θα το έλεγα, οι λόγοι που με έφεραν σε αυτή την απόφαση ήταν τελείως πρακτικοί. Ο άντρας μου ήδη δούλευε και εγώ ήμουν ακόμα φοιτήτρια που τελείωνε τις σπουδές τις και, ουσιαστικά, δεν είχα κάτι να με κρατάει πίσω και μόλις ξεκινούσα να χτίζω κάτι. Φυσικά, αν εγώ δούλευα στην Ελλάδα και είχα έναν πολύ καλό μισθό, ο ίδιος ο άντρας μου είχε πει πως δεν Θα είχε κανένα πρόβλημα να μετακομίσει αυτός στην Ελλάδα.

4. Ποιες ήταν οι σκέψεις και η αντιμετώπιση της οικογένειάς σου, όταν κατάλαβαν ότι θα φύγεις τόσο μακριά τους;

Αυτή είναι μια ερώτηση που την λαμβάνω αρκετά συχνά, και στα σόσιαλ μπορώ να σου πω, και δεν ξέρω αν με προβληματίζει ή όχι, και θα εξηγήσω αμέσως. Οι γονείς μου ποτέ δεν ήταν αυστηροί ή υπερπροστατευτικοί, αντιθέτως η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι τίποτα δεν έρχεται έτοιμο και ο μόνος που Θα σε βοηθήσει στην ζωή σου είναι ο εαυτός σου. Από παιδί δεν ήμουν προσκολλημένη στους γονείς μου και δεν το ήθελαν και οι ίδιοι για μένα αυτό, οπότε πολλές φορές, που με ρωτάνε πως μπορείς να ζεις μακριά από τους γονείς σου, δεν το καταλαβαίνω. Τώρα ως προς την αντίδρασή τους, χαίρονται για μένα, ξέρω ότι τους λείπω, είναι φυσικό και νομίζω το πιο σκληρό, να το πω έτσι, είναι το ότι, αν γίνει κάτι, δεν μπορείς να φτάσεις έγκαιρα και είναι το μόνο πρόβλημα και όχι κάτι άλλο.

5. Η πρώτη εντύπωση από την επαφή με την κουλτούρα της Νοτίου Κορέας και πε μας εάν γνώριζες κάποια πράγματα εξ αρχής.

Πριν εγκατασταθώ στην Κορέα είχα ταξιδέψει πολλές φορές οπότε, πάνω κάτω, τα καθημερινά πράγματα τα ήξερα, είναι διαφορετικοί από εμάς σε κάποια πράγματα, όπως και σε άλλα είναι τόσο ίδιοι, για παράδειγμα στις γιορτές μαζεύεται όλη η οικογένεια θείοι, θείες ξαδέρφια κτλ, η ατμόσφαιρα μου Θυμίζει ελληνικό Πάσχα.

6. Ποιο πράγμα σου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση από την Νότια Κορέα και τους Νοτιοκορεάτες, ποιο σε ενθουσίασε και ποιο σε ξένισε;

Εντύπωση μου κάνει η τεχνολογία στην Κορέα, και νομίζω το μεγαλύτερο σοκ ήταν το πόσο σοβαρά παίρνουν την ανακύκλωση. Ουσιαστικά, λίγα πράγματα είναι τα απλά σκουπίδια, τα περισσότερα είναι για ανακύκλωση όπου τα πετάνε ένα ένα ξεχωριστά, δηλαδή το πλαστικό στο πλαστικό, το γυαλί στο γυαλί, δεν τα βάζουν σε μια σακούλα και τα πετάνε όλα μαζί. Μάλιστα το 2021 βγήκε νόμος για το ότι τα πλαστικά διαφορετικού χρώματος (διάφανο-μη διάφανο) Θα πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικούς κάδους. Επίσης, τα αποφάγια τα βάζουν σε ειδικές σακούλες. Εμείς, στο σπίτι μας, είχαμε μηχανήματα κομποστοποίησης και τα πετούσαμε απευθείας εκεί. Από την άλλη αυτό που με εκνεύρισε ή πιο σωστά αυτό που με ξένισε, είναι το πώς δουλεύουν μερικοί Κορεάτες, αν και μου το είχαν ήδη πει, το διαπίστωσα και μόνη μου. Οι περισσότεροι στην δουλειά τους, έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως, αν κάτι δεν δουλεύει, θα πρέπει να βρουν έναν άλλο τρόπο να το κάνουν να δουλέψει. Δουλεύουν, όπως θα το έλεγα, με παρωπίδες, δεν έβλεπαν την μεγαλύτερη εικόνα, πράγμα που έκανε και την δική μου δουλειά λίγο πιο δύσκολη. Αν δεν τους πεις «κάνε αυτό» δεν Θα σκεφτούν να το κάνουν οι περισσότεροι.

7. Πώς είναι η συμβίωση με έναν άνθρωπο με διαφορετική κουλτούρα και ποιες οι βασικές δυσκολίες επικοινωνίας και ταύτισης;

Με τον Τζι Χούν δεν είχαμε ποτέ δυσκολία επικοινωνίας λόγω γλώσσας, για να φανταστείς το μόνο πρόβλημα είναι, αν ας πούμε είμαι στην κουζίνα και αυτός στο δωμάτιο, του λέω κάτι και αυτός ακούει κάτι άλλο οπότε στο τέλος Θα το πω στα κορεάτικα για να καταλάβει. Κατά τ’ άλλα εκφραζόμαστε μια χαρά (όταν είμαστε σε απόσταση ακοής). Ως προς την κουλτούρα στην σχέση, αρχικά, ίσως είχαμε κάποια προβλήματα με τα πράγματα που γίνονται διαφορετικά στην κάθε χώρα, αλλά τα είχαμε συζητήσει από την πρώτη στιγμή, οπότε δεν υπήρχε χάσμα. Ο Τζι Χούν, μάλιστα, είχε ζήσει και στο εξωτερικό μικρός οπότε καταλάβαινε.

8. Πες μας κάποιο διασκεδαστικό ή παράξενο περιστατικό – εάν υπάρχει –  που να αφορά την διαφορά κουλτούρας και γλώσσας.

Έχω πολλά περιστατικά σε σχέση με την γλώσσα, η αλήθεια είναι. Δηλαδή να πω μια λέξη διαφορετικά και να σημαίνει κάτι άλλο, ή να μιλήσω στον πεθερό μου χρησιμοποιώντας τον ανεπίσημο τρόπο (λες και μιλάω στην κολλητή μου). Η κορεατική γλώσσα έχει διαφόρους βαθμούς ευγενείας. Το πιο πρόσφατο συμβάν είναι με τον άντρα μου, που ήθελα να του πω πως μου αρέσουν οι αποξηραμένοι λωτοί και κατέληξα να του λέω ότι μου αρέσουν οι άντρες των λουλουδιών.

9. Υπάρχουν πράγματα που ο σύζυγός σου αγαπάει σχετικά με την Ελλάδα;

Ναι υπάρχουν πράγματα, του αρέσει πολύ η αρχαία ιστορία και τα τοπία της Ελλάδας, Θέλει την επόμενη φορά να τον πάω βόρεια Ελλάδα, μιας και δεν έχουμε πάει ποτέ. Επίσης του αρέσει πολύ ο ελληνικός καφές και όπου πάμε για καφέ στην Ελλάδα θα τον παραγγείλει.

10. Ποια η σχέση σας με την εθνική κουζίνα του καθ’ενός; Πες μας τα αγαπημένα σας φαγητά και από τις δύο κουζίνες.

Στο σπίτι μας εγώ τρώω περισσότερο κορεατικά φαγητά ενώ ο Τζι Χούν ελληνικά και, από εκεί που δεν ήθελε το λεμόνι, διότι δεν υπάρχει κορεάτικο φαγητό με λεμόνι, τώρα του δίνει και καταλαβαίνει. Του αρέσει πολύ το αρνί στο φούρνο και το τζατζίκι. Κάποια στιγμή, μάλιστα, κάθε εβδομάδα μου ζητούσε ψαρόσουπα και μελομακάρονα. Έφτιαξα τρεις φορές στην Κορέα

μελομακάρονα. Όσο για μένα, έχω πολλά αγαπημένα, που αν τα αναφέρω, ίσως, σταματήσετε να διαβάζετε, αλλά αυτήν την περίοδο μου έχει λείψει περισσότερο το τηγανητό κοτόπουλο. Τόσο καλό όσο στην Κορέα δεν έχω φάει πουθενά.

11. Τι θα συμβούλευες κάποιον, εάν πήγαινε να δουλέψει στην Νότια Κορέα;

Να έχεις πτυχίο, ότι γνωρίζεις την γλώσσα στα δυο ανώτερα επίπεδα, ώστε να έχεις ευκαιρίες για μια καλή και μόνιμη δουλειά. Οι δουλειές που μπορείς να κάνεις στην δική σου γλώσσα είναι περιορισμένες και με συμβόλαιο.

12. Αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι στις Η.Π.Α., υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή στην Νότια Κορέα ή ίσως και στην Ελλάδα;

Ναι έχω έρθει από τον Μάρτιο του ’21, λόγω δουλειάς του άντρα μου, το οποίο γνωρίζαμε ότι θα γίνει. Δεν έχουμε έρθει εδώ μόνιμα ή με αβέβαιο μέλλον, μετά τον Μάρτιο του 2022 θα επιστρέψουμε πίσω στην Κορέα.

Ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση και σου ευχόμαστε να είσαι πάντα ευτυχισμένη και αγαπημένη με τον σύζυγό σου.

Ο λογαριασμός της Άρτεμις Δρούλια στο TikTok: https://www.tiktok.com/@themeanbrunette?lang=el-GR

Το κανάλι της στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCj46VYDOENeZZUoPwvOh-hQ

Visited 5 times, 1 visit(s) today
Close