Written by 2:03 pm Interviews, Βιβλία Views: 7

Η Αργυρώ Χαρίτου μιλά στο Nikol's Way

Το Nikol’s Way φιλοξενεί την συγγραφέα Αργυρώ Χαρίτου και τους «Πλανευτές» της, από τις εκδόσεις Momentum. Μιλάμε για το έργο της, την λογοτεχνία του φανταστικού και την ζωή γενικότερα.

 

Κυρία Χαρίτου γράφετε λογοτεχνία του φανταστικού. Σας άρεσε πάντα αυτό το είδος ή σας επηρέασε κάποιο έργο;

Από μικρή λάτρευα τις φανταστικές ιστορίες. Οι πρώτοι μου φανταστικοί μου ήρωες ήταν οι θεοί του Ολύμπου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το φανταστικό ήταν και είναι κομμάτι μου.

Τι σημαίνει η φαντασία για εσάς και η ύπαρξη ενός φανταστικού κόσμου, πέραν της πραγματικότητας;

Ταξίδι. Η ανακάλυψη κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ή ξανά ακούσει. Να σε ηρεμεί και να σε τρομάζει. Φαντασία για εμένα είναι οτιδήποτε μπορεί να σε μαγέψει.

Πιστεύετε στην μεταθανάτια ζωή ή σε έναν κόσμο πέραν του πραγματικού;

Ναι, πιστεύω.

Ο τίτλο «Οι Πλανευτές» από πού αντλήθηκε και πως καταλήξατε να ονομάσετε τα πλάσματά σας έτσι;

Ο τίτλος γεννήθηκε καθώς τους δημιουργούσα. Ήθελα σε όνομα κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αλλά και εύηχο. Τα πλάσματα μου πρέπει να μεταμορφωθούν για να μπορέσουν να τραφούν και να εκμαιεύσουν την πολυπόθητη απάντηση που επιθυμούν. Για αυτό το λόγο χρειάζονται την πλάνη για μπορέσουν να επιβιώσουν. Έτσι γεννήθηκε το είδος: Πλανευτής, αυτός που ξεγελάει.

Η «επική φαντασία» είναι Ιδιαίτερο είδος στον κόσμο του φανταστικού. Πιστεύετε ότι βρίσκει ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Ναι, πιστεύω ότι το αναγνωστικό κοινό αρχίζει και δίνει ευκαιρίες στις Ελληνικές πένες που είναι αξιόλογες και πολύ καλές.

Χτίσατε έναν ιδιαίτερο φανταστικό κόσμο (world building), ήταν εύκολη η δημιουργία του και πόσο χρόνο σας πήρε η δημιουργία του έργου σας;
Δεν είναι εύκολη η δημιουργία ενός κόσμου. Πρέπει να σκέφτεσαι σαν τα πλάσματα που γράφεις. Να βιώνεις το κάθε τι τους. Να σημειώνεις ακόμα και πράγματα τα οποία δεν θα μπουν ποτέ στο βιβλίο, όμως εσύ σαν συγγραφέας πρέπει να τα γνωρίζεις γιατί θα σε βοηθήσει στη ροή των χαρακτήρων και του βιβλίου. Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο καιρό χρειάστηκα. Νομίζω έξι μήνες μ’ έναν χρόνο αν δεν κάνω λάθος.

Παρ’όλο που γράφετε ένα βιβλίο φαντασίας, ασχολείστε και με θέματα, όπως η οικογένεια και η φιλία, αλλά και με άλλα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η κακοποίηση. Πώς πλέκονται όλα αυτά μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο και εάν, τελικά, το καλό και το κακό πρέπει να συνυπάρχουν, ακόμα και σε φανταστικούς κόσμους, για να υπάρχει ισορροπία;

Ας ξεκινήσουμε λίγο με το τι εννοούμε καλό ή κακό. Δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, αλλά και μια έννοια. Δεν είναι μόνο θέμα ισορροπίας. Είναι και πόσο καλά τα έχει μεταφέρει στο βιβλίο του ο συγγραφέας. Ένα κακό ή ο κακός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, χτισμένος σωστά από τον συγγραφέα για να μπορέσει μέσα από εκείνον να αναδειχτεί το καλό ή ο καλός.
Έχουμε λίγο παρεξηγήσει το φανταστικό είδος. Το ότι περικλείει μια φανταστική ιστορία δεν σημαίνει ότι αναφέρεται μόνο σε φανταστικά πλάσματα, καταπράσινα λιβάδια ή ατελείωτες μάχες με ιππότες και δράκους. Γιατί αυτά τα πλάσματα να μην έχουν οικογένεια, φιλίες, έρωτες ή κακοποίηση; Γιατί να μην είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο καταστάσεων που θα συναντούσαμε και στον πραγματικό κόσμο;

Πέστε μας δυο λόγια για την «παραπλάνηση», που ζούμε στο βιβλίο σας. Τι συμβολίζει για εσάς και εάν πιστεύετε πως υπάρχει και στην σύγχρονη κοινωνία;

Πολύ ωραία ερώτηση. Στο βιβλίο μου η παραπλάνηση είναι απαραίτητη για να μπορούν τα πλάσματά μου να διατηρούν την ταυτότητά τους μυστική και για να τραφούν.
Στην σύγχρονη κοινωνία η παραπλάνηση είναι για να ανεβάσουμε το εγώ μας και να κερδίσουμε όσα περισσότερα like μπορούμε. Υπάρχει παντού γύρω μας.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία, ανάλογου περιεχομένου, που σας άρεσε η υπόθεση και θα θέλατε να την είχατε γράψει εσείς;

Είναι πολλά τα βιβλία που έχω ζηλέψει και από ξένους και από Έλληνες συγγραφείς.

Εάν μπορούσατε να μεταφερθείτε ή να έχετε τον ρόλο της ηρωίδας στην ιστορία ενός φανταστικού βιβλίου, ή ταινίας, σε ποια θα ήταν και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση. Πολύ δύσκολη. Σε ταινίες μου έρχονται δυο ηρωίδες Σελίν από Underworld και Λίλο από Πέμπτο Στοιχείο. Από βιβλίο η Λενόρ του Γιώργου Μπελαούρη.

Όταν γράφετε ένα έργο φαντασίας, μεταφέρεστε στον κόσμο που πλάθετε, τον ζείτε, ταυτίζεστε;

Φυσικά, δεν γίνεται αλλιώς.

Θα σκεφτόσασταν να γράψετε και ένα παιδικό βιβλίο;

Το έχω σκεφτεί καθώς διαβάζω τις μικρές μου, αλλά φοβάμαι ότι στο τέλος θα βγει μεγάλο και σκοτεινό.

Τι αγαπάει, τι ελπίζει και τι φοβάται η Αργυρώ Χαρίτου;

Αγαπάει την οικογένεια της. Ελπίζει σ’ ένα καλύτερο μέλλον και φοβάται μήπως το μυαλό της σταματήσει να δημιουργεί ιστορίες.

Θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό μας, εάν γράφετε κάτι νέο αυτή τη στιγμή ή τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μου έχουν μείνει πέντε κεφάλαια από την επόμενη φανταστική ιστορία που γράφω η οποία κινείται ανάμεσα σε διαφορετικά σύμπαντα.

 

 

Ευχαριστούμε για την όμορφη και ενδιαφέρουσα κουβέντα. Σας ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο σας και κάθε επιτυχία, στα μελλοντικά σας σχέδια.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα.

 

(Συνέντευξη: Μαρία Τσιάκαλου, Αγγελική Κατσιμάρδου)

Visited 7 times, 1 visit(s) today
Close