Written by 2:43 pm Βιβλία Views: 2

10 βιβλιοπροτάσεις με άρωμα Χριστουγέννων

Επιτέλους Χριστούγεννα! Ειδικά αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, όπου το να περάσουμε χρόνο στο σπίτι επιβάλλεται, οπωσδήποτε θα βρεις λίγο χρόνο και για να χαλαρώσεις δίπλα στο τζάκι, στον καναπέ ή το κρεβάτι σου με την καλύτερη παρέα – ένα βιβλίο! Στο “Nikol’s Way” σου έχουμε μερικές βιβλιοπροτάσεις με άκρως χριστουγεννιάτικο άρωμα, σε περίπτωση που θέλεις ένα… σπρωξιματάκι για να αποφασίσεις τι τελικά θα διαβάσεις!

 

  • Εφιαλτικά Χριστούγεννα – Agatha Christie

Η βασίλισσα του εγκλήματος γράφει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία ‘κλειστού δωματίου’, με χορταστικές δόσεις ίντριγκας και μυστηρίου. Ένας δύστροπος γέρος προσκαλεί τα παιδιά του και τις οικογένειές τους να περάσουν τα Χριστούγεννα στην έπαυλή του. Ενώ το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων βρίσκεται σε εξέλιξη, μυστήρια πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν· και το κακό δεν θα αργήσει να γίνει. Ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να λύσει τον περίεργο γρίφο της έπαυλης, σε μία από τις πιο γνωστές και πιο πολυδιαβασμένες ιστορίες της μεγάλης συγγραφέως του αστυνομικού. (εκδόσεις Λυχνάρι)

  • Η Βασίλισσα του χιονιού – Hans Christian Andersen

Η «Βασίλισσα του χιονιού» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Δανού παραμυθά. Ο Κάι και η Γκέρντα είναι δύο ευτυχισμένοι φίλοι, όμως η Βασίλισσα του Χιονιού με την παγωμένη καρδιά βρίσκει τον τρόπο να τους χωρίσει. Τότε η Γκέρντα θα ξεκινήσει για ένα επικίνδυνο και περιπετειώδες ταξίδι, προκειμένου να φτάσει στο βασίλειο του Χιονιού, στο παλάτι της ψυχρής Βασίλισσας και να σώσει τον φίλο της. Η αγάπη και η πίστη συγκρούονται με την ψυχρότητα και τη σκληρότητα και –όπως πάντα– στο τέλος το Καλό θριαμβεύει. (εκδόσεις Άγκυρα)

  • Η τάξη που πετάει – Erich Kästner

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας –και προσωπικό μου αγαπημένο παιδικό μυθιστόρημα– «Η τάξη που πετάει» είναι η απόδειξη πως, όταν υπάρχει καλή θέληση και πίστη, μπορούν να γίνουν θαύματα. Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι μαθητές και οι καθηγητές ενός γερμανικού κολεγίου θα ανακαλύψουν πως μπορούμε να σκορπίσουμε γύρω μας τη χαρά, ακόμα και με μικρές πράξεις αγάπης, που κάνουν τις ιδιαίτερες αυτές μέρες αξέχαστες για όλους. Γεμάτο τρυφερά και γλυκά συναισθήματα, αλλά και μαθήματα ζωής που απορρέουν από τις προσωπικές ιστορίες του κάθε παιδιού, αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους. (εκδόσεις Ψυχογιός)

 

  • Κάνε να χιονίσει – John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

Τρεις από τους καλύτερους και πιο ευπώλητους συγγραφείς εφηβικής λογοτεχνίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και γράφουν τρεις μοναδικά ξεχωριστές ιστορίες αγάπης, με άρωμα Χριστουγέννων. Η τρυφερότητα και ο ρομαντισμός συναντούν τη μαγεία των ημερών και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι γιορτινό και συγκινητικό. (εκδόσεις Ψυχογιός)

 

 

 

  • Ο Καρυοθραύστης – E.T.A. Hoffman

Η κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη εξακολουθεί να μαγεύει και να συγκινεί. Η Κλάρα (εδώ, αλλού τη βρίσκουμε ως Μαίρη) και ο Φριτς είναι δύο αδέλφια που λατρεύουν τα Χριστούγεννα. Όταν παίρνουν δώρο έναν ξύλινο στρατιώτη, έναν Καρυοθραύστη, η Κλάρα ξετρελαίνεται μαζί του. Το κορίτσι δεν θα αργήσει να ανακαλύψει πως τα παραμύθια μπορούν στ’ αλήθεια να ζωντανέψουν, ειδικά μια μαγική εποχή, όπως είναι τα Χριστούγεννα. Ο Καρυοθραύστης όχι μόνο θα πολεμήσει εναντίον του Βασιλιά των Ποντικιών, αλλά θα οδηγήσει την Κλάρα σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, όπου τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι δυσδιάκριτα και ακόμα και τα πιο απίθανα πράγματα μπορούν να συμβούν! (εκδόσεις Μίνωας)

  • Το κρυφό ημερολόγιο – Johanna Lindsey

Η ρομαντική πρόταση της λίστας έρχεται από τη γνωστή, αξιαγάπητη οικογένεια Μάλορι, πουσυγκεντρώνεται στο Χέιβερστον για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Οι αγαπημένοι μας ήρωες είναι το ίδιο αξιολάτρευτα τρελοί και παθιασμένοι όπως τους έχουμε συνηθίσει, όμως την ξεχωριστή νότα στην περίοδο των γιορτών θα δώσει ένα μυστικό που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί και ένα μυστηριώδες δώρο, που ανοίγεται ενώπιον όλων: ένα μυστικό ημερολόγιο, με την ιστορία των προγόνων των Μάλορι. Μια ιστορία αγάπης πασπαλισμένη με χριστουγεννιάτικη μαγεία. (εκδόσεις Elxis)

  • Το πιο σκοτεινό δωμάτιο – Johan Theorin

Ένα κάπως μελαγχολικό βιβλίο για τη συγκεκριμένη περίοδο, όμως παραμένει μια εναλλακτική πρόταση. Μια οικογένεια μετακομίζει στο νησί Έλαντ της Σουηδίας, όμως τα σχέδιά τους για μια καινούρια αρχή ανατρέπονται, όταν η μητέρα πνίγεται ξαφνικά. Καθώς ο πατέρας και τα παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κάτι παράξενο πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και ενώ μια χιονοθύελλα ετοιμάζεται να ξεσπάσει στο νησί, ο πατέρας θυμάται τον τοπικό θρύλο, που θέλει τις ψυχές των νεκρών να επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών κάθε χρόνο τη νύχτα των Χριστουγέννων. (εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

  • Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου – Camilla Läckberg

Η Σουηδή βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας αφήνει για λίγο στην άκρη τους βασικούς της ήρωες, Πάτρικ και Ερίκα, και αφηγείται μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Μάρτιν Μολίν. Η αγαπημένη του τον πείθει να περάσουν τις γιορτές με την οικογένειά της σε ένα νησί κοντά στη Φιελμπάκα. Όταν θα αποκλειστούν από μια χιονοθύελλα και ο θάνατος τούς χτυπήσει ξαφνικά την πόρτα, ο Μάρτιν θα πρέπει να ενεργοποιήσει το αστυνομικό του ένστικτο προκειμένου να λύσει το μυστήριο. Ικανοποιητική προσπάθεια της συγγραφέως να μιμηθεί το στυλ της Αγκάθα Κρίστι, κατώτερο από τη σειρά βιβλίων αλλά αρκετά καλό για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. (εκδόσεις Μεταίχμιο)

  • Χριστούγεννα και χιονιάς

Η ελληνική πρόταση της λίστας αφορά μία από τις καλύτερες και αρτιότερες ανθολογίες χριστουγεννιάτικων διηγημάτων. Τριάντα τέσσερις σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί μας χαρίζουν πενήντα τέσσερα μοναδικά διηγήματα, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο ύφος. Βασισμένα σε προσωπικά βιώματα ή μυθοπλασία, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αφηγηματικής πλοκής και αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της παράδοσης, των εθίμων, της προσμονής για τις μέρες των εορτών κτλ., έχοντας πάντα ως κοινό παρονομαστή το πνεύμα των Χριστουγέννων. Τα διηγήματα μάς ταξιδεύουν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και, με την ποικιλία τους, ικανοποιούν όλα τα αναγνωστικά γούστα. (εκδόσεις Νάρκισσος)

  • Χριστουγεννιάτικη ιστορία – Charles Dickens

Η πιο γνωστή και κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Ο αθεράπευτος τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ συναντά τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων και συνειδητοποιεί πόσο άδεια ήταν η ζωή του μέχρι τότε, αλλά και πως ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε όλο του το λαμπρό μεγαλείο! (εκδόσεις Πατάκης)

 

Καλές αναγνώσεις και καλές γιορτές!

 

 

*Πρώτη δημοσίευση: Δεκέμβριος 2017*

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close