Εν μέσω καλοκαιριού «βουτάμε» στον κόσμο της κας Πωλίνας Νικολιδάκη και μιλάμε για τα βιβλία, την ίδια και τον έρωτα.
1. Κυρία Νικολιδάκη, γιατί διαλέξατε να γράψετε αισθηματικό μυθιστόρημα; Σκέφτεστε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος;
Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησα ένα blog με αισθηματικές ιστορίες μετά από παρότρυνση των φίλων μου, που ήξεραν ότι διαβάζω πολλά άρλεκιν. Έτσι ξεκίνησα με τη συγγραφή. Είναι ένα είδος που μου βγαίνει σχεδόν αβίαστα. Είναι και ένα είδος που αγαπώ να διαβάζω. Δύσκολα θα μεταπηδούσα σε κάτι άλλο αλλά δεν είμαι απόλυτη. Ποτέ δεν ξέρεις…
2. Η Πωλίνα Νικολιδάκη τι διαβάζει, συνήθως, και ποιο είναι το αγαπημένο της αισθηματικό ή άλλο βιβλίο;
Διαβάζω πολύ. Κατά κύριο λόγο λογοτεχνία, αλλά και για τη δουλειά μου. Προσπαθώ να μορφώνομαι και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα. Από λογοτεχνία διαβάζω όλα τα είδη εκτός από όσα έχουν πολεμικό θέμα. Νούμερο ένα στην καρδιά μου είναι η ρομαντική λογοτεχνία, αλλά αγαπώ και τα κοινωνικά θέματα και τους κλασικούς. Αγαπημένα βιβλία είναι ο «Φύλακας στη Σίκαλη» Του Τζ.Ντ.Σάλιντζερ, η «Αγανάκτηση» του Φίλιπ Ροθ και το «Μεγαλώνοντας στην Ελληνική Οικογένεια» του Ματθαίου Γιωσαφάτ. Αν με ρωτήσετε αύριο, μπορεί να σας απαντήσω διαφορετικά.
3. Ετοιμάζετε την βαλίτσα των διακοπών σας, ποια βιβλία θα βάλετε μέσα;
Έχω 2-3 αδιάβαστα οπότε αυτά θα βάλω. Τη «Θεωρία του Συμβόλου» του Έλιας Νόρμπερτ που μου αγόρασε ο σύντροφός μου, «Μια μικρή εισαγωγή στο Βουδισμό» που αγόρασα εγώ, πέρσι στο Λονδίνο, σε μια απόπειρα να καταλάβω λίγο αυτή τη σύνθετη θρησκεία και μερικά άρλεκιν για την παραλία, φυσικά!
4. Η μεταφορά στην οθόνη βιβλίων είναι, πλέον, παγκόσμιο φαινόμενο. Εάν ήταν να διαλέξετε, ποιό βιβλίο σας θα θέλατε να το δείτε σε μεταφορά στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο;
Το «Έρωτας σαν Τέχνη». Είναι η ιστορία που έχω πιο ξεκάθαρα στο μυαλό μου. Έχω δημιουργήσει πολλές εικόνες μέσα στο βιβλίο και μου είναι πολύ εύκολο να τη φανταστώ στο σινεμά. Έχει εναλλαγές τοπίων και συναισθημάτων, έχει πανέμορφους πρωταγωνιστές, έχει πολύ χρώμα.
5. Ποια ηρωίδας σας θα θέλατε εσείς να ενσαρκώσετε σε σειρά ή ταινία;
Μάλλον την Έμμα, αλλά όλα τα κορίτσια μου είναι σούπερ σταρ.
6. Έχετε γνωρίσει, ως τώρα, στην ζωή σας κάποιον άντρα, που να έμοιαζε σε κάποιον ήρωά σας;
Εντάξει, δεν υπάρχουν εκεί έξω οι άντρες-άρλεκιν. Δεν έχω γνωρίσει άντρα που να είναι πάμπλουτος και πανέμορφος και πανέξυπνος και καλό παιδί. Αλλά ο σύντροφός μου μού φέρεται σαν να είμαι πριγκίπισσα, οπότε αυτός είναι ο δικός μου πρωταγωνιστής!
7. Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στην ζωή σας, ως συγγραφέας και ως γυναίκα;
Εμπνέομαι πολύ από τον έρωτα. Είμαι παραγωγική και δραστήρια, επειδή είμαι ερωτευμένη. Δεν νομίζω ότι θα είχα έμπνευση, αν δεν ήμουν καλά στην προσωπική μου ζωή. Δεν είμαι από τους συγγραφείς που πρέπει να «πονέσουν» ή να «πιουν» και να γράψουν τα εσώψυχά τους. Οπότε θα έλεγα ότι ο έρωτας με εμπνέει και με καθοδηγεί και είναι ευτυχής σύμπτωση που γράφω το είδος που γράφω.
8. Παρακολουθείτε, γενικώς, τα δρώμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν το βιβλίο, τις κριτικές και τις απόψεις του βιβλιόφιλου κοινού;
Ναι, είμαι μέλος σε πολλές βιβλιοομάδες και διαβάζω όσα γράφονται για καινούργια και παλιά βιβλία. Διασκεδάζω λιγάκι με όσα γράφονται. Κυρίως με ερωτήσεις «να διαβάσω Καμύ; Τι λέτε;».
9. Πόσο πολύ σας επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια των αναγνωστών ή οι αρνητικές κριτικές;
Δεν έχω συχνά αρνητικές κριτικές. Τα βιβλία μου τα αγοράζουν γυναίκες, που ξέρουν τι να περιμένουν. Δεν τις απογοητεύω, μάλλον. Ακούω αρνητικά σχόλια γενικά για τη ρομαντική λογοτεχνία. Αλλά δε δίνω σημασία. Haters gonna hate.
10. Έχετε επαφή με τις αναγνώστριές σας;
Προσπαθώ, ναι, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Όταν μου στέλνουν κάποιο μήνυμα, απαντάω πάντα, δίνω συχνά βιβλία μου για διαγωνισμούς και στη σελίδα μου στο facebook (πωλίνα νικολιδάκη) ανεβάζω φωτογραφίες και νέα μου. Φυσικά έχω ξεχωρίσει 5-10 αναγνώστριες, που με ακολουθούν πιστά και είμαστε πιο κοντά. Κάποιες από αυτές με βοηθάνε πολύ και στην προώθηση του βιβλίου.
11. Τι θα θέλατε οι αναγνώστριες να κρατήσουν από «Το Ράντσο του Έρωτα»;
θα ήθελα να σπάσω λίγο το στερεότυπο ότι μια πλούσια κοπέλα είναι απαραίτητα και κακομαθημένη ή ότι οι πλούσιοι είναι απαραίτητα κακοί. Η Σάρλοτ αποδεικνύει ότι είναι λιγότερο εγωίστρια από τον Τρόι, ότι προσαρμόζεται, παλεύει και διεκδικεί όσα αγαπάει. Αυτό που μετράει, τελικά, δεν είναι ο τραπεζικός λογαριασμός μας – μικρός ή μεγάλος – αλλά η ψυχή, που έχουμε στα στήθη μας. Και αυτή μάς κάνει να ξεχωρίζουμε. Αυτή μας κάνει πολεμιστές.
12. Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε τα συγγραφικά σας σχέδια, για το μέλλον.
Έχω δύο ιστορίες στο συρτάρι μου, αλλά πρέπει πρώτα να τις δει ο εκδότης μου και να δω αν θα του αρέσουν κι εκείνου, όπως εμένα. Νομίζω, όμως, ότι του χρόνου τέτοιο καιρό, ίσως, κάνουμε ένα ταξίδι προς… Ανατολή.
Σας ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση.
Ευχόμαστε καλοτάξιδο στο νέο σας βιβλίο «Το Ράντσο του Έρωτα» από τις εκδόσεις Σιλκ.
Καλή ξεκούραση και καλό καλοκαίρι.
http://164.68.96.237/nikolsway/?p=8493