Written by 5:10 pm News, Βιβλία Views: 2

Ποτέ μην τα βάζεις με τη Νόρα Ρόμπερτς!

Nora Roberts

Ο κόσμος του «ρομαντικού», τελικά, είναι πολύ μικρός και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό αποδείχθηκε αρκετά κακότυχο για μια βραζιλιάνα συγγραφέα, που αποφάσισε να κάνει καριέρα στην πλάτη άλλων, διάσημων συγγραφέων. Η Κριστίαν Σερούγια (Cristiane Serruya) – περί ης ο λόγος – τα έβαλε όμως με την λάθος συγγραφέα. Ανάμεσα σε αυτές που υπήρξαν θύματα λογοκλοπής ήταν και η Νόρα Ρόμπερτς.

Courtney Milan

Tessa Dare

Η Νόρα Ρόμπερτς είναι διάσημη και αγαπημένη συγγραφέας αισθηματικών βιβλίων, με εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις και αναγνωρίσιμη παγκοσμίως. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αναγνώστες αναγνώρισαν δικές τις ιστορίες ή ολόκληρα κομμάτια στα βιβλία της Κριστιάν Σερούγια. Ανάμεσα σε άλλες συγγραφείς, που είδαν τα βιβλία τους να αντιγράφονται, είναι και οι επίσης πασίγνωστες Τέσα Ντερ, Λιν Γκράχαμ, Κόρτνεϊ Μίλαν, και Λορέτα Τσέις, όλες μεταφρασμένες και στην Ελλάδα.

Lynne Graham

Loretta Chase

Η Νόρα Ρόμπερτς, εκτός από την αγωγή της, απαίτησε και την απόσυρση από την κυκλοφορία όλων των έργων της βραζιλιάνας συγγραφέα, και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κάνει την κυρία να πληρώσει. Απαίτησε το ποσό των 25.000 δολαρίων και δήλωσε ότι τα χρήματα, θα δωριστούν σε συγγραφικούς οργανισμούς στην Βραζιλία. Η Ρόμπερτς φάνηκε αρκετά θυμωμένη στην δήλωσή της και είπε ότι και πολλές άλλες συγγραφείς βλέπουν τα έργα τους να κλέβονται, αλλά δεν έχουν τα χρήματα να κινηθούν νομικά. «Εγώ τα έχω τα χρήματα»!

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη έκταση και στο τουίτερ υπάρχει και το χάσταγκ #CopyPasteCris. Με τους αναγνώστες να δημοσιεύουν τα ευρήματά τους. Περισσότεροι από 40 συγγραφείς και 100 βιβλία έχουν αναφερθεί, έως τώρα.

Η Νόρα Ρόμπρερτς, σε μια σειρά δημοσιεύσεων στο μπλογκ της, μίλησε για «άπληστους και άρρωστους ανθρώπους, ευκαιριακής κουλτούρας», η οποία οφείλεται στην Άμαζον και στο «Κιντλ» (Kindle Unlimited), όπου συγγραφείς δημοσιεύουν «ον λάιν» τα έργα τους και πληρώνονται με βάση το πόσες σελίδες διαβάζει ο αναγνώστης, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνει τους συγγραφείς να γράφουν περισσότερο. «Επηρεάζει ολόκληρο τον κλάδο και διαφθείρει ένα αξιοπρεπές επάγγελμα. Κάνει τους συγγραφείς να μοιάζουν ανίκανοι».

Εκπρόσωπος της Άμαζον δήλωσε ότι η εταιρεία παίρνει πολύ σοβαρά τις παραβιάσεις των νόμων και των πνευματικών δικαιωμάτων και ότι τα έργα της Κριστιάν Σερούγια έχουν αφαιρεθεί από τον ιστότοπο.

Cristiane Serruya

Από την πλευρά της η Κριστιάν Σερούγια δήλωσε ότι δεν είχε κανέναν σκοπό να «κλέψει» υλικό από βιβλία άλλων συγγραφέων και ιδιαίτερα της Νόρα Ρόμπερτς και ότι και η ίδια έπεσε θύμα συμβούλων, που την προέτρεπαν για «Πιο γρήγορα και περισσότερο».

 

 

Πηγή: https://www.nytimes.com/2019/04/24/books/nora-roberts-plagiarism.html?fbclid=IwAR1Z82OX87U5GWWMsSOVC7ltlJnHJKhYnQS8hu9CtXTNxyFrYijD3JUKo1s

 

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close