Written by 12:44 pm News, Στήλες Views: 5

Jenny of Oldstones

 

Παρακολουθήσαμε όλοι μας και σήμερα το 2ο επεισόδιο του Game of Thrones και, παρ’όλο που είμαι σίγουρη, ότι μας άφησε και πάλι να καιγόμαστε για το επόμενο, αυτό που μας έμεινε είναι το τραγούδι τίτλων του τέλους.

 

 

Το τραγούδι «Jenny of Oldstones», ακούγεται από την ιδιαίτερη φωνή της Φλόρενς Γουέλς, των Florence + the Machine. Η Φλόρενς Γουέλς δεν είναι άγνωστη στους φαν των ξένων σειρών, αφού έχει ήδη τραγουδήσει και το «Seven Devils» για την δεύτερη σεζόν του «Λούσιφερ». Η βραχνή και απόκοσμη φωνή της ταίριαξε τόσο στο Λούσιφερ όσο και στο GoT και τα δύο τραγούδια έκαναν αίσθηση.

Στο 2ο επεισόδιο το τραγούδι το ακούμε αρχικά από την φωνή του Πόντρικ, μετά από απαίτηση του Τύριον, όταν ο Σερ Ντάβος, ο Τζέιμι, η Μπρίεν, ο Τύριον, ο Τόρμουντ και ο Πόντρικ κάθονται γύρω από την φωτιά, λίγο πριν το ξημέρωμα και την αναμέτρηση με τους «λευκούς οδοιπόρους». Οι στίχοι γράφτηκαν από τον συγγραφέα Τζώρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν και τους παραγωγούς Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Γουάις και η μουσική από τον συνθέτη της σειράς Ραμίν Τζαγουαντί. Οι δύο παραγωγοί προσέγγισαν μόνοι τους την Φλόρενς Γουέλς για να τραγουδήσει το τραγούδι, θεωρώντας ότι ήταν η ιδανική για να το ερμηνεύσει, αφού άκουσαν το «Seven Devils» του «Λούσιφερ» και ενθουσιάστηκαν με την φωνή της.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

High in the halls of the kings who are gone
Jenny would dance with her ghosts.
The ones she had lost and the ones she had found
And the ones who had loved her the most.

The ones who’d been gone for so very long
She couldn’t remember their names
They spun her around on the damp cold stone
Spun away all her sorrow and pain

And she never wanted to leave
Never wanted to leave.

They danced through the day
And into the night through the snow that swept through the hall
From winter to summer then winter again
Til the walls did crumble and fall.

Το τραγούδι, όμως, δεν είναι ένα απλό τραγούδι, που επενδύει την σειρά, έχει και τα κρυφά του μηνύματα. Αναφέρεται στην ιστορία ολόκληρης της σειράς βιβλίων «Το τραγούδι του Πάγου και της Φωτίας», συμπεριλαμβανομένης και της «Προφητείας του Αζόρ Αχάι (Azor Ahai).

Στα αυθεντικά μυθιστορήματα του Μάρτιν, το φάντασμα της Υψηλής Καρδιάς – μια μάγισσα του δάσους –  που έχει προφητικά όνειρα, ζητάει το τραγούδι ως αντάλλαγμα για να μοιραστεί τα οράματά της για το μέλλον με την «Αδελφότητα χωρίς Λάβαρο» (Brotherhood without Banner). Η Άρυα ακούει το τραγούδι για πρώτη φορά στο τρίτο βιβλίο της σειράς, «Θύελλα από Ατσάλι», όταν η αδελφότητα την πηγαίνει στην «Υψηλή Καρδιά» για πρώτη φορά. Στο βιβλίο εκτελείται από τον Tom of Sevenstreams (ένας μικρό χαρακτήρα που δεν εμφανίζεται στο Game of Thrones).

Το «Jenny of Oldstones» λέει την ιστορία της Τζένη, συζύγου του «Πρίγκιπα των λιβελλούλων» (Prince of Dragonflies), του πρίγκιπα Ντάνκαν Ταργάρυεν. Ο πρίγκιπας Ντάνκαν διέκοψε τον αρραβώνα του με την κόρη του Λόρδου Λάιονελ Μπαράθιον για να παντρευτεί τη Τζένη και, παρ’όλο που ο πατέρας του Βασιλιάς Αίγκον ο Β’ πολέμησε για να διαλύσει τον γάμο τους, ο Ντάνκαν θυσίασε τελικά το δικαίωμά του στο θρόνο για να είναι μαζί της.

Η Τζένη ήταν φίλη με το φάντασμα της «Υψηλής Καρδιάς», που είχε προφητεύσει ότι ο Αζόρ Αχάι, ο πρίγκιπας – εκλεκτός, θα γεννιόταν από την γενεαλογία του πρίγκιπα Αίρις Ταργάρυεν του Β’ (αργότερα γνωστού ως «ο τρελός βασιλιάς» (The mad king) που σκοτώθηκε από τον Τζέιμι Λάννιστερ) και της πριγκίπισσας Ραέλα.

Αφού ο Αίρις ο Β’ μαθαίνει ότι ο «εκλεκτός» πρίγκιπας θα γεννιόταν από τα δύο του παιδιά, αποφάσισε με τον πατέρας της Ραέλα και δικό του, βασιλιά Τζοχάρις Β’, να την παντρευτεί. Ο Αίρις ο Β’ και η Ραέλα απέκτησαν πολλά παιδιά, αλλά μόνο τρία έζησαν έως την ενηλικίωση: η Νταινέρις, ο Βισέρις και ο Ρέγκαρ.

 

Ο Αζόρ Αχάι πιστεύεται ότι είναι ο εκλεκτός πρίγκιπας, η μετενσάρκωση του Θεού του Φωτός (Lord of Light – R’ Hlorr), του ενός «πραγματικού» θεού, του θεού της φωτιάς, που παρέχει φως, θερμότητα και ζωή, το αντίθετο, δηλαδή, του σκότους, της παγωνιάς και του θανάτου. Οι οπαδοί του «Θεού του Φωτός» πιστεύουν ότι ο εκλεκτός θα αναγεννηθεί «μέσα στο αλάτι και τον καπνό» και θα πολεμήσει το σκοτάδι που έρχεται. Ο Αζόρ Αχάι ήταν ένας φημισμένος πολεμιστής, που πολέμησε τους «Λευκούς Οδοιπόρους» αιώνες πριν και τους κέρδισε, κραδαίνοντας το σπαθί της φωτιάς.

Η προφητεία, όμως, μιλάει για δύο αδέλφια και όχι απλώς για απογόνους Ταργάρυεν. Ξέρουμε ότι ο Τζον είναι ο γιός του Ρέγκαρ Ταρκάρυεν και της Λιάνα Σταρκ, αλλά η Νταινέρις φέρεται ως «αδελφή» του Ρέγκαρ και όχι ως κόρη του. Μήπως και εδώ κρύβεται κάτι, ή πρόκειται απλά για την γραμμή αίματος του Αίρις και της Ραέλα;

Εάν πιστέψουμε στην προφητεία του φαντάσματος της «Υψηλής Καρδιάς», τότε και ο Τζον Σνόου (Kit Harington) και η Νταινέρις (Emilia Clarke) πρόκειται να είναι οι εκλεκτοί Πρίγκιπας ή Πριγκίπισσα, δεδομένου ότι η Νταινέρις τελικά έμαθε ότι ο Τζον είναι στην πραγματικότητα ο Αίγκον Ταργκάρυεν, ο γιος του Ρέγκαρ και της Λιάνα Στάρκ και άρα και αυτός Ταρκάρυεν.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι ένας από τους δύο τους θα είναι το κλειδί για να σταματήσει επέλαση των «Λευκών Οδοιπόρων» και να καταστρέψουν τον «Λευκό Βασιλιά»; Ας ελπίσουμε ότι θα το μάθουμε στο επόμενο επεισόδιο.

 

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today
Close