Η Κάρλα τον είχε καταστρέψει. Τη μισούσε όσο τίποτα άλλο. Ήθελε να την εκδικηθεί με κάθε τρόπο και οραματίστηκε ένα σατανικό σχέδιο. Θα της έκλεβε την πολύτιμη συλλογή κίτρινων διαμαντιών κι ο άντρας της θα τον βοηθούσε, άθελά του. Αρκεί να δεχόταν να τον απαγάγει στα ψέματα. Ήταν ο εκδότης του.
Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα σε νέα, αναθεωρημένη έκδοση.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στον τουρκοκρατούμενο τόπο ανακαλύπτει στο μοναστήρι της Παναγίας Σικελιάς ένα χειρόγραφο που φέρνει στο φως μία συγκλονιστική ιστορία των μεσαιωνικών χρόνων του νησιού: τον φλογερό έρωτα του Ευγένιου και της Ζακελίνας. Οι δύο νέοι, έρμαια στο στροβίλισμα της μοίρας, μετά τον οδυνηρό χωρισμό τους, παρασύρονται μακριά από τη Χίο και καταλήγουν στους ταραχώδεις δρόμους της ετοιμοπόλεμης Κωνσταντινούπολης.
Η τυχαία συνάντησή τους με τον ξακουστό Χιωτογενοβέζο πολεμιστή Ιωάννη Ιουστινιάνη Λόγγο σφραγίζει ανεξίτηλα το πεπρωμένο τους. Μαζί βαδίζουν στα χνάρια του μύθου, καθώς ο Ιωάννης – τραγικός υπερασπιστής της πολιορκημένης Βασιλεύουσας – διαβαίνει το κατώφλι της Ιστορίας.
Έλληνες και Τούρκοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Ενετοί και Γενουάτες εγκλωβίζονται σ’ έναν αγώνα ζωής και θανάτου, ενώ συντελείται η καταστροφή της μυθικής Κωνσταντινούπολης.
Όταν τα ακροδάχτυλα ανατινάζονται στα πληκτρολόγια, αρκεί ένα άγγιγμα, ένα χάδι, για να νιώσεις, να θυμηθείς…
Τριάντα ιστορίες άγριας τρυφερότητας που σε καλούν να γίνεις μέρος τους.
Σκηνές από ταινίες δρόμου, γεμάτες ανατροπές, που περιγράφουν το απροσδόκητο. Ψηφιακά όνειρα για όλους αυτούς που λαχταρούν τη ζωή.
Είκοσι ιστορίες που εκτυλίσσονται στο παρελθόν, αλλά ο απόηχός τους φτάνει ως τις μέρες μας.
Οι χαρακτήρες δεν φοβούνται το τυχαίο. Παρά τα ατομικά και συλλογικά τραύματά τους, τις αδιέξοδες σχέσεις και τους ασφυκτικούς οικογενειακούς δεσμούς, παλεύουν να διατηρήσουν την αθωότητά τους.
Μέσα από τις καθημερινές μικροχαρές και λύπες δεν χάνουν τις ελπίδες για το αύριο και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό τους.
Διεκδικούν το δικαίωμά τους να μη γίνουν το πρόσωπο που δεν θέλουν να είναι.
-
Η ιστορία της Τριπολιτσάς από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την ισοπέδωσή της από τον Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828. Πώς, από μικρός οικισμός, κατέστη σταδιακά το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο.
Η άλωση της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 συνιστά το κορυφαίο συμβάν του πρώτου έτους της Επανάστασης. Αντλώντας στοιχεία από ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας εστιάζει στην περιγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης και στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η πολιορκία της πόλης κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Όσα έλαβαν χώρα στην Τριπολιτσά και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο κατά την ελληνική παλιγγενεσία όσο και κατά τις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν, καθώς και οι παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Οι χιλιάδες νεκροί – Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί και Εβραίοι –, σε συνδυασμό με την ολοσχερή καταστροφή της πόλης από τον Ιμπραήμ το 1828, καθιστούν την Τριπολιτσά μαρτυρική πόλη.