Μπορούν τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι να αλλάξουν ο ένας τη ζωή του άλλου μέσα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες;
Η Κυριακή, σύντροφος ενός διαβόητου, επικηρυγμένου ληστή, έρχεται αντιμέτωπη με εγκλήματα θαμμένα στο παρελθόν όταν καλείται να αναλάβει δράση για να προστατέψει την τετράχρονη κόρη της.
Η Ζωή, γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης, βλέπει την κοσμοθεωρία της να καταρρέει όταν, αντί να καταφύγει σε ένα ακόμη τέλειο ψέμα, επιλέγει να αποδεχτεί την αλήθεια για το γάμο και την καριέρα της.
Η Ασημίνα, έχοντας έρθει περισσότερες από μία φορές αντιμέτωπη με το θάνατο, συνειδητοποιεί πως η έσχατη προσπάθειά της για σωτηρία ίσως είναι στην πραγματικότητα ο χειρότερός της εφιάλτης.
Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και για τις τρεις, τα όρια ανάμεσα στο θύτη και το θύμα εξαϋλώνονται και η λύτρωση μοιάζει να απομακρύνεται κάθε στιγμή.
Κείμενο: Μαρία Μπακάρα
Επιμέλεια: Χρύσα Βασιλείου
“I just don’t want to be another piece in their game, you know?”
Peeta Mellark – The Hunger Games
Όταν κράτησα στα χέρια μου το βιβλίο του Γιώργου Αγγελίδη «Ζωές στο Αντίθετο Ρεύμα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, ομολογώ πως δεν ήξερα τι να περιμένω. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γνώριζα τον δημιουργό ως μεταφραστή αλλά και ως συγγραφέα μιας –ομολογώ– καλογραμμένης και ενδιαφέρουσας fantasy τριλογίας. Καθώς εξέταζα το βιβλίο, προσπαθούσα να αποφασίσω γιατί άραγε επιλέχθηκε αυτός ο τίτλος. Ίσως γιατί πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο βιβλίο; Ίσως επειδή υπάρχουν παραπάνω από ένας αφηγητές; Ίσως επειδή κάπου οι χαρακτήρες της ιστορίας τέμνονται και αλλού πορεύονται αντίθετα ή παράλληλα; Ειλικρινά, σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης δεν έβρισκα τίποτα που να δικαιολογεί την επιλογή αυτού του τίτλου. Γιατί Ζωές στο Αντίθετο Ρεύμα;
Η ιστορία ξεκινάει εξαιρετικά δυναμικά, με μια σκηνή κινηματογραφικά περιπετειώδη, παρουσιάζοντάς μας την Κυριακή, σύντροφο του πιο ακριβοθώρητου εγκληματία της χώρας, να προσπαθεί να προστατέψει όσα έχουν αξία στη ζωή της. Από τις πρώτες σελίδες της αφήγησης, χάνεσαι στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή και τη γεμάτη ενδιαφέρον ζωή της Κυριακής και συνειδητοποιείς πόσο καλή είναι η πένα του Αγγελίδη. Στη συνέχεια, γνωρίζουμε τη διασημότερη τηλεπαρουσιάστρια της χώρας. Η Ζωή έχει την τέλεια ζωή, τον τέλειο γάμο, την τέλεια δουλειά. Όμως για να τα κρατήσει όλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να ζει σε ένα τέλειο ψέμα. Το θέμα είναι κατά πόσο έχει η ίδια τη δύναμη της επιλογής στη ζωή της. Από την άλλη, παρακολουθούμε τη ζωή της Ασημίνας, η οποία κάθε άλλο από τέλεια είναι. Για την ακρίβεια, δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ούτε καν μέτρια. Χωρίς καμία προσδοκία για το μέλλον, χωρίς κανέναν εφόδιο από το παρελθόν, η Ασημίνα προσπαθεί απλώς να ζήσει το παρόν της. Γιατί αυτό μόνο της έχουν μάθει να κάνει.
Τρεις γυναίκες χωρίς κανένα κοινό. Τρεις ηρωίδες οι οποίες κυριολεκτικά δεν συναντιούνται πουθενά. Η καθεμία μας κάνει συνοδοιπόρους των στιγμών της και του παρελθόντος της. Τις περιβάλλουν οι άνθρωποι που τις όρισαν και τις οδήγησαν σε αυτό που είναι τη στιγμή που τις συναντάει ο αναγνώστης. Όμως μέσα στο βιβλίο υπάρχουν και ήρωες που δεν ονοματίζονται. Χαρακτήρες που αργείς να αντιληφθείς. Δευτεραγωνιστές οι οποίοι είναι αόρατοι, σχεδόν δεν ακούς την ανάσα τους. Κι αυτό είναι που κάνει αυτό το βιβλίο τόσο ξεχωριστό.
Ο Γιώργος Αγγελίδης είναι ένας εξαιρετικός πλάστης εικόνων, καταστάσεων, μεταφοράς συναισθημάτων και σκέψεων. Γράφει ένα σύγχρονο κοινωνικο-ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο αγωνία, περιπέτεια, πόνο, αίμα, κοινωνικά εγκλήματα. Γεμάτο μίσος, σκοτεινιά κι εκείνη την οργή που καίει το κεφάλι, όταν δεν μπορείς άλλο να ανεχτείς αυτό που έχουμε μάθει να ονομάζουμε κανονικότητα. Όταν δεν αντέχεις πια να βλέπεις αυτό που έχει κατασκευάσει η κοινωνία ως φυσιολογικό.
Και τελικά, φτάνω στο τέλος της ανάγνωσης και δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω τον τίτλο του βιβλίου. Τον ξαναδιαβάζω και αναρωτιέμαι, ποιες είναι οι ζωές που κινούνται σε αντίθετο ρεύμα; Ίσως όλες οι ζωές εκείνων που χαρακτηρίζονται, είτε κοινωνικά είτε νομικά, ως εγκληματίες. Ίσως οι ζωές όλων αυτών που πορεύονται ως μη πετυχημένοι, μη ευτυχισμένοι, αντίθετα με τους κανονικούς και τους φωτεινούς. Ίσως οι ζωές όλων αυτών που αυτό το βιβλίο επιτέλους βλέπει.
Αν θέλετε ένα βιβλίο για να ξεχαστείτε, αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για εσάς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αγγελίδης δημιουργεί τρεις γυναίκες ηρωίδες και τις κάνει πρωταγωνίστριές του. Με την πένα του, δίνει φωνή σε ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας και μας είναι αόρατοι, γιατί η κοινωνική μας ταυτότητα δεν μας επιτρέπει να τους δούμε. Γιατί όλα όσα επιτελούν αυτοί οι άνθρωποι ως κοινωνικοί ρόλοι καθιστούν αδύνατη την ορατότητά τους σε εμάς. Ζωές στο Αντίθετο Ρεύμα είναι όλα όσα μας φυσικοποιούνται ως ξένα, ενώ είναι απλώς οι ζωές συνανθρώπων μας τις οποίες δεν ζούμε, δεν καταλαβαίνουμε. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο, το οποίο, με τον άρρητο τρόπο της λογοτεχνίας και μέσα από μια απίστευτα ενδιαφέρουσα πλοκή, σε αποφορτίζει και σε ψυχαγωγεί, για να σε οδηγήσει βαθμιαία να ανακαλύψεις τη διάβρωση των εξουσιών. Όλων των εξουσιών. Και της τέταρτης.
Ο Γιώργος Αγγελίδης επέλεξε τον καλύτερο τρόπο για να παράξει πολιτική. Έκανε τέχνη. Και ίσως, με αυτόν τον τρόπο, την επόμενη φορά που συναντήσουμε κάποιον με διαφορετικές ταυτότητες από τις δικές, που μας έχουν μάθει πως ίσως η ζωή του έχει λιγότερη αξία από τη δική μας, τον κοιτάξουμε πραγματικά. Ίσως κάποια στιγμή καταφέρουμε να δούμε μια «αντίθετη ζωή» ως ίση με τη δική μας.