Written by 9:39 pm Βιβλία, Στήλες Views: 1

Valyrian Blades

Από την 5η σεζόν γνωρίζουμε ότι το Βαλυριανό Ατσάλι είναι ένα από τα υλικά που μπορούν να σκοτώσουν τους Λευκούς Οδοιπόρους και, ίσως, και τον Λευκό Βασιλιά. Στην ίδια σεζόν μάθαμε και για το Δρακόγυαλλο. Το Βαλυριανό Ατσάλι έχει, όμως, μια μεγάλη ιστορία πίσω του.

Το βαλυριανό ατσάλι κατασκευαζόταν στην αρχαία Βαλύρια, αιώνες πριν, αλλά το μυστικό χάθηκε όταν χάθηκε και η πόλη. Ήταν ένα ξεχωριστό μέταλλο, που με αυτό κατασκευάζονταν ανθεκτικότερα, πιο κοφτερά και ελαφρύτερα όπλα. Τα όπλα που σώθηκαν ήταν περίπου καμμιά διακοσαριά στο Γουέστερος, αλλά στο βιβλίο αναφέρονται μόνο 20 (σπαθιά, στιλέτα, κ.α.).

Τα όπλα αυτά είχαν τρομερή αξία και υλική και ιστορική, αλλά και συναισθηματική. Όποιοι οίκοι τα είχαν στην κατοχή τους τα περνούσαν από γενιά σε γενιά και τα φρόντιζαν ιδιαίτερα, αλλά και τα όπλα αυτά ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τον κάθε οίκο. Τα όπλα από βαλυριανό ατσάλι, που αναφέρονται στα βιβλία είναι τα κάτωθι:

Longclow

1. Το σπαθί «Λονγκκλόου» (Longclow), το σπαθί του Τζον Σνόου. Το σπαθί αυτό ονομάζεται «Το σπαθί του Μπασταρδου» και είναι λίγο πιο μακρύ από τα κανονικά σπαθιά. Άνηκε στον οίκο των Μόρμοντ για εκατοντάδες χρόνια και δόθηκε στον Τζον από τον Τζόρ Μόρμοντ, τον διοικητή της Νυχτερινής Φρουράς. Ο Τζορ το είχε δώσει, αρχικά, στον γιό του Τζόρα, αλλά αυτός έφυγε ατιμασμένος και το σπαθί έμεινε πίσω

 

2. Άλλο σπαθί είναι το «Χαρτσμπέιν» (Heartsbane), που ανήκει στον Οίκο των Τάρλυ. Το σπαθί έχει μεγάλη ιστορία, καθώς καμμιά εκατοστή χρόνια πίσω ένας πρόγονος ονόματι Σαμ Τάρλυ σταμάτησε τον άγριο Βασιλιά «Βόλτουρ» (Volture King) από το Ντορν. Ο Σαμ, όταν επισκέφτηκε το σπίτι του, πήρε το σπαθί μαζί του, στην ακαδημία των Μέϊστερ και αργότερα στο Γουίντερφελ.

Ice

Oathkeeper

Widow’s Wail

3. Άλλο γνωστό σπαθί της σειράς είναι το «Άις» (Ice), το σπαθί των Σταρκ. Πρόκειται για ένα τεράστιο σπαθί, που χρησιμοποιούνταν περισσότερο σε τελετουργικά και όχι στην μάχη, λόγω του βάρους του. Ο Νεντ Σταρκ το πήρε μαζί του στο Γουέστερος και έχασε την ζωή του από αυτό. Το σπαθί πέρασε στα χέρια των Λάννιστερ και ο Τάιγουιν το έλιωσε και έφτιαξε δύο μικρότερα. Το ένα το πήρε ο Τζέιμι και το ονόμασε «Όουθκιπερ» (Outhkeepeer) και το έδωσε, συμβολικά, στην Μπρίεν. Το άλλο πήγε στον Τζόφρυ που το ονόμασε  «Γουίντοους Γουέιλ» (Widow’s wail). Το σπαθί, μετά τον θάνατο του Τζόφρυ και του Τόμμεν, είναι άγνωστο που βρίσκεται. Για την ιστορία, στο βιβλίο αναφέρεται ότι τα σπαθιά φτιάχτηκαν κόκκινα, για να αντιπροσωπεύουν τον Οίκο των Λάννιστερ.

BlackFyre

4. Ένα ακόμα γνωστό σπαθί από βαλυριανό ατσάλι είναι το «Μπαλκ Φάιρ» (BlackFyre), του Αίγκον Ταργκάρυεν του 1ου, του πρώτου κατακτητή του Γουέστεερος. Ήταν και ο γενάρχης του Οίκου των Ταργκάρυεν και το σπαθί υπήρξε σύμβολο του οίκου., αφού σηματοδοτούσε τον διάδοχο του θρόνου.

Lady Forlorn

5. Ένας σπουδαίος πολεμιστής, που κατείχε ένα ακόμα σπαθί ήταν ο Γκουέιν Κόρμπρεϊ του Οίκου των Κόμπρεϊ, με το «Λέιντι Φορλορν» (Lady Forlorn). Ο Κόρμπρεϊ πολέμησε στην «Επανάσταση του Μπάκφαϊρ), εναντίον του μπάσταρδου γιού του βασιλιά Αίγκον του 4ου, του Ντέιμον, που χρησιμοποίησε το σπαθί, που του έδωσε ο βασιλιάς, ως απόδειξη της διαδοχής του στο θρόνο. Ο Ντέιμον έχασε την ζωή του στην επανάσταση αυτή, αλλά το σπαθί υπήρξε ο λόγος που οι απόγονοί του επαναστατούσαν για αρκετές γενιές εναντίον των Ταργκάρυεν.

Dark Sister

6. Οι Ταργκέρυεν είχαν στην κατοχή τους άλλο ένα σπαθί, το «Νταρκ Σίστερ» (Dark Sister), που άνηκε στην αδελφή του Αίγκον του 1ου, την Βασίλισσα Βισένια Ταργκάρυεν. Το σπαθί πέρασε αρχικά στον Αίμον Ταργκάρυεν, τον Νράγκονναϊτ (Dragonknight) ή αλλιώς τον Μέιστερ Αίμον της Νυχτερινής Φρουράς και αργότερα στον Μπρίντεν Ρίβερς ή γνωστό ως «Μπλαντρέιβεν», το «κοράκι με τα τρία μάτια». Αγνοείται η τύχη του.

Brightroar

7. Το επόμενο γνωστό σπαθί είναι το «Μπράιτροαρ» (Brightroar), που άνηκε στον Οίκο των Λάννιστερ. Το σπαθί εξαφανίστηκε μαζί με τον βασιλιά Τόμμεν Λάννιστερ, όταν πήγε να λεηλατήσει τα απομεινάρια της κατεστραμμένης Βαλύριας, πολλά χρόνια πριν (ας πρόσεχε, ο άπληστος. Ένας Λάννιστερ λιγότερος).

 

Red Rain

Nightfall

8, 9.    και οι Σιδηρογέννητοι κατείχαν δύο βαλυριανά σπαθιά, το «Νάιτφολ» (Nightfall) και το «Ρεντ Ρέιν» (Red Rain), που είναι ακόμα στην κατοχή τους, αλλά άγνωστο ποιος τα έχει στην σειρά.

 

10. Στην 1η σεζόν ένας δολοφόνος προσπαθεί να σκοτώσει τον Μπραν με ένα βαλυριανό στιλέτο. Η Κέιτλιν το πήρε μαζί της στο Κινγκς Λάντινγκ και ο «Μικροδάχτυλος» της λέει ότι ανήκει στον Τύριον. Ουσιαστικά, αυτό το γεγονός πυροδοτεί τον πόλεμο των βασιλείων. Το στιλέτο άνηκε στον Τζόφρυ και ο Μικροδάχτυλος το πήρε στην κατοχή του, μέχρι που το έδωσε στον Μπραν. Ο Μπραν, γνωρίζοντας το μέλλον, το πέρασε στην Άρυα. Ίσως το σπουδαιότερο όπλο στην σειρά!

Orphan-Maker

Vigilance

Lamentation

11. Κάποια σπαθιά ακόμα άνηκαν στον Οίκο των Ταργκάρυεν και χρησιμοποιήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο του οίκου (Dance of the Dragon). Το «Λαμεντέισον» (Lamentation) του Γουίλεμ Ρόις. Το «Όρφαν-Mέικερ» (Orphan-Maker) του Τζον Ρόξτον και το «Βίτζιλανς» (Vigilance) του Όρμοντ Χάιταουερ. Άγνωστο που βρίσκονται.

 

 

Valyrian Axe

12. Υπάρχουν και αρκετά άλλα βαλυριανά όπλα, που απλά αναφέρονται στα βιβλία, όπως το

Truth

σπαθί «Τρουθ» (Truth), που άνηκε σε έναν στρατιώτη από το Λυς. Οι Κέλτιγκαρς από το «Νησί των Ονύχων» (Claw Isle) είχαν ένα βαλυριανό τσεκούρι. Ένας πολεμιστής, ονόματι Κάγκο (Caggo) είχε ένα «Άρακχ» (το όπλο των Ντοθράκι, που έμοιαζε με δρεπάνι) και τέλος μερικά στιλέτα, που αναφέρονται στα βιβλία.

Dothraki arakh

 

Όλα αυτά τα σπαθιά, γνωστά ή μη, χαμένα ή όχι, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μάχη εναντίον τον Λευκών Οδοιπόρων και του Λευκού Βασιλιά ή ίσως και στην κατάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου.

Κοντός ψαλμός, αλληλούια!

 

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=FBEGuOPlDUE

Πρόσθετες πληροφορίες για τα σπαθιά του Game of Thrones εδὠ: https://www.quora.com/How-many-Valyrian-steel-swords-are-present-in-the-show-and-who-has-them

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close