Written by 8:40 pm Reviews, Τέχνες Views: 6

Halloween Special

Ευτυχώς που ξεκίνησε να καθιερώνεται σιγά σιγά και στη χώρα μας αυτό το trend, μιας και οι λάτρεις του Halloween επιτέλους δεν θα είναι δακτυλοδεικτούμενοι! Και αναφέρομαι σε εμάς που μας αρέσουν οι λίγο πιο… spooky φάσεις (και οι κολοκυθόπιτες, γιατί όχι;!) και θα κάνουμε τη γιορτή αυτή να έχει ένα λίγο διαφορετικό νόημα.

Πριν από μερικά χρόνια, με μύησαν σε μια ταινία την οποία μου πρότειναν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά μόλις είδα το θέμα είπα “γιατί όχι και σε μια ακόμα γιορτή”. Από τότε, κάθε χρόνο σε αυτή τη γιορτή άρχισα να βλέπω το Nightmare before Christmas και να πηγαίνω σε κανένα Halloween party, απλά βαμμένη με την οποιαδήποτε ιδέα μού ερχόταν εκείνη τη στιγμή. Η συγκεκριμένη ταινία είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων που μπορεί κάποιος να απολαύσει και κατά την περίοδο του Halloween, αλλά και εκείνη των Χριστουγέννων.

Δεν με πειράζει προσωπικά να τη χαζεύω και στις δυο αυτές περιπτώσεις. Γιατί αν κάποιος ζει μόνο για να κάνει “κέρασμα ή ζαβολιά” (“trick or treat”), θα ήθελε κάποια στιγμή να αλλάξει αυτή τη μονοτονία στη ζωή του. Δεν μιλάω για κάποιον άλλον πέρα από τον Jack Skellington, έναν ήρωα εμπνευσμένο από τον Tim Burton, ο οποίος -όπως υποδηλώνει και το όνομά του- είναι ένας σκελετός που ζει στην χώρα του Halloween.

Κάποια στιγμή, ο ήρωάς μας “ξεφεύγει” από αυτή τη χώρα και πηγαίνει στη χώρα των Χριστουγέννων. Τι γίνεται όμως όταν ο βασιλιάς της κολοκύθας πάει να αντιμετωπίσει τον βασιλιά των δώρων;! Θα βγει αυτή η προσπάθειά του σε καλό ή θα πρέπει να ξαναγυρίσει πάλι στη ζωή που ξέρει και τον αποδέχονται όλοι;!

Μια πολύ καλογυρισμένη ταινία κινουμένων σχεδίων για μεγάλους (κατά κύριο λόγο) αλλά και για τολμηρούς μικρούς (δεν θέλουμε να τρομάξουν εύκολα τα παιδιά με μια τέτοια ταινία). Συνδυάζει ένα απίστευτο soundtrack, το οποίο μας ταξιδεύει σε όλες αυτές τις εικόνες που βλέπουμε, και καθ’ ότι είναι επίσης και musical μάς “κολλάει” τα κομμάτια του, ώστε να τα σιγοτραγουδάμε αυτές τις ημέρες. Αν θέλετε κάτι πιο χαλαρό, ώστε να ξεφύγετε από τις πολύ κλασικές ταινίες του Halloween, αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεγνοιάσετε!

Danny Elfman … Jack Skellington – Singing Voice/Barrel/Clown with the Tear Away Face
Chris Sarandon … Jack Skellington (voice)
Catherine O’Hara … Sally/Shock (voice)
William Hickey … Evil Scientist (voice)
Glenn Shadix … Mayor (voice)
Paul Reubens … Lock (voice)
Ken Page … Oogie Boogie (voice)
Edward Ivory … Santa (voice) (as Ed Ivory)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εκτός από αυτή την ταινία, θα ήθελα να πω και για μία ακόμα -πάλι κινουμένων σχεδίων- καθ’ ότι μέσα σε λίγες μέρες είναι και η αντίστοιχη “γιορτή” των Μεξικανών φίλων μας, η “Dia de los muertos” (“Η μέρα των νεκρών”). Δεν θα μπορούσα να αναφερθώ σε κάποια άλλη ταινία, πέραν του Coco. Μια εκπληκτική ταινία κινουμένων σχεδίων, τόσο σεναριακά όσο και από άποψη γραφικών. Παρ’ ότι ταξιδεύουμε στη μεριά των νεκρών, τα χρώματα που βλέπουμε στην απέναντι μεριά είναι κάτι το απίθανο και εξωπραγματικό.

Ας μην κάνω fangirling ασταμάτητο και ας μιλήσω λίγο για το θέμα. Σε αυτή την ιστορία βλέπουμε ένα αγόρι, τον Μιγκέλ, το οποίο ζει σε ένα χωριό του Μεξικού και θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Αυτό του το απαγορεύει ρητά η οικογένειά του, καθ’ ότι υπάρχουν “προηγούμενα” με τον μουσικό προ-προπάππου του, με αποτέλεσμα να κρατάει πολλά χρόνια αυτή η κολόνια. Τι θα γίνει όμως όταν θα προσπαθήσει να ζητήσει την ευχή του για να μπορέσει να συνεχίσει με τη μουσική? Δεν ξέρω αν ανέφερα πως είναι και μιούζικαλ (πρωτότυπο για εμένα, ξέρω) κι ακόμα ότι το soundtrack είναι από αυτά που θα τραγουδάτε συχνά. Δικαίως αναδείχτηκε νικητής των φετινών Oscar στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, αλλά και πρωτότυπου τραγουδιού!

Μεγάλο ρόλο σε αυτό, παρ’ ότι είναι βουβός χαρακτήρας στην ταινία, έχει η γιαγιά Coco, την ιστορία της οποίας μας εξιστορεί, κατά κάποιον τρόπο, ο Μιγκέλ. Α, κάτι τελευταίο που θα ήθελα να πω -σαν ένα μικρό σπόιλ- και κάτι που χρειάστηκε να το περάσω δύο φορές! Ας υπάρχει κοντά σας ένα πακέτο με χαρτομάντιλα, θα σας χρειαστεί 1000{e9c861ab68a868f50764c616c8b6bad4f2b058ac94ea9e1978ce6c69f020bbaf}!

Anthony Gonzalez as Miguel
Gael García Bernal as Héctor
Benjamin Bratt as Ernesto de la Cruz
Antonio Sol provides de la Cruz’s singing voice, except for “Remember Me”
Alanna Ubach as Mamá Imelda
Renée Victor as Abuelita
Ana Ofelia Murguía as Mamá Coco

Ελπίζω με αυτές τις δύο επιλογές να σας έδωσα και μια ωραία ιδέα μεταμφίεσης φέτος, και για το Halloween αλλά και για τη Dia de los muertos!

Επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Βασιλείου

Visited 6 times, 1 visit(s) today
Close