Written by 11:00 am Χωρίς κατηγορία Views: 3

Ο ήρωας του μήνα: Χάρι Πότερ

Ο ήρωας του μήνα: Χάρι Πότερ

Ο Χάρι Τζέιμς Πότερ είναι ο διασημότερος και πιο αγαπημένος χαρακτήρας του μαγικού σύμπαντος που δημιούργησε η πένα της Τζόαν Ρόουλινγκ.

Οργάνωση-Κείμενο : Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια: Χρύσα Βασιλείου

Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1980 στο Λονδίνο και είναι γιος των μάγων Τζέιμς Πότερ και Λίλι Έβανς. Λίγο μετά τα πρώτα του γενέθλια, ο Χάρι μένει ορφανός, όταν ο μάγος Βόλντεμορτ δολοφονεί τους γονείς του. Εκείνος κατάφερε να επιβιώσει και μεγαλώνει μαζί με τους θείους του, την οικογένεια Ντάρσλι, οι οποίοι όμως δεν του δείχνουν καθόλου αγάπη και στοργή, στην οδό Πριβέτ 4. Έχει τα μαύρα μαλλιά του πατέρα του και τα πράσινα μάτια της μητέρας του, καθώς και ένα χαρακτηριστικό σημάδι σε σχήμα κεραυνού στο μέτωπό του, ‘τρόπαιο’ από το ξόρκι του Βόλντεμορτ που δεν κατάφερε να τον σκοτώσει.

Στα 11α γενέθλιά του, ο Χάρι ανακαλύπτει πως είναι μάγος και πηγαίνει να φοιτήσει στη διάσημη σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια. Εκεί μαθαίνει την ιστορία των γονιών του, αλλά και τη δική του, καθώς και τον δεσμό που τον συνδέει άρρηκτα με τον Άρχοντα του Σκότους, τον Βόλντεμορτ. Ανακαλύπτει πως το όνομά του είναι πασίγνωστο στον κόσμο των μάγων και ο ίδιος θεωρείται κάτι σαν ήρωας, ως ‘το αγόρι που σώθηκε’. Αποκτά φίλους αλλά και εχθρούς, που οι ζωές τους θα δεθούν άρρηκτα για τα επόμενα χρόνια. Καθώς ο καιρός περνάει, μυείται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο της μαγείας, αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και ικανότητες.

Από την πρώτη του χρονιά στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι νιώθει πως βρήκε ένα σπίτι και μια αληθινή οικογένεια. Συμπαθεί τους περισσότερους καθηγητές του –με εξαίρεση τον καθηγητή Σνέιπ– και στα πρόσωπα του Ρον Ουέσλι και της Ερμιόνης Γκρέιντζερ βρίσκει δύο φίλους, που θεωρεί περισσότερο σαν αδέλφια. Οι τρεις τους μοιράζονται αστείες στιγμές, συμπεριφέρονται σαν όλους τους εφήβους του κόσμου, ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους. Γιατί ο Βόλντεμορτ και οι ακόλουθοί του δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο Χάρι μεγαλώνει και εξελίσσεται σε έναν νεαρό με πολλές ευαισθησίες και προβληματισμούς. Από παιδί μεταμορφώνεται σε έφηβο, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με όλους τους συνομηλίκους του. Σκέφτεται τα μαθήματα, τις βόλτες, τα σπορ, τα κορίτσια… Έχει όμως και αρκετά προβλήματα. Ήδη από τα την εποχή που ήταν μωρό έχει ζήσει καταστάσεις που άλλα παιδιά στην ηλικία του δεν μπορούν ούτε να φανταστούν. Έχοντας αποδείξει την αξία του, νικώντας πολλές φορές το Κακό μέσα κι έξω από το Χόγκουαρτς, ο Χάρι Πότερ γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμος ανάμεσα στους συμμαθητές του. Κάποιοι τον συμπαθούν, κάποιοι τον αντιπαθούν, πολλοί τον θεωρούν περίεργο.

Την πέμπτη του χρονιά στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι αντιμετωπίζεται σχεδόν απ’ όλους με δυσπιστία, όταν τους αποκαλύπτει πως ο λόρδος Βόλντεμορτ επέστρεψε. Τότε, εκείνος κι οι φίλοι του ιδρύουν τον μυστικό σύλλογο ‘Στρατό του Ντάμπλντορ’ και αρχίζουν να προπονούνται στην άμυνα εναντίον των σκοτεινών τεχνών, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα για τη Μεγάλη Μάχη ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του Βόλντεμορτ και των Θανατοφάγων του. Έχοντας ήδη χάσει αγαπημένα του πρόσωπα, όπως τον νονό του Σείριο Μπλακ, είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένος να επικρατήσει στην τελική μάχη του Καλού ενάντια στο Κακό.

Η στιγμή αυτή έρχεται μετά τον θάνατο του μέντορά του, του διευθυντή της σχολής Χόγκουαρτς, του Ντάμπλντορ. Ο Χάρι και οι φίλοι του, ο Ρον και η Ερμιόνη, πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι για την πιο σημαντική αποστολή της ζωής τους: να βρουν και να καταστρέψουν τους εφτά Πεμπτουσιωτές, εξουδετερώνοντας έτσι μια για πάντα τον Βόλντεμορτ.

Η τελική μάχη δίνεται στο Χόγκουαρτς και είναι σκληρή και μέχρις εσχάτων. Οι απώλειες είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές, ενώ οι στιγμές αυτές μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά όσων συμμετείχαν, αλλά και στην ιστορία του κόσμου των μάγων. Όσοι θυσιάστηκαν για την επικράτηση του Καλού θα συντροφεύουν πάντα την μνήμη εκείνων που επέζησαν, οι οποίοι θα ζουν λυτρωμένοι πλέον από τη Σκιά του Κακού.

Δεκαννιά χρόνια αργότερα, ο Χάρι δουλεύει στο Υπουργείο Μαγείας ως Χρυσούχος – είναι μάλιστα επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος. Επίσης, είναι παντρεμένος με την Τζίνι Ουέσλι κι έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τον Τζέιμς Σείριο, τον Άλμπους Σέβερους και τη Λίλυ Λούνα. Ο Ρον Ουέσλι έχει παντρευτεί με την Ερμιόνη Γκρέιντζερ κι έχουν δύο παιδιά: τη Ρόουζ και τον Χιούγκο. Έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου και για τα δικά τους παιδιά, που περιμένουν το Χόγκουαρτς Εξπρές στην διάσημη πλατφόρμα 9 ¾. Οι μικροί μάγοι θα γνωρίσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους το μέρος όπου φοίτησαν και οι γονείς τους, εκεί όπου έμαθαν πώς να διαχειρίζονται τις δυνάμεις τους, να είναι δυνατοί και δίκαιοι και να μάχονται για τις αξίες και τα ιδανικά τους. Το μέλλον διαγράφεται φωτεινό μπροστά τους, και τους περιμένει να το ανακαλύψουν.

Συγγραφέας: J.K. Rowling
Σειρά βιβλίων: Harry Potter series
Αριθμός βιβλίων: 7

** Τα βιβλία του «Χάρι Πότερ» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ‘Ψυχογιός’.
http://www.psichogios.gr/site/Authors/show/38/tz-k-rooylingk

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close