Written by 11:37 am Interviews, Βιβλία, Τέχνες Views: 4

Ο Γιώργος Αγγελίδης μιλά στο Booksway και την Μαρία Μπακάρα.

 

Κείμενο: Μαρία Μπακάρα

Επιμέλεια: Χρύσα Βασιλείου

 

Αγαπημένε μου Γιώργο θα μου επιτρέψεις μια προσωπική χροιά στη συζήτηση μας, καθώς είμαστε φίλοι και θα ήταν υποκριτικό να σου απευθυνθώ διαφορετικά.

Καλώς σε βρήκα και γραπτώς αγαπημένη μου Μαρία. Δεν θα δεχόμουν τίποτα διαφορετικό!

 

Συζητάμε σήμερα με αφορμή το νέο σου βιβλίο, Α΄ Στον Έρωτα. Πρόκειται για το πρώτο καθαρόαιμο αισθηματικό ΛΟΑΤΚΙ+ μυθιστόρημα στην Ελλάδα, γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα. Προσωπικά λάτρεψα την ιστορία και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι έχει πολλά αγαπημένα tropes, όπως είναι crushing on brother’s best friend, high school romance και φυσικά το sports romance. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο λατρεμένο μου trope pen pals romance. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

 

Τι βιβλίο είναι το Α΄ Στον Έρωτα;

Το Α΄ Στον Έρωτα είναι ένα young adult αισθηματικό μυθιστόρημα με στοιχεία coming-of-age καθώς στις σελίδες του οι δύο πρωταγωνιστές φτάνουν στην ενηλικίωση, και τη σωματική και συναισθηματική ωριμότητα. Θέλω να πιστεύω πως είναι επίσης ένα feelgood μυθιστόρημα, τουλάχιστον αυτός ήταν ο στόχος, να κάνει τους αναγνώστες να αισθανθούν τόσο όμορφα όσο εγώ γράφοντάς το.

 

Περιέγραψε μας τους ήρωες σου, τον Ορέστη και τον Σπύρο, με τρεις λέξεις τον καθένα.

Ο Ορέστης είναι συναισθηματίας, ρομαντικός και πληγωμένος.

Ο Σπύρος είναι σκληρός, μα ευαίσθητος και φροντιστικός.

 

Photo Credits : Constantinos Lepouris

Ο Ορέστης έρχεται αντιμέτωπος με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, τα τραύματα του παρελθόντος και έναν έρωτα που θεωρεί απαγορευμένο. Ο Σπύρος έχει να διαχειριστεί πολλαπλές ταυτότητες με το χαρακτηριστικό του «άλλου» να τις ενώνει. Είναι ένα μαύρο, γκέι αγόρι που δεν έχει κάνει coming out στην Ελλάδα του σήμερα. Κι ενώ ο Ορέστης μοιάζει πιο συνειδητοποιημένος στο τι αισθάνεται για τον Σπύρο, ο Σπύρος μοιάζει πιο ξεκάθαρος στο ποιος είναι. Είναι σαν ο ένας να παρακινείται από την αγάπη και ο άλλος από την αλήθεια. Θα μπορούσες να πεις πως είναι ένα συγγραφικό δίπολο που επέλεξες να χρησιμοποιήσεις;

Νομίζω πως ο Ορέστης και ο Σπύρος είναι δύο πτυχές του εαυτού μου. Δύο αντικρουόμενα προσωπεία που είχα αναγκαστεί να υιοθετήσω μεγαλώνοντας, στην εφηβεία, ένα για εκείνους που γνώριζαν τη σεξουαλική μου ταυτότητα κι ένα για εκείνους που φοβόμουν να την ανακαλύψουν.

 

Μέσα στο βιβλίο όλοι οι ήρωες έχουν σημασία. Προσωπικά ξεχώρισα τη μητέρα του Ορέστη και φυσικά η μεγάλη μου αδυναμία είναι ο αδερφός του Σπύρου. Μίλησε μας για το πως χτίζεις του δευτερεύοντες χαρακτήρες σου. Μοιάζει ο καθένας να έχει την ιστορία του κι ας μην τη μαθαίνουμε ποτέ.

Αντικρίζω τους δευτερεύοντες χαρακτήρες όπως τους ανθρώπους που συναντάω στη ζωή μου. Μπορεί να μη γνωρίζω τα πάντα γι’ αυτούς, όμως και μόνο η αλληλεπίδρασή μας, ο τρόπος που δρουν ή αντιδρούν στις δράσεις μου είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητάς τους. Έχοντας αυτό κατά νου, προσπαθώ να δομώ σφαιρικές προσωπικότητες ακόμα και για έναν χαρακτήρα που εμφανίζεται σε μια σελίδα του βιβλίου. Όλοι έχουν τα δικά τους κίνητρα για τις πράξεις τους, τα οποία καθορίζονται απ’ το ποιοι είναι.

 

Photo Credits : Constantinos Lepouris

Κεφάλαιο σεξ. Ομολογώ πως οι ερωτικές σκηνές του βιβλίου είναι εξαιρετικά γραμμένες. Hot, ενδιαφέρουσες και απίστευτα σέξι. Όμως είμαι σε θέση να γνωρίζω πως οι ερωτικές ιστορίες δεν είναι ο τομέας σου. Ή τουλάχιστον δεν ήταν μέχρι πρόσφατα. Πως σου ήρθε η ιδέα να γράψεις αυτό το βιβλίο; Μίλησε μας για τη διαδικασία μέχρι να το πάρεις στα χέρια σου.

Αυτό το βιβλίο δεν θα υπήρχε χωρίς την Έλενα Αντωνίου, τον Θοδωρή Ζαργκλή και φυσικά εσένα. Εσείς με πείσατε να ξεστρατίσω απ’ τα συνηθισμένα, μολονότι συνήθως διαφορετικά, μονοπάτια μου και να πω μια ιστορία που τελικά με εκφράζει εξίσου αν όχι περισσότερο απ’ τις υπόλοιπες. Ίσως, φυσικά, αν δεν είχα μυηθεί στον κόσμο της αισθηματικής λογοτεχνίας μεταφραστικά να μην το τολμούσα. Ήταν, λοιπόν, η σωστή συγκυρία, τη σωστή στιγμή και είναι τεράστια τιμή και χαρά μου που το εκδοτικό μου σπίτι, οι Εκδόσεις Bell αγκάλιασαν αμέσως αυτό το εγχείρημα, πηγαίνοντάς το μάλιστα ένα βήμα παραπέρα με την εγκαινίαση της σειράς Eros Pride.

 

Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου. Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τη στήριξη που δείχνουν οι εκδόσεις Bell στους συγγράφεις τους και στο πόσο πιστεύουν στο βιβλίο σου. Πως ήταν λοιπόν για εσένα το να δημιουργείς για πρώτη φορά ως συγγραφέας ερωτικές σκηνές;

Ήταν… περίεργο. Ομολογουμένως ήταν οι σελίδες που με δυσκόλεψαν περισσότερο σε ολόκληρο το βιβλίο. Επέλεξα, ωστόσο, να εστιάσω στο συναίσθημα της όλης υπόθεσης, στην αγωνία της πρώτης ερωτικής επαφής, στον ενθουσιασμό της σαρκικής έκφρασης του έρωτα.

 

Ο Σπύρος και ο Ορέστης είναι μαθητές Λυκείου. Θεωρείς πως το Α΄ Στον Έρωτα αφορά αυτή την ηλικιακή ομάδα;

Σίγουρα αφορά και αυτή την ηλικιακή ομάδα. Θα ήταν όνειρο να διαβάσουν το βιβλίο νέοι, όχι σαν κάποιο εγχειρίδιο -δεν είναι, ούτε αποσκοπεί να είναι- μα σαν μια θετική ανάσα, έναν αντίλογο στη ρητορική μίσους που έχει πυροδοτηθεί τελευταία εκ νέου λόγω του νομοσχεδίου περί γάμου και τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Όταν ήμουν κι εγώ σ’ αυτή την ηλικία, ήθελα να διαβάσω και να δω κάτι που θα μου έδινε δύναμη κι ελπίδα ότι ναι, μπορώ κι εγώ να αγαπήσω και να αγαπηθώ, να ζήσω όλες τις πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας που επιθυμούσα.

 

 https://www.instagram.com/constantinoslepouris/

Photo Credits : Constantinos Lepouris

Όταν ήμουν εγώ στο Λύκειο λάτρευα να πηγαίνω στο περίπτερο και να αγοράζω Άρλεκιν. Θεωρείς πως τα σημερινά λυκειόπαιδα θα το κάνουν το ίδιο εύκολα; Μήπως είναι πιο εξοικειωμένα με τα ebooks;

Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα που θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν πως ξέρω τις τελευταίες τάσεις. Ωστόσο, είμαι ευτυχής να γνωρίζω παιδιά που διαβάζουν, που ζητούν για δώρα βιβλία. Τώρα το σε ποια μορφή τα προτιμούν… αυτό μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, το Α΄ Στον Έρωτα θα είναι διαθέσιμο και σε μορφή e-book στην ιστοσελίδα του εκδοτικού.

 

Αααα, ώστε θα κυκλοφορήσει και σε ηλεκτρονική μορφή. Υπέροχα νέα.

Ναι, ναι! Θέλουμε το βιβλίο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια, γι’ αυτό άλλωστε θα κυκλοφορήσει και στα περίπτερα έναντι μιας παραδοσιακής κυκλοφορίας στα βιβλιοπωλεία!

 

Οι δύο πρωταγωνιστές σου, όπως αναφέραμε, έρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους. Τα social media έχουν ενεργό ρόλο στη σύσφιξη της σχέσης τους. Θεωρείς πως μια γνωριμία μέσω διαδικτύου μπορεί να έχει αληθινές βάσεις;

Το πώς γνωρίζονται δύο άνθρωποι νομίζω έχει ελάχιστη σημασία. Αυτό που μετράει είναι η χημεία, τα σημεία ταύτισης. Ο λόγος του στιγματισμού των γνωριμιών μέσω διαδικτύου πιστεύω πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί χρησιμοποιούν εφαρμογές για την ικανοποίηση των σεξουαλικών τους αναγκών και όχι για τον έρωτα. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχουν και εξαιρέσεις.

 

Γιώργο πρόσφατα, σε μία συνέντευξη σου, έκανες δημόσια coming out, με τον διευθυντή των εκδόσεων Bell, Χάρη Νικολακάκη δίπλα σου. Βέβαια ποτέ δεν κρύφτηκες. Πάντα μιλάς για τον σύντροφο σου και ζεις ανοιχτά και ελεύθερα τη ζωή σου. Τι σημαίνει για εσένα το ότι ο εκδοτικός σου οίκος γίνεται ακόμη πιο συμπεριληπτικός; Θεωρείς πως η λογοτεχνία στην Ελλάδα έχει αγκαλιάσει την ποικιλότητα;

Είναι πάντα σημαντικό να γίνονται τέτοια βήματα και πάντα όμορφο να συμπορεύεσαι με ανθρώπους που ονειρεύονται την αλλαγή, το μέλλον. Δεν ξέρω αν η Ελληνική λογοτεχνία ως προϊόν έχει αγκαλιάσει ακόμη την ποικιλότητα, σίγουρα ωστόσο γίνονται βήματα, τόσο συγγραφικά και εκδοτικά όσο και αναγνωστικά. Το αγαπημένο μας bookstagram στηρίζει ένθερμα κάθε τέτοιο βήμα με προέλευση το εξωτερικό και είμαι σίγουρος πως θα στήριζε διπλά και τριπλά μια Ελληνική αντίστοιχη προσπάθεια.

 

Πριν λίγες μέρες μοιράστηκες στη συνέντευξη σου στο blog Βιβλιογραφικά και τη Γιώτα Βασιλείου μια τραυματική εμπειρία που είχες λόγω του σεξουαλικού σου προσανατολισμού. Θεωρείς πως είναι σημαντικό να μοιράζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα το βίωμα τους;

Όχι μόνο σημαντικό μα και απαραίτητο. Τόσο για λόγους ορατότητας, διότι αν ένα πρόβλημα δεν γίνεται γνωστό δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί, μα και για λόγους συμπαράστασης. Πολλοί νέοι ή και μεγαλύτεροι άνθρωποι βιώνουν τέτοια περιστατικά και δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι. Επίσης, δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν, τόσο για να ξεπεράσουν το τραύμα όσο και για να αναζητήσουν βοήθεια ή και τιμωρία των εκάστοτε βιαιοπραγούντων. Η βία δεν είναι πλάκα.

 

Είναι γνωστό ότι έγραψες και εξέδωσες το πρώτο σου βιβλίο σε εξαιρετικά μικρή ηλικία. Σήμερα, σχεδόν 7 βιβλία μετά, αρκετά θεατρικά και δεκάδες μεταφράσεις θεωρείς που νιώθεις πως βρίσκεσαι συγγραφικά, ως δημιουργός; Που θέλεις να φτάσεις; Ποιο είναι το «ταβάνι» σου;

Θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει ταβάνι. Κάποτε ήθελα να γράψω εκατό βιβλία πριν πεθάνω. Πλέον δεν με απασχολεί τόσο. Θέλω απλώς να γράφω μέχρι να πεθάνω και να απολαμβάνω κάθε νέο συγγραφικό ταξίδι.

 

Το προηγούμενο βιβλίο σου «Σκοτεινή Κληρονομιά», το οποίο κυκλοφορεί από μας εκδόσεις Bell, μπορούμε πλέον να το ακούσουμε στην πλατφόρμα Jukebooks. Ομολογώ πως η αφήγηση μας κ. Πέτα είναι εξαιρετική. Εσύ πως αισθάνθηκες όταν το άκουσες; Τα ακουστικά βιβλία έχουν αρχίσει και μπαίνουν δυνατά στη ζωή μας. Θεωρείς πως είναι το μέλλον;

Ήταν μια ομολογουμένως αλλόκοτη εμπειρία, μιας και δεν μου είχε συμβεί ξανά. Σίγουρα τα ακουστικά βιβλία είναι κομμάτι του μέλλοντος, εισάγουν την ανάγνωση σε περισσότερους τομείς της ζωής μας (π.χ. όσο κάνουμε δουλειές) και φέρνουν περισσότερους ανθρώπους σε επαφή με αυτή. Ωστόσο δεν πιστεύω πως θα εξαλείψουν ποτέ το υλικό βιβλίο. Όπως λέει και το γνωστό meme, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να περιέχουν χιλιάδες φανταστικούς κόσμους ενώ ένα βιβλίο μονάχα μία, μα το βιβλίο μυρίζει καλύτερα κι αυτό κερδίζει πάντα στο τέλος.

 

Η «Σκοτεινή Κληρονομιά», ένα βιβλίο που λατρεύω, είναι ψυχολογικό θρίλερ, το προηγούμενο βιβλίο σου, «Ζωές στο αντίθετο ρεύμα», είναι αστυνομικο-κοινωνική περιπέτεια. Ποιο είναι το λογοτεχνικό είδος που αγαπάς να δημιουργείς; Ποιο προτιμάς να διαβάζεις;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι, να ξεβολεύομαι. Δεν ελέγχω πάντα το είδος των ιστοριών που γεννιούνται στον νου μου. Τώρα, αναγνωστικά, είμαι με τις εποχές μου. Τα τελευταία χρόνια λατρεύω να διαβάζω ψυχολογικά θρίλερ και μυθιστορήματα μυστηρίου.

 

Εκτός από συγγραφέας είσαι και μεταφραστής. Μάλιστα έχεις μεταφράσει μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα βιβλία του TikTok. Αγαπάς τις μεταφράσεις ή σε αφορά αποκλειστικά το βιοποριστικό κομμάτι;

Όχι απλά τις αγαπάω, τις λατρεύω. Ακόμα κι αν δεν μεταφράζω πάντοτε είδη που θα επέλεγα να διαβάσω ως αναγνώστης, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο απ’ το να χάνεσαι κυριολεκτικά στον κόσμο που έχει πλάσει ένας συγγραφέας και να προσπαθείς να τον μετουσιώσεις στα Ελληνικά, να γίνεσαι ένας δίαυλος για να επικοινωνηθεί ένα κείμενο σε ένα νέο κοινό. Ακόμα κι αν βιοποριστικά δεν μου ήταν απαραίτητο, δεν νομίζω πως θα σταματούσα να μεταφράζω. Μεταφράζοντας νιώθω πως μαθαίνω νέα πράγματα, διευρύνω τους ορίζοντες και το λεξιλόγιό μου και γίνομαι καλύτερος συγγραφέας.

 

Περιέγραψε μας μια τυπική επαγγελματική σου ρουτίνα.

Η μέρες μου είναι συνήθως πάνω-κάτω οι ίδιες. Ξυπνάω νωρίς, ταΐζω τα γατιά μου πριν απ’ οτιδήποτε άλλο γιατί με περιμένουν εξαγριωμένα λες κι έχουν να φάνε μήνες, κι έπειτα φτιάχνω τον πρώτο καφέ της ημέρας. Κάθομαι στο γραφείο μου, χαζεύω στο διαδίκτυο για κανένα μισάωρο και έπειτα πιάνω δουλειά. Συνήθως, κάνω πρώτα επιμέλεια το απόσπασμα που έχω μεταφράσει την προηγούμενη μέρα και ύστερα συνεχίζω. Τη ρουτίνα μου σπάνε τα Σαββατοκύριακα, όταν τη μετάφραση αντικαθιστά η συγγραφή.

 

Στο βιβλίο Α΄ Στον Έρωτα η μουσική έχει κι αυτή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Μάλιστα έχεις φτιάξει μια μουσική λίστα. Μίλησε μας γι’ αυτή σου την ιδέα.

Η μουσική λίστα ήταν μια ιδέα που «τσίμπησα» απ’ τα ξένα μυθιστορήματα που μεταφράζω. Μου φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον να μπορεί να ακούσει ο αναγνώστης τα τραγούδια που άκουγα κι εγώ γράφοντας το βιβλίο. Μάλιστα, τυχαίνει τα τραγούδια να συμβαδίζουν κατά κάποιον τρόπο με την πλοκή. Το απόλαυσα πολύ και νομίζω πως είναι κάτι που θα συνεχίσω να κάνω και με μελλοντικά μυθιστορήματα.

 

Πες μας ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε οπωσδήποτε.

Δεκάδες περνάνε απ’ το μυαλό μου, τα περισσότερα απ’ τα οποία τα έχω προτείνει ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στο πνεύμα της εποχής, της ποικιλότητας και της αποδοχής, θα συστήσω να διαβάσετε κάτι της, δυστυχώς, πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης Toni Morrison.

Σήμερα που μιλάμε έχει ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και την οικογένεια στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Σημαίνει πως επιτέλους θα μπορέσω να βάλω μπροστά τη δική μου οικογένεια. Για χρόνια βλέπω γνωστούς, συμμαθητές, συμφοιτητές και φίλους να παντρεύονται, να αποκτούν παιδιά. Νιώθω ότι έχω άπειρη αγάπη να προσφέρω και ανυπομονώ γι’ αυτό το νέο βήμα στη ζωή μου.

 

Πως ένιωθες ως ΛΟΑΚΤΙ+ άτομο όλους αυτούς τους μήνες που μίλαγαν για εσένα, τα δικαιώματα σου και τη ζωή σου οι πάντες γύρω μας;

Μεγαλώνοντας η μαμά μου μου έλεγε δύο πράγματα: Να μη χώνω τη μύτη μου εκεί που δεν τη σπέρνουν και όταν δεν έχω κάτι καλό να πω να μη λέω τίποτα.

 

Θεωρείς πως η πολιτική ορθότητα είναι απαραίτητη; Τη βρίσκεις βοηθητική; Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της στην τέχνη;

Πολλοί τελευταία την αποκαλούν μάστιγα της εποχής μας, κατηγορούν τον κόσμο πως έχει γίνει υπερευαίσθητος. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τίποτα το υπερβολικό στο να νοιάζεσαι για τα συναισθήματα του άλλου και να μη θες να τον προσβάλεις, σε όλους τους τομείς της ζωής όπως και στην τέχνη. Η μόνη περίπτωση που δικαιολογώ χρήση παρωχημένων ορολογιών και απόψεων στην τέχνη είναι για την άμεση ή έμμεση κριτική τους.

 

Πες μας λίγα λόγια -προσωπικά θα ήθελα πολλά- για τα επόμενα συγγραφικά και μεταφραστικά σου σχέδια.

Αυτή την περίοδο παίρνω συγγραφικά μια ανάσα, καταστρώνοντας το επόμενο (για εσάς παρά-παρά-παρά μεθεπόμενο) μυθιστόρημα ενόσω μεταφράζω πυρετωδώς το Throne of the Fallen της Kerri Maniscalco.

Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συζήτηση.

 

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο Α΄ Στον Έρωτα στο παρακάτω link: https://harlenic.gr/product/{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}ce{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}b1-{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}cf{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}83{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}cf{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}84{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}ce{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}bf{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}ce{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}bd-{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}ce{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}ad{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}cf{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}81{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}cf{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}89{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}cf{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}84{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}ce{8cb56917d2d05c981d22089ee7ecc3b039992e511e8442cb1b8a3c18446dca17}b1/

 

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Γιώργο Αγγελίδη στο Instagram του: https://www.instagram.com/georgeaggelidisauthor/

 

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Μαρία Μπακάρα στο Instagram της: https://www.instagram.com/you.books/

 

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Χρύσα Βασιλείου στο Instagram της: https://www.instagram.com/its_chrissa/

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Κωνσταντίνο Λεπουρη στο Instagram του: https://www.instagram.com/constantinoslepouris/

 

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close