Written by 11:06 am Featured Views: 40

Η Χρονιά του Γαλάζιου Δράκου (Azure Dragon)

Το έτος 2024 είναι η χρονιά του Δράκου. Ο δράκος λέγεται ότι έχει κεφάλι καμήλας, κέρατα ελαφιού, μάτια κουνελιού, αυτιά αγελάδας, λαιμό φιδιού, κοιλιά αχιβάδας, λέπια κυπρίνου, νύχια γερακιού και πόδια τίγρης. Συμβολίζει την δύναμη, την ευγένεια, την τιμή, την τύχη και την επιτυχία στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα και είναι ένα υπερφυσικό απαράμιλλου ταλέντου και υπεροχής. Είναι ένα από τα τέσσερα σύμβολα των κινεζικών αστερισμών, που είναι οι αστρικές αναπαραστάσεις του Γουφανγκ Σανγκντι (Wufang Shangdi, 五方上帝), δηλαδή οι Πέντε Ανώτερες Θεότητες των Πέντε Περιοχών.

Τα πέντε αυτά στοιχεία είναι ο Γαλάζιος Δράκος της Ανατολής, το Πουλί Βερμίλιον (παρόμοιο του Φοίνικα) του Νότου, η Λευκή Τίγρης της Δύσης και η Μαύρη Χελώνα (επίσης αποκαλούμενη «Μαύρος Πολεμιστής») του Βορρά. Στην κινεζική αστρολογία υπάρχουν 12 ζώδια που αναπαρίστανται από ζώα και κάθε ζώο ανήκει σε μία από τις παραπάνω τέσσερις βασικές κατευθύνσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τις κατευθύνσεις της πυξίδας, δηλαδή του βορρά, του νότου, της ανατολής και της δύσης.

Ο Γαλάζιος Δράκος αντιπροσωπεύει την ανατολή, το ξύλο και την εποχή της Άνοιξης και λατρεύεται ως θεός της γονιμότητας. Σχετίζεται επίσης με την νέα ζωή, την φύση, την υγεία, την αρμονία, την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται στην φιλοσοφία του Φενγκ Σούι (Feng shui, 風水), που σημαίνει στην κυριολεξία «άνεμος» και νερό». Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως Γαλαζοπράσινος Δράκος, Πράσινος Δράκος ή Γαλάζιος Δράκος (蒼龍 Cānglóng) και θεωρείται ο ισχυρότερος από όλους τους δράκους. Ο Δράκος είναι παρών και στο στοιχείο του Γιν και Γιάνγκ (Yin & Yang 陰陽), όπου Γιν είναι ο τίγρης και Γιάνγκ ο δράκος, σε μια ισχυρή απεικόνιση των διπλών ενεργειών που αποτελούν τη βάση του Τσι (Qi, 氣 ζωτική ενέργεια). Για να επιτευχθεί η αρμονική ισορροπία του τσι στο φενγκ σούι, οι δυνάμεις του γιν και του γιανγκ πρέπει να είναι ίσες κατά κάποιον τρόπο. Η τίγρη γιν δείχνει τη δύναμή της με την υπομονή και γνωρίζοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει, ο δράκος γιανγκ είναι τολμηρός και φλογερός και χρειάζεται την ενέργεια γιν της τίγρης για να εξισορροπήσει την ροπή του προς το χάος. Στο φενγκ σούι η τίγρη και ο δράκος γιν και γιανγκ είναι σημαντικοί τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Το έτος του Γαλάζιου Δράκου είναι γνωστό ως το έτος Γκάνζι (ganzhi, 干支) στον 60ετή κύκλο, ο οποίος βασίζεται σε 10 ουράνια στελέχη και 12 γήινες κατηγορίες. Είναι ένας κύκλος εξήντα όρων που ο καθένας αντιστοιχεί σε ένα έτος, άρα συνολικά εξήντα χρόνια για έναν κύκλο.

Χρόνια Δράκου   Ημερολόγιο Ζωδιακών Ετών                     Είδη Δράκων

1940           8 Φεβρουαρίου 1940 – 26 Ιανουαρίου 1941     Χρυσός Δράκος
1952           27 Ιανουαρίου 1952 – 13 Φεβρουαρίου 1953   Υδάτινος Δράκος
1964           13 Φεβρουαρίου 1964 – 1 Φεβρουαρίου 1965  Γαλάζιος (Ξύλινος) Δράκος
1976           31 Ιανουαρίου 1976 – 17 Φεβρουαρίου 1977    Πύρινος Δράκος
1988            17 Φεβρουαρίου 1988 – 5 Φεβρουαρίου 1989  Γήινος Δράκος
2000            5 Φεβρουαρίου 2000 – 23 Ιανουαρίου 2001     Χρυσός Δράκος
2012            23 Ιανουαρίου 2012 – 9 Φεβρουαρίου 2013     Υδάτινος Δράκος
2024            10 Φεβρουαρίου 2024 – 28 Ιανουαρίου 2025   Γαλάζιος (Ξύλινος) Δράκος

Υπάρχουν πέντε είδη δράκων και είναι οι ακόλουθοι, με τα χαρακτηριστικά τους:

Γαλάζιος Δράκος (1964, 2024)   Παρορμητικός, Επιπόλαιος, στερείται καλών σχέσεων
Πύρινος Δράκος (1916, 1976)    Έξυπνος και χαλαρός, ευκίνητος, ευέλικτος
Γήινος Δράκος (1928, 1988)       Έξυπνος, φιλόδοξος, εργατικός, εσωστρεφής
Χρυσός Δράκος (1940, 2000)     Γενναίος, αλαζόνας, ειλικρινής
Υδάτινος Δράκος (1952, 2012)   Επίμονος, διορατικός, δυναμικός

Ο δράκος είναι το πέμπτο ζώο του ζωδιακού κύκλου και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Σύμφωνα με έναν από τους επικρατέστερους μύθους, ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης πραγματοποίησε έναν αγώνα και αποφάσισε ότι η σειρά των ζώων στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο θα αποφασιζόταν από το ποιος θα περνούσε τη γραμμή τερματισμού στις πρώτες 12 θέσεις. Φυσικό θα ήταν ο πανίσχυρος Δράκος να κερδίσει την πρώτη θέση, ωστόσο δεν το κατάφερε. Ήρθε μετά από το Κουνέλι, την Τίγρη, το Βόδι και τον Αρουραίο και γιατί; Όταν ο δράκος ήταν καθ’ οδόν προς τη γραμμή του τερματισμού, βρήκε ένα χωριό που υπέφερε από μια πολύ σοβαρή ξηρασία. Τα φυτά και οι καλλιέργειες δεν είχαν φυτρώσει και επικρατούσε λιμός στους ανθρώπους. Έτσι, πέταξε στα σύννεφα και δημιούργησε βροχή, ώστε να λύσει το πρόβλημα. Ο δράκος συνέχισε στον αγώνα, αλλά μετά από λίγο είδε άλλο ένα χωριό να απειλείται από πλημμύρα. Σταμάτησε χωρίς να διστάσει και άνοιξε το στόμα του για να απορροφήσει το νερό. Η προσπάθειά του αυτή οδήγησε τα νερά στη θάλασσα και η καταστροφή αποφεύχθηκε. Καθώς ο δράκος συνεχίζει προς την τελική γραμμή, είδε ότι το κουνέλι το κυνηγούσε ένας λύκος. Για να αντιμετωπίσει τον λύκο και να σώσει το κουνέλι, το άφησε να προπορευθεί για να το προστατεύσει. Έτσι, βοηθώντας όσους συνάντησε στο δρόμο, όπως είναι στην φύση του, ο δράκος τερμάτισε μετά το κουνέλι, πέμπτος.

Ο δράκος αποτυπώθηκε στην κινεζική σημαία από το 1862 έως το 1912 και στο εθνικό έμβλημα των Δώδεκα Συμβόλων από το 1913 έως το 1928.

Στην ιαπωνική κουλτούρα, ο Γαλάζιος Δράκος συμβολίζει τη δύναμη, τη σοφία και την καλή τύχη. Θεωρείται ένα ισχυρό και μυθικό πλάσμα που αντιπροσωπεύει την προστασία και την επιτυχία. Ο δράκος πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και διώχνει τα κακά πνεύματα. Προστατεύει την πόλη του Κιότο από τα ανατολικά , όπου υπάρχει ο βουδιστικός ναός Κιγιομίζου (Kiyomizu-dera, 清水寺, Μονή του Καθαρού Νερού), αφιερωμένος στον Γαλάζιο Δράκο.

Στην Κορέα ο Γαλάζιος Δράκος ονομάζεται Τσον-Γιόνγκ (Cheong- Yong / 청룡) και υπάρχουν τοιχογραφίες που απεικονίζουν τον Γαλάζιο Δράκο και τα άλλα μυθολογικά πλάσματα των τεσσάρων συμβόλων στους τάφους της εποχή του Κογκόριο (Goguryeo), που βρέθηκαν στο χωριό Ουγιον-Ι (Uhyon-ni) στην επαρχία της Νότιας Πιονγκάν –μια από τις οχτώ επαρχίες της εποχή του Τζόσον, που σήμερα ανήκει στην Βόρεια Κορέα.

Άγαλμα του Γαλάζιο δράκου βρίσκεται στο Γουόλντε (Woldae, 월대), σε ένα βάθρο μπροστά από τα κύρια κτήρια των παλατιών στην αίθουσα Γκουντζοντζον (Geunjeongjeon, 근정전) και συγκεκριμένα στο παλάτι Κιόνγκμποκγκουν (Gyeongbokgung, 경복궁). Ο φύλακας γαλάζιος δράκος εμφανίζεται και σε σχέδιο στην οροφή της πύλης Κόντσουμουν (Geonchunmun, 건춘문), από όπου έμπαιναν και έβγαιναν οι βασιλικές οικογένειες, οι υποτελείς και κυρίες της αυλής.

Στην κορεατική μυθολογία υπάρχουν οι δράκοντες βασιλιάδες, οι Γιονγκγουάν (Yongwang, 용왕). Μερικές φορές υπάρχει μόνο ένας, που ζει σε ένα υπέροχο υποβρύχιο παλάτι, ενώ μερικές φορές υπάρχουν πέντε (ο γαλάζιος δράκος βασιλιάς που κυβερνά την Ανατολική Θάλασσα, ο Μαύρος που κυβερνά τον Βορρά, ο κόκκινος δράκος στη Νότια Θάλασσα και ο λευκός δράκος στη Δύση, με τον κίτρινο δράκο βασιλιά να τούς κυβερνά όλους). Άλλες φορές πάλι η λέξη «Yongwang» (용왕, βασιλιάς δράκος) αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο βασιλιά δράκο, τον βασιλιά Μουνμου.

Ο βασιλιάς Μουνμου (Munmu, 문무) ήταν ο τριακοστός βασιλιάς του βασιλείου του Σίλα (Silla, 신라). Ήταν ο πρώτος ηγεμόνας που είδε την κορεατική χερσόνησο ενωμένη και κυβέρνησε από το 661-681. Στο νεκροκρέβατό του, είπε «Μια χώρα δεν πρέπει να μένει χωρίς βασιλιά σε καμία περίπτωση. Αφήστε τον πρίγκιπα να πάρει το στέμμα μου πριν πάρει το φέρετρό μου. Αποτεφρώστε τα λείψανά μου και σκορπίστε τις στάχτες στη θάλασσα όπου ζουν οι φάλαινες. Θα γίνω δράκος και θα αποτρέψω κάθε ξένη εισβολή». Ο γιος του στέφθηκε τότε ως βασιλιάς Σινμούν (Sinmu, 신문) και σκόρπισε τις στάχτες του σε μια μικρή βραχονησίδα στα ανοιχτά της κορεατικής ακτής που ονομάζεται Ντεγουανκγαμ (Daewangam – ο βράχος του μεγάλου βασιλιά) έτσι ώστε ο Μουνμου να γίνει δράκος.

Οι Κορεάτες πιστεύουν ότι όλοι οι δράκοι της Ανατολή έχουν τέσσερα δάχτυλα στα πόδια και προέρχονται από την Κορέα. Όταν οι δράκοι φεύγουν από την Κορέα και πηγαίνουν προς την Κίνα, αποκτούν τα δάχτυλα των ποδιών και όταν πηγαίνουν προς την Ιαπωνία, χάνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Το Βιετνάμ αναφέρεται συχνά ως η «Χώρα του Γαλάζιου Δράκου», επειδή βρίσκεται κοντά στον ωκεανό, με πλούσια υδρόβια προϊόντα και όμορφα τοπία. Ο Γαλάζιος Δράκος συνδέεται με το στοιχείο του νερού και στην κινεζική μυθολογία λέγεται ότι είναι ο κυβερνήτης των ποταμών και των θαλασσών, συνδέεται επίσης με τον κινέζικο θεό της βροχής, ο οποίος ελέγχει τον καιρό και φέρνει βροχοπτώσεις. Η Κίνα ονομάζεται η χώρα του κόκκινου δράκου, η Κορέα είναι η χώρα του λευκού δράκου και η Ιαπωνία είναι η χώρα του μαύρου δράκου. Αυτές οι τέσσερις χώρες συνθέτουν τους τέσσερις βασικούς ασιατικούς δράκους.

Ο Γαλάζιος Δράκος κυριαρχεί στην κινεζική αστρολογία και λέγεται ότι είναι οι προστάτες στο Κινεζικό/Ιαπωνικό/Κορεατικό/Βιετναμέζικο ζωδιακό κύκλο. Είναι το μέσο ελέγχου των αστεριών στον ανατολικό αστερισμό και καθορίζει την κίνηση των αστεριών στους ουρανούς. Σε αντίθεση με τη δυτική αστρολογία που βασίζει τη θεωρία της στην κινήσεις του ήλιου, οι κινεζική αστρολογία βασίζεται στην κίνηση της σελήνης κατά τη διάρκεια ενός αστρονομικού μήνα (χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει η σελήνη στην ίδια θέση στον ουρανό). Τα δυτικά ζώδια που σχετίζονται με τον Γαλάζιο Δράκο είναι τα τρία ζώδια της φωτιάς, του Κριού, του Λέοντα και του Τοξότη.

Όσοι γεννήθηκαν το έτος του Δράκου λέγεται ότι είναι τυχεροί, εξωστρεφείς, γεννημένοι ηγέτες, εύθυμοι, πεισματάρηδες, ειλικρινείς, στοργικοί και καλοπροαίρετοι. Ο Γαλάζιος Δράκος είναι το σύμβολο του ηγέτη και η σύνεση και το πείσμα του είναι που τον φέρνει σε ισορροπία με τα άλλα ζώδια. Οι Δράκοι δείχνουν σίγουροι, φιλόδοξοι και περιπετειώδεις. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι παθιασμένοι, με ισχυρή θέληση και έχουν εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες. Οι δράκοι είναι το πέμπτο ζώδιο του κινεζικού ζωδιακού κύκλου και συνδέονται με το στοιχείο της φωτιάς, το οποίο πιστεύεται ότι συμβολίζει την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τη μεταμόρφωση. Οι δράκοι είναι ιδιαίτερα σεβαστοί στην κινεζική κουλτούρα και συχνά συνδέονται με τον αυτοκράτορα, την δύναμη και την εξουσία, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι διαθέτουν μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι επιτυχημένοι στην καριέρα και την προσωπική τους ζωή. Λέγεται ότι είναι χαρισματικοί, ευφάνταστοι και έχουν ισχυρό το αίσθημα του δικαίου. Παρά τα πολλά θετικά τους χαρακτηριστικά, οι Δράκοι μπορεί επίσης να είναι παρορμητικοί, πεισματάρηδες και επιρρεπείς στον θυμό. Μερικές φορές παλεύουν με τα συναισθήματά τους και τούς είναι δύσκολο να συνεργαστούν με άλλους που δεν μοιράζονται το όραμα ή το πάθος τους. Ωστόσο, με την αποφασιστικότητα και την επιμονή τους, οι Δράκοι μπορούν να ξεπεράσουν τα περισσότερα εμπόδια και να πετύχουν τους στόχους τους.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/

https://encyclopedia-of-monsters.fandom.com/wiki/

https://draconesmundi.tumblr.com/

https://www.lovetoknow.com/home/

https://www.chinahighlights.com/

 

Visited 40 times, 1 visit(s) today
Close