Written by 1:40 am Reviews, Βιβλία Views: 4

Κυνηγός

Η Νέρεζα είναι µια κοπέλα χωρίς οικογένεια, μόνη στον κόσμο. Κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ για εκείνη. Είναι στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν θυμάται αν έκανε, που δεν ξέρει πότε το έκανε. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε κανένας που να της μιλήσει για το παρελθόν της, την ταυτότητά της. Μοναδική της περιουσία ένα μικρό, μαύρο βιβλίο, χωρίς τίτλο, που δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε στην κατοχή της και που περιγράφει έναν άλλο κόσμο, τελείως διαφορετικό από τον δικό της.

Μία μέρα, εντελώς απρόβλεπτα, ελευθερώνεται από τη φυλακή και αναγκάζεται να ζήσει µια καινούρια ζωή σε ένα άγνωστο σπίτι, σε µια άγνωστη πόλη, ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους. Και πάνω που έχει αρχίσει να συνηθίζει στους νέους ρυθμούς, το βιβλίο εξαφανίζεται. Έτσι, χάνει το μοναδικό κομμάτι που τη συνέδεε έως τώρα µε τον εαυτό της. Η απώλειά του είναι ένα τρομερό χτύπημα για εκείνη και το γεγονός αυτό τη βυθίζει στο χάος.

Και τότε, εμφανίζεται η Σκιά…

Η άποψή μου: 

 
 

Το βιβλίο «Κυνηγός» είναι το πρώτο συγγραφικό πόνημα της Μυρτούς Μαραγκού, από τις Εκδόσεις Πηγή, με ηρωίδα της ιστορίας, μια μοναχική και μελαγχολική κοπέλα, την Νέρεζα.

Ο φόβος κυριαρχεί στις σκέψεις της Νέρεζας και κατ` επέκταση και στη ζωής της. Στην κατοχή της έχει ένα μαύρο βιβλίο, το οποίο διηγείται μια σκοτεινή ιστορία σε έναν άλλον, φανταστικό και διαφορετικό κόσμο. Μέσω αυτού του βιβλίου, θα συναντήσει μια Σκιά, που κάποτε ήταν ένας άντρας, και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα μυστήρια που τους απασχολούν, αλλά και τους ενώνουν. Μεταφέρονται σε ένα άλλο μέρος, πιο όμορφο, πιο ζωντανό, πιο χαρούμενο και εκεί ερευνούν διάφορα τα μυστικά και αναζητούν τα «κλειδιά» για τη λύση  των προβλημάτων τους. Παράλληλα γίνονται πολύ καλοί φίλοι και έρχονται κοντά. Η Νέρεζα και η Σκιά νιώθουν ευγνωμοσύνη για τη γνωριμία και την αλλαγή στη ζωή τους και για το γεγονός ότι πρώτη φορά νοιάστηκε κάποιος, πραγματικά, γι’ αυτούς.

Το βιβλίο, με την πρώτη ματιά στην περίληψη και το υπέροχο εξώφυλλο, δείχνει να είναι  μια ιστορία φαντασίας, δεν είναι όμως μόνον αυτό. Είναι και ένα βιβλίο με ψυχολογικούς προβληματισμούς και κοινωνικές προεκτάσεις. Διδακτικό, σαν ένας οδηγός διαβίωσης. Η Μυρτώ Μαραγκού μας δείχνει τον δρόμο, πως να διώξουμε τη θλίψη και να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας. Πρέπει να τολμάμε να αλλάξουμε, να είμαστε αισιόδοξοι για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

«Δε μπορούσε να καταλάβει γιατί ο κόσμος σπαταλούσε τόσο χρόνο για να αρέσει. Εκείνη δεν την απασχολούσε. Δεν την ένοιαζε να αποδείξει κάτι. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν η δική της ηρεμία, η δική της άνεση. Η δική της ψυχολογία. Γι αυτό έκανε πάντα ό,τι ένιωθε καλό για εκείνη, ό,τι είχε πιθανότητες να της προσφέρει χαρά. Έστω και προσωρινή. Θα έβρισκε κάποια στιγμή τον τρόπο να την κάνει μόνιμη. Δεν θα τα παρατούσε ποτέ. Αυτός ήταν ο στόχος της. Να προστατεύσει τον εαυτό της. Με λίγη αγάπη θα τα κατάφερνε. Είναι όμως η αγάπη από μονή της αρκετή;».

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση: το νεαρό της ηλικίας της συγγραφέως με την ωριμότητα της σκέψης της και την ικανότητα αποτύπωσης των συναισθημάτων. Σίγουρα η πλειοψηφία των αναγνωστών θα βρούμε κομμάτια που να απευθύνονται στον εαυτό μας. Δεν είναι κάτι που δεν ξέρουμε, αλλά ο τρόπος που αποτυπώνονται οι σκέψεις-συμβουλές της κυρίας Μαραγκού, θα έλεγα είναι μαγικός. Τα περισσότερα κεφάλαια ξεκινούν μελαγχολικά  και τελειώνουν με αισιοδοξία, κάτι που αποτελεί ένα δύσκολο λογοτεχνικό τέχνασμα. Μας χαρίζει πανέμορφες περιγραφές, από σκοτεινές και γκρίζες εικόνες, μέχρι φωτεινές και λαμπερές.

Το μικρό σε όγκο μυθιστόρημα της  Μυρτώς Μαραγκού –μόλις 166 σελίδες–  έχει σύντομα κεφάλαια και πολύ γρήγορη ροή. Είναι ένα ονειρικό και ελπιδοφόρο ταξίδι, που μας βάζει να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Με έναν συγκλονιστικό επίλογο, ασυνήθιστο και συγκινητικό.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.pigi.gr/?product=kinigos

[yasr_overall_rating]

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close