Written by 9:30 pm Reviews, Στήλες Views: 15

The Legend of the Blue Sea

Η σειρά «The Legend Of The Blue Sea», κορεατικής παραγωγής, ξεδιπλώνει τις παράλληλες ιστορίες δύο ερωτευμένων ζευγαριών της εποχής του Τζόσεον και του σήμερα. Η σειρά είναι βασισμένη στην συλλογή ιστοριών «Eou Yadam» του Γιού Μονγκ Ιν (Yu Mong Ιn, 1559–1623), λόγιου και συγγραφέα της εποχή της Δυναστείας του Τζόσεον.

Το Αύγουστο του 1598 ο Νταμ Ριόνγκ (Dam Ryung), διορισμένος κυβερνήτης, γνωρίζει την γοργόνα Σε Χα (Se Hwa), που είναι αιχμάλωτη του ξενοδόχου κ. Γιάνγκ (Mr. Yang), και την ελευθερώνει. Μια σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους, μόνο για να βεβαιωθεί ο Νταμ Ριόνγκ ότι γνωρίζει την Σε Χα από τα παιδικά του χρόνια και ότι του έσωσε την ζωή. Επειδή, όμως, η σχέση τους ήταν καταδικασμένη η Σε Χα του διέγραψε την μνήμη. Η κατάληξη του ζευγαριού θα είναι δραματική, αφού ο κ. Γιάνγκ τους καταδιώκει, ώστε να ανακτήσει την γοργόνα και να γίνει ακόμα πιο πλούσιος.

Στην Κορέα του σήμερα ο επιδέξιος απατεώνας Χο Τζουν Τζε (Heo Joon Jae), μετά από μια «δουλειά», καταφεύγει στην Ισπανία, για να σωθεί από τους μπράβους μιας πλούσιας κυρίας, που της έκλεψε ένα τεράστιο ποσό. Εκεί θα συναντήσει την γοργόνα Σιμ Τσανγκ (Sim Chung),που θα φροντίσει να προσεγγίσει, για να πάρει στα χέρια του το βραχιόλι αμύθητης αξίας που φοράει. Ο έρωτας όμως δεν θα αργήσει να τους χτυπήσει την πόρτα, για να διαπιστώσουν, όμως, ότι και οι δύο είναι μετενσαρκώσεις του Νταμ Ριόνγκ και της Σε Χα και είναι καταδικασμένοι να ζήσουν την μοίρα τους, εκτός κι αν καταφέρουν να ανακαλύψουν τον πραγματικό δολοφόνο του παρελθόντος και να τον σταματήσουν.

Η σειρά κατέκτησε τεράστια νούμερα τηλεθέασης στην Κορέα και σε πολλές άλλες χώρες που προβλήθηκε στην Ασία, στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Δέχθηκε όμως και αρκετά αρνητική κριτική ως προς την θεματολογία της, που θεωρήθηκε κοινότυπη, το μοντάζ, την χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών και την πλοκή. Η παραγωγή, μετά την κριτική αυτή, κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα επεισόδια με επιπλέον σκηνές (director’s cut) και όλοι συμφώνησαν ότι η καινούργια έκδοση ήταν πολύ καλλίτερη από την προηγούμενη.

Η αλήθεια είναι ότι είδα αυτή την βελτιωμένη έκδοση και δεν έχω άποψη για τα κενά της πλοκής και θα συμφωνήσω ότι η θεματολογία είναι «πολυφορεμένη» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει παρθενογένεση ούτε και στην τέχνη και, δεδομένου ότι αναφέρεται ήδη σε παλαιές ιστορίες, βρήκα την όλη υπόθεση πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφα στημένη. Και φυσικά, δεν θα μπορούσα παρά να διαφωνήσω ως προς την έλλειψη χημείας μεταξύ των πρωταγωνιστών και, όποιος την παρακολουθήσει, θα καταλάβει τι εννοώ. Ίσως η μόνη κορεατική σειρά που βλέπουμε πραγματικά φιλιά. Και για τους μη γνώστες της κορεατικής κοινωνίας και των κορεατικών σειρών, αυτό μεταφράζεται σε φιλιά είτε πλατωνικά, είτε μόνο με άγγιγμα των χειλιών, είτε (στα πιο καυτά) χωρίς γλώσσα.

Και οι δύο πρωταγωνιστές «έδωσαν τα ρέστα τους» και απογείωσαν τους ρόλους τους, με τον Λι Μιν Χο (Lee Min Ho) να εντυπωσιάζει με τις ταχυδακτυλουργικές του ικανότητες, που γητεύει τα θύματά του και καταφέρνει να τους εξαπατά, χωρίς καμμιά δυσκολία. Η Τζαν Τζι Χιάν (Jun Ji Hyun) ή με το αγγλικό όνομα Τζιάνα Τζαν (Gianna Jun) πραγματικά, όμως, απογειώνει τον ρόλο της. Λαμπερή, πανέμορφη, καθηλωτική, με μια βαθιά, γοητευτική φωνή, κλέβει την παράσταση χωρίς προσπάθεια και μπαίνει στο «πετσί» του ρόλου της καλόκαρδης και αγαθής γοργόνας, που δεν γνωρίζει τον κόσμο της στεριάς, αλλά και δεν μπορεί να αντιληφθεί τον αντίκτυπο της ομορφιάς και της γοητείας της στους ανθρώπους γύρω της. Το παίξιμό της έχει μια φυσική χάρη και απλότητα, χωρίς καμμιά επιτήδευση και όλο αυτό είναι ακόμα πιο γοητευτικό γιατί φαίνεται πως και η ίδια η ηθοποιός δεν καταλαβαίνει τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία της και το πόσο όμορφη είναι.

Η πλοκή θα επιμείνω ότι είναι εξαιρετική και καταφέρνει να δέσει το παρελθόν με το παρόν και το όλο θέμα της μετενσάρκωσης και του μύθου πάρα πολύ καλά. Η ιστορία και τα πρόσωπα του παρελθόντος δένουν εκπληκτικά με τα γεγονότα του παρόντος, αλλά και παίρνουν μια έξυπνη στροφή και ανατρέπουν την ιστορία στο κατάλληλο σημείο, κρατώντας το ενδιαφέρον του θεατή στα ύψη. Φυσικά, εκτός από το δραματικό στοιχείο, υπάρχουν και αρκετές αστείες σκηνές, που κάνουν πιο ανάλαφρη και ξένοιαστη την ιστορία.

Τέλος, αυτό που με εντυπωσίασε φοβερά είναι η φωτογραφία και η μουσική της σειράς. Υπάρχουν πολλές σκηνές γυρισμένες σε διάφορα μέρη της Ισπανίας, αλλά και υποβρύχιες σκηνές στο εξωτικό Παλάου της Μικρονησίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα τοπία κόβουν την ανάσα με το εκθαμβωτικό μπλε της θάλασσας να κυριαρχεί και ειδικά στους τίτλους της αρχής. Τα ορχηστρικά κομμάτια του Ιάπωνα συνθέτη Ρίο Γιοσιμάτα (Ryo Yoshimata) δένουν αρμονικά με τις σκηνές και δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον, που εκστασιάζει τον θεατή.

Ίσως, το μόνο αρνητικό στοιχείο που έχω να πω για την σειρά είναι το κοστούμι της γοργόνας που, από κοντά, δείχνει σαν βαρύ μπροκάρ ύφασμα με δαντέλα και – αναγκαστικά – το έφτιαξαν ολόσωμο για να κρύβει και το στήθος της πρωταγωνίστριας. Καμμιά σχέση, όμως, δεν έχει με ουρά ψαριού με λέπια.

Από τις σειρές που με εντυπωσίασαν ως προς την σκηνοθετική της ματιά και την σκηνογραφία.

Στοιχεία Σειράς:

Είδος: Δράμα, Αισθηματική, Κωμωδία
Πρωτότυπος Τίτλος: Pooreun Badaui Junsul (푸른 바다의 전설)
Σκηνοθεσία: Τζιν Χιόκ (Jin Hyeok)
Σενάριο: Παρκ Τζε Ουν (Park Ji Eun)
Δίκτυο: SBS
Επεισόδια: 20
Ημερομηνία Προβολής: 16 Νοεμβρίου 2016 – 25 Ιανουαρίου 2017
Γλώσσα: Κορεατικά
Χώρα: Νότια Κορέα

Διανομή Ρόλων:

Λι Μιν Χο (Lee Min Ho): Νταμ Ριόνγκ (Dam Ryung) / Χο Τζουν Τζε (Heo Joon Jae)
Τζαν Τζι Χιάν (Jun Ji Hyun): Σε Χα (Se Hwa) / Σιμ Τσανγκ (Sim Chung)
Λι Χι Τζουν (Lee Hee Joon): Τζο Ναμ Ντου (Jo Nam Doo), συνεργάτης Χο Τζουν Τζε
Σι Γον Χο (Shin Won Ho): Τε Ο (Tae O), συνεργάτης Χο Τζουν Τζε
Σιν Χε Σαν (Shin Hye Sun): Τσα Σι Α (Cha Si A)
Σανγκ Ντονγκ Ιλ (Sung Dong Il): κ. Γιάνγκ (Mr. Yang) / Μα Ντε Γιάνγκ (Ma Dae Young )
Σιν Ρι Α (Shin Rin Ah): Γιου Να (Yoo Na), μικρή φίλη Σιμ Τσανγκ
Λι Τζι Χουν (Lee Ji Hoon): Χο Τσι Χιάν (Heo Chi Hyun), θετός αδελφός Χο Τζουν Τζε
Να Γιούν Χι (Na Young Hee): Μο Γιού Ραν (Mo Yoo Ran), μητέρα Χο Τζουν Τζε
Μουν Σο Ρι (Moon So Ri): Αν Τζιν Τζου (Ahn Jin Joo)
Χαν Σιν Ε (Hwang Shin Hye): Κανγκ Σο Χι (Kang Seo Hee), θετή μητέρα Χο Τζουν Τζε
Τσε Τζονγκ Γου (Choi Jung Woo): Χο Ιλ Τζουν (Heo Il Joong), πατέρας Χο Τζουν Τζε
Λι Τζε Γον (Lee Jae Won): Τσα Ντονγκ Σι (Cha Dong Sik) / Σεμ Ντολ (Sam Dol)
Παρκ Χε Σου (Park Hae Soo): Χονγκ Ντονγκ Πιο (Hong Dong Pyo) / Κιμ Χιάνγκ (Kim Hyun)
Χονγκ Τζιν Κιάνγκ (Hong Jin Kyung): Ζητιάνα φίλη Σιμ Τσανγκ

Για όσους δουν την σειρά και θέλουν να παίξουν, ένα ενδιαφέρον τεστ για το ποιός χαρακτήρας της σειράς είναι η αδελφή ψυχή σας.

https://www.playbuzz.com/soompi10/which-the-legend-of-the-blue-sea-character-is-your-soulmate

[yasr_overall_rating]

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the_Blue_Sea

http://asianwiki.com/The_Legend_of_the_Blue_Sea

Visited 15 times, 1 visit(s) today
Close