Written by 6:45 pm Reviews Views: 15

Review : Άν ήμουν βιβλίο

 


Μπαμπάς και γιος έφτιαξαν ένα βιβλίο που με έναν τρόπο ποιητικό, απογειώνει μπροστά στα μάτια μας τις άπειρες δυνατότητες που επιφυλάσσει για κάθε επίδοξο αναγνώστη η περιπέτεια της ανάγνωσης. Καμιά φορά χρειάζεται να μας θυμίσει κάποιος τη δύναμη που έχουν τα βιβλία. Το βιβλίο αυτό δεν μας το θυμίζει απλώς. Μας προτρέπει να απλώσουμε το χέρι στο ράφι, τι παραπάνω θα μπορούσε να ελπίσει κανείς από ένα βιβλίο; Το ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ… μας επιβεβαιώνει αυτό που μέσα μας γνωρίζουμε πολύ καλά, όσοι είμαστε αναγνώστες: πως το βιβλίο είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, και το συγκεκριμένο είναι σίγουρα ένα εξαίσιο δείγμα!

 

 

Επιμέλεια: Άρτεμις Βελούδου – Αποκότου

Το Read to Death διαβάζει το βιβλίο: «Αν ήμουν βιβλίο» του José Jorge Letria, σε εικονογράφηση του André Letria, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Ως αναγνώστρια, πάντα πίστευα πως τα βιβλία είναι ψυχές∙ που μιλάνε, που νιώθουν, που αγκαλιάζουν και αγκαλιάζονται. Όμως ποτέ δεν κατάφερα να βρω έναν τρόπο να μεταφέρω με λόγια, με λέξεις τη μαγεία τους, αυτό που νιώθω όταν βλέπω, όταν ακουμπάω, όταν διαβάζω βιβλία. Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου το «Αν ήμουν βιβλίο», των José Jorge Letria και André Letria, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Μου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη στιγμή με τον ξεχωριστό του τίτλο και την πρωτότυπη εικονογράφηση του. Όμως οι πραγματικές σπίθες ήρθαν όταν διάβασα τις λέξεις στην πρώτη του σελίδα. Οι λέξεις -η μόνη πραγματική εξουσία αυτού του κόσμου- χρησιμοποιήθηκαν από τον José Jorge Letria με τρόπο φειδωλό, προσεκτικό, ανατρεπτικό και συνδέθηκαν με την εικονογράφηση του André Letria, ώστε να εξηγήσουν τι σημαίνει το να είσαι βιβλίο. Τις πεποιθήσεις του βιβλίου, τη στάση ζωής του, τα συναισθήματα του, τον σκοπό του, τις επιθυμίες του. Πρόκειται για ένα λιγοσέλιδο παιδικό βιβλίο το οποίο, κατά την προσωπική μου άποψη, απευθύνεται σε αναγνώστες άνω των εφτά ετών. Ωστόσο, θεωρώ πως μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο σε δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές στιγμές που αφορούν κοινό μικρότερης ηλικίας.

Αν ήμουν γονιός θα διάβαζα στο παιδί μου αυτό το βιβλίο, αν ήμουν παιδί θα ήθελα να ανακαλύψω την ανάγνωση μέσα από αυτό το βιβλίο, αν ήμουν δάσκαλος θα χρησιμοποιούσα ως άξιο βοηθό μου αυτό το βιβλίο. Πάντα πίστευα πως υπάρχουν εκείνα τα λίγα, τα σπάνια κείμενα που σε καθορίζουν, σε ακολουθούν, που δημιουργούν εραστές των λέξεων.

Το «Αν ήμουν βιβλίο», με την εξαιρετική μετάφραση της Ελένης Δουκάκη, είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Αναζητήστε το και επιτρέψτε του να μαγέψει εσάς και τα παιδιά σας.

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today
Close