Written by 7:30 pm Reviews, Βιβλία Views: 4

Review: Μαύρα λιβάδια

Μαύρα Λιβάδια
Ένας όρκος – Ένας στρατός – Ένα σύνορο

Εννιά αιώνες πριν, χιλιάδες οικογένειες έδωσαν έναν Όρκο Αίματος,
δεσμεύοντας ένα παιδί κάθε δεύτερης γενιάς, σε μια εικοσαετή θητεία στα Μαύρα Λιβάδια. Εκεί που ο θάνατος ελλοχεύει και θα μας επισκεφτεί, αν οι ακρίτες δε θυσιάσουν τα νιάτα τους και ενίοτε τη ζωή τους στη φύλαξη των συνόρων!

Η Αλεξάνδρα Βάγια είναι μια δεκαεννιάχρονη φοιτήτρια που κάνει όνειρα και σχεδιάζει το μέλλον της. Μέχρι που ανακαλύπτει ότι, ο μικρός της αδερφός είναι δέσμιος του όρκου. Τότε για να τον σώσει, αποφασίζει να καταταγεί στη θέση του.

Ένα μυθιστόρημα επικής φαντασίας, εμπνευσμένο απ’ το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Βρικόλακας» και το έπος του Διγενή Ακρίτα.

Η άποψή μου:

Όταν είδα για πρώτη φορά το εξώφυλλο του βιβλίου «Μαύρα λιβάδια», της Αγνής Σιούλα, από τις εκδόσεις Λυκόφως, παραδέχομαι ότι ένιωσα έξαψη και ενθουσιασμό. Διαβάζοντας την περίληψη κατάλαβα ότι θα είναι, για μια ακόμη φορά, ένα βιβλίο με άρωμα και χρώμα ελληνικό.

Και τα δυο βιβλία της κας Σιούλα είναι βασισμένα σε ελληνικούς μύθους, ποιήματα και τραγούδια της πατρίδας μας. Με οδηγό την ελληνική παράδοση, μας έχει χαρίσει δυο σπουδαίες δημιουργίες, κι ενώ εμπνέεται από τον ελληνικό πολιτισμό, δε σταματά εκεί, αντιθέτως πάει την πλοκή των βιβλίων της ένα βήμα παραπέρα. Μας ταξιδεύει σε κόσμους φανταστικούς, με πλάσματα εξωπραγματικά, αλλά ήρωες καθημερινούς και σύγχρονους.

Στα Μαύρα Λιβάδια η κα Σιούλα έχει φτιάξει ένα νέο κόσμο σε άλλο σύμπαν. Μια κοινωνία που μοιάζει με τη δική μας, μιλάει την ελληνική γλώσσα, έχει τις ίδιες θρησκευτικές απόψεις, σχεδόν ίδιες στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και εξουσίες, αλλά με διαφορετικές ονομασίες. Ένα φανταστικό μέρος, που η ύπαρξή του ξεκινά από το Βυζάντιο και φτάνει έως τις μέρες μας.

Την ιστορία μας τη διηγείται η Αλεξάνδρα Βάγια και μέσα από τα δικά της μάτια ταξιδεύουμε στα Μαύρα Λιβάδια. Ένας όρκος δεσμεύει την οικογένειά της και έχοντας η ίδια ένα σπάνιο χάρισμα, με απειλές, παραπλάνηση και μισές αλήθειες μεταφέρεται στα Μαύρα Λιβάδια για μια δεκαετή θητεία. Εκεί ξετυλίγεται ένα κουβάρι με ίντριγκες, συνωμοσίες, υποκρισία και ψέματα.

Από την πρώτη στιγμή, η άμυνα της Αλεξάνδρας είναι ο θυμός και η αντίδραση. Γίνεται αγενής και ειρωνική με τους ανωτέρους της και επιλέγει τον πολιτικό όρκο από τον θρησκευτικό. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, μαθαίνει για τους εχθρούς που θα αντιμετωπίσει, κρυφούς και φανερούς και αρχίζει να νιώθει ότι η ζωή στο στρατόπεδο μοιάζει με εφιάλτη. Και εκεί εμφανίζεται ο έρωτας, ψηλός και μελαχρινός με πράσινα μάτια. Και όση ωριμότητα και θέληση επιδεικνύει στην εκπαίδευσή της, τόσο αδύναμη και ανώριμη φαίνεται στην αγάπη.

Από τις πρώτες στιγμές, όμως, της Αλεξάνδρας στα Μαύρα Λιβάδια, υπάρχει ένας ιερωμένος που τη συμβουλεύει και την καθοδηγεί. Η σχέση τους θα περάσει από σαράντα κύματα, αλλά στο τέλος ο θυμός φεύγει και μένει η εκτίμηση και ο σεβασμός. Παράλληλα, δημιουργεί δυνατές φιλίες με κοπέλες της ομάδας της, με τις οποίες θα αλληλοβοηθηθούν στις δύσκολες ώρες που τους περιμένουν.

Η συγγραφέας σε αυτή την ιστορία, μας δείχνει ότι οι πλούσιοι και ισχυροί μπορούν να κάνουν τα πάντα στο όνομα της εξουσίας και του χρήματος. Μια από τις φράσεις του βιβλίου που με άγγιξε είναι «Ο μεγαλύτερος φόρος που θα πληρώσουμε ποτέ, μια πόρτα που οδηγεί στη μηδαμινότητα και που κάποτε θα τη διαβούμε υποχρεωτικά» .

Η πένα της κας Σιούλα ξεχωρίζει, έχει δικό της στυλ και χαρακτήρα. Είναι μια συγγραφέας που μαγεύει τους αναγνώστες της. Δείχνει να έχει κάνει λεπτομερή έρευνα για το βιβλίο της. Η αφήγησή της είναι κινηματογραφική με ολοζώντανες εικόνες δράσης. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή και σε αρκετά σημεία ωμή.

Είναι ένα βιβλίο σύγχρονο, που υμνεί τη φιλία, τον έρωτα και την πατρική αγάπη. Ένα αξιόλογο βιβλίο της λογοτεχνίας του φανταστικού της χώρας μας.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: http://likofos.gr/index.php?route=product/product&product_id=121

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close