Written by 4:32 pm Reviews, Βιβλία Views: 2

Review: Διάδοχοι ΙΙ, Το Δάκρυ της Νεράιδας

«Όσο ισχυρή και αν είναι η βασίλισσα,
ο στόχος είναι πάντα ο βασιλιάς».

Οι επιλογές της Λίνας συνοψίζονται σε δύο: να σηκώσει το βάρος του στέμματος ή να περάσει τη ζωή της κυνηγημένη. Παρά τις προσπάθειες του Αρθούρου να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, η προδοσία του Ντάνιελ και οι συνεχείς αποκαλύψεις δεν την αφήνουν να αποδεχτεί τη μαγική της ταυτότητα.
Την ίδια στιγμή ο Ντάνιελ παλεύει με τους δικούς του φόβους και την αμφισβήτηση των ανθρώπων του, καθώς τα μυστικά του σχέδια καταρρέουν. Και ενώ εκείνος βυθίζεται στις εμμονές και στις αδυναμίες του, οι εχθροί του βρίσκουν την ευκαιρία να χτυπήσουν, βάζοντας στο στόχαστρο τη γυναίκα που αγαπά, αλλά και όλους όσους νοιάζεται.
Σε έναν κόσμο όπου η πίστη στους άρχοντες είναι η μεγαλύτερη αρετή, η Λίνα και ο Ντάνιελ ακολουθούν ξεχωριστούς δρόμους. Αντιμέτωποι με φίλους, εχθρούς, προφητείες και όρκους πρέπει να βρουν την πίστη τους στον εαυτό τους, για μια ελπίδα να ορίσουν τη μοίρα τους. Γιατί, αν οι άγγελοι βρίσκονται δίπλα μας, οι δαίμονες κρύβονται στον καθρέφτη.
Πιο ανατρεπτικό, πιο σκοτεινό, το δεύτερο μέρος της σειράς «Διάδοχοι» αποκαλύπτει την αληθινή όψη του μαγικού κόσμου και αποδεικνύει πως το παιχνίδι… μόλις άρχισε.

Η άποψη μου: 

«Διάδοχοι ΙΙ, Το δάκρυ της νεράιδας» είναι το δεύτερο μέρος της σειράς βιβλίων «Διάδοχοι» της Μαρίας Μουστοπούλου από τις Εκδόσεις Πηγή. Η πολυαναμενόμενη συνέχεια έρχεται με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, όπως εντυπωσιακό ήταν και το εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου «Η πληγή του δράκου». Τα χρώματα έχουν την σημασία τους, με το μαύρο πλαίσιο να παρομοιάζει με το σκοτάδι, που επικρατεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του βιβλίου, και το πράσινο να αντιπροσωπεύει το χρώμα της φυλής των νεραϊδών. Στην περίληψη, αυτό που τραβά την προσοχή είναι η εμβληματική φράση του δεύτερου βιβλίου: «Όσο ισχυρή και αν είναι η βασίλισσα, ο στόχος είναι πάντα ο βασιλιάς», η οποία παραπέμπει στο σκάκι και έρχεται σε εναρμόνιση με αυτή του προηγούμενου βιβλίου: «Ο έρωτας και ο φόβος είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες ενός ηγέτη».

Προειδοποίηση (Spoiler alert): Διαβάστε την άποψη, μόνο εάν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος της σειράς, γιατί περιέχει στοιχειά που αποκαλύπτουν την πλοκή. Ακολουθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης ή του τέλους του πρώτου βιβλίου.

Η ιστορία πιάνεται ακριβώς από εκεί που σταμάτησε το πρώτο βιβλίο. Η Λίνα, αλλιώς Μελίνα Ανδρεάδη – Λεβίν – Φέντερσον (Κίνγκσκοτ), είναι τελικά νεκρομάντισσα, μα, η μαγεία της παραμένει δεσμευμένη και το χάρισμα της δεν είναι ενεργοποιημένο. Ως πριγκίπισσα της φυλής της Νεράιδας, θα πρέπει να κερδίσει την πίστη των νεραϊδών και να δεθεί με το μαγικό ραβδί της. Επίσης, πρέπει να εμπιστευτεί τη νέα της φυλή και την καινούργια της οικογένεια. Η Λίνα και ο Ντάνιελ, αποδείχθηκε ότι είναι ξαδέρφια, όμως το παρελθόν της, η καταγωγή της και οι εκκρεμότητες των γονιών τους, τους καταδιώκουν. Τώρα, με βάση τα νέα δεδομένα, πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η Λίνα είναι απαραίτητο να μάθει να στέκεται στα δικά της πόδια και να προσπαθήσει να γίνει δυνατή και αποφασιστική, όμως κοντά στον Ντάνιελ τα χάνει, δείχνει ανίσχυρη και αδύναμη. Τα αισθήματά τους δε μπορούν να υποβιβαστούν, μήτε να υποτιμηθούν, ούτε η έλξη και το πάθος τους μπορούν να παραβλεφθούν. Η αγάπη τους, όμως, θα επιβιώσει;

Ο Ντάνιελ Φιλντ, πολεμάει με τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες. Βρίσκεται σε απόγνωση, δέχεται αμφισβητήσεις για το πρόσωπό του από τις αντίπαλες φυλές και τα γεγονότα τον πιέζουν να προσποιείται έναν χαρακτήρα που δεν είναι πραγματικός, σαν να υποδύεται έναν ρόλο. Πιέζεται να εκτελέσει πράξεις που μισεί και δοκιμάζεται η αντοχή του. Αντιστέκεται στο όραμα του Αιμιλιανού Δαμιανού, του πατέρα του, που ελπίζει να κυριαρχήσει ο μαγικός κόσμος απέναντι στους κοινούς θνητούς και επιλέγει να έρθει σε συμφωνία με τον αρχιερέα Ιγνάτιο. Γίνεται μέλος της αποστολής του και βάζουν μαζί στόχο να δημιουργήσουν έναν κόσμο χωρίς άρχοντες, με απώτερο σκοπό την Ειρήνη. Με τον στενό του φίλο τον Τζέιμς και την ομάδα των έμπιστων σωματοφυλάκων του, είναι αφοσιωμένοι σε αυτό τον σκοπό. Το συγκεκριμένο σχέδιο, όμως, απαιτεί προσωπικές θυσίες από τον ίδιο τον Ντάνιελ. Στους περισσότερους γαλαζοαίματους δείχνει σκληρός σαν ατσάλι, επιβλητικός, υπερόπτης και αλαζόνας, ενώ για τη φυλή του και για όσους αγαπά θα έκανε τα πάντα ώστε να είναι ασφαλείς, θα έδινε ακόμη και τη ζωή του. Παλεύει για τα πιστεύω του, είναι προστατευτικός, αξιοπρεπής και δεν είναι εγωιστής στα θέματα της αγάπης. Και βέβαια, πάντα ελκυστικός και γοητευτικός με το γυναικείο φύλο.

Σε αυτή την «στημένη» παρτίδα σκάκι, από την οποία λείπει το πιόνι του λευκού βασιλιά και της μαύρης βασίλισσας, τα πιόνια στήθηκαν, αλλά ποιος θα βγει νικητής; Ποιος, θα κάνει την πρώτη κίνηση στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού; Ποιος γνωρίζει τα μυστικά του παιχνιδιού; Ποια φιγούρα θα κυριαρχήσει στην αρένα; Ο Αιμίλιος Δαμιανός χρησιμοποιώντας, ως κλειδί, τη Λίνα θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αποστολή του Ντάνιελ. Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί και σκέφτεται ο γιος του, του αφήνει σημαντικά στοιχειά, τα οποία θα τον οδηγήσουν στο λύσιμο του γρίφου και στον τελικό στόχο, χρησιμοποιώντας και ελέγχοντάς τον σαν πιόνι του σκακιού. Εάν ο Ντάνιελ υπακούσει τον Αιμίλιο θα μπορέσει να γίνει βασιλιάς, αντίθετα αυτός έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στην αποστολή του Ιγνάτιου.

Οι άρχοντες των εννέα φυλών και βασιλικών οικογενειών, ψάχνουν αφορμές για να κυριαρχήσουν στον μαγικό κόσμο και αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν έναν πόλεμο. Θα λέγαμε ότι η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει. Το σύστημα που επικρατεί, τους υποχρεώνει να παίζουν παιχνίδια πολιτικής και διαπραγματεύσεων, να καταστρώνουν στρατηγικές και να ακολουθούν ταχτικές, με τις οποίες δεν συμφωνούν. Η δίψα για το κυνήγι της εξουσίας τους οδηγεί στην καταπάτηση των νόμων και των κανόνων. Οι εχθροί είναι πολλοί –φανεροί και κρυφοί– οι απειλές διακριτές και κεκαλυμμένες, όπως και τα μυστικά και τα συμφέροντα για την κυριαρχία του κόσμου. Όλα αυτά δεν επιτρέπουν στον αναγνώστη να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος είναι κάλος και ποιος ο κακός της ιστορίας, ενώ ο θάνατος παραμονεύει παντού.

«Είμαστε εχθροί του εαυτού μας».

Η Μαρία Μουστοπούλου έχει χτίσει έναν ιδιαίτερο και μαγικό κόσμο. Διαβάζουμε για τους μαθητευόμενους και τους μέντορες τους, που στη συνέχεια γίνονται σωματοφύλακες και χρισμένοι ιππότες της χρυσής τάξης. Η μυστική αυτή ομάδα σωματοφυλάκων, τους οποίους συνδέει ο ιερός δεσμός των ιπποτών που ονομάζεται Φλόγα, στηρίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί τα μέλη της, σαν να είναι οικογένεια. Στην ιστορία αυτή εδώ συναντάμε μάγους, δράκους, ξωτικά και νεράιδες, διαβάζουμε για μαγικά φίλτρα και ξόρκια, μαγικά ραβδιά, προφητείες, όρκους, πνεύματα και μαγικά χαρίσματα, όλα τελεία ενσωματωμένα στον κόσμο των ηρώων. Τα όνειρα, τα οράματα και οι εφιάλτες δε λείπουν ούτε και από αυτό το φανταστικό παραμύθι, με τους γαλαζοαίματους να είναι οι ευλογημένοι των μαγικών πλασμάτων, με πνεύματα προστάτες.

Το βιβλίο είναι ογκώδες – μετράει 770 μεγάλες και πυκνογραμμένες σελίδες – παρόλα αυτά είναι απολαυστικό, χορταστικό και κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο με αφηγητές τη Λίνα, τον Ντάνιελ και τον φίλο του τον Τζέιμς και χωρίζεται σε τρία μέρη, με το καθένα να έχει για τίτλο μια από τις βασικές αξίες των σωματοφυλάκων: Υποταγή, Αφοσίωση, Πίστη. Ορισμένες, αρκετά λεπτομερείς και εκτενείς περιγραφές, δε κουράζουν διότι είναι αναγκαίες και δένουν με την ιστορία. Στις σκέψεις της Λίνας και την προσπάθειά της να γίνει δυνατή, παρατήρησα κάποιες επαναλήψεις, οι οποίες όμως δεν καταστρέφουν την ισορροπία της ροής. Η συγγραφέας δεν αφήνει κενά στην πλοκή, αλλά μας δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία θα λυθούν στα επόμενα βιβλία της σειράς. Αυτός που διαβάζει το βιβλίο αμφισβητεί καταστάσεις κατά την εξέλιξη της ιστορίας, όπως, για παράδειγμα, βλέπουμε τον Ροδόλφο ότι κρύβει, τελικά, ευαισθησίες και τον Λεονάρδο –μετά την ανάγνωση του διηγήματος «Ο Πρίγκιπας του Πάγου»– νιώθουμε ότι ίσως να έχει τους λόγους του να είναι εχθρικός με τον Ντάνιελ. Η συγγραφέας αφήνει υπόνοιες για κάποια γεγονότα και ο αναγνώστης υποψιάζεται συμμαχίες, νέα ειδύλλια ή ιστορίες με πρώην εραστές και συμμετέχει κι αυτός με τον τρόπο του από τα παρασκήνια, που μερικές φορές μπερδεύει την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία. Και, φυσικά, η ιστορία αυτή θα μπορούσε άνετα να γίνει σενάριο για τον κινηματογράφο.

Η κυρία Μουστοπούλου έχει γράψει μια ανατρεπτική, εθιστική και απρόβλεπτη ιστορία γεμάτη ένταση και δράση. Μεγάλο μέρος της αφήγησης κατέχουν οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες και η προδοσίες των γαλαζοαίματων. Η συγγραφέας αγγίζει κοινωνικούς προβληματισμούς με θέματα τη θλίψη και την ψυχική απόγνωση, όπως και την εσωτερική δύναμη που βγάζουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια που φέρνει η ίδια η ζωή. Περνάει, με διακριτικό τρόπο, σημαντικά μηνύματα, για την εξάρτηση, την εμπιστοσύνη, την υπακοή, την πίστη και τον ρατσισμό. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον έρωτα, την αδερφική αγάπη και την έννοια της φιλίας. Οι θαυμαστές του Ντάνιελ και της Μελίνας θα απολαύσουν την εκρηκτική συνύπαρξη τους, που δημιουργεί ακαταμάχητη ερωτική έλξη και επιθυμία. Ο έντονος μαγνητισμός, η σαγήνη, ο ακατανίκητος πόθος και η χημεία τους, δίνονται με πολύ όμορφο, γοητευτικό και απολαυστικό τρόπο.

Οι «Διάδοχοι» είναι μια σύγχρονη, ατμοσφαιρική και περιπετειώδης ιστορία του φανταστικού της χώρας μας, που θα σας μαγέψει εξίσου.

[yasr_overall_rating]

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.pigi.gr/?product=diadoxoi-ii

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close