ΈΝΑ ΒΡΆΔΥ – MANHATTAN #1
Τζέισον
Την είδα. Μου άρεσε. Την ήθελα.
Για ένα βράδυ. Όχι παραπάνω.
Γιατί να είσαι µε µία γυναίκα
όταν µπορείς να είσαι µε πολλές;
Απλά µαθηµατικά.
Είναι εκείνος που οι γονείς σου σε προειδοποιούν για τον τύπο του.
Αλαζόνας, υπερόπτης
και δεν δέχεται το «όχι».
Κρίµα.
Γιατί από εµένα µόνο αυτό θα έχει.
Κείμενο: Μαρία Μπακάρα
Επιμέλεια: Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου
Το Nikol’s Way (Read to Death) διαβάζει το πρώτο μέρος της τριλογίας Manhattan με τίτλο «Ένα Βράδυ» της Τατιάνας Τζινιώλη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.
Μετά το «Road Trip» με το οποίο μας ταξίδεψε σε ταξιδιάρικους δρόμους, η Τατιάνα Τζινιώλη επιστρέφει με μια ερωτική τριλογία η οποία διαδραματίζεται στο Manhattan και κάθε βιβλίο της σειράς θα είναι αυτοτελές.
Στο «Ένα Βράδυ» μας διηγείται την πρώτη ιστορία, που αφορά τη γνωριμία του Τζέισον και της Κίρστεν. Μαζί με τους φίλους και την παρέα τους οι δύο πρωταγωνιστές περπατούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης και μας οδηγούν σε όμορφα και ιδιαίτερα μέρη.
Ο Τζέισον έχει τα πάντα στη ζωή του. Λεφτά, φήμη, υπέροχη οικογένεια, καλούς φίλους, ανεμελιά –αφού είναι ο ορισμός του πλούσιου άεργου- και όποια γυναίκα θέλει στο κρεβάτι του. Μια μέρα τα μάτια του αντικρίζουν την Κίρστεν και αποφασίζει πως θα γίνει η επόμενη κατάκτησή του. Μόνο που εκείνη έχει άλλα σχέδια.
Η Κίρστεν έχει ένα δύσκολο παρελθόν, αλλά γενικά ζει σε έναν πιο γήινο κόσμο από αυτόν του Τζέισον∙ στον κόσμο που χρειάζεται να σηκωθείς στις έξι το πρωί για να πας στη δουλειά σου, να καθαρίσεις μόνος σου το σπίτι σου και να αγχωθείς στο τέλος του μήνα για το πώς θα πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. Έχοντας τη δική της επιχείρηση με cupcake, στην οποία δουλεύει με την καλύτερη της φίλη, η Κίρστεν κατανοεί πως η δική της πραγματικότητα είναι εξαιρετικά διαφορετική από αυτή του Τζέισον. Κυρίως δεν θέλει –αν και το επιθυμεί με όλους τους τρόπους- να γίνει το επόμενο όνομα στη λίστα με τις γυναίκες που πληγώθηκαν από τη συμπεριφορά του.
Η άρνηση της Κίρστεν τρελαίνει τον Τζέισον και σε συνδυασμό με τον απίστευτο εγωισμό του τον κάνουν να γίνεται ακόμα πιο επίμονος, προσηλωμένος στον στόχο του. Μην αντέχοντας την άρνησή της, την παρακαλάει για… ένα βράδυ. Ένα βράδυ μόνο, για να την αποκτήσει και να τη διώξει από τη σκέψη του για πάντα. Όμως η Κίρστεν ξέρεις πως εάν δεχτεί την πρόταση του, θα της είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον ξεπεράσει, καθώς ήδη έχει αρχίσει να ερωτεύεται αυτόν τον τόσο ακατάλληλο για εκείνη άντρα.
Τι να πρωτοπώ γι’ αυτό το βιβλίο, το έχω αγαπήσει τόσο πολύ! Ως λάτρης της ερωτικής λογοτεχνίας πιστεύω πως η Τατιάνα Τζινιώλη χειρίζεται με προσεγμένο και όμορφο τρόπο την ιστορία που θέλει να πει. Αποφεύγει τις εξωτερικές περιγραφές τοπίων -την ίδια στιγμή που μας κάνει να αγαπήσουμε το Manhattan- έχει άψογη αναλογία μεταξύ αφήγησης- διαλόγων και προσφέρει αναγνωστικές κορυφώσεις χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά γεγονότα. Με γλώσσα ερωτική και πληθώρα αισθησιακών σκηνών ανάμεσα στους δύο ήρωες η κυρία Τζινιώλη μένει πιστή στην ψυχογραφική ακολουθία που της επιβάλλουν οι χαρακτήρες που δημιούργησε και μας προσφέρει δύο ήρωες μοναδικά ανθρώπινους. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αναγνώστης ενδεχομένως να νιώσει επικριτικά και διχαστικά απέναντί τους. Προσωπικά μου συνέβη με μια δευτεραγωνίστρια, γεγονός που δείχνει ότι η συγγραφέας δεν αποφεύγει να εντρυφήσει στα ψυχογραφήματα όλων των ηρώων της.
Είναι φανερό πως ο Τζέισον και η Κίρστεν δεν έχουν πολλά κοινά, εκτός από την έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον, και η δημιουργός τους δεν φοβήθηκε να τονίσει τις σκοτεινές πλευρές τους. Αυτός είναι και ο λόγος που λάτρεψα τον Τζέισον. Η ειλικρίνεια του, η αλήθεια του, το ότι ξέρει ποιος είναι, τι θέλει και τολμάει να το πει. Δεν έχει πάντα δίκιο, δεν πράττει πάντα το σωστό, δεν είναι πάντα δίκαιος. Συχνά είναι εγωκεντρικός, ναρκισσιστής, κυνικός, αλαζόνας, όμως λέει πάντα αυτό που σκέφτεται, αυτό που θέλει. Σαφώς η Κίρστεν είναι πιο συμπαθητική και πιο εύκολα αναγνωρίσιμη από τον αναγνώστη, ωστόσο στα δικά μου μάτια μοιάζει αρκετά αποστασιοποιημένη στην αρχή. Η συγγραφέας καταφέρνει να χτίσει και να εξελίξει υπέροχα τα τόσο διαφορετικά ψυχολογικά προφίλ, την ίδια στιγμή που αποδομεί την όποια στερεοτυπική διάθεση του λογοτεχνικού είδους με το οποίο καταπιάνετα
Η αυθεντικότητα του Τζέισον σε συνδυασμό με την κανονικότητα που προσπαθεί να διαφυλάξει και να επιβάλει η Κίρστεν έρχονται σε αντιπαράθεση και ενώ νομίζεις πως πρόκειται για μια ιστορία ενός έρωτα ο οποίος θα αλλάξει τον Τζέισον, στην πραγματικότητα είναι μια ιστορία για το πώς ο έρωτας είναι απλώς αυτό… έρωτας. Όπως έγραψε και ο Άκης Δήμου στην Ιουλιέτα του: «Όποιος προσπάθησε να τον εξηγήσει δεν υπήρξε ποτέ του ερωτευμένος» και νομίζω πως αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα τόσο τον Τζέισον. Γιατί ένιωσα από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του να πει στον αναγνώστη όλα αυτά που δεν τολμούσε να πει ούτε στον εαυτό του. Άραγε η Κίρστεν θα τον ακούσει; Θα τον καταλάβει;
Εν αναμονή της δεύτερης αυτοτελούς ιστορίας της τριλογίας Manhattan, η οποία κυκλοφορεί σε λίγες μέρες με τίτλο «Μετά τα μεσάνυχτα», αναζητήστε το «Ένα Βράδυ», μεταφερθείτε σε ένα όμορφο καφέ με μυρωδάταcupcakes και παρακολουθείστε έναν άντρα να κοιτάει μια γυναίκα ζητώντας της να την κάνει δική του.