Written by 9:28 pm Βιβλία Views: 4

Αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο Βιβλίο

«Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» – Κάρολος Ντίκενς.

 

Τα Χριστούγεννα, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται οι ωραιότερες γιορτές του χρόνου και λατρεύονται από τα παιδιά. Θα έλεγε κανείς ότι στα παιδιά αρέσουν περισσότερο οι σχολικές διακοπές, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι από διακοπές υπάρχουν μπόλικες. Όχι, σίγουρα δεν είναι αυτό γιατί, γενικώς, τα Χριστούγεννα τα περιβάλει μια ακαθόριστη και ξεχωριστή μαγεία.

Και η μαγεία αυτή δεν θα μπορούσε παρά να επεκτείνεται και στα βιβλία. Βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα, γραμμένα ακόμα και από μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένα από αυτά τα βιβλία, που λάτρεψα ως παιδί και εξακολουθώ να αγαπώ ακόμα, είναι το βιβλίο του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα».

Η ιστορία αναφέρεται σε έναν ηλικιωμένο και πλούσιο άντρα – τον Εμπένιζερ Σκρουτζ – που ζει μόνος του, αποκομμένους από όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν πλούσιο αλλά στριφνό και εξαιρετικά φιλάργυρο γέρο, χωρίς συμπόνια και ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του. Ουσιαστικά ένας μισάνθρωπος. Και όλα αυτά μέχρι την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, που τον επισκέφτηκαν τρία πνεύματα και το φάντασμα του μακαρίτη του συνεργάτη του Τζακ Μάρλεϋ και του έδειξαν την ζωή του και το μέλλον του.

Κατ’αρχάς να πούμε ότι το όνομα του Σκρουτζ είναι συνώνυμο του φιλάργυρου και τσιγκούνη ανθρώπου και ο χαρακτήρας του βασίζεται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, που έζησε τον 17ο αιώνα, τον Τζων Μέγκοτ. Ο Τζων Μέγκοτ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1714. Έμεινε ορφανός από πολύ μικρός, αλλά με μια σ

εβαστή περιουσία για μια άνετη ζωή. Ο ίδιος φρόντισε να μορφωθεί καλά και ζούσε μια πολυτελή ζωή. Σύχναζε στα καλύτερα σαλόνια του Λονδίνου, ντυνόταν με τα ακριβότερα ρούχα και έπαιζε πολλές χιλιάδες λίρες σε χαρτοπαικτικές λέσχες. Είχε την συνήθεια να δανείζει μεγάλα ποσά σε φίλους του, αλλά ποτέ δεν τα ζητούσε πίσω – μια συνήθεια που κράτησε ακόμα και όταν μετατράπηκε σε φιλάργυρος.

Όλα άρχισαν να αλλάζουν όταν ο Μέγκοτ έβαλε στο μάτι την περιουσία του θείου του Χάρβεϋ. Φρόντισε να αλλάξει και το επώνυμο του από Μέγκοτ σε Ελβς, που ήταν το επώνυμο του θείου του, για να του αποδείξει ότι το όνομά του θα συνέχιζε να υπάρχει και μετά το θάνατό του. Όταν το 1763 ο θείος του πέθανε, ο Τζων κληρονόμησε περίπου 350.000 λίρες. Μαζί με το ποσό αυτό όμως φαίνεται ότι κληρονόμησε και τις απίστευτες συνήθειες του θείου του. Σταμάτησε να ξοδεύει χρήματα, άφησε τα πάνω από εκατό ακίνητά του να ρημάξουν και άρχισε να χρησιμοποιεί κουρέλια και να ντύνεται σαν ζητιάνος. Επίσης, για να μην μπει στα έξοδα, δεν παντρεύτηκε ποτέ. Απέκτησε όμως τρεις γιούς, που αρνήθηκε να πληρώσει για την εκπαίδευσή τους. Η υγεία του επηρεάστηκε δραματικά, λόγω του υποσιτισμού και των κακουχιών, που επέβαλε στον εαυτό του. Αρρώστησε βαριά και πέθανε τον Νοέμβριο του 1789 και άφησε σε καθέναν από τους γιους του 500 χιλιάδες λίρες.

Φυσικά τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», παρ’ολο που στηριζόταν στον χαρακτήρα του Μέγκοτ, με την τόσο τραγική κατάληξη στην ζωή του, πρόκειται για ένα πολύ αισιόδοξο και διδακτικό βιβλίο, με πολλά νοήματα. Προσωπικά όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που αγάπησα τόσο αυτό το βιβλίο. Σαν παιδί, δεν ήταν εύκολο να αντιληφθώ άμεσα τα νοήματά και τα διδάγματά του και με ποιόν τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ζωή και τους συνανθρώπους μας, αλλά το γεγονός ότι το βιβλίο είχε… φαντάσματα μου ήταν αρκετό. Μια ιστορία, που διαδραματίζεται νύχτα, με τρία πνεύματα να εμφανίζονται στον κακό ήρωα και να τον καθοδηγούν. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τον τρόμο του ήρωα, ήταν αρκετά να με κάνουν να φαντάζομαι τα γεγονότα και να τρέμω στην σκέψη ενός διαλόγου με ένα φάντασμα. Βάλε και κάτι τα ταξίδια στο παρελθόν και επισκέψεις σε κάτι νεκροταφεία και «μπίνγκο», η καρδιά χτυπούσε ξέφρενα από φόβο αλλά και αγωνία για την τύχη του ήρωα… έστω κι αν ήταν κακός. Και, φυσικά, η συνηθισμένη και αναμενόμενη μεταστροφή του κακού και σπαγκοραμμένου ηλικιωμένου σε έναν καλό κι ευγενικό γεράκο ήταν το κερασάκι στην τούρτα, που έφερνε την ικανοποίηση στο παιδικό μου μυαλό, με την ανακούφιση ότι πραγματικά έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλλίτερα.

Ένα αγαπημένο βιβλίο, από έναν κλασικό συγγραφέα, με διαχρονικά διδάγματα, που εξακολουθεί να διαβάζεται από εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο… ευτυχώς!

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=429484

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close