Written by 9:26 pm Διαγωνισμοί, Χωρίς κατηγορία Views: 5

Χριστούγεννα: Εναλλακτικοί Προορισμοί

Κείμενο: Αγγελική Κατσιμάρδου

Χριστούγεννα! Ίσως η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά είναι μονίμως ενθουσιασμένα με τα δώρα, τον στολισμό του δέντρου και της πόλης ή της περιοχής όπου μένουν, τα κάλαντα, τα γλυκά, τα ψώνια… Από την άλλη και οι μεγάλοι βρίσκονται σε μια ανάλογη κατάσταση ευφορίας – ειδικά εάν, μέσα στα παραπάνω, βάλεις και άδειες εορτών ή κανένα ταξιδάκι. Γενικώς, μιλάμε για ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας που διακατέχει τους πάντες, ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός.

Ανέφερα ταξιδάκι; Ω, ναι! Παρ’ όλο που οι γιορτές των Χριστουγέννων θεωρούνται οικογενειακές γιορτές θαλπωρής, γύρω από το τραπέζι ή το τζάκι (για τους τυχερούς), αποτελεί διακαής πόθος για πολλούς ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη περίοδο. Ένα ταξιδάκι σε πόλεις με χιόνια, έλατα, έλκηθρα και σκι, σε μέρη που μπορείς να φτιάξεις χιονάνθρωπους, να πιεις αυθεντική, ζεστή σοκολάτα και να φας παραδοσιακά γλυκά…  Ή έτσι τουλάχιστον έχω ακούσει, διότι για εμένα το παραπάνω σκηνικό απέχει κατά πολύ από τα ιδεώδη Χριστούγεννα.

Λυπάμαι που θα απογοητεύσω πολύ κόσμο, αλλά όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Δεν τα πήγα ποτέ καλά με το κρύο και τους τόνους από ρούχα που πρέπει να φοράς για να το αντέξεις, οπότε το βρίσκω λίγο δύσκολο να με φανταστώ πάνω σε ένα έλκηθρο, ανάμεσα σε βουνά από χιόνι, ντυμένη σαν αρκούδα, να περνάω τα Χριστούγεννα.

Για μένα τα ιδεώδη Χριστούγεννα θα ήταν στην… Αυστραλία! Μάλιστα! Σε ένα κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες, να πίνω μαργαρίτες και παγωμένα κοκτέιλ στην αμμουδιά, κάνοντας ηλιοθεραπεία.

Χριστούγεννα με μαγιό και αντηλιακό, φορώντας μια στέκα με κέρατα ταράνδου και κάνοντας τον Ρούντολφ το ελαφάκι. Θέλω να ταξιδέψω τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία και σε όσο πιο ζεστά μέρη γίνεται, κάπου εκεί στο Κουίνσλαντ και στον Μεγάλο Κοραλλιογενή  Ύφαλο με τα 940 νησιά. Να περάσω τις γιορτές σε κάποια από τα νησιά του, όπως το Νησί Μπεντάρα ή το Νησί Πάμπκιν, με τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και το εκπαιδευμένο προσωπικό – που θα έχει φροντίσει για τον στολισμό – να με φροντίζει και να με κανακεύει όταν θα είμαι ξαπλωμένη στην αιώρα ή στην παραλία. Και, φυσικά, όταν θα βαρεθώ την ξάπλα, αντί να κάνω ψώνια στα μαγαζιά και να πλάθω κουλουράκια, να κάνω μαθήματα κατάδυσης στο Τάουνσβιλ, στο Κερνς ή στο Πορτ Ντάγκλας ή να επισκεφτώ τον Μεγάλο Κοραλλιογενή  Ύφαλο, όπου θα θαυμάσω τα εκατομμύρια κοράλλια και τα τροπικά ζώα της θάλασσας.

Μη φανταστείτε όμως ότι, επειδή θα κάνετε Χριστούγεννα μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα στερηθείτε απλές χριστουγεννιάτικες χαρές. Στην Αυστραλία τηρούν όλες τις παραδόσεις των Χριστουγέννων, όπως τον στολισμό δέντρων και σπιτιών, το φτιάξιμο χιονάνθρωπου – ή μάλλον αμμοάνθρωπου, θα λέγαμε καλύτερα – ή τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα ψώνια (απλά σκεφτείτε ότι στο τελευταίο έχετε και ένα επιπλέον μπόνους: δεν ψωνίζετε μέσα στο σκοτάδι, αφού νυχτώνει μετά τις 9 μ.μ.).

Οι Αυστραλοί έχουν και δικά τους παραδοσιακά στολίδια, δύο αυστραλιανά λουλούδια που λέγονται Christmas bush και Christmas bellflower. Και από φαγητά και γλυκά, μπορεί να σας λείψουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αλλά δεν θα σας λείψουν τα παραδοσιακά φαγητά με κάποιες επιπλέον παραλλαγές. Την ημέρα των Χριστουγέννων οι οικογένειες τρώνε γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψητά λαχανικά αλλά και κρύο κρέας, θαλασσινά και σαλάτες, που τρώγονται πιο εύκολα λόγω της ζέστης. Για γλυκό οι Αυστραλοί τρώνε φρουτόπιτες, πουτίγκες και το αγαπημένο τους παραδοσιακό γλυκό, που είναι η πάβλοβα.

Αλλά και τα κάλαντα δεν θα σας λείψουν, αντιθέτως, υπάρχει πιο ενεργή δράση και συμμετοχή στην παράδοση αυτή, καθώς οι Αυστραλοί αγαπούν ένα έθιμο που λέγεται Κάλαντα στο φως των κεριών (Carols by Candlelight). Οι άνθρωποι μαζεύονται τη νύχτα, ανάβουν κεριά και τραγουδάνε τα κάλαντα έξω στους δρόμους. Στην Αυστραλία θα γεμίσετε τις κάλτσες σας δώρα και θα κυνηγήσετε την… χρυσόμυγα, για να είστε ο ευνοούμενος της τύχης για το νέο έτος (Μια από τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ασχολίες των μικρών είναι ο εντοπισμός του Χριστουγεννιάτικου σκαθαριού, κάτι σαν τη γνωστή μας χρυσόμυγα. Το έντομο έχει ονομαστεί έτσι γιατί εμφανίζεται στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια των γιορτών. Οι «κυνηγοί» του μπορούν να το εντοπίσουν πάνω στα φύλλα των δέντρων, από τα οποία κρέμεται ως ένα ιδιαίτερο Χριστουγεννιάτικο στολίδι).

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης ή Σάντα Νίκολας για τους Αυστραλούς (Σάντα Κλος κατά κόσμον), που θα τον δείτε σε όλες τις παραλίες, αφού οι Αυστραλοί τρελαίνονται να ντύνονται με την παραδοσιακή στολή και να γυρνάνε στην αμμουδιά όλη μέρα.

Οπότε, ουσιαστικά, αυτό που θα λείψει από τα παραδοσιακά Χριστούγεννα θα είναι το πολικό κρύο και τα πολλά και άβολα ρούχα· και σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε να αναζητήσετε μια γωνιά ζεστασιάς, αφού όλη η ζεστή παραλία θα είναι δική σας.

Καλά Χριστούγεννα, φίλοι μου!

Πώς θα πάτε στην Αυστραλία:

Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο που προσφέρει και πακέτα διακοπών – όπου θα συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά, τα ταξίδια στην ενδοχώρα, την διαμονή και το φαγητό – από το να ταξιδέψετε μεμονωμένα, όπου θα μπείτε στην διαδικασία να εκδώσετε τουριστική βίζα και να οργανώσετε ολόκληρο το ταξίδι μόνοι σας.

Στα πακέτα αυτά υπάρχει μεγάλος ταξιδιωτικός συνδυασμός σε πανέμορφα μέρη της Ωκεανίας, όπως:

Σίδνεϊ + Φίτζι, εναλλακτικά Νήσοι Κουκ ή Γαλλική Πολυνησία.

Σίδνεϊ + Νέα Ζηλανδία + Πουκέτ, Ταϊλάνδη.

Μελβούρνη + Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία.

Μελβούρνη + Σίδνεϊ + Μπαλί.

 Καλό σας ταξίδι!

 

Επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Βασιλείου

Visited 5 times, 1 visit(s) today
Close