Written by 2:53 pm Reviews, Στήλες Views: 6

Το Παιχνίδι Του Καλαμαριού (Squid Game)

Αν ψάχνετε για μια ανατρεπτική και για «γερό στομάχι» σειρά, που θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα, το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» (Squid Game) είναι η σειρά σας.

Στην Κορέα του σήμερα ο Σονγκ Γκι Χουν (Seong Gi Hun) και ο Τσο Σονγκ Γου (Cho Sang Woo) παλεύουν με τα χρέη και προσπαθούν, μάταια, να ορθοποδήσουν. ο Σονγκ Γκι Χουν έχει ανάγκη, άμεσα, από χρήματα για να μπορέσει η μητέρα του να εγχειριστεί, αλλά και για να πάρει την επιμέλεια της κόρης του. Ο Τσο Σονγκ Γου, από την άλλη, χρειάζεται και αυτός χρήματα, για να μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη που δημιούργησε, παίζοντας στο χρηματιστήριο. Και στους δύο γίνεται μια ιδιότυπη πρόταση, να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι, που ο νικητής θα κερδίσει πολλά δισεκατομμύρια Γον και οι δύο, φυσικά, αρπάζουν την ευκαιρία και δηλώνουν συμμετοχή. Μόνο που αυτό το παιχνίδι δεν είναι και τόσο αθώο και το έπαθλο ίσως να φέρει περισσότερα βάρη από ευκολίες στον νικητή.

Φυσικά, πίσω από την παραγωγή βρίσκεται και πάλι τοNetflix, που έχει πιάσει την τάση της αγοράς με την άνοδο του κορεατικού κύματος και επενδύει σε κορεατικές σειρές. Μετά τις επιτυχίες με τα «Το Βασίλειο» και «Sweet Home» έρχεται να αναταράξει και πάλι τα νερά με μια ιδιαίτερη σειρά, που έκανε παγκόσμια αίσθηση και χτύπησε πρωτιές παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. και στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ στο IMDb η βαθμολογία της είναι στα 8,3.

Την σειρά έγραψε και σκηνοθέτησε ο Χουάν Ντονγκ Χιό (Hwang Dong Ηyuk), ο οποίος δήλωσε ότι «πάντα ήθελε να γράψει μια σειρά, που θα αναφερόταν στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε». τοNetflix ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 την νέα σειρά με τίτλο «Round Six», η οποία και κατέληξε να πάρει το όνομα του παιχνιδιού, από το οποίο δημιουργός του την εμπνεύστηκε.

«Το παιχνίδι έχει σκοπό να δώσει και στους 456 παίχτες ίσες ευκαιρίες και όλοι, δυνητικά, μπορούν να κερδίσουν, εφ’ όσον στην μικρή κοινωνία των παιχτών δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και η φυλή, η κοινωνική τάξη και το μορφωτικό επίπεδο δεν έχουν καμμία σημασία». Αυτό ισχυρίζεται ο συντονιστής του παιχνιδιού… κρατώντας ένα όπλο και προτρέποντας του παίχτες να σκοτώσουν τους συμπαίχτες τους, χωρίς δισταγμό. Φυσικά, η ύπαρξη των V.I.P. απλά δηλώνει το προφανές: Όποιος έχει το χρήμα, έχει και την δύναμη και οι κανόνες δεν ισχύουν για τον ίδιο, άρα η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες είναι μόνο θεωρίες. Εάν αυτό δεν είναι πιστή αποτύπωση της σημερινής κοινωνίας, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να απεικονίσει τον κόσμο που ζούμε σήμερα.

Σίγουρα ο δημιουργός της σειράς κατάφερε να δώσει στον θεατή την «ανθρωποφαγία» που επικρατεί σήμερα, όταν τίποτα πέρα από το χρήμα δεν έχει σημασία. Οικογένεια, φιλία, συναισθήματα και συμπόνια δεν μετράνε μπροστά στην απόκτηση του μεγάλου επάθλου, που είναι το χρήμα. Μέσα από την σειρά όχι μόνο βλέπουμε ότι όλα θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος, αλλά και τον βαθμό απολυταρχικότητας της σημερινής κοινωνίας. Αυτός, που έχει την δύναμη και την εξουσία, κανονίζει με αυταρχικότητα τις ζωές μας, θέτει τους κανόνες και όλοι αναγκαζόμαστε να τους ακολουθήσουν, με την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης. Αυτό ισχύει και για τα πιόνια του συστήματος, που κι αυτά ακολουθούνε απαράβατους κανόνες, γιατί είπαμε κανόνες δεν ακολουθεί μόνο το χρήμα.

Πρόκειται για μια σειρά με πολλά νοήματα και αλληγορίες, που προβληματίζει τον θεατή και τον βάζει και σε πολλά διλήμματα. Τι θα έκανε αυτός, εάν ήταν παίχτης; Θα έπαιρνε ποτέ μέρος σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Αξίζει το έπαθλο, τελικά; Είναι τα χρήματα το παν, όταν καλείσαι να θυσιάσεις τόσα άλλα; Οι ερωτήσεις πολλές και οι απαντήσεις ακόμα περισσότερες, αφού οι αξίες κάθε ανθρώπου διαφέρουν.

Περιττό να αναφερθώ στην παραγωγή και στα σκηνικά, αφού αγγίζουν την τελειότητα. Από τις σκάλες του Πένροουζ (Penrose stairs) και την «Σχετικότητα του Έσερ», όταν οι παίχτες μεταφέρονται στα παιχνίδια, τον κοιτώνα των παιχτών, που αν κοιτάξει κανείς προσεχτικά βλέπει τα παιχνίδια που θα παιχτούν, τις στολές των παιχτών και του προσωπικού, που δηλώνουν την συμμόρφωση και που όλοι ακολουθούν υπάκουα σαν μυρμηγκάκια, τα ίδια τα παιχνίδια και τους κανόνες τους, μέχρι και την μουσική επένδυση, αφού ο δημιουργός επέλεξε τραγούδια απαλά και όχι μουσική που προδιαθέτει αγωνία και κίνδυνο. Γενικώς πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεγμένη σειρά, που ο θεατής πρέπει να είναι εκατό τοις εκατό προσηλωμένος και να προσέχει την κάθε λεπτομέρεια, γιατί αποκαλύπτουν τον ρόλο των συμμετεχόντων και την εξέλιξή της. Ο Χουάν Ντονγκ Χιό εμπνεύστηκε ένα τρομερό έργο και το Netflix το πήγε πολλά βήματα παραπέρα.

Οι ερμηνείες, επίσης εξαιρετικές με όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά όλους τους ηθοποιούς, μέχρι και τον πιο μικρό ρόλο, να δίνουν ρεσιτάλ. Οι Λι Τζονγ Τζε (Lee Jung Jae), Λι Μπιόν Χον (Lee Byung Hun) και Παρκ Χε Σου (Park Hae Soo) δημοφιλείς ηθοποιοί και γνωστοί για την ερμηνευτική τους δεινότητα, δίνουν στους ρόλους τους βάθος και κάνουν τον θεατή να ταυτίζεται μαζί τους. Ειδικά ο αγαπημένος Λι Τζονγ Τζε, που αγκαλιάζει κάθε ρόλο και τον κάνει δικό του.

Η σειρά, όπως είπα, έκανε τρομερή αίσθηση, με τους θεατές και τους χρήστες ανά τον κόσμο να μην μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε γι’αυτή και να την αναλύουν. Ο ίδιος ο Χουάν Ντονγκ Χιό, δηλώνει ότι, παρ’όλο το περιεχόμενο και την σκληρότητα της σειράς, θέλει να δώσει ένα θετικό μήνυμα ανθρωπιάς στο τέλος. Δεν σκέφτεται, όμως, να γράψει και δεύτερο κύκλο και, κατά ώρας, θα επικεντρωθεί στην σκηνοθεσία ταινιών.

Κι εμείς αναμένουμε, γιατί αυτά τα εννέα επεισόδια μας φάνηκαν λίγα.

Στοιχεία Σειράς:

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Χουάν Ντονγκ Χιό (Hwang Dong Ηyuk)
Σενάριο: Χουάν Ντονγκ Χιό (Hwang Dong Ηyuk)
Δίκτυο: Netflix
Επεισόδια: 9
Ημερομηνία Προβολής: 17 Σεπτεμβρίου 2021
Γλώσσα: Κορεατικά
Χώρα: Νότια Κορέα

Διανομή Ρόλων:

Λι Τζονγ Τζε (Lee Jung Jae): Σονγκ Γκι Χουν (Seong Gi Hun), παίχτης
Παρκ Χε Σου (Park Hae Soo): Τσο Σονγκ Γου (Cho Sang Woo), παίχτης
Γι Χα Τζουν (Wi Ha Joon): Χουάν Τζουν Χο (Hwang Jun Ho), αστυνομικός
Λι Μπιόν Χον (Lee Byung Hun): Υπεύθυνος παιχνιδιού
Oh Young Soo (Ο Γιόνγκ Σου): Ο Ιλ Ναμ (Oh Il Nam), παίχτης
Jung Ho Yeon (Τζονγ Χο Γιόν): Κανγκ Σε Μπιό (Kang Sae Byeok), παίχτρια
Heo Sung Tae (Χο Σονγκ Τε): Τζανγκ Ντοκ Σου (Jang Deok Soo),παίχτης
Kim Joo Ryung (Κιμ Τζου Ριόνγκ): Χαν Μι Νιό (Han Mi Nyeo), παίχτρια
Tripathi Anupam (Τριπάθι Ανούπαμ): Αλί Αμπντούλ (Ali Abdul), παίχτης
Yu Seong Ju (Γιού Σονγκ Τζου): Μπιόνγκ Κι (Byeong Ki), γιατρός
Lee Yoo Mi (Λι Γιού Μι): Τζι Γιόνγκ (Ji Yeong), παίχτρια
Γκονγκ Γιού (Gong Yoo): Ο άνθρωπος με τις κάρτες

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Squid_Game

https://asianwiki.com/Squid_Game

Βαθμολογία μου: [yasr_overall_rating]

Visited 6 times, 1 visit(s) today
Close