Written by 8:16 pm Διαγωνισμοί Views: 2

20+1 Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια

Μέρες γιορτών, μέρες Χριστουγέννων και η μουσική είναι διάχυτη παντού. Η πρώτη πρώτη ένδειξη ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν είναι τα τραγούδια, που αρχίζουν να ακούγονται παντού. Στα καταστήματα, στην τηλεόραση, στην αγορά ακούγονται όλων των ειδών τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από παραδοσιακά κάλαντα μέχρι και ροκ.

Όλοι μας έχουμε κάποια τραγούδια που αγαπάμε πολύ και δεν αποτελώ εξαίρεση. Ακολουθεί η δική μου, προσωπική λίστα, με τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών. Η σειρά είναι τυχαία, αφού είναι αδύνατον να τα βάλω σε σειρά προτίμησης.

1. Jingle Bell Rock – Bobby Helms

Ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1957 από τον Μπόμπυ Χελμς και γράφτηκε από τους Τζόζεφ Κάρλτον Μπιλ (Joseph Carleton Beal) και Τζέιμς Ρος Μπουθ (James Ross Boothe), παρ’ όλο που ο ίδιος ο Χελμς και ο κιθαρίστας του Χανκ Γκάρλαντ (Hank Garland) ότι το τραγούδι γράφτηκε από αυτούς και ότι το αρχικό τραγούδι λεγόταν «Jingle Bell Hop» και καμμία σχέση δεν είχε με το δικό τους.

2. Feliz Navidad – Jose Feliciano

Ηχογραφήθηκε το 1970 και οι στίχοι του αποτελούνται, απλά, από χριστουγεννιάτικες ευχές, στα ισπανικά και στα αγγλικά. Θεωρείται το τραγούδι με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα και «κατεβάσματα» στις Η.Π.Α. και στον Καναδά.

3. Santa Claus is Coming to Town – Frank Sinatra

Το τραγούδι αυτό πρωτοηχογραφήθηκε το 1934 και έγινε μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε, περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες το τραγούδησαν, όπως οι Μπινγκ Κρόσμι, Μαράια Κάρεϊ, Νιλ Ντάϊαμοντ, Φρανκ Σινάτρα, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζάκσον Φάιβ.

4. Rockin’ Around the Christmas Tree – Brenda Lee

Γράφτηκε από τον Τζόνι Μαρκς (Johnny Marks) και ηχογραφήθηκε από την Μπρέντα Λι το 1958.  Έχει τραγουδηθεί από δεκάδες άλλους καλλιτέχνες, αλλά η ηχογράφηση της Λι θεωρείται η πιο πετυχημένη.

5. Santa Baby – Eartha Kitt

Ηχογραφήθηκε το 1953 από την Έρθα Κιτ και, λόγω του τίτλου του – αποκαλεί τον Άγιο Βασίλη «μωρό» – απαγορεύτηκε στις νότιες πολιτείες. Άρχισε να κάνει επιτυχία από το 1953 και ύστερα, όταν συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τα καλλίτερα αλλά και τα χειρότερα τραγούδια, που γράφτηκαν ποτέ στις Η.Π.Α.

6. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! – Dean Martin

Το τραγούδι γράφτηκε τον Ιούλιο του 1945 από τους Σάμι Καν (Sammy Kahn) και Τζουλ Στάιν (Jule Styne) σε ένα κύμα καύσωνα. Οι συνθέτες ονειρευόντουσαν πιο «δροσερές» συνθήκες και, παρ’όλο που δεν γίνεται καμμιά αναφορά σε Χριστούγεννα, θεωρείται χριστουγεννιάτικο τραγούδι, λόγω του χιονιού. Πρωτοηχογραφήθηκε το 1945 και τραγουδήθηκε από πολλούς, όπως από τον Φρανκ Σινάτρα το 1950. Ο Ντιν Μάρτιν το ηχογράφησε το 1959.

7. Sleigh Ride – The Ronettes

Και αυτό το τραγούδι γράφτηκε τον Ιούλιο του 1946, κατά την διάρκεια του καύσωνα, από τον Λίροϊ Άντερσον (Leroy Anderson) και χογραφήθηκε πρώτη φορά το 1949, ως ορχηστρικό κομμάτι. Οι στίχοι προστέθηκαν το 1950 από τον Μίτσελ Πάρις (Mitchell Parish).

8. The Christmas Song (Merry Christmas to You) – Nat King Cole

Το τραγούδι συνήθως αναφέρεται ως «Chestnuts Roasting on an Open Fire» ή «Merry Christmas to You» και γράφτηκε το 1945 από τους Ρόμπερτ Γουέλς (Robert Wells) και Μελ Τορμέ (Mel Tormé). Άλλο ένα τραγούδι που γράφτηκε κατά την διάρκεια καύσωνα, σε μια προσπάθεια των στιχουργών του να «δροσιστούν» και είναι το πιο πολυτραγουδισμένο χριστουγεννιάτικο κομμάτι, σύμφωνα με την BMI. Ηχογραφήθηκε τον Ιούνιο του 1946.

9. White Christmas – Bing Crosby

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Ίρβινγκ Μπέρλιν (Irving Belin), έναν από τους πιο πετυχημένους, αμερικανούς συνθέτες όλων των εποχών, το 1940 και κυκλοφόρησε το 1942. Η πρώτη του εκτέλεση ήταν από τον Μπινγκ Κρόσμπι τα Χριστούγεννα του 1941 για μια εκπομπή του NBC. Θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία, παγκοσμίως, σε χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

10. Last Christmas – Wham

Το τραγούδι αυτό θα μπορούσε να είναι το νούμερο ένα τραγούδι στην λίστα μου (ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια), καθώς οι Γουάμ ήταν το αγαπημένο συγκρότημα των νεανικών μου χρόνων και ο Τζορτζ Μάικλ ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης, αλλά τα τελευταία χρόνια ακούγεται παντού και όλη μέρα, σε σημείο που με κούρασε. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1984, αλλά γράφτηκε από τον Τζορτζ Μάικλ κατά την διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Σε πολλές χώρες έμεινε στο νο.1 για πολλές εβδομάδες και θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια όλων των εποχών. Αγαπάμε!

11. The Little Drummer Boy – The Harry Simeone Chorale

Το τραγούδι ήταν αρχικώς γνωστό ως «Carol of the Drum» και γράφτηκε το 1941 από την Κάθριν Κένικοτ Ντέιβις (Katherine Kennicott Davis). Ηχογραφήθηκε το 1951, αλλά έγινε ευρέως γνωστό το 1958, όταν το επανηχογράφησε η Χορωδία του Χάρι Σίμεον.

12. Please Come Home For Christmas – Charles Brown

Γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1960 από τον Τσαρλς Μπράουν. Επανακυκλοφόρησε από πολλούς καλλιτέχνες, όπως από τον Μπον Τζόβι και τους Eagles. Είναι και αυτό μέσα στα 100 καλλίτερα τραγούδια στην λίστα του Μπιλμπορντ (Billboard).

13. Pretty Paper – Roy Orbison

Πρόκειται για ένα κάντρι τραγούδι, γραμμένο από τον Γουίλι Νέλσον (Willie Nelson) το 1963. Το τραγούδι κατέληξε στον Ρόι Όρμπισον, που το έκανε μεγάλη επιτυχία. Το 1964 ο Νέλσον ηχογράφησε την δική του εκδοχή.

14. Merry Xmas Everybody – Slade

Το τραγούδι γράφτηκε από τον τραγουδιστή Νόντι Χόλντερ (Noddy Holder) και τον μπασίστα Τζιμ Λία (Jim Lea) του συγκροτήματος Slade, το 1973. Ήταν το τελευταίο νο.1 τραγούδι του συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλλον δεν τους έφερε και πολύ μεγάλη τύχη.

https://www.youtube.com/watch?v=BpfHSqLXePI

15. Do They Know It’s Christmas? – Band Aid

Πρόκειται για το περίφημο τραγούδι του 1984, γραμμένο από τους Μπομπ Γκέλντοφ (Bob Geldof) και Μιντζ Ουρ (Midge Ure). Ηχογραφήθηκε στις 25 Νοεμβρίου της ίδιας χρονίας από διάφορους, διάσημους καλλιτέχνες, με την ονομασία Band Aid. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου και έγινε αμέσως νο.1, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα. Έγινε τεράστια επιτυχία και παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια, όλων των εποχών. Τα έσοδα των πωλήσεων διατέθηκαν στην Αιθιοπία, για την ανακούφιση από τον λιμό. Αρχικά ο Γκέλντοφ ευελπιστούσε να συγκεντρώσει 60.000 δολάρια. Τελικά το τραγούδι συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε ένα χρόνο και οδήγησε και σε άλλες φιλανθρωπικές προσπάθειες, όπως αυτή των Η.Π.Α. «We are the World» – USA For Africa. Πήραν μέρος πάνω από 40 καλλιτέχνες με μερικά από τα ονόματα να είναι: Μπόνο (Bono – U2), Φιλ Κόλινς (Phil Collins – Genesis), Σάιμον Λε Μπον (Simon Le Bon – Duran Duran), Τζορτζ Μάικλ (George Michael – Wham), Στινγκ (Sting – The Police), Πολ Γιάνγκ (Paul Young), Ντέιβιντ Μπόουι (David Bowie).

16. Driving Home For Christmas – Chris Rea

Επίσημα γράφτηκε από τον Κρις Ρία (στίχοι και μουσική) το 1986, αλλά ο ίδιος έχει πει ότι το έγραψε το 1978, και ηχογραφήθηκε το 1988.

17. Mary’s Boy Child (Oh My Lord) – Boney M

Πρόκειται για χριστουγεννιάτικα κάλαντα, γραμμένα από τον Τζέστερ Χλερστον (Jester Hairston) το 1956. Το 1978 οι Boney M κυκλοφόρησαν την ποπ έκδοση και έκαναν τεράστια επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις Η.Π.Α. μπήκε στην λίστα του Μπιλμποντ (Billboard) και είναι πολύ δημοφιλές κατά την γιορτή των Χριστουγέννων και των Ευχαριστιών.

18. Stay Another Day – East 17

Κυκλοφόρησε το 1994 και πρόκειται για το μοναδικό νο.1 τραγούδι του συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

19. Happy Xmas – John Lennon and Yoko / Plastic Ono Band

Λίστα χωρίς Τζον Λένον δεν νομίζω να υπάρχει, τώρα, εάν περιλαμβάνει και την Γιόκο Όνο, κάνουμε την καρδιά μας πέτρα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1971 ως σινγκλ, ως διαμαρτυρία για τον πολέμο του Βιετνάμ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1972 και έφτασε στο νο.4.

20. Merry Christmas, Darling – The Carpenters

Αγαπημένοι Κάρπεντερς και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα, με την υπέροχη φωνή της Κάρεν Κάρπεντερ. Γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1970.

21. Santa’s beard – The Beach Boys

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ «The Beach Boys’ Christmas Album» των Μπιτς Μπόις και έκανε τεράστια επιτυχία.

Πηγή: https://www.wikipedia.org/

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close