Written by 4:47 am Reviews, Βιβλία Views: 1

Review: Στην τελευταία στροφή

 «Στην τελευταία στροφή» της Ρένας Μαραζιώτη

 εκδόσεις Ωκεανός

Πλούσια, όμορφη, επιτυχημένη, η Έλενα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια γυναίκα ευνοημένη από τη μοίρα. Κι όμως, από πολύ τρυφερή ηλικία έχει γνωρίσει το σκληρό της πρόσωπο, χάνοντας σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τους δύο γονείς της. Μεγαλωμένη από τη γιαγιά της με τις αρχές και τις σπουδές των κοριτσιών της τάξης της, φεύγει για μεταπτυχιακά στο Λονδίνο κι εκεί συναντάει τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του καθηγητή Μάξιμου Ανδρεάδη, που τη σημαδεύει ανεξίτηλα. Η μοίρα, όμως, έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της και η Έλενα βιώνει τον γνώριμο πόνο της απώλειας για δεύτερη φορά. Το παιδί που κουβαλάει στα σπλάχνα της, της δίνει τη δύναμη για να αντέξει κι αυτό το χτύπημα και να συνεχίσει τη ζωή της, μια ζωή που της επιφυλάσσει, ωστόσο, πολλές εκπλήξεις. Πόσο δυνατή είναι, όμως, για να αντέξει αυτό που θα αντικρίσει την ημέρα του γάμου της, την ημέρα που αποφάσισε τελικά να υποταχθεί στη μοίρα της στην τελευταία στροφή;

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τα παιχνίδια της μοίρας, που περιπλέκουν την καρδιά ανάμεσα στον πόνο και στη χαρά, στην προσμονή και στην αδιαφορία, στο πάθος και στην απόρριψη, στη συντριβή και στην υπέρτατη ευτυχία.

Επιμέλεια: Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου

Η Ρένα Μαραζιώτη υπήρξε για χρόνια –λόγω επαγγελματικής ιδιότητας- συγγραφέας βιβλίων διατροφής για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Φέτος μας συστήνει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Στην τελευταία στροφή», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Σίγουρα το εξώφυλλο και η περίληψη τραβούν την προσοχή του αναγνώστη, όμως προσωπικά με κέρδισαν οι λέξεις της συγγραφέως και ο τρόπος που ξετυλίγει την ψυχολογική υπόσταση των ηρώων της.

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της Έλενας, η οποία από μικρή ηλικία γνώρισε τον πόνο της απώλειας, που κλόνισε τη μέχρι τότε προστατευμένη ζωή της. Πορεύεται με τα σκοτάδια της και γίνεται μια όμορφη, πετυχημένη γυναίκα που ελπίζει να βρει την ευτυχία στο πρόσωπο του αγαπημένου της. Ο Μάξιμος ερωτεύεται με πάθος την Έλενα και μαζί κάνουν όνειρα για το μέλλον. Ένα τραγικό συμβάν καθορίζει όχι μόνο τη δική τους  πορεία, αλλά και αυτή του παιδιού τους. Χρόνια αργότερα, η Έλενα είναι έτοιμη να προσπαθήσει και πάλι για την ευτυχία, όμως το παρελθόν επιστρέφει και απειλεί την κανονικότητα της ζωής της.

Η πένα της δημιουργού είναι στρωτή, με όμορφες εναλλαγές και έντονες ανατροπές στην πλοκή. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τους ήρωες, καθώς πρόκειται για μια πολυπρόσωπη ιστορία, η οποία δίνει βαρύτητα σε όλους τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες του βιβλίου. Οι ζωντανοί διάλογοι συνυπάρχουν αρμονικά με τις λυρικές περιγραφές. Τα ψυχογραφήματα είναι άψογα χτισμένα, καθώς η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει και να αναλύσει χαρακτήρες, μέσα σε μια πορεία αρκετών δεκαετιών. Προσωπικά, αγαπημένος μου ήρωας μέσα στο βιβλίο είναι η Τρέισι, καθώς κρατάει έναν αντισυμβατικό και απόλυτα αληθινό ρόλο, σε ένα περιβάλλον όχι ιδιαιτέρως φιλικό απέναντι στις ιδιαιτερότητες της. Σε αρκετά σημεία η ηθογραφία που περιγράφεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις, θυμίζει κάτι από κλασσική λογοτεχνία. Ο ρομαντισμός είναι έντονος σε κάθε σελίδα, καθώς και η απόλυτη τοποθέτηση της συγγραφέως σχετικά με τη δύναμη και σημασία της αγάπης στη ζωή των ανθρώπων.

Το βιβλίο «Στην τελευταία στροφή» μας ταξιδεύει στην Ελλάδα περασμένων ετών, σε κακόφημες γειτονιές του Λονδίνου, στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη και μας αφηγείται μια όμορφη ιστορία για τις συνέπειες που έχουν οι επιλογές μας, αλλά και τις ανατροπές που μπορεί να προκαλέσει η μοίρα. Μια ιστορία για τον έρωτα, την οικογένεια και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον μας, άσχετα από την αφετηρία της ζωής μας, ακόμα και στην τελευταία στροφή.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close