Written by 1:59 pm Reviews, Τέχνες Views: 1

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες (Μέρος Β')

Χριστούγεννα καθ’ οδόν και εκτός της γιορταστικής ατμόσφαιρας, των αγορών, της διασκέδασης και του χριστουγεννιάτικού τραπεζιού, είναι και ευκαιρία για χαλάρωση, χουχούλισμα, ζεστή σοκολάτα και… χριστουγεννιάτικων ταινιών.

Φέτος παρακολούθησα ταινίες πέραν των καθιερωμένων, που οι περισσότεροι έχουμε δει, όπως ταινίες για τον Σκρουτζ, το φάντασμα των Χριστουγέννων και το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Ταινίες πιο χαρούμενες, πιο ρομαντικές και σας τις παρουσιάζω.

Όλες τις ταινίες θα τις βρείτε στην συνδρομητική πλατφόρμα του Νέτφλιξ.

5. Ο πρίγκιπας των Χριστουγέννων: Ο βασιλικός γάμος

Πρωταγωνιστές: Ρόουζ ΜακΆιβερ (Rose McIver), Μπεν Λάμπ (Ben Lamp), Άλις Κριτζ (Alice Krige)
Έτος: 2018
Διάρκεια: 1 ώρα & 32 λεπτά

Πρόκειται για την συνέχεια της ταινίας «Ο πρίγκιπας των Χριστουγέννων» και αυτή τη φορά η Άμπερ ετοιμάζεται για τον γάμο της με τον βασιλιά Ρίτσαρντ. Μόνο που έρχεται σε σύγκρουση με τα πρωτόκολλα του παλατιού, που την θέλουν να παρατήσει το μπλογκ της, την προηγούμενη ζωή της και να αφοσιωθεί μόνο στα βασιλικά της καθήκοντα. Εν τω μεταξύ, η βασιλεία του Ρίτσαρντ δεν πάει και τόσο καλά, αφού, ενώ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το βασίλειο και να καλλιτερεύσει την ζωή των υπηκόων του, τα σχέδια του δεν πάνε και τόσο καλά, η ανεργία αυξάνεται και αντιμετωπίζει δυσπιστία ως προς τις ικανότητές του να βασιλεύσει. Η Άμπερ, αγνοώντας τα βασιλικά πρωτόκολλα και την ετοιμασία του γάμου της, βάζει σε λειτουργία το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο και ερευνά την υπόθεση.

Αν εξαιρέσω την κλισέ ηθοποιία του Ταζ Μπατάτζ (Raj Bajaj) ως τον Σαχίλ, τον διοργανωτή του γάμου – που έχει εκκεντρική συμπεριφορά και θεωρεί όλες του τις δημιουργίες και τις ιδέες θεϊκές, που όλοι πρέπει να θαυμάζουν και να ασπάζονται – και πάλι θα έλεγα ευχάριστη τανιούλα, γεμάτη χριστουγεννιάτικα ατμόσφαιρα και κάποιες καλές, αστείες στιγμές. Πάντως οι σεναριογράφοι της ταινίας είναι θαυμαστές της δούκισσας Μέγκαν.

Δική μου αξιολόγηση: 5/10

6. Ο πρίγκιπας των Χριστουγέννων: Το βασιλικό μωρό

Πρωταγωνιστές: Ρόουζ ΜακΆιβερ (Rose McIver), Μπεν Λάμπ (Ben Lamp), Άλις Κριτζ (Alice Krige)
Έτος: 2019
Διάρκεια: 1 ώρα & 24 λεπτά

Σε αυτή την Τρίτη και τελευταία (εύχομαι) ταινία της σειράς η Άμπερ είναι βασίλισσα πλέον και έγκυος, για την ακρίβεια αναμένει από ώρα σε ώρα το βασιλικό μωρό. Τα Χριστούγεννα είναι και πάλι προ των πυλών και το βασίλειο της Αλντόβια πρέπει να υποδεχθεί τον βασιλιά και την βασίλισσα του γειτονικού κρατιδίου της Πένγκλια και να υπογράψει την 600 ετών συνθήκη ειρήνης μαζί τους. Η συνθήκη όμως ξαφνικά χάνεται και όλοι τρέχουν, πανικόβλητοι, για να βρουν την συνθήκη που πρέπει να υπογραφεί την παραμονή των Χριστουγέννων και πριν το ρολόι δείξει 12 τα μεσάνυχτα, διαφορετικά και τα δύο βασίλεια θα βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και το βασιλικό μωρό θα γεννηθεί καταραμένο.

Πρώτον, να πω ότι η σαντρέ κόμη της πρωταγωνίστριας δεν με ενθουσίασε καθόλου, αλλά και το ίδιο όλη η ταινία. Την βρήκα πρόχειρη και με κακό σενάριο, ειδικά τις στιγμές της κρίσης, που ολόκληρος βασιλιάς πάει μόνος του να παραλάβει την γιατρό με το άλογο, μέσα στην νύχτα και το χιόνι, αλλά και όταν η βασίλισσα Έλενα και η πριγκίπισσα Έμιλι κατέβηκαν μόνες στα μπουντρούμια για να ψάξουν για την συνθήκη και βρέθηκαν κλειδωμένες στο κελί. Οι «μαγικές» ικανότητες της βασίλισσας Έλενας στην διάρρηξη ήταν, αν μη τι άλλο, γελοίες. Φυσικά, και εδώ η βασίλισσα Άμπερ έβαλε σε λειτουργία το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο και βρήκε την συνθήκη πριν τα μεσάνυχτα, αλλά και γέννησε μια όμορφη πριγκίπισσα.

Δική μου αξιολόγηση: 4/10

7. Τα Χριστούγεννα της Άντζελα

Πρωταγωνιστές: Λούσι Ο’Κόνελ (Lucy O’Connell) Άντζελα, Μάλαχι Μακόρτ (Malachy McCourt) Αφηγητής, Ρουθ Νέγκα (Ruth Negga) Μητέρα,
Έτος: 2017
Διάρκεια: 30 λεπτά
Είδος: Κινούμενα σχέδια

Η μικρή Άντζελα με την οικογένειά της πάει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, στο Λίμερικ της Ιρλανδίας του 1914. Εκεί βλέπει γυμνό στην φάτνη τον μικρό Χριστό και, επηρεασμένη από το πνεύμα των Χριστουγέννων για αγάπη και αλληλεγγύη, αποφασίζει να πάρει τον μικρό Χριστό στο σπίτι της και να τον ζεστάνει. Μόνο που τα πράγματα δεν θα πάνε και τόσο καλά, όταν οι πιστοί ανακαλύψουν την εξαφάνισή του και θα ψάξουν για τον ένοχο.

Ένα πραγματικά έξοχο δείγμα ταινίας, που αντικατοπτρίζει πλήρως το πνεύμα των Χριστουγέννων, το πραγματικό μήνυμα και το θρησκευτικό κλίμα των ημερών, κάτι που όλες οι άλλες ταινίες ή απέτυχαν ή απέφυγαν να τονίσουν. Αυτό είναι και το κοινό αρνητικό στοιχεί όλων των προηγούμενων ταινιών, αφού η θρησκευτική χροιά της γιορτής έχει εξαλειφθεί παντελώς. Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μια άσχετη γιορτή, που παραπέμπει σε στολισμούς, διασκέδαση, ψήσιμο κουλουριών και φαγητό, αλλά μια καθαρά θρησκευτική γιορτή με μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης, που σηματοδοτείται από την καθιερωμένη εκκλησιαστική λειτουργία, την μάζωξη στο οικογενειακό τραπέζι και την προσφορά στους λιγότερο τυχερούς.

Τα μηνύματα της ταινίας πολλά. Η μορφή της μητέρας θεϊκή, με την διδακτική ιστορία στα τέκνα της και την προσπάθειά της να τους εμφυσήσει αξίες και να τους κάνει καλλίτερους ανθρώπους. Οι συγκινητικές στιγμές πολλές, ειδικά με την Άντζελα να δίνει το μοναδικό της νόμισμα στον φτωχό, αντί να το ξοδέψει για τον εαυτό της και τον αστυνομικό να λέει ότι «δεν είναι αστείο να παίρνεις οποιοδήποτε παιδί μακριά από την οικογένειά του τα Χριστούγεννα».

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Angela and the Baby Jesus» του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Φρανκ ΜακΚορτ (Frank McCourt) και αφορά πραγματική ιστορία, που του διηγήθηκε η μητέρα του Άντζελα, όταν ήταν μικρός. Πρόκειται και για τον συγγραφέα του γνωστού βιβλίου «Οι στάχτες της Άντζελα» (Angela’s Ashes). Αστεία, συγκινητική, διδακτική που αξίζει να δείτε.

Δική μου αξιολόγηση: 10/10

8. Η χριστουγεννιάτικη ευχή της Άντζελα

Πρωταγωνιστές: Λούσι Ο’Κόνελ (Lucy O’Connell) Άντζελα, Κατρίνα Μπαλφ (Caitriona Balfe) Μητέρα, Μπρένταν Μάλινς (Brendan Mullins) Πατ, Μο Ντάνφορντ (Moe Dunford) Πατέρας, Λόλα Μετκαφ (Lola Metcalfe) Ντόροθι
Έτος: 2020
Διάρκεια: 47 λεπτά
Είδος: Κινούμενα σχέδια

Σε αυτή εδώ την ταινία η Άντζελα και ο αδελφός της Πατ είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν τον πατέρα τους από την Αυστραλία, ως χριστουγεννιάτικο δώρο στην μητέρα της, αλλά και να σώσουν την έγκυο αγελάδα και το μοσχαράκι του γείτονα. Για να τα καταφέρουν όλα αυτά, βάζουν στοίχημα με τον κτηνίατρο, που θέτει σαν προϋπόθεση την δωρεάν παροχή βοήθειας στην αγελάδα με τον όρο ότι θα μπορέσουν τα παιδιά να φέρουν πίσω τον πατέρα τους μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Μόνο που τα παιδιά νομίζουν ότι η Αυστραλία βρίσκεται μόνο… τέσσερις σελίδες μακριά από το Λίμερικ και φτάνει να σκάψουν ένα τούνελ και να βρεθούν εκεί. Τα σχέδιά τους θα βοηθήσει και η μικρή Ντόροθι, κόρη του κτηνίατρου, που θα τους πληροφορήσει ότι για να φέρουν πίσω τον πατέρα τους πρέπει να πάρουν το πλοίο.

Άλλη μια συγκινητική και διδακτική συνέχεια της πρώτης ταινίας, με κεντρικό νόημα την αθωότητα και την ανιδιοτελή αγάπη των παιδιών, αλλά και ότι όλα μπορούμε να τα κατορθώσουμε, αρκεί να τα πιστεύουμε και να επιμένουμε. Η φιγούρα της μητέρας, με την διδακτική της ιστορία και πάλι κυριαρχεί, που προσπαθούν να λύσουν το μυστηριώδες τέλος. Άλλη μια ιστορία γεμάτη μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης και πίστης.

Και αυτή η ταινία είναι ιστορία από το βιβλίο «Angela and the Baby Jesus» του συγγραφέα Φρανκ ΜακΚορτ (Frank McCourt).

Δική μου αξιολόγηση: 10/10

Βαθμολογία: [yasr_overall_rating]

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close