Written by 4:37 pm Reviews, Βιβλία Views: 4

Review: Ίριδα – Η πόλη της ψυχής μας

 
Η μοίρα της νεαρής πριγκίπισσας Λίλλυ φαίνεται ότι αρχίζει να γράφεται τη μέρα που συναντάει τον Σον. Ο μελαγχολικός νέος θα εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω μόνο το μικρό του όνομα και την ανάμνηση των ματιών του. Η Λίλλυ περιμένει. Όμως οι μέρες περνούν βασανιστικά άδειες, μέχρι που κάποια μάντισσα ζητάει να τη δει για να της πει ότι ανήκει στους ανθρώπους που γράφουν τη μοίρα τους μόνοι τους.
Η Λίλλυ θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης με μοναδικά της εφόδια την αγάπη και την πίστη της. Χωρίς να το ξέρει, ο δρόμος της θα διασταυρωθεί με την τραγική ιστορία της Ίριδας, της πανέμορφης πρωτεύουσας του βασιλείου Αρίλιον. Ποιος αφάνισε την πόλη τρία χρόνια πριν και γιατί; Πού βρίσκονται οι κάτοικοί της;
Η Λίλλυ θα ανακαλύψει ότι δεν είναι μόνη σε αυτό το πρωτόγνωρο και επικίνδυνο ταξίδι: μια στρυφνή μάγισσα θα δεχτεί να τη βοηθήσει, ο παραιτημένος Βόρικ θα ξανασταθεί στα πόδια του δίπλα στην αδερφή του για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το πείσμα της νεαρής πριγκίπισσας, ο νεαρός Κορντέλ θα δεχτεί να ξαναγυρίσει στο σταυροδρόμι που σημάδεψε τη ζωή όλων τρία χρόνια πριν και να επιλέξει ξανά τον δρόμο του. Αλλά η Λίλλυ θα συναντήσει επίσης τον Έρυλ, έναν όμορφο ανάπηρο νέο, τον Όλιβερ, ένα παιδί που ζητάει να εκδικηθεί έναν άδικο θάνατο, και φυσικά τον άρχοντα Στίλβερ και το μαγεμένο του δάσος…
Μπορεί η επιμονή της αγάπης να νικήσει την εφιαλτική μαγεία και να απελευθερώσει έναν πρίγκιπα και μια ολόκληρη πόλη;
Καιρό πριν, την απάντηση την είχε δώσει στη Λίλλυ η μάντισσα: «Δεν μπορώ να δω τη μοίρα σου, γιατί δεν έχει γραφτεί ακόμα. Θα τη γράψεις εσύ με τα ίδια σου τα χέρια».

 

Της Νικολέτας Κατσιούλη:

Η Σουζάνα Χατζηνικολάου έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Ξεκίνησε να γράφει στο ιστολόγιό της (μπλόγκ) μια ιστορία, ένα «μικρό»’ παραμύθι το οποίο με το πέρασμα των ημερών κατάφερε να αποκτήσει φανατικό κοινό. Έτσι ξαφνικά η ιστορία της μεταπήδησε από τις οθόνες των υπολογιστών μας σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα (Εκδόσεις Πατάκη).

Η Σουζάνα Χατζηνικολάου μας μεταφέρει σε κόσμους μακρινούς και ονειρικούς, μας μεταφέρει στη Ίριδα, όπου τα πάντα είναι δυνατά. Και εκεί γνωρίζουμε την πριγκίπισσα Λίλλυ, μια πριγκίπισσα που δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Δεν τις αρέσουν οι χοροί, τα φανταχτερά ρούχα και κοσμήματα, η έντονη ζωή του παλατιού και όλοι αυτοί οι κανόνες και καλοί τρόποι που πρέπει να ακολουθεί. Για ακόμα μια φορά στο παλάτι διοργανώνεται ένας χορός και η Λίλλυ δεν θέλει να παραβρεθεί, νιώθοντας να πνίγεται από την πίεση που της ασκεί η οικογένειά της-πιστεύοντας πως κανείς δεν την καταλαβαίνει, καταφεύγει στο μοναδικό της καταφύγιο το δάσος του παλατιού παρέα με το λατρεμένο της άλογο, τον Ζέφυρο, τον πιστό της σύντροφο.

Και το βράδυ αυτό θα αλλάξει τα πάντα. Τον είδε να στέκεται κοντά στο ποτάμι και νόμισε πως ήταν ξωτικό και όχι άνθρωπος. Ήταν όμορφος, πολύ όμορφος… και το όνομά του Σόν. Και έτσι απλά τη μάγεψε, κατάφερε σε μερικές στιγμές να κλέψει την καρδιά της. Η Λίλλυ δεν μπορούσε να πιστέψει στην τύχη της, μέσα σε μια στιγμή βρήκε αυτό που δεν θεωρούσε ότι υπήρχε, κάποιον να την καταλαβαίνει. Αλλά ο χρόνος κυλά και η πριγκίπισσα μας πρέπει να επιστρέψει στο παλάτι της, έτσι ζητά από το Σόν να τον ξαναδεί αλλά εκείνος είναι απόλυτος κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Της ζητά να τον ξεχάσει και να προχωρήσει με τη ζωή. Αλλά η πεισματάρα Λίλλυ δεν το βάζει κάτω επιμένει και περιμένει πως θα τον ξαναδεί.

Πηγαίνει στο μέρος που τον πρωτοσυνάντησε ψάχνοντας να τον βρει αλλά δεν τα καταφέρνει. Οι μέρες περνούν και οι ελπίδα σιγά σιγά χάνεται. Ο Σόν μοιάζει με όνειρο πια. Και εκεί που νόμιζε πως όλα τελείωσαν έρχεται στο παλάτι μια μάντισσα και της αλλάζει τη ζωή.

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, των οποίων η μοίρα είναι ήδη γραμμένη» είπε αργά και κατανυκτικά. « Η ζωή τους είναι προδιαγεγραμμένη, και μπορώ να τη δω. Όμως υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι φτιάχνουν μόνοι τους τη μοίρα τους. Ελέγχουν μόνοι τους την τύχη τους. Αλλάζουν τη ζωή τους από τη μια στιγμή στην άλλη, σπρωγμένοι από όνειρα και συναισθήματα που άλλοι δεν κατέχουν. Άνθρωποι σαν εσένα, Λίλλιαν των Μπεάτριεν… Δεν μπορώ να δω τη μοίρα σου, γιατί δεν έχει γραφτεί ακόμα. Θα τη γράψεις εσύ, με τα ίδια σου τα χέρια».

Έτσι με αυτά τα λόγια ξεκίνα η περιπέτεια. Η πριγκίπισσα Λίλλυ αφήνει πίσω της τα πάντα για να κυνηγήσει ένα όνειρο. Ο δρόμος που επέλεξε είναι δύσκολος και νομίζει πως θα είναι και μοναχικός. Αλλά αυτό γρήγορα αλλάζει αφού στο πλευρό της θα βρεθούν νέοι φίλοι που θα στηρίξουν τη προσπάθειά της να βρει αυτόν που αγαπά… Δεν θα μιλήσω άλλο για την περιπέτεια της Λίλλυ, αυτή η ιστορία είναι δική της και θα πρέπει τη συνέχεια να σας την πει εκείνη.

Μέσα από αυτή την εξαιρετική ιστορία βλέπουμε πως με επιμονή και υπομονή μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο πραγματικότητα. Η Σουζάνα Σουζάνα Χατζηνικολάου μιλά για αληθινή φιλία, αυταπάρνηση, θυσία, πάθος για την ελευθερία και πάνω από όλα για την αγάπη. Την αγάπη σε όλες της τις μορφές, αδερφική, συντροφική, φιλική… Μας παρουσιάζει ήρωες που έχουν πιστεύω και ιδανικά, ήρωες που δεν σταματούν σε τίποτα, ήρωες που διχάζονται κάνουν λάθη αλλά στο τέλος κάνουν αυτό που πρέπει. Μας παρουσιάζει τον άνθρωπο που ξεπερνά τους φόβους του και γίνεται ήρωας.

Και τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως, σε ένα βιβλίο 800 σελίδων, δεν ένιωσα την ανάγκη να περάσω ούτε μια λέξη, αντίθετα όσο προχωρούσα δεν ήθελα να σταματήσω. Έντονοι και ζωηροί διάλογοι που συντηρούν την αγωνία καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας.

Μπορεί ως χώρα να μην έχουμε παράδοση στη φανταστική λογοτεχνία, αλλά αυτό το βιβλίο ήρθε για να ανατρέψει πέρα από κάθε αμφιβολία την κατάσταση και να αποδείξει πως οι Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Αμερικανούς και Άγγλους. Η πλοκή του έργου είναι πρωτότυπη, μιλώντας πάντα για τα ελληνικά δεδομένα, και ιδιαίτερα συναρπαστική. Μας εισάγει σε έναν μαγικό κόσμο, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν… όπου όλα ξεπερνιούνται με τη δύναμη της θέλησης.

[yasr_overall_rating]

Θα βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.patakis.gr/product/499510/patakis-prosfores-ana-kathgoria-paidika–efhvika/Irida-H-polh-ths-psuxhs-mas/

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close