Written by 1:56 pm Reviews, Βιβλία Views: 4

Review: Το Καλοκαίρι Που Ξύπνησα όμορφη

 Η Μπέλι μετράει τη ζωή της με καλοκαίρια. Οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε μαγικό συμβαίνει στη ζωή της γίνεται το καλοκαίρι. Τους χειμώνες απλώς μετράει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Κάθε χρόνο περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της στο εξοχικό σπίτι της Σουζάνας, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια. Η Μπέλι ήταν από πάντα ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την έβλεπε πάντα σαν την ενοχλητική μικρή αδελφή του. Αντίθετα, ο Τζερεμάια ήταν πάντα φιλικός μαζί της. Ίσως ο μόνος που της έδινε σημασία.
Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλι συνειδητοποιεί ότι μεταμορφώνεται από κορίτσι σε μια γοητευτική κοπέλα που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη έλξη στα αγόρια που την περιστοιχίζουν. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια πέφτει γρήγορα στη γοητεία της, όπως και ο Καμ, το «καλό» παιδί που θα μπορούσε εύκολα να ερωτευτεί η Μπέλι, αλλά δεν το κάνει. Μόνο ο απόμακρος Κόνραντ δείχνει αδιάφορος στη γοητεία της. Παράλληλα, η μητέρα των αγοριών αντιμετωπίζει προβλήματα που η Μπέλι δυσκολεύεται να κατανοήσει.
Διαρκείς (και πολύ εύστοχες χρονικά) αναδρομές στο παρελθόν φανερώνουν στον αναγνώστη πόσο πολύ προσπαθούσε η Μπέλι να τραβήξει την προσοχή των αγοριών (αλλά κυρίως του Κόνραντ) και πόσο πληγωμένη ένιωθε όταν δεν τα κατάφερνε, συμβάλλοντας έτσι στο κλίμα έντασης που επικρατεί στο σπίτι μεταξύ των δύο αγοριών και της Μπέλι, αλλά και δημιουργώντας ένα κλίμα αγωνίας στον αναγνώστη, που δυσκολεύεται να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου χαρακτήρα, καθώς όλοι λειτουργούν συμπληρωματικά.
Το μυθιστόρημα συνδυάζει έξοχα το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης. Και παρόλο που η ιστορία ενηλικίωσης αποτελεί την πιο ουσιαστική πλευρά του, δεν παύει να ικανοποιεί και όσους επιζητούν να διαβάσουν μια ανάλαφρη, ερωτική καλοκαιρινή ιστορία. Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από τη δεκαπεντάχρονη Μπέλι, η οποία ανακαλύπτει ότι δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις αυτόν που θα αγαπήσεις, καθώς και από τον μαγικό κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών που αριστοτεχνικά ζωντανεύει η συγγραφέας. Έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν…

Νικολέτα Κατσιούλη

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ :  

Εδώ και καιρό ήθελα να διαβάσω «Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη» αλλά πάντα κάτι με καθυστερούσε. Αν και γνώριζα την ύπαρξη του εδώ και χρόνια (από το 2010 που έγινε η πρώτη κυκλοφορία) μόλις τώρα έπεσε στα χέρια μου. Μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού, έχοντας το βιβλίο στο μυαλό του με το αρχικό του εξώφυλλο, ίσως το απέρριψε θεωρώντας το ένα καθαρά παιδικό βιβλίο. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δημιουργήθηκε σε εμένα και ενδόμυχα ίσως αυτό με καθυστερούσε στο να αποφασίσω να το διαβάσω. Αν και κατέληξα, πως καλά έκανα και το διάβασα, αφού ήταν ένα ανάλαφρο και διασκεδαστικό ανάγνωσμα.

Η Ίζομπελ -ή Μπέλι όπως προτιμά τα την αποκαλούν- έχει συνδέσει τα καλοκαίρια της με το εξοχικό της Σουζάνα, της καλύτερης φίλη της μητέρας της, στο Κάνζις. Και μαζί με τη Σουζάνα τα έχει συνδυάσει και με τους δύο γιους της, τον Τζερεμάια και τον μοναχικό Κόνραντ. Η Μπέλι από πολύ μικρή έχει ξεχωρίσει τον Κόνραντ. Έχει αναπτύξει βαθιά συναισθήματα για εκείνον, αν και δεν φαίνεται να λαμβάνει ανταπόκριση. Αλλά ήρθε η ώρα όλα να αλλάξουν αυτό το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι που η Μπέλι γίνεται δεκαέξι, το καλοκαίρι που «ξυπνά» όμορφη.

Η Jenny Han κάνει σπουδαία δουλειά. Περιγράφει τα πάντα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα χρώματα, την αίσθηση του αέρα και όλα αυτά με μεγάλη λεπτομέρεια, που καθιστά εύκολο να απεικονίσουμε τα πάντα, κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Θέλω να είμαι σε θέση να απεικονίσω τα πάντα. Αν και λάτρεψα τον απλό, αλλά καθόλου απλοϊκό, λόγο της Han θα πρέπει να επισημάνω ότι μου πήρε λίγο χρόνο για να καταφέρω να συμπαθήσω την Μπέλι.

Ένα χαρακτήρα, που παρουσιάζεται λίγο εγωιστικός κατά καιρούς, να νοιάζεται μόνο για τα δικά της συναισθήματά, ακόμη κι όταν υπήρχαν κάποια πραγματικά σοβαρά προβλήματα γύρω της. Αυτό την έκανε εκνευριστική και ενοχλητική αρχικά. Και ενώ η ιστορία κυλούσε, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ήταν μόλις δεκαπέντε ετών στην αρχή του μυθιστορήματος. Ότι οι περισσότεροι έφηβοι στη θέση της, που περνούν τις ίδιες αλλαγές, τόσο με το σώμα τους αλλά και συναισθηματικά, θα πρέπει να αισθάνονται τις ανασφάλειες τους να τους κατακλύζουν και να έχει ως αποτέλεσμα να δρουν εγωιστικά. Αν και με ταλαιπώρησε η πρωταγωνίστρια μας, (δεν ήταν έρωτας με το πρώτο κεφάλαιο) με έκανε να την καταλάβω και τέλος να την αγαπήσω.

Κλείνοντας νιώθω ότι πρέπει να πω ότι “Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη” δεν είναι ένα ακόμη νεανικό, ρομαντικό βιβλίο. Είναι αυτό και πολλά άλλα. Είναι μια ιστορία για την αγάπη σε όλες τις μορφές της, για την φιλία και την οικογένεια. Για τους ανθρώπους που είναι πάντα εκεί, για αυτό που είμαστε και όχι αυτό που δείχνουμε, για το ότι πρέπει να εκτιμάμε αυτό που έχουμε. Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα.

Βρείτε το βιβλίο εδώ :

http://www.i-read.i-teen.gr/book/to-kalokairi-poy-ksypnisa-omorfi

https://www.patakis.gr/product/499124/vivlia-paidika–efhvika-efhvikh-logotexnia/To-kalokairi-pou-ksupnhsa-omorfh-vivlio-1/

Η μεταφορά του βιβλίου στην μικρή οθόνη :

https://www.primevideo.com/detail/0KAW4T6OOSAPQJVCFDCOXNLGJU/ref=atv_dp_amz_c_UTPsmN_1_4?language=el_GR

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close