Written by 3:42 am Places, Weird Views: 3

Παράξενα Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα Ανά Τον Κόσμο

Και διαβάσαμε για τα παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο και ήρθε η ώρα να δούμε και τα αντίστοιχα έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Γιατί δεν έχουν μόνο οι Έλληνες την πρωτοκαθεδρία στο παράδοξο.

Δανία: Σας έσπασαν κάποια πιατικά, κατά την διάρκεια της χρονιάς, και σας έμεινε λειψό σο σετ. Μην ανησυχείτε! Θα σπάσετε τα υπόλοιπα στην πόρτα του γείτονα. Οι Δανοί έχουν σαν έθιμο να σπάζουν πιατικά στην πόρτα του γείτονα, ως ένδειξη καλοτυχίας και ευημερίας. Μάλιστα, όποια πόρτα συγκεντρώσει τα περισσότερα σπασμένα πιατικά θα είναι και η πιο τυχερή μέσα στην χρονιά. Άλλο ένα έθιμό τους είναι να «πηδούν στην νέα χρονιά». Ανεβαίνουν, λοιπόν, σε καρέκλες τα μεσάνυχτα και κυριολεκτικά πηδούν, ώστε να πέσουν μέσα στην νέα χρονιά.

Ιρλανδία: Οι Ιρλανδοί πετούν στον τοίχο του σπιτιού τους ψωμί, για να απαλλαγούν από την κακή τύχη.

Ισπανία: Η Ισπανία είχε την τιμητική της στις παράξενες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και δεν θα μπορούσε να λείπει κι από αυτή τη λίστα. Στην Ισπανία θεωρούν ότι, εάν την παραμονή της νέας χρονιά χωρέσεις στο στόμα σου 12 ρώγες σταφυλιού, θα έχεις τύχη και τους 12 μήνες του νέου χρόνου. «Σε μια ρώγα από σταφύλι, έπεσαν οχτώ σπουργίτες …και τρωγόπιναν οι φίλοι. Τσίρι τίρι, τσιριτρό!».

Φιλιππίνες: Στις Φιλιππίνες το στρογγυλό σχήμα θεωρείται πολύ τυχερό και γι’ αυτό οι Φιλιππινέζοι βάζουν στο τραπέζι τους στρογγυλά φρούτα, φοράνε ρούχα με στρογγυλά σχέδια και κρατούν στις τσέπες τους στρογγυλά νομίσματα, ευχόμενοι χαρά και ευημερία.

Σκωτία: Η Σκωτία των Βίκινγκ και των Κελτών ζει και βασιλεύει μέσα από διάφορα έθιμα. Ένα από αυτό είναι το «ποδαρικό» που έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα. Φίλοι και συγγενείς, με την αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα, πηγαίνουν στα σπίτια δικών τους ανθρώπων, θέλοντας να είναι οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι του σπιτιού. Επίσης, άντρες βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες, που στριφογυρίζουν πάνω από το κεφάλι τους, ως ένδειξη καλής τύχης. Οι φλεγόμενες μπάλες είναι κατάλοιπο των Βίκινγκ που θεωρούσαν ότι η φωτιά εξαγνίζει.

Κολομβία: Οι Κολομβιανοί γυρίζουν το τετράγωνο γύρω από το σπίτι τους για πολλά ταξίδια μέσα στον χρόνο.

Χιλή: Στην Χιλή τρώνε φακές(!) για να έχουν δουλειά και χρήματα όλο το χρόνο και σκουπίζουν το σπίτι τους από μέσα έξω, για να διώξουν την αρνητική ενέργεια.

Μεξικό: Οι Μεξικανοί είναι γνωστοί ψυχολάτρεις και θεωρούν ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορούν να επικοινωνήσουν μς την ψυχή των δικών τους ανθρώπων. Οπότε διοργανώνουν επαγγελματικές σεάνς, που τις χρεώνουν και ακριβά.
Επίσης, στο Μεξικό και σε όλες τις νοτιοαμερικανικές χώρες, θεωρούν το κόκκινο και το κίτρινο χρώματα που εκφράζουν την τύχη, το χρήμα και τον έρωτα. Την παραμονή, λοιπόν, φοράνε χρωματιστά εσώρουχα, ανάλογα με το τι επιθυμούν για την νέα χρονιά Κόκκινο για έναν φλογερό έρωτα και κίτρινο για πολλά χρήματα.

Βραζιλία: Στην Βραζιλία φοράνε άσπρα ρούχα για να διώξουν τα κακά πνεύματα και, μόλις τα ρολόγια χτυπήσουν 12, πηγαίνουν στην θάλασσα και πηδούν επτά κύματα, ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας, για καλή τύχη. Ρίχνουν στην θάλασσα και λευκά λουλούδια και, εάν πάνε προς τα βαθιά, θεωρούν ότι θα έχουν καλή τύχη την επόμενη χρονιά.

Ιταλία: Κόκκινο είναι το χρώμα της τύχης και του έρωτα στην Ιταλία. Οι Ιταλοί συνηθίζουν να φοράνε κόκκινα παντελόνια και κόκκινα… εσώρουχα. Τα μαγαζιά τους, μετά τα Χριστούγεννα, είναι γεμάτα κόκκινα εσώρουχα, που θεωρούν ότι θα τους φέρουν τύχη και έρωτα στην νέα χρονιά!

Αργεντινή: Οι Αργεντίνοι, από την άλλη, φοράνε ροζ εσώρουχα (δεν ξέρω εάν ισχύει και για τους άντρες!) για να έχουν αγάπη και – όπως στην Ελλάδα – μπαίνουν στην πόρτα με το δεξί για καλή τύχη.

Ιαπωνία: Οι Ιάπωνες, οπαδοί του Βουδισμού, πιστεύουν ότι υπάρχουν 108 κοσμικοί πειρασμοί και, για να τους απαρνηθούμε και να εισέλθουμε στην νέα χρονιά εξαγνισμένοι, χτυπούν το σήμαντρο 107 φορές πριν τα μεσάνυχτα και μία μετά, ώστε να υποδεχτούμε το νέο έτος με χαμόγελα και αγνή καρδιά.

Εκουαδόρ: Στο Εκουαδόρ φτιάχνουν σκιάχτρα, με εφημερίδες και ξύλα και τα καίνε, ώστε να καταστρέψουν και να ξορκίσουν όλα τα άσχημα πράγματα της προηγούμενης χρονιάς. Το ίδιο κάνουν και με παλιές φωτογραφίες.

 

Η.Π.Α.: Οι Η.Π.Α. είναι για τους άντρες ο ιδανικός προορισμός της πρωτοχρονιάς! Το έθιμο που επικρατεί είναι να φιλάς τον διπλανό σου, έστω και να είναι άγνωστος, ώστε να απαλλαγούν από την κακοτυχία του παρελθόντος και να ξεκινήσουν το μέλλον με αγάπη. Το ίδιο γίνεται και στην Βενετία, οπότε δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε τόσο μακριά.

Νέα Ζηλανδία: Οι Νεοζηλανδοί είναι πιο θορυβώδεις την παραμονή της νέας χρονιά. Συνηθίζουν να χτυπούν τηγάνια και κατσαρόλες, όσο πιο δυνατά μπορούν, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Ν. Αφρική: Να και το χριστουγεννιάτικο έθιμο των Ιταλών ταξίδεψαν πιο νότια. Οι Νοτιοαφρικανοί πετούν παλιά έπιπλα από το παράθυρο για να διώξουν την κακοτυχία.

Πουέρτο Ρίκο: Πετούν νερό από τα παράθυρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Ταϋλάνδη: Στην Ταϋλάνδη το έθιμο του νερού το πάνε ένα βήμα παραπέρα, αφού ρίχνουν νερό όχι μόνο στις αυλές και στους δρόμους, αλλά και ο ένας στον άλλον και πασπαλίζονται και με γκρι ταλκ, για να διώξουν τις αμαρτίες της προηγούμενης χρονιάς.

Περού: Σε μια περιοχή του Περού οι κάτοικοι πιάνονται στα χέρια, ώστε η νέα χρόνια να έρθει χωρίς μίση και διαφορές. Ένα μικρό μπουνίδι και λύνονται όλα!

Λευκορωσία: Μεγάλο καημό έχουν και οι Λευκορωσίδες, μετά τις Τσέχες τα Χριστούγεννα, για να παντρευτούν μέσα στην νέα χρονιά. Βάζουν, λοιπόν, σπυριά καλαμπόκι μπροστά από ανύπαντρες κοπέλες και έναν κόκορα. Από όποια ο κόκορας τσιμπήσει το σπυρί, αυτή θα παντρευτεί πρώτη στην νέα χρονιά.

Εάν ψάξουμε, σίγουρα θα βρούμε δεκάδες άλλα, εξίσου παράξενα έθιμα ανά τον κόσμο και ακόμα πιο παράξενα και στην Ελλάδα. Οτιδήποτε για να εξαγνίζουμε την παλιά χρονιά και να υποδεχτούμε την νέα με τύχη, χρήματα, έρωτα και υγεία.

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close