Written by 9:50 pm Reviews, Βιβλία Views: 3

Review: Στην Τελευταία Στροφή

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Χουάν Γκαμπριέλ Μορένο έχει μάθει να ζει στον ίλιγγο της ταχύτητας και του πάθους. Αυτό που δεν έχει συνηθίσει είναι η απόρριψη. Όταν η μηχανολόγος Αυγή Κάρμεν Πέρεθ μπαίνει στη ζωή του, δέχεται για πρώτη φορά καίριο πλήγμα στον ανδρικό του εγωισμό.

Η όμορφη μηχανολόγος αρνείται να υποταχθεί στη γοητεία του Ισπανού πιλότου αυτοκινήτων ταχύτητας κι αυτός θέτει νέο στόχο, την κατάκτηση της καρδιάς της.

Ενώ για εκείνον είναι ένα προσωπικό στοίχημα, για εκείνη το να ερωτευθεί ένα γόη οδηγό μονοθέσιων είναι εφιάλτης. Κι ενώ παλεύει να καταπολεμήσει την έλξη της προς τον ακαταμάχητο Χουάν, η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια γι’αυτούς. Τη στιγμή που παρασύρονται στη δίνη τους πάθους τους, γίνονται έρμαια αόρατων εχθρών που στήνουν γύρω τους αριστοτεχνικά το σχέδιο της εκδίκησης.

Μυστικά από το παρελθόν, πάθη, φόβοι και φιλοδοξίες μετατρέπουν το όνειρο σε εφιάλτη. Οι δύο εραστές χάνουν όσα αγάπησαν και ονειρεύτηκαν και γίνονται αντίπαλοι σ’ έναν αγώνα που το γενικό πρόσταγμα το έχει ο έρωτας. Η λύση θα δοθεί στην τελευταία στροφή…

Κείμενο: Αγγελική Κατσιμάρδου

Με την ανάγνωση του βιβλίου «Στην τελευταία στροφή», της Έλενας Αντωνίου, από τις εκδόσεις Silk, απλά διαπίστωσα το αυτονόητο… ότι η κα. Αντωνίου ήρθε για να μείνει.

Η ιστορία έχει την βάση της στην Ισπανία του σήμερα με ήρωες τον Χοιυάν και την Αυγή (Αουρόρα). Ο Χουάν είναι το αστέρι στον κόσμο της F1 και έχει σαν σκοπό να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και να γίνει η κυρίαρχη φιγούρα στην ιστορία του αγωνίσματος. Η Αυγή επιστρέφει, μετά από μια μακρά απουσία και πάλι στους αγώνες και ενσωματώνεται στην ομάδα του Χουάν, ως επικεφαλής μηχανικός, και κάνει τα πάντα να τιμήσει την μνήμη του πατέρας της και να κερδίσει η ομάδα. Η πρώτη επαφή τους, όμως, είναι καταστροφική. Η αντιπαλότητα και ο ανταγωνισμός παρόντες, μέχρι ο έρωτας και ο κοινός σκοπός να τους ενώσει.

Το βιβλίο «Στην τελευταία στροφή» είναι μια ιστορία έρωτα, ίντριγκας, κατασκοπείας, εγκατάλειψης, αγώνων στα σιρκουί, αλλά και ζωής, επιθυμιών, ονείρων και πόνου. Μια ιστορία με πολλά συναισθήματα, που συνοδεύουν τον αναγνώστη καθ’ όλη την ανάγνωση του βιβλίου και επηρεάζουν βαθιά την διάθεσή του, ακολουθώντας τα συναισθήματα των ηρώων και ταυτίζοντας τον με τα δικά τους. πρόκειται για ένα βιβλίο – χορογραφία: ένα βήμα μπροστά των ηρώων, όντες τολμηροί, ένα βήμα στο πλάι, προσπαθώντας να αποφύγουν καταστάσεις και να προστατευθούν και δύο βήματα πίσω, αφού οι πληγές τους είναι βαθιές και το ένστικτο τους προστάζει να προστατεύσουν τον εαυτό τους και όλο αυτό ξανά από την αρχή. Μέχρι που η χορογραφία αλλάζει, η δυναμική στην σχέση τους αλλάζει και τα βήματα των δυο τους συμπορεύονται και γίνονται δύο μπροστά.

Η Έλενα Αντωνίου έχει καταφέρει να εξερευνήσει τις πιο βαθιές και πιο σκοτεινές πτυχές δύο – φαινομενικά – αντίθετων χαρακτήρων. Πρόκειται για ένα βαθύ ψυχογραφημα και των δύο ηρώων, με αυτό του Χουάν να είναι όχι πιο σημαντικό, αλλά πιο βαθύ και ουσιαστικό, από την άποψη μιας παιδικής ψυχής που βιώνει βαθιά συναισθήματα, από αυτά που χαράσσουν καρδιές και πορείες ζωής. Και οι δύο ήρωες βιώνουν την εγκατάλειψη, ως κάποιο βαθμό, με την Αυγή να βιώνει σε τρυφερή ηλικία την ερωτική απόρριψη και την απώλεια ενός γονιού – συμβόλου και με την πατρική εγκατάλειψη να στιγματίζει την παιδική ψυχή του Χουάν. Τα δύο αυτά γεγονότα θα είναι η ασπίδα, αλλά και το τροχοπέδη στην ζωή αυτών των ανθρώπων, που άλλοτε θα τους δίνουν φτερά και άλλοτε θα τους κρατάνε πίσω. αυτό θεωρώ ότι είναι και το κυρίως θέμα αυτού του βιβλίου: οι δαίμονες, που μας κατατρέχουν και χαράζουν πορεία στην ζωή μας.

Ο Χουάν στην πίστα είναι ένας δυνατός άνθρωπος, στην αγκαλιά της Αυγής, όμως, ο πιο αδύναμος, από την άποψη ότι δεν φοβάται να εγκαταλείψει την εικόνα του σκληρού αρσενικού. Κατανοεί ότι οι άνθρωποι, όταν βιώνουν σκληρές καταστάσεις, είναι ίδιοι και δεν χωρίζονται σε αρσενικό και θηλυκό και αφήνεται στα θεραπευτικά χέρια της Αυγής, που τον προστατεύει και τον γιατρεύει με την αγάπη της. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αυγή, που μέσω του Χουάν, αποκτάει ξανά εμπιστοσύνη στον εαυτό της και, το πιο σημαντικό, τον συγχωρεί. Η Έλενα έχει σκιαγραφήσει εκπληκτικά τους χαρακτήρες, σε όλες τους τις διαστάσεις. Ένας άντρας, που δεν φοβάται να απογυμνωθεί, μήπως και χάσει τον ανδρισμό του και μια γυναίκα, που ενώ είναι πληγωμένη, κατά βάθος είναι δυνατή και πολεμίστρια.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με όλες τις εκφάνσεις της ζωής και αναλύει όλα τα συναισθήματα. Συναισθήματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, το μίσος, ο πόνος, η απόρριψη, οι φοβίες, η χαρά, η φιλιά και τελικά η δύναμη και η επιθυμία για ζωή. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και κεντρίζει τον αναγνώστη από την αρχή, με την αντιπαλότητα των ηρώων και τους ευφυής διαλόγους, αλλά, όταν έρχεται η αγάπη, εξελίσσεται σε ένα υπέροχο ανάγνωσμα, που δένει τους χαρακτήρες μοναδικά, τους δίνει τρυφερότητα, βάθος και στοργή.

Θα χαρακτήριζα αυτό το βιβλίο, εκτός από αισθηματικό, και άκρως φεμινιστικό, αφού άλλη μια πτυχή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι και η αντίληψη των αντρών για τις γυναίκες σε «ανδροκρατούμενα» επαγγέλματα. Οι γυναίκες, συνήθως, παλεύουν διπλά για να αποδείξουν την αξία τους, σε κάποια επαγγέλματα και η Αυγή δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Δείχνει όμως ότι και οι γυναίκες είναι ικανές για τα πάντα και μπορούν να θριαμβεύσουν και να καταξιωθούν σε επαγγέλματα αμιγώς ανδρικά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταρρίπτει πολλά στερεότυπα για τις γυναίκες, όπως ότι βλέπουν μόνο ρομαντικές ταινίες, ότι δεν ξέρουν από αυτοκίνητα, ότι δεν έχουν αντίληψη, αλλά, και στον αντίποδα, και για τους άντρες, που πρέπει πάντα να δείχνουν άντρες και να μην απογυμνώνονται ή να μην δείχνουν αδύναμοι. Σημαντικά στοιχεία για ένα βιβλίο, που καταρρίπτει άλλα, ανάλογα στερεότυπα, ότι η αισθηματική λογοτεχνία δεν περνάει τα «σωστά» μηνύματα.

Και σίγουρα το συγκεκριμένο βιβλίο έχει παραπάνω από ένα μηνύματα. Οι άνθρωποι – άντρες ή γυναίκες- πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμείς τους και να μην μένουν μόνο στα λόγια. Και, τέλος, η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα και ελάχιστη αξία έχουν με τα υλικά αγαθά. Πρέπει να μην αγνοούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και είναι γύρο μας, αλλά να είναι κινητήριος δύναμη στην ζωή μας.

[yasr_overall_rating]

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: http://silkbooks.gr/bookInfo.asp?ID=3508&series=&from=SILK&navi=&month=&year=

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close