Written by 10:43 pm Τέχνες Views: 3

Fantasmagoria 2019

Fantasmagoria 2019.

 

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου και συγκεκριμένα το Σάββατο 06/04/2019 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 3ο φεστιβάλ του φανταστικού «Fantasmagoria», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το «Nikol’s Way» ήταν εκεί.

Μεγάλος αριθμός εκθετών, δημιουργών και καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, προσκλήθηκαν για να συμμετέχουν  στην αγαπημένη διοργάνωση. Εκδότες, συγγραφείς, εικαστικοί, φωτογράφοι, Cosplayers, μουσικοί και επισκέπτες, προσήλθαν όλοι με πολύ θετική διάθεση και ενθουσιασμό για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ταυτόχρονα εξελίσσονταν δεκάδες events σε πολλούς χώρους του Δημαρχείου, στη σκηνή του Φουαγιέ, στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης, στην αίθουσα Νερού και στο  Gamer’s Corner.

 

 Η αρχή της γιορτής έγινε την απονομή των Βραβείων του διαγωνισμού «Φαντασία 2019» από τις Εκδόσεις iWrite. Ακολούθησαν πολλές ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια και δράσεις  που παρακολούθησε το κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών είχαν τα βιβλία του φανταστικού, τα κομιξ και τα σκίτσα σε όλες τις μορφές τους.

 

Από τις παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο, 6 Απριλίου, ξεχωρίσαμε αυτήν των Bookstagrammers και την «Ομιλία για τον Ελληνικό Υπερρεαλισμό». Η Ευγνωσία Ο` Χάρα, η Ευγενία Σαμαρά και ο Χρήστος Κασκαλίδης μας μίλησαν για τις απαρχές του Σουρεαλισμού, από που ξεκίνησε αυτό το κίνημα και  ποιοι είναι οι βασικοί του πυλώνες. Πως ξεκίνησε το κίνημα στην Ελλάδα, ποιοι ήταν οι Έλληνες πρωτοπόροι του Υπερρεαλισμού στη χώρα μας, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην τέχνη και για την υποδοχή του κινήματος από το ελληνικό κοινό. Τέλος διαβάστηκαν ποιήματα του Εγγονόπουλου, του Εμπειρίκου και του Σαχτούρη.

Άλλη μία παρουσίαση δύο βιβλίων, που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον ήταν των Εκδόσεων Πηγή, της συγγραφέως Άννας Σπανογιώργoυ και του βιβλίου της «Αέναη Μάχη: Άνοδος», και του Μανώλη Παλαβούζη και του βιβλίου του «Ο Τέταρτος Καβαλάρης: Η Επώαση». Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημιουργός / διαχειρίστρια της βιβλιοφιλικής ομάδας και σελίδας «ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ»  Άννα Πατέρα και ομιλήτρια ήταν η κα. Σαββίνα Κοτσερίδου.

 

Επίσης, παρακολουθήσαμε και την παρουσίαση της Ανθολογίας  «Βρόχος» των εκδόσεων 

Λυκόφως. Η συλλογή περιλαμβάνει επτά διηγήματα, τα οποία έχουν γράψει επτά γυναίκες και επτά άντρες συγγραφείς ανά ζευγάρι. Για το βιβλίο τους μας μίλησαν οι συγγράφεις: Μάριος Δημητριάδης, Κατερίνα Θεοδώρου, Δημήτρης Δελαρούδης,  Μαρία Γεωργοπούλου, Αγνή Σιούλα, Γιώργος Δάμτσιος και Γιώργος Γιώτσας.

 

Την Κυριακή, 7 Απριλίου παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση «Από το elemental στο στοιχειακό: ελληνικές λέξεις για να περιγραφεί ένας φανταστικός κόσμος» με ομιλητές τους Ευθυμία Δεσποτάκη και Ελευθέριο Κεραμίδα, που μεταξύ άλλων μας μας ανέφεραν ότι «πολλές από τις επινοημένες λέξεις που απαιτεί η περιγραφή ενός φανταστικού κόσμου, η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού τις έμαθε από την αγγλική λογοτεχνία. Και από αυτές, τις περισσότερες, της χρησιμοποιεί από συνήθεια, είτε αυτούσιες, είτε μεταφρασμένες κατά το δοκούν. Άραγε υπάρχουν λέξεις ελληνικές, εξίσου γοητευτικές και εξωτικές με τις αγγλικές, που να καλύπτουν τις ανάγκες ενός Έλληνα συγγραφέα;»

 

Ακολούθησε η παρουσίαση βιβλίων  των εκδόσεων Bell. Για το βιβλίο του Μάριου Δημητριάδη «Οι Μακάριοι» μίλησε ο Κωνσταντίνος Ζαφείρκος και για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κέλλη «Άγιοι Τίποτα» μίλησε η  Ιλέην Ρήγα, Ιδιοκτήτρια / αρχισυντάκτρια  του διαδικτυακού περιοδικού Nyctophilia.

 

 

Τέλος, παρακολουθήσαμε την πολυπαρουσίαση των Εκδόσεωνς Πηγή με τους: Μαρίνα Κλωνάρη και το βιβλίο της «Εξόριστη Θεά» , Αλέξη Ζησιμόπουλο και το βιβλίο του «Σκοτεινά Βήματα», Χρύσα Αναστασίου και το βιβλίο της «Η Κοιλάδα του Πράσινου Κρυστάλλου», Άγγελο Κυπριανό και το βιβλίο του «Ο Οίκος των Βέρεμον» και Μάγδα Ασημακοπούλου και το βιβλίο της «Οι Τέσσερις Μάγισσες». Συντονίστρια η κα. Άννα Πατέρα.

 

Το Fantasmagoria 2019  έκλεισε με μεγάλη επιτυχία για άλλη μια φορά, με άφθονα χαμόγελα, πολύ μουσική  και έδωσε ραντεβού για την επόμενη χρονιά!

Με τις Cosplayers και τη Βιβή Χατζηκυριάκου του Fancy Owl Creations.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, με ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις.

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close