Written by 2:45 pm TBT : Blast from the past Views: 1

62 #TBT: Blast from the past

Ορχάν Παμούκ

Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοι του

 

 

Τίτλος πρωτοτύπου: Cevdet bey ve ogullari

Γλώσσα πρωτοτύπου: Τουρκικά

Αριθμός σελίδων: 792

Έτος έκδοσης: 2012

Εκδότης: Ωκεανίδα

 

Περίληψη:

 

Είναι το πρώτο βιβλίο του Ορχάν Παμούκ. Εκδόθηκε το 1982, κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος Ορχάν Κεμάλ και προαναγγέλλει την κατοπινή λαμπρή συγγραφική πορεία του νομπελίστα πια Παμούκ.

Το μυθιστόρημα καλύπτει τη ζωή τριών γενεών μιας οικογένειας, από τις αρχές του 20ου αιώνα (τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντουλ-χαμίτ) μέχρι τις μέρες μας. Ο Τζεβντέτ μπέη, ιδιοκτήτης μικρού εμπορικού καταστήματος κι ένας από τους πρώτους μουσουλμάνους εμπόρους, φιλοδοξεί να γίνει πλούσιος και ν’ αποκτήσει μια σύγχρονη οικογένεια “δυτικού” τύπου και νοοτροπίας. Η ιστορία του Τζεβντέτ μπέη και των γιων του είναι, κατά μία έννοια, και η ιστορία της “ιδιωτικής ζωής” στα χρόνια της τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο πανοραμικό αυτό μυθιστόρημα περιγράφονται το εσωτερικό των σπιτιών, ο καινούργιος τρόπος ζωής στις πολυκατοικίες, οι ισχυρές εκδυτικισμένες οικογένειες, τα κυριακάτικα απογεύματα δίπλα στο ραδιόφωνο, οι βόλτες για ψώνια στα μαγαζιά του Μπέγιογλου, οι αγάπες και τα πάθη της ανερχόμενης αστικής τάξης της τουρκικής κοινωνίας.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close