Written by 5:14 pm Reviews, Βιβλία Views: 3

Review: Κυνηγός

Η Νέρεζα είναι µια κοπέλα χωρίς οικογένεια, µόνη στον κόσµο. Κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ για εκείνη. Είναι στη φυλακή για ένα έγκληµα που δεν θυµάται αν έκανε, που δεν ξέρει πότε το έκανε. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε κανένας που να της µιλήσει για το παρελθόν της, την ταυτότητά της. Μοναδική της περιουσία ένα µικρό µαύρο βιβλίο, χωρίς τίτλο, που δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε στην κατοχή της και που περιγράφει έναν άλλο κόσµο, τελείως διαφορετικό από τον δικό της.

Μία µέρα, εντελώς απρόβλεπτα, ελευθερώνεται από τη φυλακή και αναγκάζεται να ζήσει µια καινούρια ζωή σε ένα άγνωστο σπίτι, σε µια άγνωστη πόλη, ανάµεσα σε άγνωστους ανθρώπους. Και πάνω που έχει αρχίσει να συνηθίζει στους νέους ρυθµούς, το βιβλίο εξαφανίζεται. Έτσι, χάνει το µοναδικό κοµµάτι που τη συνέδεε έως τώρα µε τον εαυτό της. Η απώλειά του είναι ένα τροµερό χτύπηµα για εκείνη και το γεγονός αυτό τη βυθίζει στο χάος.

Και τότε, εµφανίζεται η Σκιά…

Κείμενο: Αγγελική Κατσιμάρδου

Διάβασα το βιβλίο «Κυνηγός» της Μυρτούς Μαραγκού, από τις Εκδόσεις Πηγή, και έμεινα έκπληκτη. Η λογοτεχνία του φανταστικού, το παραδέχομαι, δεν είναι το «φόρτε» μου και δεν την κυνηγάω. Αυτό εδώ, όμως, το βιβλίο και ενώ ανήκει σε αυτό το είδος, εύκολα θα το ονόμαζα και ψυχολογικό… στοχαστικό.

Η ιστορία αφορά μια νεαρή κοπέλα την Νέρεζα, που μεταφέρεται σε έναν μαγικό κόσμο από την σκιά ενός νεαρού άντρα με το όνομα Ωρίωνας, ο οποίος δεν γνωρίζει πως έχασε την υλική του υπόσταση και ψάχνει, αγωνιωδώς, για χρόνια να βρει την λύση και να ανακτήσει το σώμα του. Η Νέρεζα και το μικρό της μαύρο βιβλίο φαίνεται να κρατούν την λύση.

Νομίζω η μεγαλύτερή μου έκπληξη ήταν η ηλικία της συγγραφέως. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι όλη αυτή η στοχαστικότητα, η αντιμετώπισης της ζωής, η πρόταση λύσεων βγαίνουν από τα χείλη ή την πένα μιας τόσο νεαρής κοπέλας. Το βιβλίο είναι ολιγοσέλιδο, αλλά μεστό σε νοήματα και έννοιες. Θα σταθώ ειδικά στην πένα της κας Μαραγκού και στην ικανότητα της να γράφει όχι μόνο όμορφα, αλλά και με υψηλά νοήματα. Μια ικανότητα μοναδική στο να διατυπώνει τις ανησυχίες ενός απλού ανθρώπου, αλλά και να δηλώνει με τόση άνεση και ευκολία προτάσεις για μια θετική ζωή. Μπορώ να σκεφτώ μόνο φύση θετική και αισιόδοξη η συγγραφέας, που το περνάει στον αναγνώστη της και τον οδηγεί στην σκέψη ότι η ζωή, τελικά, είναι τόσο εύκολη και πρέπει να την αρπάξει και να αρχίσει να την ζει.

Είμαι σίγουρη ότι οι αναγνώστες αυτού του μικρού διαμαντιού, ουδόλως θα ασχοληθούν τόσο με την ιστορία και όσο με το νόημα που θα αποκομίσουν. Σίγουρα, το τελευταίο που θα σκεφτεί κανείς, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, είναι ότι ανήκει στην φανταστική λογοτεχνία και, εύκολα, θα την χαρακτήριζε ένα όμορφο παραμύθι. Αλλά και η ζωή, αν μάθεις να την ζεις, θα μπορούσε να είναι ένα όμορφο παραμύθι για όλους μας.

Τέλος, θα προσπεράσω όποιες αστοχίες ή παραλήψεις κάποιος θα μπορούσε να βρει, λόγω μεγέθους (εγώ δεν βρήκα πάντως) και θα σχολιάσω και την καταπληκτική πένα της κας Μαραγκού. Γραφή μεστή, με ροή, βαθυστόχαστη και όμορφα διατυπωμένη, με εμφανείς επιρροές από την ψυχολογία, που, όπως δηλώνει στο βιογραφικό της, της αρέσει να μελετάει.

Από τα βιβλία – έκπληξη της φανταστικής λογοτεχνίας, που αξίζει να «κυνηγάς».

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.pigi.gr/?product=kinigos

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close