Written by 2:23 am Events, Βιβλία, Τέχνες Views: 20

ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΉΜΑΤΟΣ " Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ" 04/12/2015 ΣΤΟΝ ΙΑΝΌ!

Sunday, December 06, 2015     No comments    

Το βιβλιοπωλείο «ΙANOS» και οι «Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ» παρουσίασαν το βιβλίο της συγγραφέως ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΛΑΠΑΤΑ, την Παρασκευή 04/12, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη βραδιά και το βιβλίο παρουσίασε η ίδια η κυρία Φιλομήλα Λαπατά. Αποσπάσματα διάβασε η κυρία Γεωργία Ζώη, αρχιτέκτονας και ηθοποιός και την μουσική επένδυση έκανε η κυρία Έλβη Καλλέργη.

Η κυρία Λαπατά μας εξέπληξε ευχάριστα με την παρουσία της, καθώς εμφανίστηκε με μια αυθεντική, παραδοσιακή φορεσιά των Ελληνίδων του 1835. 

Άρχισε την παρουσίασή της αναφέρθηκε αναφερόμενη στο χρονικό πλαίσιο του βιβλίου της και στην οικιστική κατάσταση του Πειραιά, της Αθήνας και των γύρων περιοχών. Αναφέρθηκε σε κτήρια, δρόμους, ονομασίες και στην οικιστική κατάσταση γενικότερα της πόλης.

Στην συνέχεια προχώρησε με μια αναφορά σε ονόματα ιστορικά, σημαντικές προσωπικότητες της εποχής και ειδικά στους Βαυαρούς και στον Βασιλιά Όθωνα και στην εξέλιξη της πολιτικής ζωής των Αθηναίων και την επήρεια που είχαν οι Βαυαροί στον τρόπο ζωής των Αθηναίων, στα ήθη και στα έθιμα, αλλά και στα ενδύματα της εποχής.

Αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στις αντιθέσεις της, κράμα Ανατολής, κατάλοιπο των Οθωμανών και στις προσπάθειές της να εκσυγχρονιστεί και να συμβαδίσει με την Ευρωπαϊκή κουλτούρα, που έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα στα Αθηναϊκά σαλόνια.

«Αυτό το βιβλίο χρειάσθηκε χρόνια ολόκληρα έρευνας σε αρχεία και όχι στο διαδίκτυο…» μας διευκρίνισε η συγγραφέας. «Παλιές Αθηναϊκές οικογένειες μου άνοιξαν τα σπίτια τους και έκανα προσωπικές έρευνες σε αρχεία, ημερολόγια και φωτογραφικό υλικό.» Η ίδια θεωρεί ότι το “google” δεν την ικανοποιεί, όσον αφορά την έρευνα, καθώς θέλει να έρχεται σε επαφή με την αυθεντική ιστορία του κάθε τόπου και με τα πρόσωπα που παρουσιάζει στα βιβλία της, ιδιαίτερα τα δευτερεύοντα πρόσωπα, που πολλές φορές είναι υπαρκτά και πολύ σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας.

Το πρώτο πρόσωπο που αναφέρθηκε ήταν «Ο Ξένος που ήρθες από την Θάλασσα». Ο ήρωας του βιβλίου της, το ταξίδι τους στην Αθήνα, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, την εικόνα που αντίκρισε, όταν έφτασε στον Πειραιά και ο λόγος του ταξιδιού του. δεύτερο πρόσωπο η Λέγκω Βαρβαρέσου. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, που γύρισε στην Ελλάδα, μετά από 20 χρόνια εξορίας για να εκδικηθεί του ανθρώπους που την εκδίωξαν.

Η δεύτερη ηρωίδα του βιβλίου ήταν η Κοραλία Τζάβαλου, που η συγγραφέας μας απεκάλυψε ότι την εμπνεύστηκε από την πολύ καλή της φίλη Κοραλία,  που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ηρωίδα. Η Κοραλία Τζάβαλου διατηρούσε ένα πανδοχείο στην οδό Αιόλου και φυσικά, υπήρξε και η ιστορική παρουσίαση για τα πανδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της εποχής και την ανάγκη, πλέον, για περισσότερα και καλύτερα καταλύματα λόγω της εισροής των πρώτων Ευρωπαίων στην Αθήνα.

Η παρουσίαση της τέλειωσε με την ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων της και τον λόγω που τους οδήγησε σε συγκεκριμένες πράξεις, αλλά και την αναζήτηση της λύτρωσής τους, αφήνοντας πίσω τους τα κατάλοιπα του παρελθόντος και όσα τους βασάνισαν, ώστε να προχωρήσουν ελεύθεροι μπροστά.

«Κι έζησαν αυτοί καλά στον αιώνα τον άπαντα, αλλά πότε η πραγματική ζωή είναι έτσι»

Η συγγραφέας ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, που την συνόδεψαν σε αυτήν την παρουσίαση, το βιβλιοπωλείο IANOS για την φιλοξενία του, τις Εκδόσεις Ψυχογιός για την στήριξή τους, τον επιμελητή της, που την διορθώνει, όπου κάνει λάθος, τους δικούς της ανθρώπους και την οικογένειά της, του αναγνώστες που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση και την τίμησαν, αλλά και όλον τον κόσμο που την αγαπά και την στηρίζει γενικότερα και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Την υπέροχη βραδιά πλαισίωσαν οι καταπληκτικές μουσικές επιλογές της κυρίας Καλλέργη με έργα παραδοσιακά, αλλά και Μαρκόπουλο, Χατζηδάκη και άλλους αξιόλογους μουσικούς. Την παρουσίαση συνόδευσε σπάνιο οπτικό υλικό από την Αθήνα της εποχής.

Καθηλωτική ήταν η ανάγνωση των αποσπασμάτων από την κυρία Ζώη, που μάγεψε με την μεστή, βελούδινη φωνή της.

Της ευχόμαστε καλοτάξιδο και κάθε επιτυχία.

Visited 20 times, 1 visit(s) today
Close