Written by 9:17 am Places, Διαγωνισμοί, Χωρίς κατηγορία Views: 2

Βιέννη, η αυτοκράτειρα των Χριστουγέννων

Το 2017 η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, κατέλαβε –για όγδοη συνεχόμενη χρονιά!- την πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη της εταιρίας συμβούλων Mercer για τις πόλεις που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Και δεν είναι να απορεί κανείς. Μιλάμε για μία από τις ομορφότερες πόλεις όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη! Εξαιρετική αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, τεράστια καταπράσινα πάρκα, σημαντικά μουσεία, ιστορικά καφέ, νεοκλασικά κτίρια, καθαροί δρόμοι, ονειρεμένες δημόσιες συγκοινωνίες, μουσική και Τέχνες σε κάθε γωνιά της, ευγενικοί και εκλεπτυσμένοι κάτοικοι… Η Βιέννη είναι η αρχόντισσα της Ευρώπης 365 ημέρες τον χρόνο. Την περίοδο των Χριστουγέννων, όμως, αποφασισμένη να εντυπωσιάσει και να κερδίσει όλα τα βλέμματα, ντύνεται με τα ομορφότερα χρώματα και αρώματά της, φορτώνεται τα λαμπερότερα στολίδια της και αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητη αυτοκράτειρα των εορτών. Και σε προσκαλεί να βιώσεις κι εσύ τη χριστουγεννιάτικη μαγεία που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Μπορείς να αρνηθείς;

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πατήσει κανείς το πόδι του στη Βιέννη, θα νιώσει πως ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή παραμυθένια κι ονειρική. Το άρωμα της διάσημης πριγκίπισσας Σίσσυ πλανιέται παντού στην ατμόσφαιρα, αφού η πόλη φροντίζει να αναδεικνύει οτιδήποτε αφορά τη «θλιμμένη πριγκίπισσα» και να το μετατρέπει σε top αξιοθέατο, που αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σου.

 

Πού θα πάτε;

Η Βιέννη είναι, όπως είπαμε, ένα ολόκληρο αξιοθέατο από μόνη της. Ακόμα και η παραμικρή γωνιά κρύβει θησαυρούς που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Όμως, υπάρχουν κάποια μέρη που πρέπει να επισκεφτείς, και είναι τα παρακάτω:

  • Χειμερινά ανάκτορα Hofburg

Απίστευτη χλιδή, χρυσοσκάλιστα έπιπλα, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι κι η αύρα της πριγκίπισσας Σίσσυ διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Εκτός από τις αίθουσές του, με ένα επιπλέον χρηματικό αντίτιμο μπορείτε να επισκεφθείτε και ξεχωριστές συλλογές με αντικείμενα της αυτοκρατορικής οικογένειας. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης, που επίσης αξίζει να επισκεφθείτε.

  • Θερινά ανάκτορα Schönbrunn

Schoenbrunn

Τα εντυπωσιακά θερινά ανάκτορα της αυτοκρατορικής οικογένειας εντυπωσιάζουν όχι μόνο για τους εσωτερικούς τους χώρους, αλλά κυρίως για τους φημισμένους κήπους τους. Δεν είναι τυχαίο που το ανάκτορο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Τα 40 από τα 1.441 συνολικά δωμάτιά του(!), άπειρα στρέμματα με λουλούδια, ο Ζωολογικός Κήπος κι η συλλογή με τις αυτοκρατορικές άμαξες σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

 

  • Ανάκτορο Belvedere

Στο πρώην ανάκτορο Belvedere μπορείτε να θαυμάσετε εξαιρετικά έργα τέχνης και μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής. Όποια εποχή και να πάτε, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πετύχετε κάποια περιοδική έκθεση ή πολιτιστική εκδήλωση.

 

  • Καθεδρικός Ναός Αγίου Στεφάνου

Η πλατεία του Αγίου Στεφάνου είναι για τους Βιεννέζους ό,τι για εμάς η πλατεία Συντάγματος. Η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης σφύζει από ζωή καθημερινά, με εκατοντάδες τουρίστες να επισκέπτονται τον επιβλητικό γοτθικό ναό που χτίστηκε το 1147 και φτάνει σε ύψος τα 137 μέτρα! Από τη στέγη του θα απολαύσετε μια μοναδική άποψη της Βιέννης, ενώ στην πλατεία και στους γύρω δρόμους θα επιδοθείτε σε ανελέητο shopping – ειδικά την περίοδο των εορτών, γίνεται ο κακός χαμός! Για τους πιο τολμηρούς, αξίζει μια επίσκεψη και στις κατακόμβες του.

 

  • Πάρκο Prater

Το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης, με σήμα-κατατεθέν την περίφημη ρόδα του, που σε ανεβάζει 200 μέτρα επάνω από το έδαφος! Η ρόδα κατασκευάστηκε το 1897 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βιέννης. Ακόμα και αν δεν είστε φανατικοί του λούνα παρκ, όμως, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε μία από τις καφετέριες, να κάνετε τα ψώνια σας και να περπατήσετε σε καταπράσινες δεντρόφυτες εκτάσεις.

  • Δημαρχείο Rathaus

Εντυπωσιακό και επιβλητικό, το δημαρχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εκεί στήνεται κάθε χρόνο η χριστουγεννιάτικη αγορά Rathausplatz, όπου βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί· ένα μέρος που θα έκανε ακόμα και τον Εμπενίζερ Σκρουτζ να αγαπήσει τα Χριστούγεννα μια ώρα αρχύτερα! Πάγκοι με κάθε είδους στολίδια, ζεστά ροφήματα, παραδοσιακά γλυκίσματα και σοκολάτες, μουσικές και μυρωδιές… Όνειρο!

 

  • Μουσεία

Η Βιέννη είναι μια πόλη με ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μουσεία. Όποιο κι αν επιλέξετε να επισκεφθείτε, σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. Οπωσδήποτε ξεχωρίζουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το Μουσείο Ιστορικών Θησαυρών και το Μουσείο Φρόυντ.

 

Τι θα φάτε/τι θα πιείτε; 

  • Την περίφημη SächerTorte, την τούρτα Sächer που αποτελεί το πιο διάσημο βιεννέζικο γλυκό παγκοσμίως.
  • Σνίτσελ, γκούλας, λουκάνικα, παραδοσιακά στρούντελ μήλου.
  • Σοκολάτα βιενουά και βιεννέζικο καφέ mélange – σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο ή καφέ, όπως το ιστορικό Central Café, το Pruckel, το Café Weimar, το Sächer, το Residenz κ.α.

 

** Όπου και να πάτε –από το πιο αριστοκρατικό εστιατόριο μέχρι το μικρό καφέ της γειτονιάς– η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαίτερη. Εκλεπτυσμένοι πελάτες, μουσική για κάθε γούστο, νόστιμη κουζίνα, φροντίδα στο service, καθαριότητα και ευγενική εξυπηρέτηση είναι πράγματα που θα συναντήσετε παντού. 

 

Τι θα αγοράσετε;

Η πιο σωστή απάντηση θα ήταν «ΤΑ ΠΑΝΤΑ!» Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, φροντίστε να αγοράσετε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια –τα χειροποίητα είναι απλά υπέροχα, όπως οι περίφημες γυάλινες χιονόμπαλες που είναι αυστριακή ‘πατέντα’–, μπισκότα, γκοφρέτες και σοκολάτες. Επίσης, στις υπαίθριες αγορές (ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων θα συναντήσετε μία σε κάθε πλατεία!) θα ανακαλύψετε θησαυρούς κάθε είδους· μικροαντικείμενα, φρούτα, φαγητά, κοσμήματα, μπιμπελό, μουσικά κουτιά, πίνακες ζωγραφικής, αναμνηστικά, είδη σπιτιού κ.α. Η μεγαλύτερη αγορά της Βιέννης είναι η λαϊκή αγορά Naschmarkt.

 

Extra tip:  

Την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βιέννη διοργανώνεται μια πληθώρα εκδηλώσεων, που

καλύπτει κάθε γούστο και κάθε τσέπη. Από το πρωτοχρονιάτικο βαλς στο επιβλητικό κτίριο της Όπερας (για λίγους κι εκλεκτούς, μιας και πρέπει να φροντίσει κάποιος να εξασφαλίσει πολύ νωρίς τα εισιτήριά του) και τους χορούς που οργανώνονται στις πλατείες μέχρι κοσμικά μαζώματα ή ξέφρενα πάρτι σε καφέ ή ξενοδοχεία, οπωσδήποτε θα βρείτε κάτι που θα σας ικανοποιήσει. Φροντίστε να κλείσετε όσο νωρίτερα γίνεται εισιτήρια για τις εκδηλώσεις που σας ενδιαφέρουν, και μην ξεχάσετε να δηλώσετε πως είστε τουρίστας – πολλές φορές με αυτή την ιδιότητα εξασφαλίζετε προτεραιότητα.

 

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close