Written by 8:07 pm Games, Video Games Views: 2

PS4 Pro vs XBOX One X

Με τη μάχη μεταξύ Sony και Microsoft  να μαίνεται και ενώ ακόμη βρισκόμαστε στις απαρχές του 4Κ gaming σε ό,τι αφορά τις κονσόλες, η δεύτερη  ρίχνει στον στίβο των videogames το νέο της υπερόπλο… Και το όνομα αυτού: Xbox One X, το οποίο είναι και το αντίπαλο δέος του PS4 Pro της Sony.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από όταν η Sony κυκλοφόρησε στην αγορά τη δική της 4K gen κονσόλα, το Ps4 Pro και τώρα ήρθε η σειρά της Microsoft να την ανταγωνιστεί με τη δική της 4Κ υλοποίηση. Προ ολίγων ημερών έφτασε στις προθήκες των καταστημάτων το πολυαναμενόμενο Xbox Οne Χ, με τους fanboys της Microsoft να μιλούν για τη Νέμεση της Sony και του PS4 Pro. Ισχύουν όμως τα παραπάνω ή αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός για τους οπαδούς τoυ Aμερικανικού κολοσσού;

Ας ξεκινήσουμε  από τα βασικά και από το τι σημαίνει το Xbox One X για κάποιον που θα το αγοράσει. Να ξεκαθαρίσω πως όλα τα περιφερειακά, όπως χειριστήρια και ακουστικά που έχει κάποιος από το Xbox One, θα λειτουργούν κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα

Όσον αφορά τα games, οι τίτλοι που είχε κάποιος στο Xbox One και Χbox One S θα είναι συμβατοί με το Xbox One X, θα έχουν μάλιστα σημαντικά αυξημένο framerate. Επίσης θα μπορείτε να τα κάνετε upscale σε 4Κ από την κονσόλα, εφόσον χρησιμοποιείτε 4Κ τηλεόραση ή monitor. Σε 1080p ανάλυση τα textures θα γίνονται πιο “ομαλά” και θα εξαλείφεται το framedrop στις γρήγορες σκηνές.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως το Backwards Compatibility Project επεκτάθηκε και για τους τίτλους του αρχικού Xbox. Αυτό σημαίνει πως τόσο με το One X, όσο και με τα Xbox One και One S θα μπορείτε να παίξετε τους παλαιούς τίτλους, βάζοντας απλά τον δίσκο στην κονσόλα ή αγοράζοντας τον από το Xbox Store.

Στην αντίπερα όχθη, το PlayStation 4 Pro είναι μια νέα έκδοση του PS4 που ήρθε αναβαθμισμένη για την εποχή του 4Κ. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στα παιχνίδια να τρέχουν με γραφικά 4K ανάλυσης και υψηλότερο framerate, παράγει πιο αληθοφανή χρώματα σε HDR τηλεοράσεις και δίνει τη δυνατότητα για 4K Streaming ταινιών και βίντεο. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως τα παιχνίδια στο PS4 Pro θα τρέχουν ομαλότερα και με καλύτερα γραφικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με μια κονσόλα επόμενης γενιάς.

Μιας και το PS4 Pro μπορεί να τρέχει 4K παιχνίδια, είτε native, είτε με την προαναφερθείσα μέθοδο, οι κάτοχοι σύγχρονων τηλεοράσεων αντί να βασίζονται στο upscaling της τηλεόρασής τους, απολαμβάνουν περιεχόμενο αρκετά υψηλότερης ποιότητας. Τα γραφικά είναι πιο κοφτερά, με περισσότερες λεπτομέρειες και συνολικά το οπτικό αποτέλεσμα πιο ευκρινές.

Σημαντική θεωρείται επίσης η προσθήκη στον κατάλογο των περιφερειακών του Ps4 και το PlayStation VR. Πρόκειται για γυαλιά εικονικής πραγματικότητας τα οποία μεταφέρουν τον παίχτη εντός του παιχνιδιού. Μάλιστα, η Sony έχει δημιουργήσει μια σειρά τίτλων οι οποίοι συνεργάζονται με το παραπάνω headset.

Και οι 2 κονσόλες αποτελούν αναβαθμισμένα μέλη των οικογενειών τους PS4 και Xbox, ώστε να συμβαδίζουν με την 4Κ εποχή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μιλάμε για κονσόλες νέας γενιάς. Οι Developers κατασκευάζουν παιχνίδια τα οποία θα χρησιμοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες των 2 κονσόλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συμβατότητα με τις “απλές” εκδόσεις των Ps4 και Xbox One. Ήδη αρκετά από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν έχουν πάρει ενημερώσεις ώστε να δείχνουν καλύτερα στις νέες κονσόλες.

Αξίζει να πούμε πάντως, ότι η κάθε μία από τις δύο κονσόλες είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή το console gaming. Aπό τη μία η τεράστια βιβλιοθήκη τίτλων της Sony και από την άλλη οι καταιγιστικές επιδόσεις του Xbox One X μας κάνουν να τα επιθυμούμε διακαώς και τα δύο.
Κατά τη γνώμη μου, αν επικεντρωθούμε καθαρά και μόνο στους αριθμούς, τότε το Xbox one X έχει το προβάδισμα, αλλά τον νικητή στο τέλος θα τον αναδείξει μόνο ο χρόνος και η αποδοχή των gamers.

Δείτε παρακάτω τα specs της κάθε κονσόλας ξεχωριστά:

Xbox  One X  (Project Scorpio)
CPU: 8 custom x86 cores clocked at 2,3GHz
GPU: 40 customised compute units at 1172MHz
Memory: 12GB GDDR5
Memory Bandwidth: 326GB/s
Hard Drive: 1TB 2,5-inch
Optical Drive: 4K UHD Blu-ray

PS4 Pro
CPU: 8 Jaguar cores clocked at 2,1GHz
GPU: 36 improved GCN compute units at 911MHz
Memory: 8GB GDDR5
Memory Bandwidth: 218GB/s
Hard Drive: 1TB 2,5-inch
Optical Drive: Blu-ray

 

Επιμέλεια: Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου

 
Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close