Written by 10:03 pm Events, Διαγωνισμοί, Τέχνες Views: 4

O ARNE DAHL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο αρχηγός της πρώτης εθνικής των σουηδών συγγραφέων σε μία μοναδική εμφάνιση στο Public Café, στο Σύνταγμα!

O ARNE DAHL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο σουηδός Arne Dahl, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς αστυνομικού στην Ευρώπη, επισκέπτεται την Αθήνα για μια βραδιά γνωριμίας με το ελληνικό κοινό, συζητώντας με επίκεντρο τα βιβλία του για τη ζωή και το έργο του. Ένας συγγραφέας που χρησιμοποιεί τη φόρμα του αστυνομικού μυθιστορήματος με σκοπό να ανοίξει διάλογο με τις εγκάρσιες πληγές της σουηδικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.

 Ο Arne Dahl θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα-σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη και με τον μεταφραστή των βιβλίων του Γρηγόρη Κονδύλη την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017, στις 9 μ.μ., στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).

Θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά έναν από τους καλύτερους στιλίστες του ευρωπαϊκού νουάρ!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Γνωρίστε τον Arne Dahl και τα βιβλία του!

Ο Arne Dahl (Άρνε Νταλ) δεν υπάρχει. Το ψευδώνυμο αυτό ανήκει στον σουηδό Γιαν Άρναλντ, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει μυστική την ταυτότητά του για αρκετά χρόνια, αλλά στο έκτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς του, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ομάδα Άλφα -μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων, ικανότατων αστυνομικών, που παίζουν και τον ρόλο του ήρωα-ντετέκτιβ των βιβλίων του-, το πρόσωπό του αποκαλύφθηκε. Με το Misterioso καθιερώθηκε διεθνώς ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η οξυδέρκεια της ματιάς του είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η χωρίς φτιασίδια πολιτικής ορθότητας εικόνα της σουηδικής κοινωνίας στα μυθιστορήματά του».

Οι αστυνομικές του ιστορίες μεταφράζονται σε πάρα πολλές χώρες, ενώ διακρίνεται για το έργο του διεθνώς.Τα βιβλία της σειράς με την Ομάδα Άλφα έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και σημειώνουν τεράστια επιτυχία (1.500.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν το πρώτο μέρος, το Misterioso).

Ο Dahl, ήδη διάσημος ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ, διαθέτει μια γραφή με νεύρο και ανατροπές που δίνει μια άλλη γοητεία στις αστυνομικές ιστορίες του. Αλλά ίσως η πιο σημαντική συμβολή του είναι η αποκάλυψη μιας άλλης Σουηδίας, μια χώρας που κάποτε ήταν πρότυπο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και τώρα μοιάζει να έχει προσβληθεί από μια εκτός ελέγχου εγκληματικότητα. Διαβάζοντας τα βιβλία του, μπορούμε να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα και τη δυναμική του κόσμου που μας περιβάλλει.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του MisteriosoΜίσος και αίμαΤυχαίο θύμαΤα μπλουζ της ΕυρώπηςΠρελούδιο θανάτουΌνειρο καλοκαιρινής νύχτας (σειρά: Ομάδα Άλφα), Κινέζικοι ψίθυροιΜουσικές καρέκλες (σειρά: Ομάδα Opcop).

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ARNEDAHL

«Ο πιο συναρπαστικός σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας».

Ian Rankin 

«Ίσως ο πιο ταλαντούχους απ’ όλους τους σκανδιναβούς συγγραφείς».

Πέτρος Μάρκαρης

«Από τους “εκδρομείς” του σκανδικαβικού νουάρ, που τα τελευταία χρόνια έχουν κυριαρχήσει στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Arne Dahl χαρακτηρίζεται ως ο πλέον πολυκύμαντος, ο πιο διακειμενικός, ο πιο ποιητικός. Λόγος στακάτος και βίαια απροσδιόριστος. Λόγος ουμανιστικός και όχι λαϊκίστικος».
Νίκος Κουρμουλής, BOOK PRESS 

«Αν ο Ρέιμοντ Τσάντλερ ήταν Σουηδός –και ζωντανός βέβαια–, θα ορκιζόμουν πως αυτός κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο ArneDahl.Όχι λόγω των ομοιοτήτων στο στιλ γραφής, αλλά λόγω της «ατμόσφαιρας»… Λόγω του ότι ο Dahl είναι καλός, πραγματικά πολύ καλός. Γρήγορος και στρωτός, σε συγκεκριμένες στιγμές ποιητικός, άγριος και διαρκώς συναρπαστικός».

DastMagazine (Σουηδία)

«Ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικού στη Σουηδία. Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν, που να δημιουργεί ατμόσφαιρα, ένταση και να ξυπνά τη σκέψη… Η πλοκή του είναι γρήγορη και η γλώσσα του επίσης».NorraVästerbotten(Σουηδία)  

«Ο Dahl καταργεί κάθε γνωστό κλισέ με μια πρόζα τόσο ανάγλυφη που οι αναγνώστες του αστυνομικού δεν έχουν ξαναδιαβάσει».

DieZeit (Γερμανία)

 «Αν γνωρίζετε ήδη τον Χένινγκ Μάνκελ, τότε ήρθε η ώρα να διαβάσετε τον ArneDahl… Ο Dahl είναι ένας εξαιρετικός στιλίστας».

Stern (Γερμανία)

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close