Written by 6:21 pm Στήλες, Χωρίς κατηγορία Views: 7

Από το χαρτί στην οθόνη : Κάρι του Στίβεν Κινγκ

Κάρι του Στίβεν Κινγκ

 

Και ναι έφτασε το δεύτερο βιβλίο που θα παρουσιάσουμε και δεν είναι άλλο απο το “ΚΑΡΥ” του αγαπημένου μας ΣΤΗΒΕΝ ΚΙΝΓΚ που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας απο τις Εκδόσεις: ΕΠΙΛΟΓΗ-ΘΥΡΑΘΕΝ!

Κάρι (Carrie) ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ που δημοσιεύθηκε. Αρχικά ήταν μια σύντομη ιστορία που ο Κινγκ πέταξε στα σκουπίδια, αλλά η σύζυγός του Τάμπιθα Κινγκ την μάζεψε και τον ώθησε να την συνεχίσει την ιστορία. Δημοσιεύθηκε από την Doubleday το 1974. Αποτελεί την ιστορία ενός αφελούς και χωρίς φίλους κοριτσιού σε ένα σχολείο, το οποίο διαθέτει ειδικές δυνάμεις τηλεκίνησης.

Έχουμε δει μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη μια τηλεταινία και περιμέναμε με μεγάλη αγωνία το ριμέικ που είχε έρθει κοντά μας το Νοέμβρη του 2013. Από ότι έχουμε δει θεωρώ εξαιρετική ,αν και όχι τόσο πιστή ,τη μεταφορά του 1976.Η  Σίσι Σπέισεκ στον τιτλικό ρόλο της τηλεκινιτικής Κάρι, και  η Πάιπερ Λόρι στο ρόλο της απόλυτης χριστιανής είναι καταπληκτικές. Απίστευτη χημεία ,ο Ντε Πάλμα έκανε καταπληκτική δουλειά και με τη σκηνοθεσία αλλά και με το κάστ!
Τώρα πραγματικά δεν μπορώ να  μην αναφέρω  την ερμηνεία της Κλόε Μόρετζ δίπλα στη Τζούλιαν Μούρ!

Αναρωτιέμαι ακόμα ποια ήταν καλύτερη μεταφορά, εσείς;;;

 

Carrie (1976)

Κάρι, Έκρηξη Οργής

“Πάρε την Κάρι στον χορό αποφοίτων, σε προκαλώ! “

Κάρι, Έκρηξη Οργής (πρωτότυπος τίτλος:Carrie) είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος Κάρι του Στίβεν Κινγκ. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα το 1976, σε σενάριο του Λόρενς Κόεν. Αυτή η ταινία τρόμου πρωταγωνιστεί τη Σίσι Σπέισεκ στον τιτλικό ρόλο της τηλεκινιτικής Κάρι, η Πάιπερ Λόρι στον ρόλο της Χριστιανής φανατικής της μητέρας, η Έιμι Ίρβινγκ στο ρόλο της Σου Σνελ, ο Γουίλιαμ Κατ στο ρόλο του Τόμι Ρος και η ταινία παρουσιάζει τον τότε-άγνωστο Τζον Τραβόλτα στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Το πρωτότυπο σενάριο έμενε περισσότερο πιστό στο μυθιστόρημα του Κινγκ, αλλά κάποιες αλλαγές άλλαξαν την ταινία για οικονομικούς λόγους. Ένας φίλος του Στίβεν Κινγκ είχε συστήσει το μυθιστόρημα στον φίλο του, Ντε Πάλμα. Η ταινία είχε γυριστεί σε κάποιες αληθινές τοποθεσίες, όπως το Palisades Charter High School για το γυμνάσιο Μπέιτς, και το σπίτι των Γουάιτ ήταν στην πραγματικότητα ένα παραθαλάσσιο σπίτι στη παραλία Χερμόσα, διακοσμημένο με διάφορα χριστιανικά αντικείμενα.

Η οντισιόν της “Κάρι” είχε γίνει τον ίδιο καιρό με την οντισιόν των Πόλεμων των Άστρων(1977). Η Κάρι Φίσερ αρχικά θα έπερνε το ρόλο της Κάρι και η Σπέισεκ τον ρόλο της πριγκίπισσας Λία. Την τελευταία στιγμή η Φίσερ και η Σπέισεκ αντάλλαξαν ρόλους για τις ταινίες λόγω του ότι η Φίσερ δεν ήθελε να εμφανιστεί στη σκηνή του ντους στο σχολείο στην αρχή της ταινίας. Ένας συμπρωταγωνιστής στη “Κάρι”, ο Γουίλιαμ Κατ, είχε κάνει οντισιόν στην ταινία ως Λουκ Σκάιγουόλκερ, αλλά έχασε το ρόλο από τον Μαρκ Χάμιλ. Επίσης υποψύφια για το ρόλο της Κάρι ήταν η Μέλανι Γκρίφιθ. Η Πρισίλα Πόιντερ, που παίζει το ρόλο της κυρίας Σνελ, ήταν η αληθινή μητέρα της Έιμι Ίρβινγκ, που παίζει το ρόλο της κόρης της Σου Σνελ.

 

Η ταινία είναι γνωστή, όπως κι άλλες ταινίες του Ντε Πάλμα, για τις πολυάριθμες αναφορές στο Ψυχώ (1960) του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Οι πιο γνωστές είναι το όνομα του σχολείου στην ταινία, Γυμνάσιο Μπέιτς (από το όνομα του ψυχοπαθούς του “Ψυχώ”, Νόρμαν Μπέητς) και ο διάσημος ήχος του γδαρμένου βιολιού (τις τέσσερις νότες) από την διαβόητη δολοφονία της Μάριον Κρέιν στο ντους.

 

Η ταινία ακολουθήθηκε με το “Η Μανία: Κάρι 2” το 1999. Η Έιμι Ίρβινγκ επέστρεψε στον ίδιο ρόλο και έχει να κάνει με την μισή αδερφή της Κάρι (Έμιλι Μπεργκλ) η οποία έχει τηλεκινιτικές δυνάμεις. Ο Κινγκ εξέφρασε την απέχθειά του σε αυτή την ταινία. Η ταινία με τον ίδιο τίτλο το 2002, παρόλο που είναι μια διαφορετική εκδοχή του μυθιστορήματος, παρουσιάζει διάφορες ομοιότητες μεταξύ αυτής της ταινίας.

Επιτελείο ταινίας

Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Κάρι Γουάιτ Σίσι Σπέισεκ
Μάργκαρετ Γουάιτ Πάιπερ Λόρι
Σου Σνελ Έιμι Ίρβινγκ
Τόμι Ρος Γουίλιαμ Κατ
Μις Κόλινς Μπέτι Μπάκλι
Κρις Χάργκενσεν Νάνσι Άλεν
Μπίλι Νόλαν Τζον Τραβόλτα
Νόρμα Γουάτσον Π.Τζ. Σόουλς
Κυρία Έλινορ Σνελ Πρισίλα Πόιντερ
Γυμνασιάρχης Χένρι Μόρτον Στέφαν Γκίρας
Κύριος Φρομ Σίντνι Λάσικ

Πλοκή ταινίας

Η ταινία αρχίζει με την τάξη της Κάρι εν ώρα γυμναστικής, παίζοντας πετόσφαιρα. Η ομάδα της Κάρι είναι εξοργισμένη λόγω της αδυναμίας της Κάρι στο παιχνίδι. Στο ντους του σχολείου, η Κάρι ανακαλύπτει αίμα στα χέρια της ενώ βρίσκεται στο ντους: αποκτάει την πρώτη της περίοδο, και ακόμη χειρότερα, πιστεύει πως πεθαίνει από μια σοβαρή αιμορραγία. Ζητάει κλαίγοντας βοήθεια από τα υπόλοιπα κορίτσια, τα οποία αρχίζουν να την εξευτελίζουνν ρίχνοντάς της πετσέτες. Η δασκάλα γυμναστικής, Μις Κόλινς, έρχεται και ανακαλύπτει τι γίνεται. Διώχνει τα υπόλοιπα κορίτσια και μιλάει με την Κάρι, ηρεμώντας την. Η Μις Κόλινς ζητάει από τον διευθηντή κύριο Μόρτον να δικαιολογηθεί μιας εβδομάδας απουσία από τα μαθήματα γυμναστικής λόγω του σοκ. Τότε, κάτι παράξενο συμβαίνει: ενώ ο κύριος Μόρτον επιμένει να επαναλαμβάνει το όνομα της Κάρι ως “Κάσι Ράιτ”, το τασάκι εξφενδονίζεται στο πάτωμα από μια μυστηριώδη δύναμη. Περπατώντας στο σπίτι της μετά το σχολείο, ένα αγόρι με ποδήλατο την κοροϊδεύει. Με μια ματιά της Κάρι, το αγόρι πέφτει από το ποδήλατο και χτυπάει.

Η μητέρα της Κάρι, η Μάργκαρετ Γουάιτ, είναι μια φανατικά Χριστιανή γυναίκα, πιστεύει πως η περίοδος της κόρης της είναι μια τιμωρία από το Θεό για τις λάγνες σκέψεις της. Σέρνοντάς την σε μια κάμαρα στην κουζίνα με ένα απαίσιο αγαλματίδιο του άγιου Σεβαστιανού που είναι τρυπημένος με βέλη, την αναγκάζει να προσευχηθεί για τις αμαρτίες της. Όταν επιστρέφει στο δωμάτιό της, βρίσκει τον καθρέπτη ραγισμένο, ο οποίος σειόταν από μια μυστηριώδη δύναμη όταν η Κάρι ούρλιαζε να βγει από την κάμαρα.

Η Μις Κόλινς αναλαμβάνει να τιμωρήσει τα κορίτσια που πείραζαν την Κάρι στο ντους. Αν κάποιο κορίτσι δεν παρουσιαστεί στην εβδομαδιαία τιμωρία γυμναστικής, θα χάσει τα εισιτήρια για το χορό τελειόφοιτων. Η Κρις Χάργκενσεν, ένα κακομαθημένο πλούσιο χορό. Η Σου Σνελ, που κορόιδευε την Κάρι στο ντους, μετανιώνει για τη πράξη της και ζητάει από το αγόρι της, Τόμι Ρος, να ζητήσει την Κάρι για να την συνοδεύσει στο χορό. Η Κάρι ανακαλύπτει τις ειδικές τηλεκινητικές δυνάμεις της, με τις οποίες προσπαθεί να πείσει την μητέρα της πως πηγαίνοντας στο χορό τίποτα δε θα συμβεί. 

Carrie (2002) TV Movie

Κάρι (Carrie) είναι η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, Κάρι. Σκηνοθετήθηκε από τον Ντέιβιντ Κάρσον το 2002 και βασίστηκε σε ένα σενάριο του Μπράιαν Φούλερ.

Παρόλο που η τηλεοπτική ταινία θεωρείται ριμέικ της κλασικής εκδοχής του 1976, Κάρι, είναι μια άλλη εκδοχή του μυθιστορήματος, που παρόλο που δεν διαδραματίζεται στην εποχή του μυθιστορήματος, είναι πιο πιστή στο διάσημο μπεστ-σέλερ του Κινγκ χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία από το μυθιστόρημα που δεν χρησιμοποίησε η ταινία του 1976.

Η Άντζελα Μπέτις και η Πατρίσια Κλάρκσον αντικαθιστούν τις ηθοποιούς Σίσι Σπέισεκ και Πάιπερ Λόρι στους ρόλους της τηλεκινητικής Κάρι Γουάιτ και της θρησκευτικά φανατικής μητέρας της, Μάργκαρετ. Το τέλος της ταινίας είχε αλλάξει από εκείνο του βιβλίου του Κινγκ λόγω του ότι αρχικά θα ακολουθούσε μια τηλεοπτική σειρά-συνέχεια της ταινίας για την Κάρι να δραπετεύει στη Φλόριντα όπου προσπαθεί να βοηθήσει τηλεκινητικά παιδιά. Λόγω χαμηλών ψήφων, η σειρά δεν πραγματοποιήθηκε.

Διανομή ρόλων

Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Κάρι Γουάιτ Άντζελα Μπέτις
Μάργκαρετ Γουάιτ Πατρίσια Κλάρκσον
Δις Ντέζαρντιν, δασκάλα γυμναστικής Ρένα Σόφερ
Σου Σνελ Καντίζ Μακ Κλουρ
Τόμι Ρος, αγόρι της Σου Τόμπιας Μέλερ
Κρις Χάργκενσεν Εμιλί Ντε Ραβέν
Μπίλι Νόλαν Τζέσι Καντότ
Έλεν Σάιρς Σίλαν Σίμονς
Ρόι Έβαρτς, αγόρι της Έλεν Στιβ Μπάιερς
Νόρμα Γουάτσον Μέγκαν Μπλακ
Τίνα Μπλέικ Κάθριν Ίζαμπελ
Ντετέκτιβ Τζον Μαλκέιχι Ντέιβιντ Κιθ
Εστέλ Χόραν Μικαέλα Μαν
Μικρή Κάρι Τζοντέλ Φέρλαντ
Τζον Χάργκενσεν, πατέρας της Κρις Μάικλ Κόπσα
Γυμνασιάρχης Μόρτον Λόρι Μέρντοκ
Κένι Γκάρσον Μάιλς Μέντοους
Λου Γκάρσον Τάιλερ Φόλεϊ
Κυρία Χόραν Ντέμπορα Ντε Μιλ


Κάρι 2 : Η Μανία (1999)

The Rage: Carrie 2 (1999)

 

Ο χλευασμός των τηλεκινητικών ικανοτήτων της Κάρι μετέτρεψε σε εφιάλτη το χορό του σχολείου 23 χρόνια πριν. Τώρα, ήρθε η σειρά της ετεροθαλούς αδελφής της να αποφοιτήσει, η οποία διακρίνεται για τις ίδιες ικανότητες. Η Σου, σχολική σύμβουλος, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που επέζησε της προηγούμενης τραγωδίας και γνωρίζει την αλήθεια…

 

Έτος Παραγωγής: 1999

Διάρκεια: 99 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Katt Shea

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Emily Bergl (Rachel Lang) Jason London (Jesse Ryan) Dylan Bruno (Mark) J. Smith-Cameron (Barbara Lang) Amy Irving (Sue Snell) Zachery Ty Bryan (Eric) John Doe (Boyd) Gordon Clapp (Eric’s Father) Rachel Blanchard (Monica) Charlotte Ayanna (Tracy)

 
 
 
 
 
 
 
Και τέλος το “Κάρυ” της Kimberly Peirce που ήρθε κοντά μας το Νοέμβριο του 2013!

Carrie (2013)
Cast:

 
Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz
Julianne Moore Julianne Moore
Judy Greer Judy Greer
Ansel Elgort Ansel Elgort
Portia Doubleday Portia Doubleday
Gabriella Wilde Gabriella Wilde
Alex Russell Alex Russell
Michelle Nolden Michelle Nolden

Estelle Parsons

Writers: Roberto Aguirre-Sacasa (screenplay), Stephen King (novel)!

 

Η “Κάρι” σε άλλες ταινίες

Παρωδίες:

 

  1. Zapped! (1982): Από τις πιο δημοφιλές παρωδίες της “Κάρι”, όπου ένας έφηβος αποκτάει παρόμοιες τηλεκινιτικές δυνάμεις μετά από μια έκρηξη πειράματος στο εργαστήριο χημείας του γυμνασίου. Επίσης παρωδεί την σκηνή του χορού στο γυμνάσιο, όπου χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να σκίσει τα φορέματα των κοριτσιών.
  2. Student Bodies (1981): Παρωδία των slasher ταινιών, που προηγείται του Scary Movie, παρωδεί την τελική σκηνή “χέρι-βγαίνει-από-τάφο”. Επίσης παρωδεί τη σκηνή του ντους στα αποδυτήρια.
  3. Superstar (1999): Μια μαθήτρια, μανιακή με την ταινία “Κάρι”, καλύπτεται από έναν κουβά μπλε μπογιά σε παρόμοια σκηνή με τον κουβά αίματος.

 

Σχετικά με το συγγραφέα:

Ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ (Stephen Edwin King) γενν. Πόρτλαντ, Μέιν, 21 Σεπτεμβρίου 1947) είναι Αμερικανός συγγραφέας και ένας από τους διασημότερους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ και τρόμου. Δίδασκε αγγλικά στο γυμνάσιο, όταν το 1974 εκδόθηκε το Κάρι, το πρώτο μυθιστόρημά του. Έχει γράψει και υπό ψευδώνυμο, το 1972 ως Τζον Σουΐθεν (John Swithen) και μεταξύ 1972 και 1985 ως Ρίτσαρντ Μπάχμαν (Richard Bachman).

Σήμερα, με περισσότερα από 40 μυθιστορήματα και 200 διηγήματα στο ενεργητικό του, αναγνωρίζεται ως σημαντικός τεχνίτης του τρόμου και της φαντασίας αλλά και ένας από τους μείζονες συγγραφείς του 20ου αιώνα. Έχει επανειλημμένα αποσπάσει το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας, τα βραβεία Bram Stoker, O. Henry, Nebula και άλλα πολλά, ενώ τιμήθηκε από την Ένωση Συγγραφέων Τρόμου για το συνολικό του έργο. Το 2003 τιμήθηκε με το μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ. Σήμερα εξακολουθεί να ζει με την σύζυγό του στο Μέιν.

 

Πλοκή μυθιστορήματος

Η Κάρι Γουάιτ είναι ένα αφελές ασήμαντο κορίτσι στο γυμνάσιο Τόμας Γιούεν του Τσάμπερλεν, στο Μέιν. Χωρίς φίλους, υπό την κυριαρχία μιας τρελής Χριστιανής φανατικής μητέρας, ζει μια ατελή ζωή ως επίκεντρο πειράγματος από τα δημοφιλή κορίτσια του γυμνασίου. Εξαιτίας ενός ατυχήματος στο ντους του σχολείου (η Κάρι αποκτά την πρώτη της περίοδο, ενώ τα υπόλοιπα κορίτσια την εξευτελίζουν), η μητέρα της γίνεται ακόμη πιο σκληρή. Τα κορίτσια που συλλαμβάνονται στη σκηνή στο ντους εξευτελίζοντάς την θα υποστούν τιμωρία από την δασκάλα της γυμναστικής, η οποία προστατεύει την Κάρι. Όταν η Κρις Χάργκενσεν αρνείται την τιμωρία, αποβάλλεται από το σχολείο για τη νύχτα του πάρτι και αποφασίζει να εκδικηθεί την Κάρι. Όμως η Κάρι έχει αντιληφθεί πως κατέχει ψυχοκινιτηκές δυνάμεις, με τις οποίες προσπαθεί να πείσει την μητέρα της να την αφήσει να πάει στο πάρτι, θεωρόντας το νέο ξεκίνημα. Η Σου Σνελ, κορίτσι που κορόιδευε την Κάρι στο ντους, την λυπάται και ρωτάει το αγόρι της Τόμι να ζητήσει την Κάρι στο χορό του πάρτι. Εν τω μεταξύ, η Κρις και το αγόρι της Μπίλι, σχεδιάζουν να εξευτελίσουν την Κάρι μπροστά από όλο το σχολείο, ρίχνοντάς της ένα κουβά γεμάτο αίμα γουρουνιού. Όμως αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η Κάρι παίρνει την εκδίκησή της σε όλους όσους γελούσαν μαζί της τόσα χρόνια και φέρνει την καταστροφή στην μικρή πόλη του Τσάμπερλεν.

 

Επιπλέον πληροφορίες

  1. Ο χαρακτήρας της τιτλικής Κάρι Γουάιτ ήταν εμπνευσμένος από δύο κορίτσια-μαθήτριες στη ζωή του Στίβεν Κινγκ: το πρώτο ήταν συμμαθήτριά του στα σχολικά χρόνια του, η οποία χαρακτηρίζεται ως παράξενη, και η μητέρα της ήταν εθισμένη στο χαρτί και στα παιχνίδια, και το άλλο κορίτσι ήταν μαθήτριά του.
  2. Ένας δάσκαλος στο μυθιστόρημα, ο κύριος Έντουιν Κινγκ, είναι αναπαράσταση του ίδιου του συγγραφέα.
  3. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη σύζυγο του Κινγκ, Ταμπίθα, η οποία τον έσπρωξε στο να επανέρθει στην ιδέα αυτού του μυθιστορήματος.
  4. Ο Κινγκ επαναχρησιμοποίησε την ιδέα για τηλεκινητικές δυνάμεις στην Άνι Γουίτον στο σενάριό του για το “Rose Red”. Επίσης, επαναχρησιμοποίησε την ιδέα για ένα κορίτσι με ειδικές ικανότητες στο “Firestarter”.
  5. Υπάρχει μια αναφορά για ένα άλλο μυθιστόρημα του Κινγκ, “The Body” στην “Κάρι”, καθώς η ηρωίδα περνάει μέσα στο Τσάμπερλειν φέρνοντας καταστροφή, σκοτώνει τον χαρακτήρα του Τέντι Ντούτσαμπ (από το “The Body”) κάνοντας το σταθμό γκαζιού του να εκραγεί.
 

Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, … και κριτικές:

Ο Στίβεν Κινγκ και διάφοροι παράγοντες (σκηνοθέτες και ηθοποιοί κλπ.) διακρίθηκαν συνολικά με πλήθος βραβείων για διάφορες μορφές των ιστοριών του. 

Διακρίθηκε :

  1. Τον Οκτώβριο του 1980 ο Κίγκ παραλαμβάνει για πρώτη φορά το βραβείο World Fantasy Award (θα ακολουθήσουν και άλλα), ένα χρόνο αργότερα του αποδίδεται από το πανεπιστήμιο του Μέιν στο Ορόνο ένας ακαδεμικός τιμητικός τίτλος. Εκείνη τη στιγμή ήταν σε ηλικία 34 ετών ο νεότερος φορέας αυτού του τίτλου. Ακόμα παραλαμβάνει τα βραβεία British Fantasy AwardNebula AwardBram Stoker AwardO. Henry AwardLocus Award και το Deutscher Phantastik-Preis (γερμανικό βραβείο φαντασίας) καθώς επίσης πολλές άλλες διακρίσεις.
  2. 2001 με το Locus Award του αμερικάνικου περιοδικού ‘Locus Magazine’ στην κατηγορία “Καλύτερο βιβλίο μη φανταστικό” (Best Non Fiction/Related/Reference Book) για το βιβλίο του “On Writing”.
  3. 1999 με το Locus Award του αμερικάνικου περιοδικού ‘Locus Magazine’ στην κατηγορία “Καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου” επίσης για το βιβλίο του “Σάκος με κόκκαλα” (Bag of Bones) του 1998,
  4. 1999 με το Bram Stoker Award της Horror Writers Association (Ένωση Συγγραφέων Τρόμου) στην κατηγορία “Καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου” για το βιβλίο του “Σάκος με κόκκαλα” (Bag of Bones) του 1998,
  5. 1997 με το Locus Award του αμερικάνικου περιοδικού ‘Locus Magazine’ στην κατηγορία “Καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου” για το βιβλίο του “Ντεσπερέσιον” (Desperation) του 1997,
  6. 1996 με το 9th. Annual Collectors Award στην κατηγορία “Καλύτερη αξιοσύλλεκτη μονοκόμματη έκδοση” επίσης για το βιβλίο του “Το πράσινο μίλι” (The Green Mile) του 1996,
  7. 1996 με το Bram Stoker Award της Horror Writers Association (Ένωση Συγγραφέων Τρόμου) στην κατηγορία “Καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου” για το βιβλίο του “Το πράσινο μίλι” (The Green Mile) του 1996,
  8. 1995 με το Bram Stoker Award της Horror Writers Association (Ένωση Συγγραφέων Τρόμου) στην κατηγορία “Καλύτερη ιστορία μικρού μήκους” για την ιστορία του “Πρωινό στο Γκόθαμ καφέ” (Lunch at the Gotham Cafe) από τη μετέπειτα συλλογή του “Everything’s Eventual“,
  9. 1994 με το World Fantasy Award της World Fantasy Convention (Συνάντηση επαγγελματιών, συλλεκτών και άλλων ενδιαφερόμενων στο χώρο του σκοτεινής και ελαφριάς φαντασίας στη τέχνη και λογοτεχνία) στην κατηγορία “Καλύτερη νουβέλα φαντασίας” για την ιστορία του “Ο άνδρας με το μαύρο κουστούμι” (The Man in the Black Suit) από τις συλλογές “Six Stories” και “Everything’s Eventual“,
  10. 1994 με το βραβρείο αγγλόφωνης λογοτεχνίας O. Henry Award, πού δίνεται από το 1919 για ιστορίες μηκρού μήκους, στην κατηγορία “Καλύτερη αμερικάνικη ιστορία μικρού μήκους” για την ιστορία του “Ο άνδρας με το μαύρο κουστούμι” (The Man in the Black Suit) από τις συλλογές “Six Stories” και “Everything’s Eventual“,
  11. 1990 με το Bram Stoker Award της Horror Writers Association (Ένωση Συγγραφέων Τρόμου) στην κατηγορία “Καλύτερη συλλογή” για τη συλλογή του νουβελών “(ελλην.;)” (Four Past Midnight) του 1987,
  12. 1987 με το Bram Stoker Award της Horror Writers Association (Ένωση Συγγραφέων Τρόμου) στην κατηγορία “Καλύτερη νουβέλα” για το βιβλίο του “Μίζερυ” (Misery) του 1987,
  13. 1986 με το Locus Award του αμερικάνικου περιοδικού ‘Locus Magazine’ στην κατηγορία “Συλλογές” για την συλλογή μικρών ιστοριών “Skeleton Crew”,
  14. 1986 το Golden Pen Award από την Young Adult Advisory Committee της δημοτικής βιβλιοθήκης του Spokane (Spokane Public Library),
  15. 1982 με το Locus Award του αμερικάνικου περιοδικού ‘Locus Magazine’, που απονέμει βραβεία αναγνωστών για λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας (καμιά φορά και σκοτεινής φαντασίας και τρόμου), στην κατηγορία “Καλύτερο βιβλίο μη φανταστικό” (Best Non Fiction/Related/Reference Book), επίσης για το ερευνητικό βιβλίο του” (Dance Macabre) του 1981,
  16. 1982 με το Hugo Award (κανονικά: Science Fiction Achievement Award), βραβείο αναγνωστών (επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο) του λουξεμβουργιο-αμερικανού εκδότη και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Hugo Gernsback (1884-1967), στην κατηγορία “Καλύτερο βιβλίο μη φανταστικό”, για το ερευνητικό βιβλίο του” (Dance Macabre) του 1981,
  17. 1981 με το Alumni Career Award του Πανεπιστημίου του Μέιν στο Ορόνο,με * 1982 ως ο ‘Καλύτερος φανταστικός συγγραφέας της χρονιάς’ από το περιοδικό ‘US-Magazine’
  18. 1981 με το Best Book for young adults (Καλύτερο βιβλίο για νέους ενήλικες) της American Library Association (αμερικάνικο ίδρυμα βιβλιοθηκών;) για το βιβλίο του “Δύναμη πυρός” (Firestarter) του 1980,
  19. 1980 το World Fantasy Award της World Fantasy Convention (Συνάντηση επαγγελματιών, συλλεκτών και άλλων ενδιαφερόμενων στο χώρο της σκοτεινής και ελαφριάς φαντασίας στη τέχνη και λογοτεχνία) στην κατηγορία “Καλύτερη νουβέλα φαντασίας” για την ιστορία του “The Reach” από τη συλλογή διηγημάτων “Skeleton Crew”,
  20. Το 2003 προς αγανάκτηση πολλών κριτικών τιμήθηκε με το National Book Award to American Letters. Το αμερικάνικο Ίδρυμα „National Book“ τίμησε έτσι τα έργα του ως „εξέχουσες συνεισφορές στο γραπτό λόγο“, πολλοί κριτικοί, όμως, αντιδρούσαν με ανοιχτή επίκριση: Ήτανε της γνώμης, ότι η „λογοτεχνία της (ενν. βιομηχανικής) γραμμής συναρμολόγησης“ του Κίγκ δεν έχει να επιδείξει καμία λογοτεχνική αξία, αισθητικό επίτευγμα ή εφευρετική ευφυία και ως εκ τούτου δεν είναι αξιόλογο να τιμηθεί με ένα τόσο σημαντικό βραβείο.
Visited 7 times, 1 visit(s) today
Close