Written by 6:18 pm Reviews, Βιβλία Views: 3

Το σχέδιο του Τζέιμι Μακένζι της Jennifer Ashley

Το σχέδιο του Τζέιμι Μακένζι
Σειρά:Οικογένεια Μακένζι – No 12

Το Σχέδιο του Τζέιμι Μακένζι αποτελεί το δωδέκατο και τελευταίο βιβλίο της σειράς «Οικογένεια Μακένζι», όμως ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην δημοφιλή σειρά της Jennifer Ashley, η οποία σκοπεύει –σύμφωνα με δηλώσεις της– να μας χαρίσει μελλοντικά περισσότερες ιστορίες με άρωμα Σκοτίας, αφηγούμενη τις περιπέτειες των νεότερων μελών της φατρίας, δηλαδή των παιδιών του Ίαν, του Μακ, του Κάμερον, του Χαρτ και των λοιπών συγγενών τους.
Ο Τζέιμι Μακένζι είναι ο πρωτότοκος γιος του Ίαν Μακένζι και της Μπεθ Άκερλι, τους οποίους γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς. Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε, όμως αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αγάπη που τους ενώνει, την οποία έχουν μεταδώσει και στα παιδιά τους. Ο Τζέιμι είναι ένας νεαρός άνδρας πολύ δεμένος με όλη την οικογένειά του, που έχει κληρονομήσει την αγωνιστικότητα, το πείσμα και τη γοητεία των Μακένζι. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κι έχει ζήσει πολλές συγκινήσεις, όμως βαθιά μέσα του αναζητεί αυτό που θα δώσει νόημα στην ύπαρξή του και θα κάνει τον πατέρα του αληθινά περήφανο για εκείνον.
Η Ίβι ΜακΝάιτ είναι αρραβωνιασμένη με έναν αριστοκράτη και προσπαθεί να συμβιβαστεί με το μέλλον της ως τυπικής συζύγου της καλής κοινωνίας, θάβοντας τις φιλοδοξίες της για περιπετειώδη ταξίδια ανά τον κόσμο και μεγάλες συγκινήσεις βαθιά μέσα της. Ώσπου μια φίλη ζητά τη βοήθειά της σε μια παράτολμη αποστολή και εκείνη δέχεται, λόγω της σχέσης τους αλλά και συγκινημένη από την έξαψη της περιπέτειας. Και τότε η τύχη θα ενώσει ξανά τον δρόμο της με εκείνον του Τζέιμι, που φαίνεται να είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τις βοηθήσει να τη φέρουν εις πέρας.
Ο Τζέιμι και η Ίβι είχαν ανταλλάξει ένα και μοναδικό φιλί πριν έξι χρόνια· ένα φιλί που κανείς από τους δύο δεν έχει ξεχάσει. Και τώρα που ξανασυναντιούνται, αμφότεροι νιώθουν να ξυπνάνε μέσα τους συναισθήματα πρωτόγνωρα. Ένα νέο είδος συγκίνησης κατακλύζει τον Τζέιμι, που στο πρόσωπο της Ίβι βλέπει μια σύντροφο που μπορεί να τον κατανοήσει και να συμπορευτεί μαζί του, κι αποφασίζει πως αυτή είναι η μοναδική γυναίκα για εκείνον. Κι εκείνη όμως νιώθει πως αυτός ο δυναμικός και γοητευτικός Σκοτσέζος θα της επιφύλασσε πολύ περισσότερες συγκινήσεις απ’ όσες θα μπορούσε να ονειρευτεί, όμως δεν ξεχνά πως είναι αρραβωνιασμένη. Όταν όμως ένας Μακένζι βάζει κάτι στο μυαλό του, δεν σταματά μέχρι να το πετύχει. Για πόσο θα μπορέσει η Ίβι να αντισταθεί σ’ εκείνον, αλλά και στην καρδιά της;
Έχοντας περάσει στην επόμενη γενιά των Μακένζι, η συγγραφέας περνάει και από τη βικτοριανή στην εδουαρδιανή περίοδο. Βρισκόμαστε στις αρχές ενός νέου αιώνα, στο 1908, και έχουν συντελεστεί αλλαγές σε πολλά επίπεδα: από τα πρακτικά θέματα διαβίωσης μέχρι τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Αλλαγές που αποτυπώνονται και στην ιστορία, με τον Τζέιμι να οδηγεί με άνεση τα αυτοκίνητα του θείου του και τις νεαρές δεσποινίδες να έχουν περισσότερες ελευθερίες – όπως οι ξαδέλφες του, που συγκατοικούν με φίλες τους εκτός οικογενειακής εστίας, ή η ίδια η Ίβι, που φιλοξενείται στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της χωρίς να είναι ακόμη παντρεμένοι. Η Ashley έχει δηλώσει πόσο απολαμβάνει την ιστορική έρευνα της κάθε εποχής που τοποθετεί τις ιστορίες της και αποτυπώνει τα ευρήματά της σε αυτές με τρόπο ώστε να συνάδουν και να «αγκαλιάζουν» τις εξελίξεις της εκάστοτε πλοκής. Επιπλέον, στο βιβλίο αυτό συμπορεύονται δύο γενιές Μακένζι, αυτοί που γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε σε προηγούμενα βιβλία και οι απόγονοί τους, επομένως παρουσιάζει ενδιαφέρον το πώς οι πρώτοι προσπαθούν να εναρμονίζονται με τις επιταγές της εποχής και οι δεύτεροι να προφυλάσσουν μεν την ανεξαρτησία και τις επιλογές τους, αλλά και να σέβονται τις παραδόσεις και τις νοοτροπίες των γονιών τους.
Όλα αυτά μάλλον προετοιμάζουν το έδαφος για τη νέα γενιά των Μακένζι, μιας και στις σελίδες αυτού του βιβλίου γνωρίζουμε σχεδόν όλα τα ξαδέλφια του Τζέιμι! Νέοι άνδρες και γυναίκες, χαρισματικοί και γοητευτικοί, πεισματάρηδες και αποφασιστικοί, δυναμικοί αλλά και με ισχυρούς δεσμούς αγάπης κι αφοσίωσης με όλα τα άλλα μέλη της πολυπληθούς οικογένειάς τους, οι νεαροί Μακένζι κατακτούν παλιούς και νέους αναγνώστες.
Όσο για το νεαρό ζευγάρι, τον Τζέιμι και την Ίβι, η σχέση τους δεν δείχνει να αντιμετωπίζει και πολλές δυσκολίες μέχρι το αναμενόμενο ευτυχισμένο τέλος της. Από τη στιγμή που οι δυο τους είχαν ανέκαθεν μια ιδιαίτερη χημεία, η οποία «ξυπνά» εκ νέου μόλις ξανασυναντιούνται, κι εφόσον ο Τζέιμι έχει αποφασίσει πως αυτή είναι η γυναίκα της ζωής του, όλα φαίνονται να παίρνουν μοιραία τον δρόμο τους. Φυσικά, υπάρχουν κάποια εμπόδια και δεύτερες σκέψεις (πώς αλλιώς θα προχωρούσε και η πλοκή, άλλωστε;), σίγουρα όμως όχι όσα θα αντιμετώπιζαν οι δυο τους μερικά χρόνια πριν ή αν μιλούσαμε για διαφορετικούς χαρακτήρες και περιστάσεις. Και αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της προοδευτικότητας που χαρακτηρίζει την εποχή που τοποθετείται η συγκεκριμένη ιστορία και της φρέσκιας οπτικής που έχουν οι άνθρωποι –και– για τις σχέσεις των δύο φύλων. Η νέα εποχή των Μακένζι μπορεί να φαίνεται (και ίσως να είναι) λιγότερο παθιασμένη και δραματικά έντονη συγκριτικά με εκείνη των προγόνων τους, όμως είναι ανανεωτική, πιο παιχνιδιάρικη και αισιόδοξη, πιο ελεύθερη και φρέσκια. Και όσο για το περιβόητο σχέδιο του Τζέιμι Μακένζι; Όπως αποδείχτηκε, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για έναν Μακένζι!
Βρείτε το βιβλίο εδώ: Το σχέδιο του Τζέιμι Μακένζι
Σημείωμα της συγγραφέως
Το βιβλίο διαδραματίζεται στην εδουαρδιανή εποχή (περίπου 1901-1910) και αποτελεί την αρχή για μία νέα σειρά ιστοριών αφιερωμένη στην επόμενη γενιά της οικογένειας Μακένζι, δηλαδή στα παιδιά του Ίαν, του Μακ, του Κάμερον, του Χαρτ και των υπόλοιπων ηρώων που αγαπήσαμε!
Τα βιβλία της σειράς:
Βιβλίο 1: Το πάθος του λόρδου Μακένζι
Βιβλίο 2: Το πορτρέτο της λαίδης Ιζαμπέλα
Βιβλίο 3: Ένα φιλί τη φορά
Βιβλίο 4: Η τέλεια σύζυγος
Βιβλίο 5: Η αποπλάνηση του Έλιοτ ΜακΜπράιντ
Βιβλίο 6: Μαντεύοντας την καρδιά
Βιβλίο 7: Κλέφτης φιλιών
Βιβλίο 8: Η αρπαγή
Βιβλίο 9: Ο δάσκαλος ζωγραφικής
Βιβλίο 10: Κυνηγός θησαυρών
Βιβλίο 11: Το ξέφωτο

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close